Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, zgadza się. Tam gdzie jest elna odpadła mi ścieżka lutownicza. Więc sygnał ciągnę od oscona C46 poprzez zworkę. Właśnie coś mi się wydaje nie tak w tym miejscu, bo na napięcie na elnie jest 5v, natomiast na osonie jest 2,72 v ( a według schematu chyba powinno być także 5v).

Może masz gdzieś przywarcie, tam powinno być +5V.

Natomiast do kości i VCC1 idzie malutka ścieżka od C4 do C41 i prawdopodobnie ta Ci się też urwała i DAC nie ma zasilania na VCC1 - sprawdź również to.

Może masz gdzieś przywarcie, tam powinno być +5V.

Natomiast do kości i VCC1 idzie malutka ścieżka od C4 do C41 i prawdopodobnie ta Ci się też urwała i DAC nie ma zasilania na VCC1 - sprawdź również to.

Dokładnie o tym mówię, ja zrobiłem to samo, ale naprawiłem.

Więc tak: na vcc1 jest napięcie 5v. Na plusie c46 mam także 5v. Na c41 też jest ok, (jest 5v, plus i minus).

W Dacu sprawdziłem też nóżkę numer 28 Vcc2L, i tam nie ma napięcia tak samo jak na kondensatorze C40. Skąd najlepiej pobrać napięcie do zasilenia kondensatora i z której jego strony jet plus, a której minus.

Właśnie znalazłem przyczynę. Było nią brak napięcia na nóżce daca numer 28 Vcc2L. Podałem napięcie do kondensatora C40 poprzez zworkę z C4. Trochę to dziwnie wygląda, ale spełnia swoją rolę.

Przetwornik w końcu działa :).

Więc tak: na vcc1 jest napięcie 5v. Na plusie c46 mam także 5v. Na c41 też jest ok, (jest 5v, plus i minus).

W Dacu sprawdziłem też nóżkę numer 28 Vcc2L, i tam nie ma napięcia tak samo jak na kondensatorze C40. Skąd najlepiej pobrać napięcie do zasilenia kondensatora i z której jego strony jet plus, a której minus.

Całe zasilanie +5VB idzie od krawędzi i złączki zasilania do punktu rozdzielenia w okolicach plusów C4 i C46. Urwałeś dalej wąską ścieżkę prowadzącą od pada zasilającego C4. Najlepiej zrobić bypass cienkim kabelkiem (np. rozsupłanym ze skrętki komputerowej) od punktu pomiędzy C46 i C4 do kondensatora C40 lutując kabelek do padu tego kondensatora. Jak ustalić która część tego kondensatora to plus, a która minus? Nic prostszego - sprawdź omomierzem który koniec kondensatora jest podpięty do masy, drugi będzie do plusa. Sprawdź, czy ten, który jest plusem ma połaczenie z nóżką 28 Vcc2L (powinien mieć).

Dodatkowo na kondensatorze C40 i błędnie oznaczonym kondensatorze jako R13 warto umieścić kondensatory odsprzęgające o wartości 10uF lub większej, napisałem o tym kilka postów wyżej. Wg noty katalogowej w tym miejscu na Vcc2L i R powinny być kondensatory odsprzęgające.

Polaryzację na kondensatorze C40 możesz rónież odczytać z tego zdjęćia :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O widzę, że już wskazówka nieaktualna, zastosuj teraz wskazówki ogólne :D i wywal podstawki, a rezystory konwersji lutuj.

Jeszcze jedno ku informacji i przestrodze wszystkich, którzy zrobili konwersję pasywną bez filtru dolnoprzepustowego.

Poniżej oscylogramy (sorry za rozmycie, zdjęcie robione z ręki przy niewielkim oświetleniu):

1. bez filtracji z konwersją na rezystorze 75R (75 Ohm):

post-9373-0-19256200-1338889721_thumb.jpg

Widoczne są składowe wysokoczęstotliwościowe modulujące sygnał 1kHz (o maksymalnym poziomie). (Na tym oscylogramie zakłócające sygnały są ciut wzmocnione (szumy), nie miałem wówczas spiętej dodatkowej masy oscyloskopu tuż przy samej lampucerze, ale "efekt siania i modulowania" jest bardzo widoczny i wyraźny.)

2. z filtracją CLC (C=15nF równolegle z rezystorem konwersji, potem L=100uH i następne C od końca cewki i wyjścia sygnału, do masy):

post-9373-0-40909900-1338889710_thumb.jpg

Próbowałem różnych wartości od 10nF, do 47nF dla CLC, potem sprawdzałem LC na końcu, wszystkie wycinały śmieci, można więc zastosować LC - ja pozostałem ostatecznie przy LC 100uH szeregowo w sygnale oraz C=10nF między końcem L i wyjściem sygnału, a masą.

Tak wygląda wersja końcowa filtracji:

post-9373-0-98230100-1338890526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madly

A co jeśli damy bezpośrednio na wyjście LTR-110 Monacor? Inna sprawa, że transformator ten ma ograniczone pasmo przenoszenia więc powyżej tego progu nic nie przenosi.

---

A co jeśli damy bezpośrednio na wyjście LTR-110 Monacor? Inna sprawa, że transformator ten ma ograniczone pasmo przenoszenia więc powyżej tego progu nic nie przenosi.

Odpowiedziałeś sobie na pytanie sam :D.

Jakie częstotliwości harmoniczne (zakłóceniowe powyżej zadanej 1kHz) zarejestrowałeś?

Jaki mają one wpływ na to co słyszymy w głośnikach zważywszy na fakt, że wzmacniacz ma określone pasmo przenoszenia no i kolumny wiadomo najwęższy zakres...

---

Nie mierzyłem, ale widoczne schodki na przebiegu 1kHz to dziesiątki maks setki kHz. Oprócz tego widoczne jest na niższych poziomach (ale to ładnych kilka mV zakłóceń!) składowa wysokoczęstotliwościowa - tu już pasmo MHz.

Nie ma reguły, różne układy są mniej, lub bardziej czułe na zakłócenia. Wszelkie pętle sprzężenia zwrotnego - to wpływa i może być nawet powodem niestabilności. Zdecydowanie zasilanie jest kluczowe i im niższy jest poziom szumu i zakłóceń tła zasilania, tym więcej wychodzi detalu, a dźwięk jest naturalniejszy, nie wyostrzony. To, że nasze uszy i głośniki wytną to, wcale nie oznacza, że stopnie wzmacniające na tym nie cierpią. Takie rzeczy potrafią też przedostać się na wejścia innych stopni itd... Dobra zasada inżynierska mówi, aby zakłócenia likwidować u źródła.

Generalnie syf w.cz. dodaje IMHO nerwowości, nalotu silikonowego, syczenia. Czasami odbierane to jest jak dodanie powietrza. Cóż, mam inną definicję dodania powietrza.

Jeszcze jedno ku informacji i przestrodze wszystkich, którzy zrobili konwersję pasywną bez filtru dolnoprzepustowego.

O ciekawe sporo tu czytałem a nikt o tym nie wspomniał wcześniej... ja miałem na wejsciu WK-WA 4,7uF Wima i cięło bas bardzo wysoko praktycznie go nie było - więc wywaliłem i od razu pomogło;

na oscyloskopie nie zauważyłem wyżej wymienionych zjawisk; sprawdzę ponownie.

Mam do Was pytanie i z góry dziękuję za rady i sugestie ! Chcę nabyć konwerter asynchroniczny z wejściami galwanicznymi (chodzi mi o separację zakłóceń z komputera) i podłączyć do obecnego DAC-a , tj. przetwornika cyfrowego zaimplementowanego w kompakcie Cambrigde Audio 840 C w związku z powyższym , jaki konwerter proponujecie . Na chwilę obecną myślę o M 2 Tech , dwa modele : jeden za 600 zł. drugi za 1600 zł (bardziej wypasiona wersja) . Nie chcę kupować nowego dac-a z racji oszczędności finansowych , ponadto dac , który by zdetronizował brzmieniowo przetwornik w obecnym kompakcie pewnie by kosztował 4 tyś. w wzwyż .Dodam , że przetwornik w CA jest zbudowany w oparciu Szwajcarską "kość" firmy Anagram , D/A 24bity/384khz , Jitter skorelowany > 130 pS , separacja kanałów > 130 Db , dynamika > 120 Db , THD < 0,0005 % , obsługiwana rozdzielczość bitowa 16 - 24 bity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zamieszczam jeszcze recenzję mojego kompaktu CA 840 C , dla pełniejszego obrazu przedstawionej przeze mnie sprawy

Ukryta Zawartość

Piotr

W lipcowym numerze AudioVideo ma się znaleźć test konwerterów USB (13 sztuk) autorstwa Elberotha. Wątpię żeby ktoś jeszcze miał możliwość przetestowania i porównania tylu tego typu urządzeń. Sam jestem ciekaw wyników :).

W lipcowym numerze AudioVideo ma się znaleźć test konwerterów USB (13 sztuk) autorstwa Elberotha. Wątpię żeby ktoś jeszcze miał możliwość przetestowania i porównania tylu tego typu urządzeń. Sam jestem ciekaw wyników :).

Bardzo dziękuję za informację !

Piotr

Witam, mam pytanko odnośnie tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Warto? Sensowne to?

Ukryta Zawartość

Kupywanie w ciemno, skoro jest to robionę metoda "ręczną" tymbardziej powiniem sprzedający zrobić zdjęcia wnętrzności, co oferuje i pokazać jak staranie i czy nalezycie jest to zmontowane.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Czy ktoś wie czy wtórnik katodowy na mocnej triodzie np 6N6P może służyć jako końcowy stopień wzmacniacza słuchawkowego? Lampa ta ma ponoć 4,8W. Układ ten nie jest zbytnio wrażliwy na obciążenie itp itd...

---

• 2 tygodnie później...

W takim razie inne pytanie :)

W swoim DACu zrobiłem opóźnione załączanie wyjścia, żeby nie było trzasków przy włączaniu DACa do już uruchomionego wzmaka. Chciałem, aby układ dawał sygnał do wzmacniacza, kiedy lampy już się nagrzeją i jest w miarę ustabilizowany punkt pracy. Niestety okazało się, że za każdym razem kiedy przekaźnik się załącza jest głośne puknięcie w głośnikach. Nawet jeśli układ wyłączę na sekundę i załączę ponownie (czyli lampy dalej są nagrzane) po określonej zwłoce przekaźnik podaje sygnał na wzmacniacz i słychać jeb!

Oto schemat jak to wygląda. Może ktoś coś mądrego poradzi. Układ częściowo zerżnięty z sieci.

---

Jeżeli już chcesz odłączać sygnał w ten sposób, to nie powinieneś pozostawiać wiszącego wyjścia. Spróbuj odwrócić styk aktualnie połączony do gniazda wyjściowego z tym, przyłączonym do wyjścia układu. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest puszczenie sygnału bezpośrednio, a na czas wyciszania zwieranie go do masy.

• 3 tygodnie później...

Po długiej przerwie dorzucam znowu swoje 3 grosze do tematu:

Wykonałem desymetryzację sygnału z CS4397 wg opisu płytki testowej dla tego układu. Na podwójnym wzmacniaczu operacyjnym THS4032. Zmieniłem wartości kondensatorów, tak, że nie tworzą już takiego filtru dolnoprzepustowego, jak na oryginalnym schemacie. Wpływał on na pasmo słyszalne i obcinał 20kHz o 2,5dB. Przy pomocy pomiarów doszedłem do wartości widocznych na rysumku. Teraz brak jest wpływu na pasmo słyszalne. Układu z oryginalnymi wartościami nie dało się słuchać. Pomiary wykazują niewielki wzrost THD i IMD w stosunku do sugnału prosto z kości DAC'a. Są to wartości mierzalne, ale niesłyszalne. Użyłem kondensatorów mikowych i rezystorów 1% MMELF. Oscon’y 10 µF filtrują zasilanie przy scalaku. Całość układu jest umieszczona w blaszanej, ekranującej puszce. CS4397 połączony jest z przedwzmacniaczem bezpośrednio, bez kondensatorów. Również wyjście przedwzmacniacza jest połączone z potencjometrem bezpośrednio. Jedynie za potencjometrem jest kondensator 10µF na wejściu wzmacniacza.

Zrezygnowałem z klasycznych transformatorów sieciowych na rzecz zasilaczy impulsowych. Nie brzęczą, są małe i lekkie, nie wprowadzają żadnych zakłóceń do układu (ekranowane i dodatkowo stabilizowane na niższe napięcie). Użyłem dwóch zasilaczy wtyczkowych 12V, 1A. Wyjąłem je z obudów-wtyczek, wstawiłem w ekran z laminatu i połączyłem szeregowo, aby uzyskać napięcia +12V i -12V do zasilania wzmacniacza operacyjnego. Napięcie wyjściowe obniżają do +/- 9V i stabilizują dodatkowo LM317 i LM337. Dodatni zasilacz z pary (+12V) zasila również stabilizator 7,5V do płytki DAC’a.

Ukryta Zawartość

post-31970-0-58862400-1342176120_thumb.jpg

post-31970-0-29917800-1342176132_thumb.jpg

post-31970-0-98729400-1342176137_thumb.png

post-31970-0-43423100-1342176143_thumb.png

post-31970-0-12018900-1342176148_thumb.png

post-31970-0-93623100-1342176156_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wyjścia lampucery mini są symetryczne. Wszyscy robią desymeryzację, ale czy trzeba?

Jak zrobić regulację głośności chcąc zachować symetrię? Muszę mieć potencjometr czterosekcyjny? Preamp będzie symetryczny, końcówka mocy też. Na necie jest pełno schematów preampów zbalansowanych, ale bez regulacji głośności.

Przejrzałem np datasheet od OPA1632 i też nie ma. Czyżby tak się nie da?

2 x PGA2320 i problem dobrej symetrii rozwiązany.

No tak, tylko pchać się w scalaki?

A takie coś jak niżej? Niby proste, ale czy nie za proste?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, taki shunt jest ciekawą alternatywą. Trzeba jednak pamiętać, że w takim układzie nie można ustawić tłumienia mniejszego od jakiejś wartości. Musi istnieć zatem zapas wzmocnienia. Dochodzi także parametr jakim jest niezrównoważenie Alpsa - pewnie drabinka w roli regulatora by się lepiej sprawdziła.

Wydaje mi się także, że taki układ będzie problematyczny z sygnałem o zachwianej symetrii. Tłumienie do 0 będzie możliwe tylko gdy (V+)=-(V-), a jakakolwiek niesymetria objawi się pojawieniem się tej różnicy na wyjściu przy zerowym tłumieniu.

Edytowane przez Muzg

Wybacz że drążę, ale skąd asymetria. Zapomniałem dodać że po CS4397 będzie trafo Neutric NTL-1. Po nim sygnał + i - jest idealnie symetryczny. Jedyną asymetrię mogłyby wprowadzić rezystory zmieniające obciążenie za trafem. Gdy rezystory będą dobrze dobrane mogą wprowadzić taką asymetrię że to będzie słychać w praktyce, jako brak całkowitego ściszenia?

Edytowane przez kolczas
  • Pokaż nowe odpowiedzi