Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Łyknąłem classica.

Co sądzicie o tych modach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytam ten wątek o podłączeniu squezze do sieci i serwera...zrobiłem wszystko jak pisaliście ale widzę że u każdego z Was jest to inaczej skonfigurowane.

Mam squeezeboxa classic , qnapa ts-109II , router dlink 524, wszystko to podpiete do kompa z windows 7.

Squezzebox działa bezprzewodowo mogę słuchać muzy z netu i słuchać własnych plików ze squezzecenter ale nie mogę dostać się do plików na dysku sieciowym bo ssots nie widzi slimserver.

Pytanie jaki soft sprawdzi się u mnie w 100% (jaka wersja ssots i squezzeserver) bo siedzę i kombinuję i już łapki mi opadają :-)

Najlepiej linki do tych sprawnych aplikacji.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja to po poerwsze QNapa podpiąłbym pod router, a nie komputer. Jeśli pod kompa, to Windę musisz zmusic do routowania pakietów. Inaczej nie zobaczysz w ogóle dysku sieciowego z innych urządzeń, w tym z SB. Wersja ssots nie ma tu nic do rzeczy.

• 2 tygodnie później...

próbował ktoś może taki dysk:

Ukryta Zawartość

cena przystępna

tylko czy będzie działał jak nalezy

Ukryta Zawartość

Jest napisane, że Squeezebox obsługuje, ale nie jest napisane ile ma RAM'u.

Dla Squeezebox'a minimum 128MB musi być. W czasie pracy oscyluje nieco poniżej tej wartości.

>spróbuję podpytać sprzedawcy

Nawet na stronie Zyxela nie jest podane ile ma RAMu ta obudowa.

>jak by co to może będę pionierem

Jak jeszcze nie kupiłeś to zastanów się nad rozwiązaniem jakie ja mam u siebie:

- płyta z Atomem - Intel D945GSEJT mITX - na allegro 360zł (jest aukcja od 260 teraz też)

- 1 GB RAM - 70zł (można 512, albo jakąś używkę - będzie taniej),

- zasilacz 12V - miałem niepotrzebny od laptopa (~40zł)

Razem: ~ 470zł (na pewno można zejść z ceną), ale nie porównywalnie większe możliwości i bezproblemowa praca i nieduże zużycie prądu.

Zainstalowałem na tym Vortexbox (Fedora+Squeezebox Server+parę innych rzeczy) i jestem mega zadowolony.

Witam, mam male pytanko. Jestem zainteresowany kupnem squeezeboxa jednak musze znac odpowiedz na kilka pytan. Czytalem kilka stron tego watku ale nie doszukalem sie dokladnie tego co mnie interesuje

otoz

- czy squeeze moze dzialac jako zewnetrzna karta dzwiekowa ? W sensie - moj laptop bedzie dzialal jako serwer muzyczny czy obsluzy(w sensie komputer przesle do SB a on przekaze wzmacniaczowi) tez inne dzwieki(gier filmow etc) ?

@soulfly

>- czy squeeze moze dzialac jako zewnetrzna karta dzwiekowa ? W sensie - moj laptop bedzie dzialal

>jako serwer muzyczny czy obsluzy(w sensie komputer przesle do SB a on przekaze wzmacniaczowi) tez

>inne dzwieki(gier filmow etc) ?

Wydaje mi się, że nie (99,9%). Squeezebox działa tylko we współpracy ze Squeezebox Serverem a ten pobiera dane z plików muzycznych znajdujących na dysku. No chyba że nagrasz ścieżkę dźwiękową, przekonwertujesz do flac to wtedy to odtworzysz:)

Poza tym polecam odpalenie SQB Server na komputerze, który nie jest używany do codziennej pracy.

Podpiętych do notebooka na którym jest postawiony server. Po prostu muszę zastosować drugi zewnętrzny dysk, bo pierwszy zapchany.

spróbuj umieścić skrót/softlink pod linuxem do nowego dysku/folderu z muzyką w bibliotece obsługiwanej przez squeezeboxserver - powinno zadziałać.

fenixx3000, 1 Kwi 2010, 09:39

>spróbuj umieścić skrót/softlink pod linuxem do nowego dysku/folderu z muzyką w bibliotece

>obsługiwanej przez squeezeboxserver - powinno zadziałać.

Niewiele z tego rozumiem i nie używam linux'a ;( ale pod windą to będzie problem, żeby SB server obsłużył biblioteki na dwóch dyskach usb, tak?

no nie, zrób skrót do tego dysku w katalogu z muzyką odczytywaną przez SB. Co to skrót pod windą, to chyba wiesz:). Jak nie, to prawy klawisz myszy, nowy skrót itd

Ukryta Zawartość

zastanawiam się czy To to. Fon z systemem już mam, jest WIFI w domu, telefon też ma. Zastanawiam się teraz nad SB tyle tylko, że nie wiem na ile to jest funkcjonalne i wygodne no i przede wszystkim jak to działa na tym telefonie.

Ukryta Zawartość

Czy ktos sie moze bawil emulacja squeezboxa? Ostatnio wyszperalem soft, ktory ponoc instaluje sie pod PC/UNIX - wydaje sie byc ciekawa alternatywa. Ciekaw tylko jestem, czy da sie postawic na jednej maszynie to i squeezserver, chyba ze ktos ma inne ciekawe patenty.

> gutekbull

Testuję ostatnie wersje (ale na TS-119). Nie wiem, czy w przypadku Twojego TS-109 ścieżka instalacji nie powinna wyglądać podobnie jak moja - zawsze przez upgrade'em SSOTS i Squeezebox Server'a robię upagrade firmaware'u NAS'a, ponieważ wyższa wersja .qpkg/SSOTS może (nie musi, nie sprwadzałem) tego wymagać.

Dla TS-109 spróbuj zrobić jak poniżej:

1. Upgrade firmware'u TS-109:

Ukryta Zawartość

2. Upgrade SSOTS dla TS-109:

Ukryta Zawartość

3. Upgrade Sqeezebox Server spod SSOTS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Czy stok z Was rejestrował się na www.DI.FM i słucha radia przez squeezboxa. Interesuje mnie w jaki sposób można odbierać audycje o podwyższonej jakości. Jak się logować do premium przez squiza. Dzięki za sugestie i odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

@pr1nce

>Jak narazie zapatruje sie na netbooka na Atomie

Ja mam serwer na Atomie, ale kupiłem samą płytę główną, dodałem pamięć i dysk 3.5" (pisałem o tym kilka postów wyżej).

Polecam zainstalować na tym Vortexbox (genialna sprawa, oparte na Fedorze, częste aktualizacje, SQB server-zawsze aktualna wersja, stabilna praca, kilka dodatków).

Pytałem czy kupiłeś SQB bo nowy Touch zbiera same pochwały w kwestii jakości dźwięku, a nie potrzebuje PC z serwerem.

@pr1nce

>napisz jeszcze jak wyglada predkosc dzialania serwera(SB) opartego o Atom?

nie mam żadnych zastrzeżeń - w codziennym użytkowaniu jest super, pełne skanowanie trwa trochę, ale tego nie robi się codziennie i zależy od wielkości bazy.

>Rozumiem ze masz 1.6ghz procek, tak?

tak, 1.6 1 rdzeń.

Ukryta Zawartość

już jest? (in stock)

może to ktoś potwierdzić?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi