Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to są kondensatory na zasilaniu opampa. Można je wymienić na coś lepzego - szkół jest kilka, od Panasonic FC, przez Elny Silmic, Cerafine, niebieskie Philipsy, po Black Gate. Z pojemnościa nie przesadzał bym, 47uF starczy, a czasami mniejsze dają lepszy bas (zwarty, nie dudniący).

Jeśli chcesz pozostać przy analogu na opampi i na płytce lampucery, to grzebnij układ filtra - oryginalny tnie pasmo dość szybko. Możesz też spróbować bez tej filtracji (ostatecznie "lampiarze" też tak robią ;-)) i polegać na filtracji cyfrowej wbudowanej w CS'a. Gdzieś u Fikusa jest link na zachodnie forum i gościa, który zrobił analogówkę z modyfikacja filtru, pominięciem kondensatorów sprzęgających między DAC, a OPAMPem.

Przede wszystkim ceramiczne kondensatory w filtrze cyfrowym nie wróżą nic dobrego. Najlepiej byłoby wymienić je na foliowe MKS (styrofleksy), lub MKP. Nie wiem czy pomieścisz się na tej płytce więc zacznij się przymierzać do uniwersalki ;) Należy także pomyśleć jak pominąć kondensatory w sygnale.

Jedyna słuszna droga nieraz opisywana wywal ten analog i rób (przynajmniej na lampach )świetny schemat załączony przez kolegę MUZG przetestowany nie trudny lampy tanie gra bosko :-)

Dzięki za podpowiedź i linki.

Dużo jest poruszany temat zasilania. Czy faktycznie wplywa on na dźwięk z lampucery? Na razie w oryginalnym zasilaczu wymieniłem diody na BYV27-200, a zasilanie 5V to usuniecie zwory od mostka i połączenie z +12V zaraz za stabilizatorem 7812. Czy lepiej zrobić zasilacz od nowa?

@ saxofon Czy masz na myśli schemat z 48 strony z dnia 23 Lip 2009, 15:43?

Jak przerobić go na wyjście niesymetryczne?

antichoice, 25 Wrz 2009, 12:24

>Jak przerobić go na wyjście niesymetryczne?

Nie zauważyłeś wyjście asymetrycznego? Jest obok wyjścia XLR. W przypadku gdy nie będziesz chciał montować XLR to nie musisz składać całej gałęzi wtórnika dla niewykorzystanego wyjścia.

Do zasilania WO polecam TT feeder by Bodo_z, lub (jeszcze lepiej) zasilaczyki symetryczne od gonmar24 (alledrogo).

tylko niech ktoś wytłumaczy, dlaczego gonmar24 tak okropnie potraktował zasilacz wstawiając na wyjście op ampa TL431? On się nie nadaje .... chyba żeby go silnie filtrować RC na wyjściu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Masz na myśli ten zasilacz? TL pewnie dla tego, żeby napięcie się dało regulować samymi rezystorami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to ten schemat... gość walczył o małe zakłócenia na napięciu referencyjnym a potem na wyjście daje coś co nie powinno się na nim znajdować.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 25 Wrz 2009, 13:33

>to ten schemat... gość walczył o małe zakłócenia na napięciu referencyjnym a potem na wyjście daje

>coś co nie powinno się na nim znajdować.

Weź Rambo proszę rozwiń swoją myśl bo teraz to można pomyśleć, że ten zasilacz jest fatalny. Najlepiej na liczbach i przykładach innych zasilaczy. Trzeba pomyśleć na co wymienić tego TLa bo to jeden, jedyny, mały element, a zasilacz jest kapitalny.

to nie jest fatalny zasilacz ... praktycznie kopia projektu zasilacza z Hong-Kongu. nie lubię po prostu TL431 .... a co zamiast tego to się zastanowię ... może filtr RC na jego wyjściu. podstawa na pewno jest ok, jeżeli ktoś ma zamiar robić zasilacz a la Jung.

Co prawda to nie Lampucera, ale pochwalę się własnoręcznie zlampizowanym Azorem 340C (CS4338). Dwa dni pracy z nieocenioną pomocą online p. Łukasza F.

Ukryta Zawartość

post-17619-100004799 1253986141_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam problem z Lampucera...

Po zalaczeniu przez jakis czas strasznie znieksztalca... slychac przester ale to jest niedoopisania poprostu... Musi uplynac pare, parenascie sekund i wszystko wraca do normy... Czas powrotu do normy nigdy nie jest jednakowy . Dodam jeszcze iz moja lampucera ma juz pominety analog i na chwile obecna gra z samego DAC-a ale gdy byla w oryginalnej wersji to bylo odwrotnie. Po wlaczeniu i posluchaniu dosc spory czas zaczynala przesterowywac na obydwu kanalach. Bylo to slyszalne i przeszkadzalo ale nie tak jak obecnie... Obecnie po wlaczeniu przez te parenascie sekund nie mozna zorientowac sie co za utwor gra..

Pominiecie analogu robil mi kolega u ktorego lampucera gra normalnie i gra z takim samym wzmakiem jak u mnie...

Prosze o rade czy to jest do zlokalizowania ta usterka???

Czy trafil mi sie taki egzemplarz i trzeba szukac nowego??

Czy ten przester brzmi raczej jakby wypadło kilka bitów (jitter), czy raczej jak clipping? może być tak, że masz zimny lut, albo walniętą którąś kość. Może być także problem z zasilaniem.

Wymieniłem kondensatory w lampucerze, podłączyłem do analogówki i słyszę tylko brum. Sprawdziłem wszystkie połączenia ( trochę ścieżek się upaliło i musiałem lutować do dac'a, co poszlo calkiem sprawnie ) i wszedzie sygnal dochodzil. Kondensatory są wlutowane w poprawnej polaryzacji.

To co zauważyłem to, że gdy wyłączam dac'a to brum praktycznie caly czas sie utrzymuje. Czy to znaczy, że upaliłem CS'a?

skolopendra, 6 Paź 2009, 11:08

>wie może ktoś gdzie można kupić fajną obudowę wielkości tunera, na elektronikę lampy i inne trafa?

>:)

Ja kupiłem cd Technicsa front został zalany żywicą szpachla i parę warstw lakieru wyszło super. Koszt 50zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena może nie jest zachęcająca, ale jakość stoi na najwyższym poziomie

Ukryta Zawartość

właśnie coS takiego ,tylko z tą żywicą pewnie miałbym problem .

kurcze a u nas w kraju nikt nie produkuje? na allegro nie widziałem .

lampucera już w drodze,doszedłem do wniosku że nie będę jej ciął na kawałki i upychał w cd ..................a tu jeszcze robią problemy z opakowaniem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi