Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości znajomego miałem okazję pierwszy raz porównać u siebie tranzystorowy dżwięk "spod znaku starego Accu " ( trzy klocki accu spięte porządnymi kablami, również sieciowymi grające na Xentiach Studia 16 hertz,które dużo potrafią, zwłaszcza z accu), a systemem w którym sercem był bardzo chwalony na forum chińczyk MC-100B po gruntownej przebudowie, ze zmienionymi wszystkimi lampami.Mój system ( E-303X jako końcówka i C-202 jako pre) uważam za dopracowany i grajacy na dobrym poziomie ma sygnaturę dżwięku najbardzej zbliżoną do dżwięku lampowego,tym bardziej ciekaw byłem porównania z lampa o dżwieku bardziej tranzystorowym (kt88). Porównanie wypadło jednak na korzyść systemu Accuphase, choć muszę przyznać, że różnica nie była duża. Dżwiek z lampy był na naprawdę wysokim poziomie, zwłaszcza w średnicy. Bas, choć potężny, nie był tak zdyscyplinowany, jak z accu . E 303X trzymał go "za pysk" nie pozwalając zburzyć równowagi tonalnej.I przede wszystkim wysokie tony- różnica była już zdecydowana po stronie accu.Takiej ilości smaczków , powietrza w dżwieku nie było słychać z lampy . I choć góra MC-100B była zdecydowanie uboższa, to ogólna ocena jest wysoka.Z takim dżwiękiem spokojnie mógłbym żyć i cieszyć się słuchaniem muzy. pozdr.

Do kupienia "nowy" kompletny transport do odtwarzaczy Accuphase Dp-11, Dp-60, Dp-70V, Dp-80L. Cena na razie rozsądna...

http://cgi.ebay.co.uk/Accuphase-DP-11-laser-assembly-NEW-Sony-Buu-101K-/200606018830?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_CDPlayerSeparates&hash=item2eb50ced0e

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Drodzy Koledzy Klubowicze,

czy ktoś z PT Szanownych miał okazję posłuchać karty DAC do accu?

Obecnie posiadam accu P-300V przedwzmacniany DAC'em Benchmarka, połączone AQ Panther. Całość zasilana z kondycjonera Xindak 1000ES i sieciówek PS Audio Premiere (ściana-kondycjoner), Acrolik 6N-Pc4030 z wtykami Oyaide C-004/P-004e (kolosalna różnica)(pre/DAC)i PS Audio AC-10 (końcówka mocy). Całość napędza Eposy M22 podłączone Acoustic Zen Satori Shotgun.

Do tego cały karton interkonektów, cyfrówek, sieciówek etc. pre lampowe, pasywka, etc + 3 pary słuchawk

Możliwość kombinacji przeogromna...

i tu jest problem; chodzi mi po głowe, aby wyprzedać to wszystko, kupić accu E-350 + kartę DAC i mieć spokój z interkonektami, lampami etc. - zaleczyć audiofilską nerwicę i krzyknąć "Tak musi grać!" i zatopić się w muzyce.

Czekam na wasze opinie

pozdrawiam

ltj

Gość intenser

(Konto usunięte)

czy ktoś z PT Szanownych miał okazję posłuchać karty DAC do accu?

ltj

miałem kiedys dac 20 i równolegle na odsłuchach benchmarka

różnice minimalne - moze benchmark ciut szybszy ale za to dac accu bardziej finezyjny

A czy w ofercie Accu znajduja sie urzadzenia, ktore zachowuja firmowe brzmienie w sensie barwy, ale sa calkowicie pozbawione tego delikatnego pierwiastka anemii?? Czy E-450 jest wlasnie taka konstrukcja?

Edytowane przez Morven
Gość masza_ck

(Konto usunięte)

Hej,

Czy sądzicie, że jest sens kupować starego Accuphase E-405, takiego jak na tej aukcji?

http://cgi.ebay.pl/Accuphase-E-405-High-End-Vollverstarker-/130521863008?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item1e63b59360

Dzwoniłem do dystrybutora w Krakowie i ten straszył mnie wyschniętymi kondensatorami, których do tego jeszcze nikt mi nie wymieni, a na pewno autoryzowany serwis Accuphase w Polsce, gdyż Oni serwisują podobnież tylko sprzęt kupiony u Nich.

A zatem, czy jest Waszym zdaniem sens wchodzić w ten wzmacniacz? A co robicie, gdy trzeba go serwisować, sprawdzić itd. itp.?

Czy ta stara seria 4 (sprawdzałem w necie, to już ma ponad 20 lat) ma szansę zagrać dobrze, czy też należy myśleć o czymś nowszym, niestety dużo droższym.

masza_ck

Hej,

Czy sądzicie, że jest sens kupować starego Accuphase E-405, takiego jak na tej aukcji?

http://cgi.ebay.pl/Accuphase-E-405-High-End-Vollverstarker-/130521863008?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item1e63b59360

Dzwoniłem do dystrybutora w Krakowie i ten straszył mnie wyschniętymi kondensatorami, których do tego jeszcze nikt mi nie wymieni, a na pewno autoryzowany serwis Accuphase w Polsce, gdyż Oni serwisują podobnież tylko sprzęt kupiony u Nich.

A zatem, czy jest Waszym zdaniem sens wchodzić w ten wzmacniacz? A co robicie, gdy trzeba go serwisować, sprawdzić itd. itp.?

Czy ta stara seria 4 (sprawdzałem w necie, to już ma ponad 20 lat) ma szansę zagrać dobrze, czy też należy myśleć o czymś nowszym, niestety dużo droższym.

masza_ck

Ryzykiem wyschniętych kondensatorów bym się za bardzo nie martwił.Po pierwsze Accu słynie z jakości i długowieczności, a poza tym rzadko się zdarza aby tak wysokiej klasy sprzęt leżał gdzieś w szafie kilka lat nie używany. Sam mam klocki już w większości pełnoletnie, które nigdy nie odmówiły mi posłuszeństwa i cały czas cieszą i oko i słuch , a potrafią jeszcze bardzo pozytywnie zaskoczyć(zmieniłem ostatnio sieciówkę na lepszą ). Inną sprawą jest cena takich klocków, bo wiadomo, wzmacniacz, choćby najlepszy, nie gra sam,gra system,czyli ... parę rzeczy trzeba dokupić (przede wszystkim kabel sieciowy)

Gość masza_ck

(Konto usunięte)

Inną sprawą jest cena takich klocków, bo wiadomo, wzmacniacz, choćby najlepszy, nie gra sam,gra system,czyli ... parę rzeczy trzeba dokupić (przede wszystkim kabel sieciowy)

Hej

Te starsze modele, a przynajmniej E-405, mają sieciówkę ma stałe, nawet bez gniazda IEC.

Czy warto zatem ten kabel usunąć, dołożyć dobre gniazdo IEC i wtedy pobawić się w dobór odpowiedniego kabelka zasilającego ?

Chyba każdy porządny serwisant powinien sobie dać z tym radę bo wygląda to na prosty zabieg?

pozdrowka

Hej

Te starsze modele, a przynajmniej E-405, mają sieciówkę ma stałe, nawet bez gniazda IEC.

Czy warto zatem ten kabel usunąć, dołożyć dobre gniazdo IEC i wtedy pobawić się w dobór odpowiedniego kabelka zasilającego ?

Chyba każdy porządny serwisant powinien sobie dać z tym radę bo wygląda to na prosty zabieg?

pozdrowka

Warto i to zdecydowanie!!! Jeśli chcemy usłyszeć jakie są możliwości starszych referencyjnych klocków to ten zabieg jest obowiązkowy.I nie ma co oszczędzać na gnieżdzie, najlepiej możliwie wysokiej klasy( np. furutech). Po kilku tygodniach wygrzania możemy dobrać możliwie najlepszy kabel sieciowy na jaki nas stać ( niekoniecznie firmowy).Z mojego doświadczenia sieciówki są najważniejsze z okablowania systemu. pozdr.

Gość intenser

(Konto usunięte)

a ja tak z zupełnie innej beczki....macie może namiar na używany Accuphase E-250 w rozsądnej cenie!!!

wielkie dzięki za pomoc

jak chciałbyś od razu wskoczyć dwie półki wyżej to możemy pogadać o mojej 550-tce

• 2 tygodnie później...

Witam Serdecznie

Tajemniczo się jakoś zrobiło po tych ostatnich dwóch postach, a i ja się też zastanawiam nad E-250 lub nawet E-212/211

Będę wdzięczny za informację gdy któryś z Was czuł potrzebę wymiany sprzętu ;-)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Panowie, a może by tak zainwestować i wstawić w serwisie układ AAVA do np. 212?

A czy to warto????Poza tym sam układ AAVA nie spowoduje wielkiego skoku jakościowego.Jest wiele wzmacniaczy ,które mają zwykły potencjometr i mimo to brzmią ,grają lepiej niż Accuphase

Piotr

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich Accufanów :)

mam taki temat: zrodlo DP-500, preamp C-2400, koncowka A-20V wpieta do Art Emotion Monitor.

Celowo pomijam kabelki - na razie to jest zwykla miedz (no, moze z lekkimi domieszkami;)) i juz jest dobrze.

I tu pytanie: czym byscie pospinali te klocki zeby zabrzmialo to optymalnie ?

Z gory dzieki za wszelkie sugestie. Aha, interkonekty raczej XLR.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Wlasnie nabylem IC XLO Signature 3 i z Accu brzmi bardzo dobrze. Jest to najlepszy interkonekt, jaki posiadalem bez wzgledu na cene, a mialem w domu juz nawet drozsze kable. Poprzednio posiadany przeze mnie Fadel Art Reference One, choc drozszy, jawi sie w porownaniu do XLO jako dosc slaby kabel. Fadel troche osuszal dzwiek, poza tym obcinal najwyzsza gore pasma i spowalnial, uspokajal dzwiek. Mial tez kiepski w porownaniu do XLO bas (zejscie, kontrola). Dodawal za to tzw. "czarnego tla", wybrzmien, finezji, czaru. Niestety w muzyce rockowej panowala typowa "anemia". Myslalem nawet, ze przyczyna jest wzmacniacz Accuphase, ale nic podobnego. Z XLO muzyka plynie wartko, rytmicznie, szybko, nic nie jest wygladzone ani przymulone. W sumie dziwie sie jak mozna wyceniac tak wysoko i nazywac hi-endowymi kable tak spowalniajace dzwiek jak Fadel. Muzyka dawna na Fadelu byc moze brzmiala ciekawiej, piekniej, ale dzialo sie to kosztem zamulenia i zanemizowania rytmicznych gatunkow muzycznych. Nigdy wiecej srebra!

Z drugiej strony muzyka dawna jednak lepiej grala na Fadelu ;-)

Idealem chyba bylby Fadel Coherence - polaczenie srebra i miedzi. No ale ta cena!

Edytowane przez Morven

dzieki za sugestie, nie rozumiem tylko jak osuszenie czesci pasma mozna uznac za dodawanie czaru i finezji, bo ja bym uznal to wlasnie za dzialanie przeciwne ;) ale tez doswiadczylem osuszenia przez srebro by Albedo.

ktos jeszcze podpowie?

Wlasnie nabylem IC XLO Signature 3 i z Accu brzmi bardzo dobrze. Jest to najlepszy interkonekt, jaki posiadalem bez wzgledu na cene, a mialem w domu juz nawet drozsze kable. Poprzednio posiadany przeze mnie Fadel Art Reference One, choc drozszy, jawi sie w porownaniu do XLO jako dosc slaby kabel. Fadel troche osuszal dzwiek, poza tym obcinal najwyzsza gore pasma i spowalnial, uspokajal dzwiek. Mial tez kiepski w porownaniu do XLO bas (zejscie, kontrola). Dodawal za to tzw. "czarnego tla", wybrzmien, finezji, czaru. Niestety w muzyce rockowej panowala typowa "anemia". Myslalem nawet, ze przyczyna jest wzmacniacz Accuphase, ale nic podobnego. Z XLO muzyka plynie wartko, rytmicznie, szybko, nic nie jest wygladzone ani przymulone. W sumie dziwie sie jak mozna wyceniac tak wysoko i nazywac hi-endowymi kable tak spowalniajace dzwiek jak Fadel. Muzyka dawna na Fadelu byc moze brzmiala ciekawiej, piekniej, ale dzialo sie to kosztem zamulenia i zanemizowania rytmicznych gatunkow muzycznych. Nigdy wiecej srebra!

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Tak, ciezko to opisac :-)

Fadel mial jakby pewna malutka luke w srednicy, jak prawie kazde srebro, choc w przypadku Fadela ta przypadlosc byla minimalna (prawie zadna). Z drugiej strony bas byl duzy, solidny i calosciowo dzwiek wydawal sie zrownowazony. Czar Fadela bral sie z wybrzmiewania wysokich tonow (najwyzsza gora jednak byla delikatnie obcieta) oraz bardzo silnego wrazenia wycinania dzwiekow z ciszy ("czarne tlo"). Ta cecha sprawiala, ze dzwiek mial elegancka, finezyjna, eksluzywna sygnature. Z drugiej strony byl jakby lekko spowolniony czy zbyt "uelegancony". Sluchajac np. Black Sabbath, zaczynasz koncentrowac sie jak uderza w struny Tony (wybrzmienia), i troche tracisz wrazenie motoryki dzwieku - wydarzenia odbywaja sie jakby ciut wolniej. XLO jest wyraznie szybszy, choc najszybszym kablem jaki znam byl Stereovox Colibri (rakieta).

Edytowane przez Morven
  • 2 tygodnie później...

Panowie jaka będzie rozsądna cena za Accuphase E-405 ? znalezione na włoskim ebayu :)

http://cgi.ebay.it/Accuphase-Vollverstarker-E-405-/220817918419?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3369c609d3

ps. bać się wyschnietych kondensatorów którymi ktoś z polskiego serwisu straszył forumowicza ?

Pozdrawiam

Edytowane przez marcusb
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.