Skocz do zawartości
IGNORED

blu ray player dobrze i tanio, co wybrac

protestart

Rekomendowane odpowiedzi

Na teraz mój faworyt to Panasłonik DMP-BD50.

Specyfikacja tutaj - jak widać, są dekodery HD Audio na pokładzie.

Już poprzedni model zniszczył w angielskich testach wszystkie budżetowe Blu Ray'e wliczając mityczną konsolę do gier PS3.

Ten ma wszystko, co potrzeba, żeby jeszcze bardziej zdystansować konkurencję.

Może nowe Marantze czy Yamahy coś na to poradzą. Póki co w budżetówce rządzi Panas. I chyba tak zostanie bo Marantz i Yamaha to wyższa półka cenowa.

Co do przekształcania CD Audio do 88 kHz... tak, wiemy coś o tym... :) Mój stareńki Philips to robi, nawet do 192kHz... :) Opcję tę należy zdecydowanie WYŁĄCZYĆ jeśli zależy nam na dźwięku dobrej jakości. :))) Sama częstotliwość próbkowania nie ma tu nic do rzeczy. Algorytm usiłuje "zagęścić" informację zawartą na płycie, co jest taką samą bzdurą jak drukowanie fotek z telefonu komórkowego w pełnym formacie A4. Można, ale po co? :)

Efekt jest żałosny.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przepraszam - brakująca linka do specyfikacji Panasa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Panasonic DB50 ma faktycznie wszystko ... ale kosztuje 2500 zł !!! A "słony" 1400 czyli przepaść w cenie.

Co do resamplowania - nie liczy się tylko docelowa częstotliwość ale też dokładność algorytmu.

Kyle, 26 Cze 2008, 22:37

>Panasonic DB50 ma faktycznie wszystko ... ale kosztuje 2500 zł !!! A "słony" 1400 czyli przepaść w

>cenie.

>

>Co do resamplowania - nie liczy się tylko docelowa częstotliwość ale też dokładność algorytmu.

No i na Panasie nie pograsz... ;) Ale na poważnie to nie miałem pojęcia że cena w Polsce jest tak wygórowana. Olać złodziei i kupować w zachodnich sklepach internetowych! :)

Co do resamplowania - masz rację. Ale nawet najlepszy algorytm nie zrobi z CD SACD. Z tym chyba się zgodzisz... Wieloformatowe Panasoniki mają za to ciekawą funkcję - na tej samej zasadzie "uzdatniają" MP3. Nie wiem, czy to działa, nie próbowałem, ale zawsze można spróbować.

janunio, 26 Cze 2008, 23:57

>Mój stareńki Philips to robi, nawet do 192kHz...

>

>Podaj model to sprawdzę czy wiesz o czym piszesz.

Jest w "o mnie". Ma na pokładzie takie kości, że konsola PS3 musiałaby kosztować Bóg wie ile, by się choć zbliżyć do tego poziomu. Wizyjnie oczywiście to już staroć, nie ma nawet upscalingu. Ale trzymam go do CD/SACD.

No i oczywiście nie pogram na nim w samochodowe ścigałki... kolejna wada! ;)

janunio, 27 Cze 2008, 00:06

>Panasonic BDM DB50 nie obsługije profilu 2.0 i nie ma 7.1 analog out tylko 5.1.

>Stał się więc modelem przestarzałym, zanim wszedł do sprzedaży w PL.

Nie ma też fontanny no i butów nie wyczyści ani krawata nie zawiąże. Nie pogra się też na nim w "Gears of War".

Na cholerę mi 7.1 analog out? Gdzie ja postawię 7 kolumn??? Mówimy o tanim budżetowym odtwarzaczu - w USA 700$. Klienci kupujący takie zabawki temat 7.1 raczej sobie odpuszczają.

Aha - gra "Halo" też na nim nie pójdzie.

Podobno resampling 44.1 na 88.2 lub 166.4 (tego ostatniego chyba nie ma w standardach) jest znacznie lepszy niż powszechnie znane 48 czy 96 lub 192 kHz. Te s ą jakby przypadkowe i pochodne 48 kHz a nie 44.1. Słyszałem opinie że 88.2 naprawdę poprawia co jest dość logiczne i sensowne od strony prostej matematyki. Bo jeśli nawet powielając 2 sąsiednie bity nie stracimy nic a DAC będzie działać z lepszymi parametrami - szumy, filtry analogowe itp.

Konwersja 44.1 na 48 kHz lub jeszcze x2 - 96 kHz już jest odstępstwem od oryginału i jak z praktyki słychać pogorszeniem jakości CD.

Ciekawi mnie czy BR ma wielu nabywców - - wszystkie rankingi mówią chyba że to porażka będzie podobna do SACD.

Ja byłem napalony na HD i po kilku filmach mi przeszło (HD DVD niestety). Nie zakupiłem już później BR. Najchętniej oglądam z kompa 720p - choć Shrek 3 w 1080 jest odlotowy.

Ostatnio w Saturnie widziałem reklamówkę Samsunga FHD i pokazywali dynamiczne akcje z meczy piłkarskich - to było żałosne - a może tylko dlatego, że wyświetlaczem był LCD? (pewnie wiecie o co chodzi - piłkarze tak szybko biegali ... że wszystkie elementy ciała ganiały niezależnie

- te chłopaki się jakoś tak rozwarstwiali czy rozdzierali ;-)

Czy obserwujecie to też tak czy ja mam już tak głębokie uprzedzenie do LCD, że nie widzę obiektywnie?

>janunio, 27 Cze 2008, 00:06

>Panasonic BDM DB50 nie obsługije profilu 2.0 i nie ma 7.1 analog out tylko 5.1.

>Stał się więc modelem przestarzałym, zanim wszedł do sprzedaży w PL.

Nie chcę na siłę bronić PS3 bo to faktycznie dobrze zrobione urządzenie ale używajmy do porównań prawdziwych danych - nowy Panasonic OBSŁUGUJE profil 2.0 i ma - w przeciwieństwie do PS3 - wyjścia analogowe na których dekoduje wszystko co jest w tej chwili dostępne. Jasne, tych wyjść jest 'tylko' 5.1 a nie 7.1 ale dla bardziej 'analogowych' użytkowników pojawia się możliwość podpięcia BD50 bezpośrednio do przedwzmacniacza i uniknięcia zabawy z amplitunerami etc. Oczywiście jeśli ktos potrzebuje 7.1 to po HDMI są dostępne zdekodowane bitstreamy z takim audio.

Dodakowym plusem jest normalny pilot RC, który np można doprogramować do jakiegoś samouczącego się i ciagle mieć jeden (PS3 ma bluetooth).

Polceam wątek na avsforum z porównaniem specyfikacji różnych playerków:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

jacek

Ukryta Zawartość

vader44, 27 Cze 2008, 20:23

>No to podobnie jak na ps3, bo zarówno "Gears of War" jak i "Halo" to pozycje na X360 ;-P

Ups, ale przygrzałem jak łysy o beton! :) No i wyszło jaki ze mnie znafca konsol! :) Mam tylko PSP w domu - 2 czarne (zwykła i slim) i różową. Sorki za pomyłkę.

Jeśli chodzi o granie to uznaję tylko blaszaka. Ostatnio Assasins Creed (przerost formy nad treścią), Blacksite (syf) i Jericho (boska - takie lubię), w kolejce czekają Bioshock, Modern Warfare, Gears of War, Wiedźmin, Crysis (ale to muszę RAM dokupić i drugą kartę 9800GT do SLI, żeby coś było widać)... może w wakacje nadrobię zaległości z graniem.

• 4 miesiące później...

Samsung bd 1500 to nowszy model,ale to szmelc Samsungi strasznie wadliwe.Na allegro jest ich najwiecej sa to modele z zagranicy serwisowane,lub powystawowe.Czytałem na zagranicznych forach ze to straszne buble i nikt tego nie kupuje dlatego tyle tego złomu w Polsce wiadomo cena srednio 500 pln i to jedyna atrakcja,nic pozatym.Ja kupiłem Sony Bd 300 starszy model,ale wydał mi sie solidniejszy niz nowszy 350.Jest dwa razy wiekszy ciezszy dwokrotnie ma wyjscie 5,1 analogowe co prawda nie jest to 7.1 ale zawsze cos.Długo ładuje płyty około 40 sekund nowsze sa szybsze.Ja jestem zadowolony z obrazu nawet zwykłe płyty dvd daja duzo lepszy obraz niz dvd np Yamaha 559 mam porownanie.Napisze jeszcze o Samsungu i ich Serwisie Rok temu kupiłem DVD Samsunga HD 950 najlepszy model firmy w sklepie Avans.Zacinał sie na płytach zle czytał divixow,mp3 tez słabo,oddałem go do sklepu,oni wysłali go do Wrocławia z tamtad do Warszawy i juz go nie zobaczyłem,po 50 dniach sklep oddał mi kase,DVD nie zrobiono.

dzięki za sugestię, też zastanawiam sie nad zakupem Sony 300(obecnie jest w dobrej cenie) zależy mi również na dobrym skalowaniu płyt DVD gdyż mam ich trochę w kolekcji. Nie chcę kupować nowego odtwarzacza DVD posiadam Sony DVP NS930v QS niestety nie posiada on wyjścia HDMI.Jak myślicie obraz z odtwarzacza BR będzie lepszy niż z posiadanego przeze mnie DVD?

Pisałem ze jest zauwazalna roznica miedzy dobrym dvd Yamaha s559,a BR-s300 Sony na korzysc tego drugiego.Nie taka duza ale jest widoczna.Wazne tez jest jaki jest Lcd .Według mnie nie opłaca sie teraz kupowac dvd bo dobry model kosztuje tyle co Blu-rey.Problem tylko w filmach ze te blu-rey sa za drogie,ale dobrze ze mozna ogladac tez zwykłe dvd.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jest sposób by odtworzyć na PS3 (jak i X360) materiał H.264 po konwersji i zmianie kontenera.

Wymaga to sporo zachodu, dziesięciu programów i czasu, ale jest możliwe:

http://www.digital-digest.com/articles/PS3_H.264_Conversion_Guide_page1.html

Rozwala mnie ile ludzie potrafią zmarnować czasu na to aby obejrzeć kradziony film. Poświęćcie ten czas na jakąs pożyteczną robotę to zarobicie kasę, kupicie film i przy okazji powiększycie nasz PKB ;P

• 3 tygodnie później...

janunio, 24 Cze 2008, 20:56

>PS3 deklasuje obecnie wszystko co jest na rynku.

>Warto dużo poczytać o PS3 w necie.

>Experci twierdzą, że do 2012 będzie dominować.

>To jest HIT stulecia i Panowie Audiofile muszą pogodzić się z wstawieniem "konsoli do gier" do

>środowiska Home AV.

>

>Dodam na marginesie, że gra ( po uaktualnieniech) lepiej DVD niż topowe Denony.

>Upscal Audio jest powalający. SACD super.

Potwierdzam !!! A co potrafi zrobić z divx'ami to jest po prostu nie wiarygodne :)

• 2 tygodnie później...

Albo PS3 albo tańszy sporo Funai

ja mam Playstation, rodzice do TV-ka nowego Funaia. Czyta wszystkie divxy, slot na karty pamięci, polskie napisy i to jest uniwersalność, tym bardziej że filmów BD jest malutko, a DivXa chciałoby się obejrzeć...

Wady tego playera to moim zdaniem:

- brak obsługi MKV

- dość duże gabaryty

Upscaling do 1080p dobrze robi zwykłym filmow DVD

A z jakim to topowym Denonem Kolego porównywałeś te zabawke do gier zwaną PS3?

Bo recenzje np. o Denonie BD3800 mówią co innego...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

THX Ultra 2, 23 Gru 2008, 16:55

>A z jakim to topowym Denonem Kolego porównywałeś te zabawke do gier zwaną PS3?

>Bo recenzje np. o Denonie BD3800 mówią co innego...

Widzę że kolega chyba nie miał styczności z PS3 nazywając ten sprzęcik po prostu "zabawką". Chyba się koledze z Wii albo X-Klocem pomyliło :)

Niektórzy chyba do tej pory nie mogą uwierzyć że "konsola" może być integralną częścią zestawu kina domowego. Mało tego może "kopać tyłek" większości BD player'ów dostępnych na rynku...

Na zdjęciu może nie widać ale np. HDMI driver pochodzi od Silicon Image, lub taka nVidia RSX (technologia PureVideo itd). I niech mi ktoś powie że to nie jest hi-end.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ma ten tzw. "high-end" chociaż sprzętowy 3D LUT z programowaną macierzą konwersji do hardwarowej korekcji przestrzeni barw i kalibracji wyświetlacza?

Bo na obrazku widzę kilka procesorów wektorowych czyli kilkadziesiąt gramów krzemu. Chyba, że to taki haj-end jak haj-endy z allegro. Moja grafika miała kiedyś PureVideo.. zasadniczą cechą tej technologii było to, że za grzyba nie potrafiła poradzić sobie z kontenerem mkv i materiałem h.264 w levelu innym niż 4.1. To Pure z nazwy to pewnie od tej wybredności czy koszerności pochodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.