Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Lampucera ma dwa wejścia cyfrowe. Do takiego cedeka jak powyżej można wmontować wejście cyfrowe na tylnym panelu oraz przełącznik. CD będzie mógł wtedy służyć również jako DAC przyjmujący zewnętrzny sygnał cyfrowy z dowolnego źródła.

No to może i ja coś mazne w tym wątku. Nie udzielam się, bo tu sami fachowcy od DIY, a ja generalnie jestem analfabetą w temacie elektroniki. Co najwyżej lampke od transformatorka może odróżnie. Ale do rzeczy. Zauroczony treścią niniejszego wątku stwierdziłem że sam takowe dobro jak Lampucera posiadać musze. Chcieć to móc mawiają. Jako żem wspomniał na wstępie żem analfabeta i kabelków lutować mnie nie uczyli, poradzić musiałem sobie w inny sprytny sposób. Olśnienie spadło na mnie niczym grom. Wejde ja se myśle w jakiś kumoterski układ z jakimś guru od kabelków który mi za liche srebrniki zmontuje wynalazek.

Grzecznie, z kurtuazją poprosiłem jednego szanownego forumowicza co by mi owe cudo sklecił. Przygryzając nerwowo palce z niecierpliwością czekałem na odpowiedź…

Uff…Zgodził się. Będę miał w domu accuphase a co najmniej audionota :)

Kolega Forumowicz do mnie przyjechał, zrobił prezentacje… ochom i achom nie było końca.

Biere te maszyne, róbta co chceta mówie, żeby tylko moje grało na tym poziomie a najlepiej jeszcze lepiej :)

Kolega wziął się do roboty. Coby długo nie przynudzać rzekne tylko że początkowy efekt powalający niestety nie był. Coś buczało i brumiało, barwa nie ta, bez wdzięku toto i polotu.

Ale Kolega, zacny człowiek, bez ściemy i szemrania sam wziął twora na warsztat. Coby sprawiedliwości stało się zadość, przyznać muszę że dość długo zmagał się z wrogo nastawionym do Niego problemem.

Ale Panowie i Panie!

Uwaga!

Efekt jest powalający!

Zero ściemy. Z szanownym Kolegą twórcą nie łączą mnie jakiekolwiek konwencje czy konwenanse towarzyskie czy jakiekolwiek inne:) Pisze to, co by pozbawić pretekstu tych co by chcieli zarzucić mi cokolwiek :) Wyrażam tym postem tylko swój szacunek i uznanie dla pracy i umiejętności konstruktora.

Lampucera gra na poziome naprawdę drogiego CD. Biorąc pod uwagę kwotę jaką za nią zapłaciłem, to są to najlepiej wydane pieniądze w moim życiu na audio. Wiem jak potrafi grać muzyka na dobrych, drogich klockach a nie wachał bym się stanąć z Lampucerą w szranki z niejedną markową drożyzną. Wszystkie zakresy podane są na bardzo wyrównanym poziomie, żaden z nich nie jest dominujący, bas głęboki i kontrolowany, średnica czysta, dźwięczna, wspaniale scharmonizowana z czystymi, klarownymi wysokimi. Zauważyłem że na tym DAC-u po prostu słucha się muzyki a nie ją analizuje. I to jest chyba najlepszy komentarz. No i ta przyjemna analogowa barwa …

Oczywiście nie jest to absolut, bo sporo mu do niego, ale w porównaniu do DAC Beresforda którego miałem nieszczęście posiadać ukazuje kolosalną, wręcz miażdżącą przewagę.

Że tylko wymienie:

Kondensatory olejowe

Doskonała lampa E182CC

Zasilanie akumulatorowe

Wszystko to tworzy czysty , żywy , barwny przekaz.

Jakby ktoś chciał posłuchać to nie widzę problemu.

Panowie i Panie!

Czapki z głów!

Ów czarodziej ArtPaw się nazywa.

Pozdrawiam

Piękny opis. Gratuluję zarówno dźwięku, jak i umiejętności opisania go słowem. W dzisiejszych czasach to niestety coraz rzadsza umiejętność.

Możemy prosić o jakieś fotki?

maciomen 69, 7 Mar 2009, 16:41

>Oczywiście nie jest to absolut, bo sporo mu do niego, ale w porównaniu do DAC Beresforda którego

>miałem nieszczęście posiadać ukazuje kolosalną, wręcz miażdżącą przewagę.

Jak możesz to napisz coś więcej o tym porównaniu z Beresfordem .

Krak_oN, 7 Mar 2009, 18:31

>Jak możesz to napisz coś więcej o tym porównaniu z Beresfordem .

Miałem wersje MK 6/3, teraz jest nowsza, więc o niej się nie wypowiem bo niewiem.

Szczerze tak jak napisałem: porównania niema żadnego.

Ktoś się wypowiedział na forum że ten DAC należy porównywać w przedziale do 2000.

Moim zdaniem sporo przesadził.Ale każdy ma prawo do swoich subiektywnych odczuć.

Ale jeśli Beresford do 2000 to Lampucera made in ArtPaw do co najmniej 10000.

Poważnie.

Tu jest atmosfera, klimat,barwa,niuanse,to coś co sprawia że słuchanie muzyki sprawia przyjemność.

Beresford - słaba szczegółowość,brzmienie plastikowe bez emocji i barwy.Jedyne pozytywne wrażenia dotyczyły przestrzeni, było sporo powietrza i tyle.Ale jest to podkreślam tylko moja subiektywna opinia podyktowana moimi uszami.

Aha.Opinia o Beresfordzie po kilkudziesięciu godzinach wygrzewania co by nie było wątpliwości.

Wo przeczytaniu opinii kolegi powyżej chyba nie mam się co zastanawiać co mam zrobić w niedalekiej przyszłości z moim Onkyo DX-7222 (na razie niestety mam ważniejsze wydatki).

Temat ciągle żywy .... :))) Zaprojektowałem takie płytki pod ewentualną lampizację :))) Układ WKWA + zasilanie. Wygląd poniżej. Wymiary płytek:

WKWA - 5 x 11 cm

PSU dla żarzenia - 3,5 x 11 cm

PSU dla nap. anodowego - 3 x 11 cm

Chętnych na samodzielne wykonanie zapraszam po pliki do termotransferu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2650-100001288 1236456397_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie płytek to proponuję tutaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest jakiś transport z którym lampucera się szczegulnie "lubi" mam kilka transportów począwszy od taniutkiego dvd samsunga(coaxial)przez sony xe700qs ale tylko optyczne i nie słyszę różnicy i tu pytanie czy kupujac coś z drugiej ręki np MARANTZ CD-62(+ ewentualne poprawki)będzie poprawa czy zostać przy dvd i kaskę na płyty :-)

Być może któryś z tych klocków które wymieniłeś sprawdzi się lepiej jako transport, ale ja polecam DVD pioneera bo na nim słucham i w tej roli sprawdza się bardzo dobrze.

Ma na tyle dobry transport że został zastosowany w baaaaaaaardzo drogim CD.

Polecam lekturę wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie czy jest możliwość podłączenia sygnału z tunera radiowego pod lampucere? Tuner ma tylko RCA analog czyli L i P kanał. Czy jest jakiś adapter do tego celu może schemat takiego układu?

Lampucerka gra ładnie, ale... zauważyłem że trochę szumi przy braku sygnału. Od razu uprzedzam pytania - tak, z pewnością jest to szum z kostki DACa, pozostałe elementy toru hiendowo milczą gdy wyłączę zasilanie samej płytki DACa. Udało mi się też niestety uwalić kostkę cs4397, wlutowałem nową ale poziom szumów jakby wyższy.

Przy okazji podziękowania dla michelangelo za zwrócenie uwagi na AD797BRZ - rzeczywiście gra nieco lepiej od ANZ, dźwiękiem bardziej otwartym i bezpośrednim. Nie jest to kostka łatwa do zdobycia ani najtańsza, ale przy tym poziomie jakości - warta zastosowania.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Słuchałem dziś lampucerki "made in Art paw" w systemie kolegi maciomen 69

Chcę niniejszym podziękować obu Panom za możliwość poznania możliwości tego urządzenia i pogratulować konstruktorowi uzyskanego efektu finalnego. Mój QUAD 67 za którego dziś jeszcze płacą na ebaju 800$ oprócz, że jest brzydszy od g...a, w porównaniu okazał się paskudną ścierą tak w DACu jak i w transporcie (pewnie wy coaxial też jest do d...)a lampucera z transportem pionka - DVD błyszczała i w pokoju 12 m zrobiła duuuuży koncert!

Kurcze ... ta choroba jak rak ... do końca nie odpuści (dobrze choć że nie boli) - biorę się do roboty!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No, wydatek na tą płyteczkę jest niespecjalnie bolesny. A jak już sobie zrobisz, to będziesz mógł zbyć Quada za owe 800 papierów i wydać je na inne przyjemności. Nie ma to jak upgrade sprzętowy po którym jeszcze kasy przybywa w kieszeni ;-)))

>Lampucera ma dwa wejścia cyfrowe.

Warto przypomnieć że jeśli chesz mieć wejście koaksjalne, koniecznie wstaw transformatorek separujący spdif.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

Inny opamp polecany przez miachalangelo jest jeszcze lepszy w lampucerce lme49860...potwierdzam to :) tylko trzeba z kondensatorami poeksperymentować bo wszystko zależy co i gdzie kto jakie ma w DACu

ha.... święta prawda, można się bawić w odsprzęganie jak z ekualizerem

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>>mlb

>Inny opamp polecany przez miachalangelo jest jeszcze lepszy w lampucerce lme49860...potwierdzam to :)

Jeśli zdarzy my się zrobić kolejną wersję to spróbuję. Lme49860 to podwójny opamp a już mam płytkę zrobioną pod dwa pojedyncze i nie chce mi się wszystkiego przerabić...

też ostatnio zaliczyłem upgrade sprzętowy, po którym zostało mi kupę papierów w kieszeni bonusowo. CEC 880CD. świetny odtwarzacz, który mile zaskakuje w nie za jasnych i nie za ostrych systemach. przymierzam się teraz do lampucery, która docelowo ma mieć wyjście na lampach. chciałbym żeby wylądowała w jakimś Teac`u :-]

Pojawił się nowy model Lampucery z USB :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -jest jeszcze 1szt.lampucerki do wzięcia.

Ukryta Zawartość

Krak_oN, 19 Mar 2009, 23:00

>Pojawił się nowy model Lampucery z USB :)

>

>

Ukryta Zawartość

Dostrzegłem na pokładzie zegarek 12MHz. Jak myślicie, można by z niego sterować jednocześnie transportem jako master? tylko że trzeba by zmienić na 16MHz...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Witam wszystkich,

Kupiłem sobie lampucerę na allegro i chciałbym ją jakoś uruchomić. Czy moglibyście wyjaśnić mi co i jak podłączyć, polutować itd., itp. bo ja o tym zielonego pojęcia nie mam. Czy mam kupić jakiś transformator dodatkowo? Może jakiś zasilacz? Czy mogę ją umieścić w oddzielnym "opakowaniu", czy powinienem ją upchnąć do CD?

Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego zestawu.

Bardzo proszę o pomoc, bo jestem całkowicie zielony w tych sprawach.

post-4093-100000075 1237541422_thumb.jpg

post-4093-100000076 1237541422_thumb.jpg

post-4093-100000077 1237541422_thumb.jpg

:)

Poczekaj aż przyjedzie do ciebie. Popatrz i podrap się w głowę czy jesteś w stanie sam wymienić 7 kondensatorów na tej płytce. A kilka usunąć bezpowrotnie. Bez tego będzie kicha. Jezeli w osobnym pudełku to trafo 230/12v jest ci potrzebne. Albo 5v ukradzione z CD w którym będziesz to upychał. Wtedy trafko i ta płytka zasilania są niepotrzebne.

Tu masz foty:

-DAC wolnostojący na bazie lampucery:

Ukryta Zawartość

-Lampucera wstawiona do cedeka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

No to ładnie, miało być pięknie, a wyszło jak zawsze :)

Wolałbym zrobić DAC zewnętrzny. Opakowanie mogę wystrugać z drewna, sklejki, mdf lub podobnych. Jeżeli chodzi o wymiane/usuniecie kondensatorów to wydaje mi się, że jakbym się za to zabrał to bym musiał już szukać kolejnej lampucerki. :) A może by tak podłączyć to tak jak jest? Może będzie mi odpowiedało... Tylko jeszcze jakbyście mi napisali co muszę dokupić i krok po kroku jak mam postępować. Będę bardzo wdzięczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi