Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  137 członków

JMLab Klub
IGNORED

klub niewolników JMLab

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

to widocznie kolumienki gówniane były - od ohm i skuteczności nie wynika że coś zacniej zagra!

tera też mam paczki 4ohm z lampką i zacnie to to gra :)

po prostu trza dać ciut więcej prądziku na te niższe impedacje - a jak nie gra to cza wywalić :)

Witam.Ta lampka z wpisu powyżej to pewnie koncówka Audio Research?I tak widzimy przed sobą dwie drogi-albo szukać cudownej synergii z kilkuwatową lampką albo zbierać na potężną końcówke lampową jak już upieramy się przy magii lampy.Pozdrawiam.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ano dokładnie - końcóweczka ARCa :)

większość opowieści o równych łatwych 8ohm-ach bo mity są :(

jest niby wizja kolumn po 97-99dB abo i więcej, ale to też nie każdemu leży taka opcja...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

pre mam LS22 po upgrade, dość leciwy ale drugi od góry po ref1 swego czasu :) grać to to gra coś tam, musiałbyś sobie sam Pan wybadać! :) mi chodziły kiedyś po łbie PASS X250,350 krell FPB200, 200c i pliniusy 102, ML23.5, 27 ale poszedł człowiek w ARCa VT100mk2 i ciekawość na inne klocki jakby wsiąkła :)

obecnie jeszcze walczę ze źródełkiem, stąd pomysł sprzedaży LS22 i zakupu czegoś typu combo - w sensie DAC+pre+ ew CD

coś jak AA capitole mk2, Alpha DAC, ML39, ew jakiegoś chorda DAC z pre kiedyś słuchałem też...

kurna korci taka opcja bo to mniej o sieciówkę (1500-2000zł zysku) a i XLR parkę mniej (kolejne 2500-3500) jednak takie rozwiązanie też ma swoje wady i tu znów jakieś kompromisy .... :(

jeszcze można tej końcóweczce zapodać ref3 abo LS26 - ale to kasa zaporowa :((( i znów kabelki dochodzą....

coś jak AA capitole mk2, Alpha DAC, ML39, ew jakiegoś chorda DAC z pre kiedyś słuchałem też

Dobry kierunek ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 2 tygodnie później...
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

szczerze to tak i tak :(

ale bardziej dźwiękowo jednak...

te inżyniery laba nigdy nie robili dobrych maskownic! jedyne najlepsze są w tej serii utopia mikro/mini/mezzo/utopia/Grande czyli "pierwszej" bo praktycznie to drugiej:) = tam dali solidne dechy więc jako maskownica super!

no i wymuszały automatycznie ich ściągnięcie do słuchania :)))

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

szczerze to tak i tak :(

ale bardziej dźwiękowo jednak...

te inżyniery laba nigdy nie robili dobrych maskownic! jedyne najlepsze są w tej serii utopia mikro/mini/mezzo/utopia/Grande czyli "pierwszej" bo praktycznie to drugiej:) = tam dali solidne dechy więc jako maskownica super!

no i wymuszały automatycznie ich ściągnięcie do słuchania :)))

Estetycznie jest ok, sonicznie masz rację, nie udana konstrukcja. Zbyt wiele dźwięku zostaje pod maskownicą :(. Najlepsze, że gdzieś czytałem, przed ich zakupem, że akurat w tym modelu maskownica wcale nie wpływa na jakość dźwieku. He he, akurat, wpływa i faktycznie nie wyobrażam sonie jak można z nimi słuchać.

stratę oszacowano na 650 zł.

zabiorę mu chyba z becikowego;)

ale trzeba przyznać że ma pociąg do kolumn, co tatę jego cieszy ;)

to bardzo tanio jak na tak zaawansowany przetwornik

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

to bardzo tanio jak na tak zaawansowany przetwornik

No właśnie. Zastanawiałem się nad zakupem moich kolumn z wysokotonowym berylium ale cena dwa razy taka jak tych z alu.
  • 2 tygodnie później...

Witam mam pytanie do miłośników marki, chodzi mi o serie jmlab z końca lat 90 opal, profile, do których z obecnych serii można je porównać profile to coś jak obecny chorus??? Opal oczko wyżej niżej ???

Zastanawiam się nad zakupem 726s lub opal 49it lub profil 77.

Będe bardzo wdzięczny za odp.

Pozdr.

w 1998 r Chorus był niżej od Cobalt, wyżej była Electra.

Profil 77 był wcześniejszym odpowiednikiem Cobalt 815 (1998).

Stosowano w profilach inne wysokotonówki.

Opale to raczej odpowiednik chorusów ale tych z pierwszej serii 98/99.

Tak więc raczej Profil 77 lub szukaj Cobalt 810 lub 815, 820, 825

Cobalt 815 (1998) i profil 77 (1996)

post-8986-0-27214000-1336693491_thumb.jpg

post-8986-0-25587700-1336693498_thumb.jpg

w 1998 r Chorus był niżej od Cobalt, wyżej była Electra.

Profil 77 był wcześniejszym odpowiednikiem Cobalt 815 (1998).

Stosowano w profilach inne wysokotonówki.

Opale to raczej odpowiednik chorusów ale tych z pierwszej serii 98/99.

Tak więc raczej Profil 77 lub szukaj Cobalt 810 lub 815, 820, 825

Cobalt 815 (1998) i profil 77 (1996)

Dzięki za szybką odpowieź

Więc tak z racji ceny zostały na placu boju profil 7 i opal 49ti - parametry bardzo podobne ale skoro profil to wyższa seria powinien być lepszy ???

Chodzi mi o te dwa konkretne modele.

Profil 7 maja mnniejsze skrzynki także nie wiem jak u nich z basem na papierze i jedne i drugie schodzą do 45.

Trudno powiedzieć.

Profile maja lepszą wysokotonówkę, Głosniki średniotonowo-basowe są z tej samej serii.

Prawdopodobnie Profile będą grały czyściej i przestrzenniej od Opali.

Co do basu w Opalach może być bardziej podkolorowany, mniej kontrolowany.

Najgorsze jest to, ze Profile miały 3 wersję i kazda miała inne głośniki wysokotonowe, a ostania wersja głosniki średniotonowe miała z nieruchomymi stożkami metalowymi po srodku membran tak jak Cobalty serii 81...., wcześniejsze miały czarne nakładki przeciwpyłowe. Mnie bardziej przekonują Profile, chodziaż szukałbym czegoś ze starych Cobaltów, DeLine lub Electr.

Edytowane przez xniwax

Na ebay.fr znalazłem to

http://cgi.ebay.fr/Enceintes-JM-Lab-profil-7-de-tres-grande-qualitees-/320879796521?pt=FR_LC_TV_Son_Home_Cinema_HiFi_Enceintes&hash=item4ab5ed2129 profile 7

http://cgi.ebay.fr/JM-LAB-OPAL-49TI-/221018202466?pt=FR_LC_TV_Son_Home_Cinema_HiFi_Enceintes&hash=item3375b62162 opal 49ti

Wg. specyfikacji opale na wysokich maja 23 a profile 20

Od pon będę w Paryżu także opale mógłbym osobiście obejżeć i stąd moje dylematy.

Na ebay.fr znalazłem to

http://cgi.ebay.fr/Enceintes-JM-Lab-profil-7-de-tres-grande-qualitees-/320879796521?pt=FR_LC_TV_Son_Home_Cinema_HiFi_Enceintes&hash=item4ab5ed2129 profile 7

http://cgi.ebay.fr/JM-LAB-OPAL-49TI-/221018202466?pt=FR_LC_TV_Son_Home_Cinema_HiFi_Enceintes&hash=item3375b62162 opal 49ti

Wg. specyfikacji opale na wysokich maja 23 a profile 20

Od pon będę w Paryżu także opale mógłbym osobiście obejżeć i stąd moje dylematy.

Są jeszcze nowe 807v za 400 euro ale nie wiem czy do 23 m (6,14x3,75) nie bedą ciut za małe??? Odsłuch z 2,5 max 3 m ustawione na dłuższej ścianie

Edytowane przez zibi079

Profile 7 maja jeszcze starą kopułkę kewlarową focala z wiekszym napedem (magnesem), póżniej był już tioxid.

Fakt najlepiej samemu posłuchać. Wszystkie te modele o których piszesz to 18 letnie sztuki. Dokładnie przyjrzyj sie zawieszeniom głosników, koniecznie.

• 1 miesiąc później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.