Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zacząć przygodę z sieciowymi?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Kable zasilające to temat traktowany przez moją skromną osobę do tej pory po macoszemu. Kiedyś okazyjnie kupiłem podstawowego Neela (7E albo ES) i był on sobie tak podpięty pod wzmacniacz, raz pod odtwarzacz, od czasu kolejnych dużych zmian w moim systemie. Okazało się jednak, że ten skromny Neel sporo po podpięciu co CD poukładał a i jakby wygładził sporo denerwujących mnie do tej pory w dźwięku rzeczy, przy okazji przekaz jakby jeszcze się otworzył. To może by spróbować czegoś jeszcze lepszego, czego (zielony jestem w temacie sieciówek)? Może i warto pobawić się z zasilaniem wzmacniacza? Może sprawdzić wyższe Neele, N7ES v.2 czy nawet N14E Gold v.2? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Informacje zapewne przydatne:

cd - Primare 31

wzmacniacz - electrocompaniet eci 5

kolumny - a.p spark

• Redaktorzy

Można spróbować porównać sieciówki Neel z sieciówkami IsoTek. Też nie są bardzo drogie, i nawet wyglądają podobnie :-) Poza tym, IsoTek ma w ofercie sporo ciekawych filtrów sieciowych, to zwykle pomaga.

P.L., 12 Cze 2008, 14:58

Podłącz elementy tak aby nie było połączenia uziemień (jak masz listwę trójżyłową i CD/wzmak mają trójżyłowe sieciówki to podłącz samo CD przez "złodziejkę" bez bolca uziemiającego ... a wzmak już normalnie bezpośrednio do listwy).

Pętle mas są problemem jednak inwestycja w sieciówki nie jest rozwiązaniem tego problemu.

Taaa...

Przewód musi być koniecznie ze złota, pozłacane końcówki, aluminiowe wtyki (z izolatorami), długi jak potrzeba, nie za długi (jakość dostarczonego prądu musi być jak najlepsza) i musi kosztować 123456789 zł.

• Redaktorzy

Ja, na podstawie własnego doświadczenia, sugerowałbym podłączenie solidną, ekranowaną sieciówką do jakiegoś filtra. A w ogóle dobrym pomysłem jest założenie w skrzynce oddzielnego bezpiecznika i pociągnięcie oddzielnej linii, a jeszcze lepiej dwóch bezpieczników i dwóch oddzielnych linii. Cała taka zabawa kosztuje tyle, co jedna tania sieciówka, a przynajmniej w pewnej mierze odcina nasz sprzęt hi-fi od naszej pralki, lodówki, tostera itp. I teraz, na to, filtr.

=> Redakcja

Przecież w ostatnim hfm testowałeś IsoTeka i jakoś zachwytów tam nie wyczytałem, a jednak polecasz akurat IsoTeka - to juz Ansae nie jest na topie ? :))) Czeka go podobny los do helina ? ;)))

• Redaktorzy

Dlaczego zaraz mają być zachwyty? Napisałem, ze subtelnie ale wyraźnie pomogło i tyle. Ewentualne zachwyty rezerwuję dla elementów wpływających mocniej na dźwięk, niż listwa sieciowa. A co do Ansae, to jeśli autor wątku wyraźnie poprosi o poradę w sprawie sieciówek po trzy tysiące, to się wypowiem. Na razie była mowa o sieciówkach po kilkaset zł.

kable komputerowe na pewno nie będą początkiem przygody.

sieciówka jest ważnym elementem zbioru kabli w systemie.

tak jak ic i głośnikowy. Nie ma powodu,by którykolwiek lekceważyć.

Odbija się to potem na dźwięku.

Na początek polecam Bartka1,Nuda Veritas. Do 300 zł.

Należy bezwzględnie zachować BILANS komponentowy.

(dopasowywać element względem jakości pozostałych)

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks, 12 Cze 2008, 21:48

>Należy bezwzględnie zachować BILANS komponentowy.

>(dopasowywać element względem jakości pozostałych)

a mógłbyś zdradzić zasadę teorię "dopasowania elementu względem jakości"

Gość

(Konto usunięte)

Redakcja, 12 Cze 2008, 19:19

>Dlaczego zaraz mają być zachwyty? Napisałem, ze subtelnie ale wyraźnie pomogło i tyle. Ewentualne

>zachwyty rezerwuję dla elementów wpływających mocniej na dźwięk, niż listwa sieciowa. A co do Ansae,

>to jeśli autor wątku wyraźnie poprosi o poradę w sprawie sieciówek po trzy tysiące, to się wypowiem.

>Na razie była mowa o sieciówkach po kilkaset zł.

A gdzie można kupić audiofilską elektrownię ? Bo mam wrażenie, że moja za tania jest... Chociaż rachunki słone przysyła ;)

A pozostałe 20% to podstawki pod kable i ich wygrzewanie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

jorgen,

zgrywasz się?

Do cd za 200 zł nie kupisz sieciówki za 300 zł, prawda?

Tłumaczyć dalej?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam wszystkich.

Chciałem się podzielić swoim doświadczeniem z sieciówkami. A ten kto nie wierzy - nie musi i finał.

Powiem tylko że jesli nie słyszy różnicy, to mu zazdroszczę bo zaosczędzi trochę pieniędzy.

Ale jakości dźwięku z jego systemu nie zazdroszczę już wcale.

Ja używam Neel 7ES Gold i Neel 7ES ale z wtykami Furutecha FI E11G i FI-11G.

Nie rozumiem jak działa teoria ostatniego metra kabla, ale działa i do "zwyklaka" nie chce się wracać.

To tyle narazie...

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

P.L.

Na początek radzę Ci zablokować pisanie w tym wątku wszystkim antykablarzom, bo zaraz zrobi się z niego klasyczny zlew. Oni nie chcą dyskutować na temat który Cię interesuje, tylko będą prowadzić swoją głupio–ironiczną krucjatę.

Pozdrawiam Stempur

grzechniks, 12 Cze 2008, 23:36

>jorgen,

>

>zgrywasz się?

>Do cd za 200 zł nie kupisz sieciówki za 300 zł, prawda?

>Tłumaczyć dalej?

to nie jest zasada jakości tylko zasada ceny.

P.L., 12 Cze 2008, 14:58

>Witam serdecznie,

>

>Kable zasilające to temat traktowany przez moją skromną osobę do tej pory po macoszemu. Kiedyś

>okazyjnie kupiłem podstawowego Neela (7E albo ES) i był on sobie tak podpięty pod wzmacniacz, raz

>pod odtwarzacz, od czasu kolejnych dużych zmian w moim systemie. Okazało się jednak, że ten skromny

>Neel sporo po podpięciu co CD poukładał a i jakby wygładził sporo denerwujących mnie do tej pory w

>dźwięku rzeczy

no to poczatek masz taki jak ja :)), kable kablami ale od inwestowania w sieciowki to ja bylem zawsze bardzo daleki, ale na przykladzie mojego systemu musze powiedziec ze wplyw kabli sieciowych (i chyba kabli w ogole) baaardzo zalezy od urzadzen na ktore sklada sie system, u mnie to sie zaczelo od okazyjnego zakupu jakiejs sieciowki furutech i w moim systemie (tylko nie mowcie mi nic o slepych testach), zmiana sieciowek przy koncowce mocy nie wnosila zadnej zmiany dzwieku, przy preampie zmiany byly dyskusyjne, ale przy CD, hmm, dosc ze powiem ze w tej chwili moj CDek jest zasilany dosc kosztownym kablem, ale musisz do tego podejsc bardzo indywidualnie, bo (tylko ze mnie sie nie smiejcie) o ile kable glosnikowe maja u mnie dosc istotny wplyw na dzwiek, to np IC (szczegolnie pomiedzy pre a power) co najmniej dyskusyjny, jestem nawet sklonny zaryzykowac stwierdzenie ze wiecej dala mi wlasnie topowa sieciowa tary do CDeka niz kombinacje z IC

A ja się jeszcze raz powtórze.

Niedowiarkowie, zamówcie kabel w Nuda Veritas, kosztuje niewiele (nieaudiofilsko), a ze wzmakami

(Nuda Veritas W-I 4, oraz Exposure 2010) gra pod każdym względem lepiej od Neel 14 Gold, do cd ten kabel nie jest przeznaczony. Ale tutaj też jest niedroga alternatywa, sieciówka od forumowego Bartka1.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.