Skocz do zawartości
IGNORED

Naczym polega fenomen Altusów ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Wychowałem się na Altusach - wtedy nic innego nie było i trochę nie rozumiem tematu.

Nie ma żadnego fenomenu Altusów to były bardzo ,bardzo przeciętne kolumny tylko niemalże miały monopol na naszym socjalistycznym rynku !!!

A na czym polega fenomen fiata 126p, przecież to nawet samochodu nie przypomina, a jak się starszego pokolenia spytać jaki miał 1 samochód to z reguły odpowiedź jest jedna FIAT. I te wczasy w Bułgarii ...

Bułgaria ?

Można napisać tyle,że w latach 70/80ych baza turystyczna w tym kraju przerastała naszą rodzimą o parę długości.

Zresztą nie sądzę aby coś w tym temacie się zmieniło,nadal jesteśmy na poziomie nędzy,smrodu i ubóstwa.

Ale widać postępy,nieduże,ale jednak.

Widać ważniejszy temat to "kim jest Bolek"

Drodzy Państwo.

Jestem posiadaczem klumn Tonsila, Mildton 110.Jakiś rok temu, wymieniłem w nich wszystkie glośniki na fabrycznie nowe.

Kolumny te, mam podpięte(w zależności od fantazji i nastroju, który danego dnia mi towarzyszy), do:

amplitunerów Telefunken TR 1200, Sony STR 6800SD, lub wzmacniacza Braun Atelier A2.

Odsłuchuję tego w pomieszczeniu ok 16 m2.

Całość moim zdaniem, gra bardzo poprawnie.A nawet dobrze.

Odwiedza mnie sporo znajomych, którzy wychodzą zachwyceni, tym co u mnie usłyszeli.(co prawda, ich sprzęt, to głównie plastikowe kina domowe).

Gdzieś, kiedyś na tym Forum, przeczytałem kilka wpisów, których autorzy wyśmiewali stereofonię w wykonaniu Altusów.

Nie wiem, jaki dżwięk przestrzenny generują Altusy, ale moje Mildtony sprawują się bardzo dobrze.

Piszecie dużo o basie.

Ja u siebie basu mało słyszę. Ja go czuję.

To znaczy oczywiście słyszę ten bas z głośników, ale jest on taki bardziej na granicy czucia.

Może łapiecie, o co mi chodzi.

I uwaga, prawie nigdy, nie słucham głośno.

Maximum na granicy, słyszalności rozmowy z drugą osobą.

Nie jestem gadżetofilem, ani audiofilem. Jestem hobbystą pasjonatem.

To ja Ci czarrek zazdroszczę tego wszystkiego co potrafisz wyczarować z tych Mildton'ów 110. Te basy... Nie znam ich. Znam natomiast Altusy. I uważam, że są beznadziejne. Syczące soprany i bas dudniący. Taki standard PRLu. No i trudno je było zdobyć, ale jak już się je rozstawiło w meblościance. Pełna ekstaza.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

>Qubric,

Twierdzisz Qubric że MF to zamulacz, a Technics i Altusy to jest to ? Ok. Nie kupię w takim razie MF i kolumn np. AA tylko Technicsa i Altusy.

Jeśli to jednak zagra źle odszukam Cię choćbyś się schował w mysiej norze na drugim końcu świata, potem nabiję Twoje grube dupsko na pal, toporem rozoram Ci Twój opasły brzuch, wypatroszę jak świniaka, a potem powieszę Cię na Twoich własnych jelitach. ;)

Pod szubienicą będzie wisiała tabliczka z napisem: Bo chwaliłem kolumny Altus. ;)

fenomen polega na tym,ze znajduja sie jescze janki na tym swiecie,ktorzy to kupują.A dlaczego ludzie kupuja manty,prane kurczaki i mieso w markecie?dlaczego powystawkowy 20 letni złom w rodzaju grundiga,telefunkena i innego syfu dalej sie sprzedaje??dzwiek z Altusów jest smieciowy ale dla kogoś kto słucha gówna w rodzaju tiesto czy remo to wystarcza

Gutek ma absolutna racje:

"Nie ma żadnego fenomenu Altusów to były bardzo ,bardzo przeciętne kolumny tylko niemalże miały monopol na naszym socjalistycznym rynku !!!"

Dodam od siebie, że były i są fatalne pod każdym względem ale o tym co dociekliwsi przekonywali się dopiero po latach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wyciągnąłem swoje nieużywane starocie (altus 75) ostatnio na imprezę działkową. Zasiliłem jakimś śmieciowym wzmacniaczem 2x15W. I spokojnie dało rady na otwartym powietrzu. Tego niestety raczej hajendy nie potrafią. Ale jak Qubric pisał - wszystko zależy od przeznaczenia.

Wstawia się tłumik na wysokie tony (z dwóch rezystorów) i to GRA. Dynamicznie nawet. I ma 91 splu, a nie 82-85, jak większość hiendu.

Ale dalej z uporem maniaka będziecie porównywać sprzęt domowo - imprezowy ze stricte domowym.

dave37, 14 Lip 2008, 14:05

dlaczego powystawkowy 20 letni złom w rodzaju

>grundiga,telefunkena i innego syfu dalej sie sprzedaje??dzwiek z Altusów jest smieciowy ale dla

>kogoś kto słucha gówna w rodzaju tiesto czy remo to wystarcza

Mam amplituner telefunkena TR1200.Prawie trzydziestoletni

Jest to jeden ze szczytowych modeli z końca lat '70. Waga, na oko 20 kg.

Jeżeli jak pisze kolega dave37, jest to syf, to aby nazwać obecnie produkowany sprzęt, musiałbym użyć bardzo brzydkiego słowa.

Co do Telefunkenów, to na ich temat są wspaniałe wątki na niemieckim forum hifi de.

Ta firma, jest tam uważana za kultową. A ten "mój amplituner", za "prawdziwy klejnot".

I wydaje mi się, że piszących te słowa, trudno posądzić o nieznajomość tematu. Wszak i dostępność sprzętu, była i jest u nich przeogromna i oczywiście siła nabywacza, nieporównywalnie większa.

Mam jeszcze trzydziestoletni amplituner Sony STR 6800SD.Jest to najwyższy model z roku '78.

Prawdziwe dzieło sztuki inżynierskiej. Teraz czegoś takiego, już się nie robi. Na niczym w nim, nie oszczędzano.

A co powiecie o prawie 40 letnim magnetofonie Revox A-77?

Trudno znależć odtwarzacz CD, który mu podskoczy.

A więc większość z was pseudoznawców zapewne napisze mi że jestem idiotą do potęgi skoro skompletowałem sobie świetnie grające kino domowe na podstawie kolumn wymienionych w temacie. Dobije was pewnie również fakt, że grają u mnie pod amplitunerami takimi jak : Denon AVR 2808, i Yamaha RXV-661(widoczna zresztą na zdjęciu poniżej). Nie znam lepszych kolumn do muzyki tj. ROCK, POP, RAP, R'N'B, a słyszałem już w życiu wiele zestawień (wczęśniej miałem jakieś beznadziejne KD firmy Voice Kraft bodajże VK7500, następnie nieco lepsze HECO VICTA, Mój kuzyn posiada kino domowe JBL za dużo większe pieniądze i nie można napisać, że gra znacznie lepiej, mało tego można się pokuśić się o stwierdzenie, że przy muzyce rockowej to DNO i 10m mułu). Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17114-100009625 1216061603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne rozczaruję Cie fakt, że posiadam projektor multimedialny BENQ w500 w byłym pokoju mojego brata gdzie zresztą teraz znajdują sie w.w. kolumny i amplik wraz z dvd które jest w pełni kompatybilne(tj. i projektor) z standardem HDTV;]

czarrek,piszac o smieciowych zlomach nie mam na mysli wszystkiego.Chociaz kiedys przerzucilem,wierz mi tony roznego starego sprzetu,wlacznie z wysokimi klockami sonego(seria ES) i poza jakoscia wykonania(obudowy i ciekawo wygladajacy wsad)nie oferowaly w kwestii dzwieku nic ciekawgo(szczegolnie zawiodlem sie na stosunkowo mlodych klockach sony ES)Zaden Vintage,poza wygladem nie zagral na miare moich oczekiwan.A co do braunow,duali,blaupunktow,telefunkenow czy innych uherow i tym podobnych giełdowych smieci z niemieckich wystawek to mam tylko jedno okreslenie-złom-chociaz dla wlascicieli altusów nawet dzwiek z krella bedzie taki sam jak ze sprzetu marki osaka(ale to zrozumiałe-na altusach kazdy sprzet gra tak samo fatalnie zle)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie rozczarowałeś i nie wpędziłeś w kompleksy. Przecież to jest oczywiste, że ekranik i projektorek HDTV full compatibility, zawsze znajdują się w byłym pokoju brata. :-)

GM

Sądze, że jednak poczułeś się troszkę rozczarowany, rozczaruję Cię tymbardziej, że niemam zamiaru latać o 21:35 z aparatem, żeby Ci zaimponować. Aż tak nisko nie upadłem, żeby dać sobą bezmyslnie manipulowac:]

fiftyy17 dla mnie rzadzisz na maksa!!!zdjecia the best!!!Stary,takie foto tylko na głowna strone WWW altusa.Moze w nagrode dostaniesz HI END-owe Zeusy???Pomysl,Ty na swojej kanapce a dookoła 4 Zeusy i Ton 200 jako centralny?Miodzio!

To co napisałeś powyżej można spointować jednym całkiem trafnym cytatem z piosenki Jacka Granieckiego, znanego bardziej jako TEDE - "Dzień za dniem, rozumiem lepiej coraz, wiem bardziej coraz, że zazdrość jest chora". Idę spać bo jutro kolejny ciężki dzień pracy przedemną;). Buenas Noches.

fiftyy17, 14 Lip 2008, 20:53

>A więc większość z was pseudoznawców zapewne napisze mi że jestem idiotą do potęgi skoro

>skompletowałem sobie świetnie grające kino domowe na podstawie kolumn wymienionych w temacie.

Jezu... fiftyy17 nikt nie nazywa Cię idiotą. Jestem również w stanie zrozumieć ograniczone możliwości każdego z nas, czyli to że dla kogoś 3 kzł może być ogromną sumą. Wiem o tym wszystkim.

Powiedz mi jednak czy kiedykolwiek w życiu słuchałeś naprawdę dobrego system w granicach przynajmniej 10 kzł, którego urządzenia zostały dobrane przez osobę z rzeczywistym, a nie wydumany doświadczeniem ? Mam wrażenie że nie. Nie można wypisywać bzdur typu że Altus nawet współczeny zagra lepiej od dedykowanych kolmun do stereo z wyższej półki, bo to się kompletnie kupy nie trzyma. W ten sposób wychodzi się na pseudo-guru i jedynie siebie ośmiesza.

Każdy z nas ma określone preferencje i nie każdemu wszystko co drogie musi się od razu podobać. Są jednak granice zdrowego rozsądku. To tak jakbyś napisał że nowiutki Porsche zostaje w tyle w porówaniu z Seicento.

Cieszę się ze jesteś zadowolony ze swojego sprzętu, ale daj na luz.

miałem w latach 80 przez 8 lat altusy chyba 110 a póżni altony odpowidniki- było to granie estradowe dużo huku z głośnika basowego i syczenia z tub.

Brak średnicy oraz prawdziwie niskich tonów a góra sam piach.

Niestety w tamtych czasach nic innego nie było na rynku.

fiftyy17, ten Twój sysytemik jest przecież super do muzyki jakiej słuchasz. Do kina też jest świetny. To prawda, ze nie jest to audiofilskie granie. Ale Po co Ci to? ZA nawet 2 razy większe pieniądze nie dostaniesz nic co by grało z taką mocą i dynamiką.

"Na czym polega fenomen Altusów?"

Jest to sprzęt najlepszy w swojej klasie. Są to zestawy głośnikowe klasy popularnej, a nie - jak wielu tu myśli - wysokiej klasy. Ich głównym zadaniem jest odtwarzanie muzy rozrywkowej, tylko mało kto zadał sobie trudu, aby to przeczytać.

Jak dla mnie Altus jest dobry dla przeciętnego nabywcy. Tak powinien grać i wyglądać sprzęt PRZECIĘTNEGO KOWALSKIEGO.

zyzio>

calkiem mozliwe ze fiftyy17 ma wiecej autentycznej satysfakcji ze sluchanej muzyki niz Ty, ja i wielu innych, dokonuje tego bez magicznych plytek holfi i uprzedniego pocierania specjalna szmatka plyt, sprzetu i kabli ;-> Prawdziwa satysfakcja ze sluchania jest chyba najwazniejsza, warto miec to na uwadze, kazdy zreszta ma rozne konfiguracje za soba.

no cóż, dla większości tu obecnej młodzieży wyznacznikiem jakości jest tylko efektowne granie i ciśnienie miażdżące klate, w tym faktycznie ciężko przebić Altusy... najogólniej mówiąc to są kolumny typu bum cyk cyk, jednostajny bas (stopa czy bęben to jeden pieron), jednostajne zapiaszczone wysokie (sss cyk cyk sss), o reszcie też szkoda wspominać, jedyna ich zaleta to że są tanie jak barszcz (mowa o 110 i 140) i przywołują klimaty dawnych lat :P

tak pomyślałem czy wy przypadkiem nie przyszliście z elektrody.pl ? bo tam się czas zatrzymał w czasach disco lat 80-tych, nadal panuje kult Altusów i DIY opartych na tonsilowskich głośnikach :)

a porady łomocianych ekspertów typu wsadzanie Altusów ("ale kupuj tylko 300 bo 200 mogą być za słabe") albo Tonsil Zeus do małego pokoiku w bloku to już standard :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.