Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

On jest wystawiony na niemieckim ebayu to po pierwsze. A kwota licytacji zależy od motywacji. Ja jeszcze nie miałem Accu, może więc się skuszę;).

Znalazłem przez włoską stronę - z resztą nie ważne.

Szkoda że nadal żadnej konkretnej odpowiedzi w sprawie ceny ... bo aukcja kończy się za 7 godzin....

Pozdrawiam

Witam wszystkich Accufanów :)

mam taki temat: zrodlo DP-500, preamp C-2400, koncowka A-20V wpieta do Art Emotion Monitor.

Celowo pomijam kabelki - na razie to jest zwykla miedz (no, moze z lekkimi domieszkami;)) i juz jest dobrze.

I tu pytanie: czym byscie pospinali te klocki zeby zabrzmialo to optymalnie ?

Z gory dzieki za wszelkie sugestie. Aha, interkonekty raczej XLR.

Witam,

W zbliżonym systemie używam Kimber Select KS-1130. Są też nowsze wersje tego interkonektu o oznaczeniu KS-1136.

Jarek

>p0is0n

ja bym brał coś takiego http://cgi.ebay.com/Siltech-SQ-110-Classic-G5-1-0-metre-XLR-/370499859056?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item5643833270 - i masz spokój na lata :-) - kupowałem u niego kilka razy, spokojnie mozesz ponegocjować cene i zakup poprzez paypal - polecam.

• 2 tygodnie później...

>p0is0n

ja bym brał coś takiego http://cgi.ebay.com/Siltech-SQ-110-Classic-G5-1-0-metre-XLR-/370499859056?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item5643833270 - i masz spokój na lata :-) - kupowałem u niego kilka razy, spokojnie mozesz ponegocjować cene i zakup poprzez paypal - polecam.

Dzięki za cynk.Wszystko fajnie, tylko malo inf o tym kablu w sieci, nigdzie go wczesniej nie przeslucham, no i to jest pewnie srebro - a do tej pory ze srebrnymi kablami gralo mi najgorzej (ostrosc, osuszenie,brr ). Z tym kablem chyba passuję :/

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Aa, prosilbym tez o propozycje kabli głośnikowych, bo nie wiem dlaczego wyszło że szukam tylko interkonektów. Szukam całego okablowania: CD - PRE - POWER - GLOSNIKI. Z gory dzieki.

--

• 2 tygodnie później...

Aa, prosilbym tez o propozycje kabli głośnikowych, bo nie wiem dlaczego wyszło że szukam tylko interkonektów. Szukam całego okablowania: CD - PRE - POWER - GLOSNIKI. Z gory dzieki.

Tara i Harmonix w Accu są ok, polecam.

Trochę trzeba jednak samemu posłuchać. Dużo zależy od kolumn .

U mnie accu + dynki sprawdziły się tary air. Jednak dużo

zależy od akustyki pomieszczenia ,dopiero u siebie można tak na prawdę

dobrać kabelki.

• 1 miesiąc później...

Może któryś z Forumowiczów jest posiadaczem DP-78 i jest z Warszawy/bliskich okolic i dałby się namówić na sesję odsłuchową u mnie? Nie chcę w ciemno kupować. Forma gratyfikacji do ustalenia :-)

--

• 3 tygodnie później...

Accu E-213 poszło na Allegro za 6000zł. Piszę ot tak, z kronikarskiego obowiązku :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Moja ostania zmiana: E-350 na E-550. Różnica znacząca. Lepsza przejrzystość, przestrzeń, separacja, oddech i... dodatkowe ogrzewanie pokoju. Absolutnie porównywalna dynamika i brak śladów kompresji i dobra kontrola basu.

Moja ostania zmiana: E-350 na E-550. Różnica znacząca. Lepsza przejrzystość, przestrzeń, separacja, oddech i... dodatkowe ogrzewanie pokoju. Absolutnie porównywalna dynamika i brak śladów kompresji i dobra kontrola basu.

A czy zaobserwowałeś coś in minus w związku z tą zmianą (mocny tranzystor na słabszy lecz A class) ? Jeżeli tak, to co.

pozdr

donic

• 2 tygodnie później...

Witam klubowiczów Accuphase.

Mam kilka pytań, może akurat ktoś ma wiedzę na ten temat.

- czy ktoś z was słuchał wysokich modeli końcówek mocy jak 7100 lub M-6000?

Jak one wg was "chodzą" w porównaniu z innymi wybitnymi końcówkami innych firm?

- a jak "chodzą" te A-klasowe Accuphase? np A-65 w porównaniu do 7100 lub 6000?

- mocno się grzeją?

- Accuphase w 2012 ma wypuścić nowe, najmocniejsze monobloki w klasie A które mają być zwieńczeniem ich pracy z okazji 30 lecia firmy.

Czy ktoś cokolwiek wie lub słyszał na ten temat?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

sly30

- mocno się grzeją?

- Accuphase w 2012 ma wypuścić nowe, najmocniejsze monobloki w klasie A które mają być zwieńczeniem ich pracy z okazji 30 lecia firmy.

sly30

Hej, mam końcówkę 7100. Jestem bardzo zadowolony, bo jest muzykalna i przejrzysta zarazem. O mocy nie wspominam, bo to rzecz oczywista. Przy odpowiednim zestawieniu, może to być koniec poszukiwań. Można oczywiście dalej i głębiej..., ale już za wyraźnie większą kasę. A w kwestii porównania do A-65, to moim zdaniem 7100 jest bardziej muzykalna mimo, że to AB. Jest tylko jedno "ale": 7100 gorzej gra bez przedwzmacniacza. Słuchałem jakiś czas w ten sposób i chociaż było dużo lepiej niż na Unison S6, to rozkosz przyszła dopiero później...

Pozdr.

Opinie o 7100 są świetne i też obiło mi się że gra jeszcze lepiej niź A-65.

Ciekawe mogą być te nowe A-46 które można zbridżować i wtedy mają potężną moc, ciagle w klasie A i mają już przełącznik XLR hot pin 2 lub 3 czyli mogą juź grać z każdym innym sprzętem.

A tak z ciekawości jeśli zbridżujemy końcówkę stereo Accuphase to chodzą oba wskaźniki wychyłowe ? Czy tylko 1 ?

- mocno się grzeją?

sly30

Miałem dość długo A-65,którą musiałem zmienić wraz ze zmianą kolumn.

Trochę klocków Accu przerzuciłem u siebie,a także wiele słuchałem w innych systemach.

Moim zdaniem najfajniejsze końcówki to P1000,A-50 oraz 7100,która jest moim zdaniem najbardziej "muzykalna" z klocków Accu.

A-65 najlepiej grają we dwie,choć i tak A-klasa w wykonaniu Accu gra mniej przyjemnie niż klasa AB (patrz 7100).

Natomiast monobloki 6000 jak dla mnie zbyt neutralne,ale słuchałem nie w swoim systemie.

P.S.

Ceny Accu w tej chwili są tak kosmiczne,że nawet się nie oglądam w tamtą stronę :).

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A czy zaobserwowałeś coś in minus w związku z tą zmianą (mocny tranzystor na słabszy lecz A class) ? Jeżeli tak, to co.

pozdr

donic

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź. Ja nie zuważyłem minusów. Teoretycznie słabszy, ale tylko teoretycznie, bo natężenie dźwieku jest porównywalne przy takim samym ustawieniu potencjometru. Może dlatego, że kolumny nie są jakoś dramatycznie prądożerne ( Audio Physic Virgo II) i słucham w niewielkim pomieszczeniu (ok.18m). Z kolei repertuar dość często rockowy więc wymagający "kopa" i tego w E-550 nie brakuje w stosunku do E-350.

• 3 tygodnie później...

Ja jestem posiadaczem zestawu z dp-78 i mógłbym dać Ci taką możliwość odsłuchu ale mieszkam we Wrocławiu i musiałoby to się odbyć u mnie. Wiec jak się coś u ciebie zmieni i zechcesz to daj znać to się dogadamy. INF. dla p0is0na

Edytowane przez kobelco

Witam Accufanow

mam pytanie, może ktoś się orientuje - w mojej końcówce mocy P1000 przepaliła się żarówka podświetlająca logo "Accuphase".

Niby pierdoła, ale jednak irytuje ;) Przed rozkręcaniem pieca chcialbym się dowiedzieć, czy ktoś już może naprawiał podświetlanie

logotypu w Accuphaseach? Czy sama wymiana żarówki jest prosta? tzn czy jest do niej w miarę dobry dostęp (nie trzeba przekopywać

się przez plytki drukowane) i czy sama żarówka jest standardowa, czy może to jakiś model specjalnie dla Accu ;)

pozdrawiam

slvn

witam,jakie kable do e-560.dp-78.sieciowe i ic.Glosnikowy mam acrolinka s3000

Mogą być Acrolinka,ale szukaj z drugiej ręki,i nie przeginaj z ilością wydanej kasy ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

witam,jakie kable do e-560.dp-78.sieciowe i ic.Glosnikowy mam acrolinka s3000

Witam!

U mnie do E-550 idp-500 sprawdzały się SW Crescendo (głośnikowy i XLR ), jako sieciówka dobre doświadczenia miałem z z takim sztywnym drutem od Furukawy ( w dystrybucji Nautiliusa)- do wzmacniacza, do żródła mogę polecić Harmonixa 350. Ja co do Acrolinka do modelu 6100 nie byłem jakoś entuzjastycznie nastawiony.

Witam Accufanow

mam pytanie, może ktoś się orientuje - w mojej końcówce mocy P1000 przepaliła się żarówka podświetlająca logo "Accuphase".

Niby pierdoła, ale jednak irytuje ;) Przed rozkręcaniem pieca chcialbym się dowiedzieć, czy ktoś już może naprawiał podświetlanie

logotypu w Accuphaseach? Czy sama wymiana żarówki jest prosta? tzn czy jest do niej w miarę dobry dostęp (nie trzeba przekopywać

się przez plytki drukowane) i czy sama żarówka jest standardowa, czy może to jakiś model specjalnie dla Accu ;)

pozdrawiam

slvn

slvn

Przywrócenie podświetlenia w Twoim modelu jest średnio skomplikowaną operacją. Przeciętna "złota rączka" da sobie z tym radę. Zakres czynności: odkręcić górną obudowę, następnie odkręcić i zdjąć panel, dostać się do modułu z logo, odpiąć dwie złączki z płytki, wylutować uszkodzone lampki - najlepiej wszystkie trzy i wlutować nowe. Nóżki nowych żarówek należy po wlutowaniu skrócić. Na płytce są 3 żarówki - 12V. Montaż w odwrotnej kolejności. Warto przy tym wyczyścić od środka panel. Czas operacji do 30 minut.

Na zdjęciu żarówka, która można kupić w polskim sklepie z częściami elektronicznymi.

Wesołych Świąt Drodzy Koledzy!

Pozdrawiam,

Wiktor

post-22995-0-03268900-1324721894_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Dzis kupilem kabel sieciowy Harmonix studio master 350[listwa-gniazdko]Teraz moj Accu dp-78,e-560 dopiero GRA.Rewelacja

Bardzo mądrze zrobiłeś,bo bez kabli to wcale Ci nie grało!!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.