Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Tranzystorowy zasilacz liniowy do Squeezeboxa Touch & Classic pojawił się w ofercie!

Więcej szczegółów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tranzystorowy zasilacz liniowy do Squeezeboxa Touch & Classic pojawił się w ofercie!

Jakbyś określił brzmienie po zastosowaniu Twojego zasilacza liniowego? Co się zmieniło w stosunku do oryginalnego impulsowego zasilacza?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

W moim przypadku uspokoiła się góra, jest więcej powietrza a bas już tak nie dominuje.

Porównanie z oryginalnym zasilaczem na fabrycznych ustawieniach SBT (bez soundcheck mod).

Zmiany najbardziej słychać na wyjściach analogowych SBT.

Jest już nowy zasilacz i ma być jeszcze lepiej.

Edytowane przez smykus_likas

Panowie mam problemik. Mam touch-a po modyfikacjach (zegar i zasilacz). Pożyczyłem koledze. Wszystko grało ok. Ale od wczoraj przy uruchomieniu pojawia się logo logitech i dalej nie odpala.Poproszę o dobrą radę

Można zrobić WAV + CUE, pliku WAV nie otagujesz ani nie dodasz do niego okładki.

Zgrałem więc CD za pomocą EAC > Utwórz obraz i arkusz dyrektyw.

Jest 1 plik WAV (545 MB) + 1 CUE.

Czy w Winampie lub innym programie da się go tak odtworzyć aby był widziany jako poszczególne utwory?

SBT widzi ten plik ale nie można go odtworzyć.

Swoją drogą dziś to cudeńko już prawie poszybowało za okno.

3 x musiałem wyłączać router/WIFI aby SBT zechciał połączyć się z internetem. Komunikat: IP już jest w użyciu. Pokazuje, że z moją siecią połączone 100%, mimo to brak połączenia z internetem.

Po włożeniu karty SD, tej samej którą wcześniej odtwarzałem, tylko ze zmienioną zawartością - "pojawił się problem". Plików nie widzi, karty SD wyjąć nie można, bo odłączenie się nie powiodło :)

W końcu sam klęknął, zrestartował się, znalazł internet i kartę SD. Ale powyższego pliku nie da rady odtworzyć.

Edytowane przez Kingu

Winamp nie będzie chyba widział poszczególnych utworów, natomiast foobar będzie na pewno widział, gdy otworzysz plik cue.

Co do tego, żeby Logitech Media Server mógł odtwarzać (i inne odtwarzacze): upewnij się, że ścieżka do pliku wav w arkuszu cue jest prawidłowa. Jeśli jest bezwzględna to zmień na względną

Witam,

NAS Synology DS411+II zakupiony. Póki co: oprogramowanie zainstalowane, zaktualizowane i włożony 1 dysk 2TB drugi w przygotowaniu, w trakcie kopiowania cennych plików na Synology. Niestety jak przełozyłem dysk z danymi bezpośrednio z komputera do NASa, to przy inicjowaniu Woluminu chciał skasować wszystkie pliki, tak więc sobie odpuściłem. No i dalej - właśnie.... Jestem totalnym laikiem komputerowym i będę próbował sam uruchomić, chyba że znajdzie się ktoś życzliwy z Kujaw (jestem z Włocławka) i pomoże to wszystko poustawiać aby mogło śmigać jak należy.

Zrippowana muzyka póki co na dysku USB 2,5" WD. Wczoraj podjąlem próbę skopiowania plików (ok. 280 GB) i 20 plików nie przeszło bo zadługa nazwa - taki pojawił się komunikat.

Mam kilka pytań:

1. W jaki sposób skopiować (przenieść) muzykę z dysku USB na NASa? Poprzez przeciąganie w Exploratorze (WIN 7 / 64 bit) czy wykorzystując jakieś narzędzie zainstalowane na Synology.

2. Czy tworzyć jakiś specjalny folder czy wrzucać to do folderu MUSIC, współdzielony, który był już na NASie?

3. W jaki sposób skonfigurować Squeezebox Touch aby wykrył SYnology?

4. Squeezebox Server zasinstalowany na NASie i uruchomiony. Czy coś dodatkowo muszę zrobić - konfigurować itp?

5. Muzykę odtwarzać po Wi-FI (router APPLE AirPort Extreme, pasowaloby, bo nie chcę w pobliżu sprżetu audio ustawiać router+NAS) czy jednak okablować całe towarzystwo?

6. Pomoże ktoś? - jeśli znajdzie się chętny zapraszam ;-)

Zgrałem więc CD za pomocą EAC > Utwórz obraz i arkusz dyrektyw.

Czy w Winampie lub innym programie da się go tak odtworzyć aby był widziany jako poszczególne utwory?

Swoją drogą dziś to cudeńko już prawie poszybowało za okno.

3 x musiałem wyłączać router/WIFI aby SBT zechciał połączyć się z internetem. Komunikat: IP już jest w użyciu. Pokazuje, że z moją siecią połączone 100%, mimo to brak połączenia z internetem.

Po włożeniu karty SD, tej samej którą wcześniej odtwarzałem, tylko ze zmienioną zawartością - "pojawił się problem". Plików nie widzi, karty SD wyjąć nie można, bo odłączenie się nie powiodło :)

W końcu sam klęknął, zrestartował się, znalazł internet i kartę SD. Ale powyższego pliku nie da rady odtworzyć.

Za okno to powinieneś router wyrzucić. dhcp ci szwankuje. Ustaw stałe IP w routerze dla Squeezeboxa i nie będzie problemu.

Co do cue w Wav to po dodaniu albumow z cue - trzeba przeskanowac bibliotekę w squeezeboxie. Po wyszukaniu nowych plików zapisać zmiany i touch będzie pięknie otwierał cue (identycznie jest z m3u)

Edytowane przez mimat

Okazuje się że ten plik można odtworzyć ale z innej lokalizacji.

Moja muzyka > Folder muzyki > Katalog > Katalog - Nazwa albumu > plik WAV i CUE - nie działa

Moja muzyka > Nowa muzyka > Katalog - Nazwa albumu > lista utworów - działa

Inne pliki wav i mp3 działają jednak również z tej pierwszej lokalizacji. W czym różnica?

Co do tego, żeby Logitech Media Server mógł odtwarzać (i inne odtwarzacze): upewnij się, że ścieżka do pliku wav w arkuszu cue jest prawidłowa. Jeśli jest bezwzględna to zmień na względną

W CUE jest:

FILE "Therion - Theli.wav" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Preludium"

PERFORMER "Therion"

INDEX 01 00:00:00

Więc chyba względna?

Za okno to powinieneś router wyrzucić. dhcp ci szwankuje. Ustaw stałe IP w routerze dla Squeezeboxa i nie będzie problemu.

Świeżo kupiony Zyxel NBG4615 ale jeszcze nie ogarniam wszystkich jego ustawień. W każdym bądź razie teraz SBT działa na tym samym IP, które wcześniej pokazywał jako "jest już w użyciu", a z WLAN nie korzystało w tym czasie żadne inne urządzenie. WLAN włączam w routerze tylko wtedy gdy potrzebuję np. dla SBT, może to coś miesza.

Co do cue w Wav to po dodaniu albumow z cue - trzeba przeskanowac bibliotekę w squeezeboxie. Po wyszukaniu nowych plików zapisać zmiany i touch będzie pięknie otwierał cue (identycznie jest z m3u)

Wkładam kartę SD i chyba sam skanuje i zapisuje co trzeba, czy trzeba mu jeszcze w czymś pomóc? :) Ale jak wyżej, problem rozwiązany, plik odtworzony z innej lokalizacji.

Porównałem ten zgrany w EAC WAV i odtworzony z 3 źródeł: komputer, SBT, CD NAD C540, wszystkie podłączone do NAD C340

i B&W CDM2SE. Nie rozpisując się...

CD >>>>>> SBT >>> komputer (karta zintegrowana)

Nie wiem czy technicznie przetwornik w NAD jest lepszy niż w SBT ale jest ewidentna różnica na korzyść CD. SBT ma jednak służyć docelowo tylko to odtwarzania dla zewnętrznego przetwornika.

Do zgrywania EAC i zwykły odtwarzacz dvd czy cd w komputerze.

Czy zechciałbyć podać ustawienia EAC na jakich zgrywałeś, jakieś zrzuty ekranu z EAC? :)

U mnie na początku pliku WAV z całym albumem SBT odtwarza trzask, którego nie ma przy odtwarzaniu WinAmpem.

Edytowane przez Kingu

Dla wszystkich zainteresowanych, od kilku dni można już korzystać z serwisu muzycznego "Deezer"

Ukryta Zawartość

Mam do was ogromną prośbę :)

Czy ktoś z posiadaczy SBT mógłby się spróbować zalogować do tego serwisu na 15-dniowy okres próbny w ofercie Premium+.

To bezpłatna rejestracja choć wymaga umowy "próbnej".

Serwis działa u mnie na laptopie bez problemów ale nie chce zadziałać na SBT, to znaczy można poruszać się po menu, wybierać playlisty i utwory ale niestety wszystko się kończy na próbie połączenie - cały czas komunikat "nawiązywanie połączenia".

Ponieaż Deezer dostępny jest w Polsce od dwóch tygodni, krajowy Logitech Support ani Deezer nie jest w stanie odpowiedzieć czy wina leży po stronie Deezera czy Logitecha.

Ukryta Zawartość

Mam pewien problem. Opisze temat bo nie wiem dokładnie jak zapytać. Na netbooku mam muzykę, którą do zestawu dostarcza SBT. SBT jest natomiast sterowany poprzez Samsunga Galaxy S wifi 5.0. Na tymże tableciku mam zainstalowany program, który jest dostarczany przez Logitecha. I na tym "tableciku' chciałbym również odtwarzać muzykę z netbooka poprzez np słuchawki w innym miejscu domu. Nie wiem jak zrobić. Kurcze chyba mam zaćme umysłową, ale nie wiem jak zrobić z tableta odtwarzacz i czy w ogóle jest to możliwe? Co zainstalować aby tablecik pobierał muzykę zgromadzoną na serwerze?

Na iphone/ipad/ipod pozwala na takie odtwarzanie z telefonu aplikacja ipeng. Aplikacja Logitecha (z appstore apple) nie ma takiej funkcji. ten samsung jest na androidzie? Jeżeli tak to szukaj aplikacji z taką możliwością.

Na iphone/ipad/ipod pozwala na takie odtwarzanie z telefonu aplikacja ipeng. Aplikacja Logitecha (z appstore apple) nie ma takiej funkcji. ten samsung jest na androidzie? Jeżeli tak to szukaj aplikacji z taką możliwością.

tak to jest na Adroidzie, więc może ktoś zna programik dostępny z Android Market? Jak widzę to Ipenga nie ma na Androida.

Kurka, nie wiem co jest... Albo ten zasilacz z Maplina dopiero teraz się przeżarł albo nie wiem co...

Po dłuższym okresie cieszenia się wolnością wireless dzięki SB Duet, podłączyłem dzisiaj zestaw przewodowy czyli Foobara po USB z V-Linkiem.

I - cholerka - SB zdaje się grać... przyjemniej!

Wydawało mi się że nie ma żadnej różnicy między konfiguracjami, tymczasem obecnie mam wrażenie, że SB jest (przy zachowaniu całej precyzji konfiguracji przewodowej) nieco bardziej płynny, gładki i słodszy.

Cuda i dziwy!

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli już porównujemy SBT z innymi rozwiązaniami :)

Odbyłem mały odsłuch porównawczy: macbook+amarra+hiface/usb vs. netbook/W7+SBT/mody soft+stado zasilaczy. Mimo dużego przywiązania do SBT musiałem przyznać właścicielowi maca, że zagrał o ćwierć kocyka lepiej, tak - kocyka, bo jedyna różnica dotyczyła bezpośredniości, cała reszta - barwa, scena, etc. trudna do odróżnienia. Przy okazji posłuchaliśmy (ABX) innych playerów soft, i amarra pogoniła jeden darmowy i inny za $100, zatem cena ca $500 jest uzasadniona :). Wracając do SBT, dopiero dołożenie modów HW (smd murata, sepc) wydaje się wyrównywać szanse. Spróbuję jeszcze zewnętrzny zegarek.

Witam,

Na wstępie - jestem zielony w temacie, dlatego liczę na Waszą pomoc.

Rozważam zakup SBT i w związku z tym pojawiły się następujące wątpliwości:

1. Mam dysk LAN WD My Book Live 3T podłączony do routera, 2 partycje NTSF, na jednej katalog z muzyką FLAC, poza tym na dysku w tej samej partycji inne pliki z video, zdjęciami i inne. Czy biblioteka muzyczna będzie widoczna dla SBT? Czy będą jakieś ograniczenia, trudności w konfiguracji? Generalnie nie chcę w ogóle włączać komputera dla słuchania muzyki oraz poświęcać całej przestrzeni dyskowej muzyce - muszę tam przechowywać wiele innych zasobów.

2. Czy SBT można sterować z iPhone/iPod ewentualnie PC-laptop przez WiFi?

3. Czy SBT odtwarza pliki 24bit/96 - 192kHz?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez zoltar77

Mam pewien problem. Opisze temat bo nie wiem dokładnie jak zapytać. Na netbooku mam muzykę, którą do zestawu dostarcza SBT. SBT jest natomiast sterowany poprzez Samsunga Galaxy S wifi 5.0. Na tymże tableciku mam zainstalowany program, który jest dostarczany przez Logitecha. I na tym "tableciku' chciałbym również odtwarzać muzykę z netbooka poprzez np słuchawki w innym miejscu domu. Nie wiem jak zrobić. Kurcze chyba mam zaćme umysłową, ale nie wiem jak zrobić z tableta odtwarzacz i czy w ogóle jest to możliwe? Co zainstalować aby tablecik pobierał muzykę zgromadzoną na serwerze?

Taki program, który z Androida robi playera kompatybilnego z Logitech Media Server to Squeeze Player.

Podobnie jak na Windowsa i inne platformy jest z SqeezePlay.

Squeeze Player na Androida jest płatny i nie robi nic innego jak rejestruje się jako player na serwerze i potrafi odbierać z serwera muzykę.

Cały czas potrzebujesz jeszcze jakiegoś kontrolera do sterowania - np. ten darmowy Logitecha. Ale są co najmniej 2 znacznie lepsze choć płatne:

Squeeze Commander i Orange Squeeze

Witam,

Na wstępie - jestem zielony w temacie, dlatego liczę na Waszą pomoc.

Rozważam zakup SBT i w związku z tym pojawiły się następujące wątpliwości:

1. Mam dysk LAN WD My Book Live 3T podłączony do routera, 2 partycje NTSF, na jednej katalog z muzyką FLAC, poza tym na dysku w tej samej partycji inne pliki z video, zdjęciami i inne. Czy biblioteka muzyczna będzie widoczna dla SBT? Czy będą jakieś ograniczenia, trudności w konfiguracji? Generalnie nie chcę w ogóle włączać komputera dla słuchania muzyki oraz poświęcać całej przestrzeni dyskowej muzyce - muszę tam przechowywać wiele innych zasobów.

Nie ma za bardzo znaczenia w jakiej strukturze znajdują się pliki, które chcesz zaindeksować na serwerze.

Wydzielenie do osobnego folderu (niekoniecznie partycji) tylko tych plików, które chcesz, żeby LMS obsługiwał, daję lepsze czasy skanowania.

Jeśli chcesz użyć tego dysku bez komputera to:

a) Musisz sprawdzić czy na nim (na tym dysku sieciowym) można zainstalować jakąś wersję serwera (Logitech Media Server). Z tym, że procesor/pamięć na dyskach sieciowych nie są zbyt wydajne. Więc sprawdzą się przy niedużych bibliotekach. Jeśli wymagasz większej wydajności - lepszy będzie komputer.

Albo

b) podłączyć dysk prze usb do SBT - ale o problemach z tym związanych poczytaj 1-2 strony wcześniej, szczególnie gdy jest dużo do skanowania.

2. Czy SBT można sterować z iPhone/iPod ewentualnie PC-laptop przez WiFi?

Iphon - za pomocą programu Ipeng

Android - poprzedni post

Laptop - np. za pomocą LMS, SqueezePlay

3. Czy SBT odtwarza pliki 24bit/96 - 192kHz?

Z góry dziękuję za pomoc.

Do 24bit/96kHz - tak twierdzi Logitech

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie, czy istnieje mozliwosc podlaczenia nasa i zaszyfrowania danych np TrueCryptem i podlaczenia squezeboxa do takiego nasa? orientuje sie ktos w temacie? sprzedalem wiekszosc swoich cd po zrobieniu plikow wav i mam obawy ze jesli bedzie wladza korporacji coraz bardziej mieszac z tymi actami i innymi ograniczeniami to nawet taka czynnosc spowoduje jak kupno ripowanie czy pozyczanie i ripowanie cd i odsprzedaz, ze bede w niebezpieczenstwie wiec chcialbym uzyskac odpowiedz na nurtujace mnie pytanie.

chwilowy brak działalności w audio.

Futu, już jesteś w niebezpieczeństwie :) W momencie sprzedaży krążków powinieneś usunąć pliki z kompa.

Tak a najlepiej jeszcze zaplacic za to ze sprzedaje i firma traci bo osoba kupi uzywke zamiast od korporacji...

A teraz na temat czy sa nasy oferujace nielamliwe (obecnie szyfrowanie) cos jak bitlooker w windows czy truecrypt albo maja taka mozliwisc instalacji i zaszyfrowania dysku czy jedyne wyjscie to laptop/pc + squezebox?

Rób jak uważasz. W momencie sprzedaży CD pliki posiadasz nielegalnie. To tyle z mojej strony. Nie zdziw się jak będziesz miał pecha i zawitają do Ciebie panowie z nieumówioną wizytą. Szyfrowanie nic nie da w momencie, kiedy będą chcieli sprawdzić co jest na dysku.

Tyle z mojej strony. EOT

Edytowane przez smykus_likas
Gość romeksz

(Konto usunięte)

Płyty tak, ale nie zawartość znajdującą się na nich.

no to niech się tzw. "wykonawca" pier**li własnoręcznie - ciekawe jak długo wytrzyma bez dopływu pieniędzy od klientów.

ponieważ odnoszę takie wrażenie, iż wytwórnie płytowe coś zaburzyły tym ludziom w głowach.

i nie mówię tu o Muzykach, bo oni sobie świetnie radzą bez biurokracji.

Edytowane przez romeksz

Tak a najlepiej jeszcze zaplacic za to ze sprzedaje i firma traci bo osoba kupi uzywke zamiast od korporacji...

Jak wejdzie ACTA to tak będzie :)

Płyty tak, ale nie zawartość znajdującą się na nich.

A nie jest przypadkiem tak, że:

"Dla użytku osobistego wolno korzystać bez zgody twórcy utworu i nieodpłatnie z pojedynczych egzemplarzy utworu rozpowszechnionego, tzn. takiego, który za zezwoleniem twórcy został udostępniony publicznie (wyjątki: utwór architektoniczny i architektoniczno-urbanistyczny w zakresie budowania, programy komputerowe) (art. 23. ust.1. ustawy). Zakres podmiotowy prywatnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego (art.23. ust.2. ustawy). Oznacza to na przykład, że można swoim krewnym i znajomym pożyczać, bądź wykonywać kopie książek, filmów, albumów muzycznych czy programów typu open source. Nie jest to jednak dozwolone w przypadku komercyjnych programów komputerowych bądź gier. Niezgodna z prawem będzie również wymiana np. w ramach "klubu miłośników muzyki", jeśli nie wszyscy członkowie się znają i utrzymują ze sobą stały kontakt. Możliwe jest jednak podarowanie, bądź odsprzedaż również obcym osobom zakupionych wcześniej egzemplarzy utworów." (źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Rób jak uważasz. W momencie sprzedaży CD pliki posiadasz nielegalnie. To tyle z mojej strony. Nie zdziw się jak będziesz miał pecha i zawitają do Ciebie panowie z nieumówioną wizytą. Szyfrowanie nic nie da w momencie, kiedy będą chcieli sprawdzić co jest na dysku.

Tyle z mojej strony. EOT

hmmm wg takiej interpretacji to squezeboxy dyski plyty cd-r dvd-r itd nie maja racji bytu, bo co kupisz plyte i ja bedziesz przechowywal na dysku w postaci pliku? bez sensu, a legalnych piosenek w wersji plikow prawie nie ma,

a co do drugiej czesci to tez uwazalem inaczej a mianowicie jesli kapitaliste sie oskarza to on ciagle nie pamieta nie wie nie chce gadac itd, wiec uwazam ze jak mam zaszyfrowany dysk to wcale nie musze podawac hasla, (nie handluje kopiami nie udostepniam ich wiec nie dzialam na szkode nikogo), przeciez moge powielic gadke kapitalistow: zapomnialem, to ich zadanie udowodnic ze jestem czemus winny a nie ja sobie sam bede dowody wskazywal, to tak jak zabojcy sie zapytac gdzie jest noz, on odpowie i sprawa zamknieta... takze mysle ze odpowienio dobry szyfr i po sprawie, nic mysle ze to nie to forum jesli chodzi o te sprawy, w wolnym czasie zaglebie temat i pomysle co z tym zrobic, jednak mimo act i innych badziewi chce sobie trzymac muze kolekcjonersko na dysku, a plyty wyprzedawac wymieniac sie i kupowac uzywki...

Edytowane przez antymalkontent

Futu, możesz szyfrować do woli. Jak panowie zawitają do Ciebie, to najpierw zabiorą cały sprzęt. Nikt nie będzie Cię pytał co na tym dysku jest, sami sprawdzą (i nie musisz im podawać hasła).

Gość romeksz

(Konto usunięte)

jeżeli ktokolwiek będzie próbował pogłębić moją depresję - a zwłaszcza przez zabranie mi mojej MUZYKI - to ja mogę nie być w stanie racjonalnie odpowiadać za swoje zachowanie.

Edytowane przez romeksz
  • Pokaż nowe odpowiedzi