Skocz do zawartości
IGNORED

Lechu czy Bolek?

anastazy

Rekomendowane odpowiedzi

>tomek7776, 25 Cze 2008, 10:39

Masz rację! Nawet są gotowe wzorce do wykorzystania. Hunwejbini w okresie Rewolucji Kulturalnej świetnie sobie z tym radzili.

Jestem Europejczykiem.

>Tylko zaścianek może zarzucić Tobie jakieś syndromy..... - ja bym określił to "widziane z

>normalności".

Chciałbym jednak zauważyć, że to własnie 'zascianek' jest statystycznie wyborcą PiS. I choćbyś nie wiem jak sie nadymał - nic tego nie zmieni. Tak, wschodni, postkomunistyczny zaścianek. cała wschodnia Polska i Podkarpacie. Ten podział mówi wszytko.

tomek7776, 25 Cze 2008, 10:16

>jarusiu-metanowcu,nie pieszesz na moim poziomie,wiec nie wiem o co chodzi.jak zaczniesz na powrot

>uzywac glowy,to sie odezwe,a teraz bye,bye.

Przykro mi, po prostu ta Twoja głębia jest już dla mnie nie osiągalna - geny chłopie... czyli organiczna niemożliwość. Nie mniej jednak, nie czuję z tego powodu do Ciebie nienawiści...

jar1, 25 Cze 2008, 10:45

>Chciałbym jednak zauważyć, że to własnie 'zascianek' jest statystycznie wyborcą PiS. I choćbyś nie

>wiem jak sie nadymał - nic tego nie zmieni. Tak, wschodni, postkomunistyczny zaścianek. cała

>wschodnia Polska i Podkarpacie. Ten podział mówi wszytko.

Tu sie mylisz - wschodnia Polska to Polska nieprzesiedlona, pamietajaca lepiej niz reszta kraju 'przedwojenna kulture', slabo skazona komuna.

Postkomunistyczny zascianek to 'ziemie odzyskane' i faktycznie, tak komuna ma wiecej zwolennikow.

pzdrw

soso

dokładnie, na podlasiu np. pamiętają wszystkie ruskie najazdy, było ich parę, z autopsji

i tam trwa świadomość pokoleń, znaczenia tradycji, powiązań rodzinnych, ludzie znają się z dziada pradziada- znają różne jeszcze przedwojenne tradycje polityczne

wladz, 25 Cze 2008, 07:36

>/.../dlaczego dajesz nam rady jak żyć skoro sam stąd spier..liłeś./.../

Nie chcę robić za adwokata soso ale tak sobie myślę, że tow. wladz ciągle tkwi mentalnie w czasie zaprzeszłym czyli w PRL... :)

Otóż drogi towarzyszu wladz, niniejszym uświadamiam towarzysza, że dzięki wysiłkowi milionów uczciwych Polaków i wbrew wysiłkowi towarzysza towarzyszy: partyjnych czerwonych świń, esbeków, Bolka i innych TW udało się w Polsce wprowadzić chociaż pozory demokracji i pozory wolności. Zawsze coś... Zmiana w stosunku do PRL polega na tym, że paszport każdy Polak ma teraz w domku i nie musi donosić na SB, żeby go dostać, jak to było za czasów towarzysza.

Uprzejmie także donoszę towarzyszowi, iż jakimś cudem Polska jest obecnie członkiem Unii Europejskiej i ten fakt gwarantuje każdemu Polakowi wolność zamieszkania i podjęcia pracy gdziekolwiek w granicach UE. Sam też skwapliwie z tej możliwości skorzystałem. :)

Odbierając soso możliwość dawania rad Polakom, ponieważ nie mieszka on w Polsce, robi z siebie towarzysz idiotę. Gdyby przyjąć towarzysza punkt widzenia, to milczeć musieliby także Jan Nowak - Jeziorański, Jerzy Giedroyć, Gombrowicz, Miłosz, Mickiewicz, Norwid, Słowacki i setki/tysiące innych wybitnych patriotów, którym z różnych powodów polski adres nie pasował.

Odbiera towarzysz również Kopernikowi prawo do pisania o Słońcu - przecież Mikołaj mieszkał na Ziemi, podobnie współczesny polski astronom Wolszczan powinien siedzieć cicho w sprawach układów planetarnych na innych gwiazdach - wszak on tam nie mieszka! :)

Zastanawia upór towarzysza w negowaniu oczywistych faktów. Zastanawia, jak gorliwie broni towarzysz esbeckich TW wbrew oczywistym faktom. A czytał towarzysz książkę IPN "SB a Lech Wałęsa - przyczynek do biografii"? Jeśli nie to zapraszam do lektury szczególnie smacznych fragmentów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS: JEśLI KTOś MA CAłOść KSIążKI W PDF TO PROSZę O LINKA!!! :)

Ave Partyja!

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

>Tu sie mylisz - wschodnia Polska to Polska nieprzesiedlona, pamietajaca lepiej niz reszta kraju

>'przedwojenna kulture', slabo skazona komuna.

>

>Postkomunistyczny zaścianek to 'ziemie odzyskane' i faktycznie, tak komuna ma wiecej zwolennikow.

No cóż, Panowie, na tak postawiona tezę to ja mogę jedynie dorzucić jeszcze powszechnie znane: Kopernik była kobietą" . :-) Żenada.

Zauważ, czerwony Horście, kto to, po wojnie znalazł sie na ziemach 'odzyskanych' - ano ci, o których piszesz, że najwięcej od ruskich doswiadczyli. Trzeba być wujątkowym baranem, by takie beznadziejne głupie teksty serwować. Powinni wam tego, kurna, zabronić ! Działasz, Horst, na szkodę swoich czerwonych towarzyszy ze wschodu.

PS. A tak na marginesie, wiecie z jakich to stron pochodzą kaczorki? Hę? I kim był dziadek i tatuś?

hehe, najlepsze jest, że tw bolek, musiał te 2.500 stron przejrzeć by się upewnić czy nie ma tam zdjęć jak robił figofago z żonką. Bo jak stwierdził "wiedziałem, że mam kamerę pod łóżkiem". A następnie dokumenty zatrzymał sobie na pamiątkę, może i figofago nie było ale...

I to chwyci bo jak napisałem wcześniej 90% społeczeństwa to idioci, wierzący tempo we wszytko co powie bolek i cała ta czerwono-różowa hucpa. BARANY !

PO nie chce już zmiany w ustawie o IPN po tym jak A.Mężydło potwierdził istnienie nagrania kompromitującego Wałęsę tw bolek.

Wcześniej film "o trzech"... punto finito jak mówi mój kolega ze Szwajcarii.

>I to chwyci bo jak napisałem wcześniej 90% społeczeństwa to idioci, wierzący tempo we wszytko co

>powie bolek i cała ta czerwono-różowa hucpa. BARANY !

A tempo to takie kolumny chyba, nie?

>jar1, 25 Cze 2008, 10:45

>Chciałbym jednak zauważyć, że to własnie 'zascianek' jest statystycznie wyborcą PiS. I choćbyś nie

>wiem jak sie nadymał - nic tego nie zmieni. Tak, wschodni, postkomunistyczny zaścianek. cała

>wschodnia Polska i Podkarpacie. Ten podział mówi wszytko.

jaruniu,

to jesteś ten zaścianek czy nie ?

dartman, 25 Cze 2008, 11:30

>PO nie chce już zmiany w ustawie o IPN po tym jak A.Mężydło potwierdził istnienie nagrania

>kompromitującego Wałęsę tw bolek.

>

>Wcześniej film "o trzech"... punto finito jak mówi mój kolega ze Szwajcarii.

Ukryta Zawartość

oni tylko z miłosierdzia trzymali SBka Maleszkę, tak jak Tusk trzyma TW Boniego

bolki, przeciwnicy lustracji muszą się trzymać razem, z "człowiekiem honoru" (ten od kopalni Wujek)

z teflonowym Wojtkiem Spawaczem, w końcu jak red. naczelny miał tatusia w NKWD to musi popierać swojaków

Ukryta Zawartość

wladz, 25 Cze 2008, 11:43

>soso

>

>"A gdzie to wyczytales? Wszedzie jest i ladnie i brzydko. Kwestia w proporcjach."

>

>W twoich wpisach o kraju.Który dla mnie jest jak każdy inny a dla ciebie ułomny.

tow. wladz - brak wam perspektywy. :)

Ten kraj JEST ułomny, bo to nie jest normalny kraj, jeśli 90% PKB jest zawłaszczane przez 10% społeczeństwa. Z esbeckiej opcji, oczywiście... Takie podziały są normalne tylko w republikach bananowych.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

zildjian

soso żyję w kraju protestanckim i białe jest białe ja mieszkałem również w innym kraju katolickim i protestanckim jak również na innym kontynencie.Nie zarobkowo tylko z ciekawości i po początkowej fascynacji (wyjechałem jeszcze przed okrągłym stołem)przychodzi czas na refleksję.Owszem nasze afery są trochę inne w porównaniu z krajami protestanckimi natomiast porównując do Włoch,Hiszpanii nie widzę większej różnicy.

Jeżeli uważacie że wszystko wiem to miło lecz ja w swoich wpisach jestem daleki od jednoznacznych ocen(poza niektórymi personalnymi wyjątkami) i nie wmawiam nikomu że żyje w "ułudzie" dlatego że ze mną się nie zgadza.

soso

Z Twojej perspektywy rzeczywiście może tak wyglądać - ale wrzućmy duńczykom ze trzy rozbiory, okupację, na 50 lat komunę i dołóżmy katolicyzm jako główną religię - i zobaczymy;-)

il Dottore

na towarzysza nie załapałem się.Nawet z harcerstwa zostałem wyrzucony.

"bo to nie jest normalny kraj, jeśli 90% PKB jest zawłaszczane przez 10%

społeczeństwa. Z esbeckiej opcji, oczywiście... Takie podziały są normalne tylko w republikach

bananowych."

I żyj sobie z tą "wiedzą".Amen.Szkoda słów.

"dokładnie, na podlasiu np. pamiętają wszystkie ruskie najazdy, było ich parę, z autopsji

i tam trwa świadomość pokoleń, znaczenia tradycji, powiązań rodzinnych, ludzie znają się z dziada pradziada- znają różne jeszcze przedwojenne tradycje polityczne"

Bywam na Podlasiu często od wielu lat. Najbardziej skomunizowana okolica, jaką w życiu widziałem. W latach 80/90 zapiekła wrogość wobec Solidarności, ludzi wykształconych (obecnie "wykształciuchy"), namiętne uczucie wobec ZSRS i wrogość wobec ludzi z miasta jako Polaków-miatieżników. Dopiero w połowie 90. im nagle przeszło, kiedy po raz pierwszy od końca wojny zobaczyli członków swoich rodzin, którzy pozostali po drugiej stronie granicy, jak przyjeżdżają do bogacącej się Polski stare szmaty na rynku sprzedawać. Inaczej stało w "Trybunie Ludu", faktycznie... A teraz proszę bardzo, zwolennicy Kaczyńskich, "ja tibi dam", "grab nagrablonne" i biedne ofiary przemian.

Oczywiście piszę o wieśniakach, nie np. Białymstoku, gdzie jest duża tradycja inteligencka, jakkolwiek przeorana przemarszami kilku armii, na przemian brunatnych i czerwonych, a każda kosiła "nieswoich".

Horst

Unikaj gradobicia może to ma wpływ na twoje wpisy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arden

25 Cze 2008, 12:52

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 115 / 46 / 0 "dokładnie, na podlasiu np. pamiętają wszystkie ruskie najazdy, było ich parę, z autopsji

i tam trwa świadomość pokoleń, znaczenia tradycji, powiązań rodzinnych, ludzie znają się z dziada pradziada- znają różne jeszcze przedwojenne tradycje polityczne"

Bywam na Podlasiu często od wielu lat. Najbardziej skomunizowana okolica, jaką w życiu widziałem. W latach 80/90 zapiekła wrogość wobec Solidarności, ludzi wykształconych (obecnie "wykształciuchy"), namiętne uczucie wobec ZSRS i wrogość wobec ludzi z miasta jako Polaków-miatieżników. Dopiero w połowie 90. im nagle przeszło, kiedy po raz pierwszy od końca wojny zobaczyli członków swoich rodzin, którzy pozostali po drugiej stronie granicy, jak przyjeżdżają do bogacącej się Polski stare szmaty na rynku sprzedawać. Inaczej stało w "Trybunie Ludu", faktycznie... A teraz proszę bardzo, zwolennicy Kaczyńskich, "ja tibi dam", "grab nagrablonne" i biedne ofiary przemian.

h*j co wiesz o podlasiu,i piszesz takie kretynizmy,ze az blazna z siebie zrobiles.ciekawe w ktorych rejonach bywales?

Ja Podlasia nie znam, pozwolę sobie tylko zacytować niejakiego maryna:

Pracowałem, tam są dwa instytuty naukowe i pracownia naukowa parku narodowego. Owszem, otoczone kompletnie skomunizowaną ludnością miejscową, nienawidzącą ludzi wykształconych traktowanych jako Polacy i "solidarnościowcy". Ludność, która dopiero w okolicach 2000 roku załapała, że ustrój się zmienił i już można zarabiać, a nie tylko kłusować, chlać bimber i brać zasiłki.

Nota bene, a propos czerwoności Białowieży: skąd sie wzięła. B-ża przed wojną była dużym ośrodkiem administracyjnym (państwowej i leśnej) i letnią siedzibą prezydenta RP. W związku z tym kolejne fale okupantów miały do niej za każdym razem tzw. duży interes. Najpierw przyszli Sowieci, i zabrali tych, co im nie leżeli, głównie administrację i leśników. Potem przyszli Niemcy i zabrali tych, co im nie leżeli, głównie Żydów. A potem przyszli jeszcze raz Sowieci i wymietli resztki. Pozostali ci, co nikomu nie przeszkadzali, głównie małorolni narodu tzw. chachłackiego (białowieżanie nie są Białorusinami, tylko sztuczną mieszanką wynikającą z carskich osiedleń - Rosjanie spod Uralu, Polacy, Niemcy, Holendrzy, Żydzi, Rusini wszelkiej maści), mieszkający w domach pożydowskich. To był dla nich pierwszy szczebel awansu. Drugi nastąpił za władzy ludowej - wtedy to połowa Białowieży wstąpiła do tzw. organów. I tak dzisiaj znaczną część białowieżan stanowią emerytowani ubecy, milicjanci i klawisze. Goście, co zrobili karierę nawet w powiecie (ho, ho!), a na stare lata wrócili odpoczywać w domku zdobnym w orientalne ornamenty (na szczęście zamalowane). Nawiasem mówiąc, jednym z oskarżonych w procesie o morderstwo Przemyka był milicjant Kościuk. Stuprocentowo białowiesko-podlaskie nazwisko. Sam miałem zatarg z jednym dziadygą, ksywka Generał, groził mi tetetką przy opkazji zwady sąsiedzkiej, a o którym sąsiad mi powiedział "wie pan, jemu generał mówią, ale on nie w wojsku służył..." Taka to już, pełna kolorytu lokalnego, wioska. Główna ulica nosi nazwę "generała Waszkiewicza" (białowieżanin, oficer Armii Czerwonej), zaś jedna boczna Olgi Gabiec (działaczka KPZB)...

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

Obecnie Maryn już tak ostro by się nie wypowiedział, nastąpiła ewolucja, w tej chwili znaczna część Białowieżan faktycznie popiera nie "naszego Cimoszkę", ale raczej rzady silnej ręki, reprezentowane przez PiS, co świadczy o rosnącym, ehm, patriotyzmie :-) Poza tym Białowieża jest bardzo specyficzna i nie w pełni reprezentatywna dla całego Podlasia. Jednak Podlasie już przed wojną było nieciekawym miejscem, zaś powojenne zaniedbania też mu nie pomogły. A w utrzymującą się silną "tradycję patriotyzmu" po zlikwidowaniu ziemiaństwa można lekko powątpiewać. Nie ma żadnego powodu, aby pod tym względem było tam lepiej, niż gdziekolwiek indziej w Polsce.

zdzenna bialowieza,powojenna to enklawa czerwonej zarazy,tak jak okoliczna hajnowka i bielsk podlaski.to etnicznie ludnosc bialoruska.

to oni witali armie czerwona w 39 z kwiatami.

reszta regionu,nie odbiega od normy,wprost przeciwnie,Popieluszko,Suchowolec to nasi bohaterzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.