Skocz do zawartości
IGNORED

Złapali mi paczkę na cle :(

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Przyszło dziś awizo, myślałem że to długo wyczekiwane płyty z CDConnection (USA), a to wezwanie do określenia wartości paczki (dokładnie "dopełnienie formalności niezbędnych do nadania towarom przeznaczenia celnego") z powodu "nieprawidłowo wypełnionej przez nadawcę paczki deklaracji celnej". Na razie to Poczta, ale pewnie oni to przekazują do urzędu celnego.

Oczywiście spodziewałem się, że może się to zdarzyć, liczyłem jednak, że tak małej paczki (4 płyty CD) nie wezmą na tapetę, zwłaszcza, że nadane jako gift z zadeklarowaną wartością $0. Dobra, tyle żali, teraz konkrety.

Pytanie do doświadczonych w tym temacie jak wygląda procedura? Dostarczam do Centrum Poczty Dział Obrotu Zagranicznego żądany dokument zapłaty opiewający na te $60, ponieważ kwota przekracza 22 EUR oni to przesyłają do urzędu celnego, który narzuca na mnie opłatę 3% cła + 22% VATu z $60, tak? Potem wpłacam to urzędowi celnemu i wlecze się to miesiącami? :)

Na oszustwo typu "dostałem tą paczkę za free" raczej nie mam ochoty, pouczony o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania. Przechodził ktoś przez to i może się wypowiedzieć jak to wygląda?

Pozdrawiam

teel

https://www.audiostereo.pl/topic/44077-z%C5%82apali-mi-paczk%C4%99-na-cle/

Tak na przyszłość to pecha miałem, czy to raczej reguła w ostatnich czasach? Czytałem sporo wypowiedzi nt. sprowadzania płyt i wynikało z nich, że mała paczka, wyglądająca niepodejrzanie raczej przechodzi bokiem.

>teel, 18 Cze 2008, 21:02

Lawinowo rosnący prywatny import z USA wywołał alarm w Urzędach Celnych. Pewnie dostali jakieś wytyczne i numer z wartością 0$ wywołuje dzwonek alarmowy. Był jakiś artykuł w necie na ten temat.

Jestem Europejczykiem.

^teel

po prostu nie słuchałeś dobrych rad. :)

korzystanie z opcji gift się zwyczajnie nie opłaca - efekt może być taki jak u Ciebie.

ja z CDC zamawiam dwie-trzy płyty naraz, pilnując łącznej kwoty i bez jej ukrywania - jeśli UC zechce naliczyć cło, to zrobi to od razu i zapłacę listonoszowi; ale jak dotąd wszystkie przesyłki przechodzą opatrzone jedynie pieczątką "dopuszczono do obrotu".

należało rozłożyć to zamówienie na dwie przesyłki po 31$ (koszt paczki z dwoma płytami, to w CDConnection pomiędzy 5 a 6 dolarów, z czterema najczęściej 9.60). wychodzi o parę złotych drożej, ale tak naprawdę taniej i bez problemów.

Tomek, jakie pobożne życzenia, o czym Ty mówisz? i kogo nazywasz dyletantem? już tyle razy ciągnąłem paczki z CDconnection i nigdy cła mi nie naliczyli. Kolega miał pecha, kiedyś zawsze będzie pierwszy raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.