Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kondycjoner rozwiąże problem ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nieustający problem - dylemat, zmieniam klocki ,a on w większym czy mniejszym stopniu pozostaje ;-(

Chodzi o dźwięk ,który w sobotnio - niedzielne wieczory jest doskonały ,nasycony ,otwarty, perfekcyjny.

Niestety jak tylko zacznie się poniedziałkowe przedpołudnie przechodzi do poziomu przeciętnego HI FI ;-(

Czy to tylko mój problem ??

Ja chcę słuchać na wysokim poziomie nie tylko w dwa wieczory w tygodniu !!

Mam nowe miedziane okablowanie z prawdziwym uziemieniem.

Mam listwę Supry w pierwsze gniazdko wpiąłem końcówkę mocy, ale tylko dlatego ,że potrzebny mi rozgałęziacz(w ścianie tylko dwa gniazdka).

Mam "kondycjoner" Heliona FS 1700 ,ale tam tylko tuner i CD podłączone.

Co z tym fantem zrobić ? Kupię lepszy kondycjoner okaże się ,że końcówka nie powinna przez niego iść ,albo nic to nie da ?

Wydaje mi się ,ze to sprawa zasilania końcówki ,a nie CD czy preampu ?

W Sobotnio-Niedzielne wieczory śmiga najwięcej sprzętu RTV i komputerów :-)

A tak poważnie to sobota wieczór=relaks

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gutek >>> A jak myslisz dlaczego bogate nawiedzone japonce buduje swoje domy jak najblzej elektrowni i ciagna prywatna linie zasilajaca???

Ja mieszkam w domku jednorodzinnym i prad mam zajebisty praktycznie przez caly czas (owszem percepcja jest lepsza wieczorem to normalne)

Uzywam tylko listwy zasilajacej przerobionej przez kolege z ,,Lestara,, komputerowej przepieciowki i to wysracza (bez niej gra gorzej sprawdzalem jak mi padla i jakis czas gralem bez a pozniej podpialem ponownie -polepszenie dzwieku bylo bezdyskusyjne!).

Niestety problem gownianej lini wysokiego napiecia ma wielu z nas a najczesciej w blokach gdzie wszyscy na kupe pospinani sa w jedne przylacza i slychac kazdy mlynek do kawy czy pralki itp.

Sprawdz dobry kondycjoner np Accu jesli sie poprawi bedziesz wiedzial na 100% ze to prad a nie twoja autosugestia (i moze rzeczywiscie nie bedziesz musial zabetonowac okien hehe).

robix

to nie zarty

robix czy w zwykły dzień roboczy słyszysz tykające zegary w domu -oczywiscie jesli takie posiadasz

ciagle gonicie za cudami a na proste podstawowe rzeczy nie zwracacie uwagi.

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gutek, jesłi mieszkasz w bloku w dużej dzielnicy to moze tak byc jak piszesz.

Poza tym w sobotę i w niedziele nie pracują domorośli majsterkowicze i wytwórcy wszelakich dóbr wytwarzanych domowym sposobem, a i nowoczesnych dzięciołów z wiertarkami i młotkami (wiecznych remontowców) jakby mniej i efekt taki jak piszesz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

>Gutekbull

Jeśli mieszkasz w dużym mieście, gdzie funkcjonują zakłady pracy, to stan rzeczy jaki opisujesz jest normalnym zjawiskiem w "polskiej rzeczywistości".

Zakłócenia w sieci energetycznej produkowane są właśnie przez zakłady pracy, w których liczne urządzenia indukcyjne typu silniki, tysiące świetlówek, nie posiadają miejscowej lub globalnej kompensacji właśnie pobieranej tej (indukcyjnej) mocy za pomocą kondensatorów, lub baterii kondensatorów umieszczonych w rozdzielniach głównych tychże zakładów.

Wszelkie te "śmieci" przedostają się poprzez sieć energetyczną do naszych mieszkań i dlatego w ciągu tygodnia, nasz sprzęt tak gra, a "sobota, niedziela, wiadomo-jest dla nas".

Owszem, kondycjoner jest pewnym "lekarstwem" na te dolegliwości, ale musi być bardzo dobrym urządzeniem, a i wszystkie elementy toru muszą być weń wpięte.

Gutek,

Sprawdź napięcie prądu, prawdopodobnie ty nie masz tam u siebie nawet 22o Volt i duże jego wahania.Zaatakuj dostawcę prądu. Powinno być w granicach 228-232 Volt w gniazdku w zależności od dnia- łaski ci palanci nie powinni robić, chociaż tłumaczą się, że rozrzut +/-10% jest prawidłowy. Na ogół w sobotę i niedzielę napięcie jest wyższe, stąd dźwięk jest znacznie lepszy w te dni.Ja po półrocznej walce z nimi mam 228-232 Volt i jest świetnie.Jeśli Ci się nie uda daj mi znać na priva, to dostarczę Ci transformator, niestety ma 3 gniazda wejściowe amerykańskie.

Jeszcze jedno. Nie podłączaj końcówki mocy do jakiegokolwiek kondycjonera bo będziesz miał zepsuty, sztuczny i nienaturalny dźwięk.Zrób osobną linię od licznika z korytarza tylko do końcówki na grubaśnym, porządnym kablu i osobnej fazie niż reszta domowych sprzętów.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

steq = stek bzdur jakie wypisujesz na temat osobnych kabli i osobnych faz pod jakimi mają pracować urządzenia w mieszkaniu, ciekawe, czy za następstwa takich pomysłów oddasz Gutekbullowi kase?

ja widzę tylko jedno rozwiązanie:

postawić sobie kolektor albo wiatrak z własnym generatorem. potem podłączyć go bezpośrednio platynowo-złotym kablem(albo kablami , osobno dla każdego urządzenia w domu.lodówki również)z końcówką.

tym sposobem dźwięk będzie dobry cały tydzień.

jednak najlepszy efekt nastąpi po zatrudnieniu niewolnika.nabierze wtedy ludzkich odcieni i emocji.

ja osobiście korzystam z tej drugiej opcji i jestem niezwykle zadowolony.

kompa też tak zasilam i tym sposobem windows się nie zawiesza.

;D

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

O ile dobrze pamiętam to Jar1 kiedyś zapodał ciekawego pomysła. Końcówka estradowa plus ładny generator sin50Hz i mamy za kilka złociszy fajne źródło czystego prądu 100x lepsze od audiofilskich wynalazków.

=> gutekbull

Tez miałem ten problem, to nie kwestia kondycjonera, czystszego pradu itp. dupereli, od kiedy mam komdycjoner uziemienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a obecnie 2 sztuki do CD i preampa kazdego dnia gra bardzo dobrze. Nie żartuję !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cir >>> To nie zarty powaznie bo dobra listwa potrafi zebrac ,,syfy,, z gdniazdka i dzwiek jest przez to lepszy ,czystszy i gladszy.

Zegarow nie mam bo mnie wk... slysze wszystko jestem na to wyczulony bo mam slaby wzrok a przez to lepszy sluch -w szkole mowili na mnie nietoperz bo slyszalem z ostatniej lawki jak na mnie plotkuja koledzy i zawsze mieli za to skopane dupy.

Gorzej jezeli sa spadki tego napiecia i nie ma sie wymaganych Voltow wtedy jest dramat i niemrawosc systemu za znaczne pieniadze potrafi wprawic w niezla traume (rozumie gutekbulla i wspolczuje)

Ps. gutekbull >>> Dobrym pomyslem bylo by wypozyczenie kondycjonera Accu do domu jest swietny i dowiesz sie czy to tu lezy problem.

Mozesz tez zawolac kolesia zeby Ci pomierzyl napiecie i sprawdzil instalacje w Twoim mieszkaniu (sa mierniki do tego celu)a dobre uziemienie taz jest wazne ja np mam wkopana bednarke na znaczna glebokosc i pociagnieta linie do pokoju bezposrednio pod gniazdka lepszej jakosci kablami w scianie (zrobilem tak podczas remontu chaty i nie zaluje).

Z pradem jak z H... nie ma zartow!

robix

=> gutekbull

Jeszcze jedną rzecz Ci zaproponuje, choć ją pewnie wyśmiejesz :)

Kup sobie taką ściereczkę antystatyczną :http://cgi.audiogon.com/cgi-bin/cl.pl?accstwek&1218324536 - wytrzyj nią sprzęt, kabelki, płytę CD, szufladę płyty, kolumny, sieciówki, a potem posłuchaj...

Ukryta Zawartość

Nie kupuj żadnych demagnetyzerów do płyt, wiatraczków antystatycznych Furutecha za grubą kasę czy płynu Nordosta Eco 3, a po prostu kawałek ściery.....który deklasuje te wynalazki....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten spray też jet bardzo dobry, ale ściera to podstawa ! :)

To nie jest żart!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stary bej=>

zgadza się ten problem to nic nowego , kiedyś myślałem ,że bardzo dobra końcówka mocy z dobrym zasilaniem rozwiąże sprawę, ale nie potwierdziło się ... ;-(

Myślę o jakimś kondycjonerze , ale te nasze po pierdółki puste w środku za kupę kasy .......

nie bardzo wierzę ,że coś zmienią, może kondycjoner Accu, ale dość drogi i nie wiem czy końcówkę mocy pod niego się podłącza....???

Może ktoś coś sensownego doradzi ?

robix

wiem ze nie zartujesz w tym co piszesz

aby zakonczyc ze swojej strony temat prądu w pokoju mam dwie osobne linie z licznika na tej samej fazie,na ktorej nie ma sprzęu domowego

ukończyłem rowniez zasilanie juz na maxa czyli drugie przyłącze na ulicy z własnym licznikiem tylko do audio wiec moge się pośmiac tylko z siebie :-))

z 2 kondycjonerami do audio /oba z transformatorami/ i jeden profesjonalny do zasilaczy kamer /tez z trafo / nic lepszego mi nie wyszło czyli nocą jest lepiej

przy cyklicznych juz rozważaniach na temat dlaczego lepiej słychac nocą zawsze wałkujemy tylko jedną zmienna/jakośc pradu/ -a moim zdaniem jest ich więcej ot chocby hałas domu i okolicy ktorego nie słyszymy bo taka jest fizjologia słuchu a ktory przeszkadza

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gutek wypróbój PC-3 Gigawatta , u mnie nie ma żadnej kompresji przy podłączonym wzmaku

a potrafię czasem "przyfullować" ale cóz u mnie tylko bidne 30W co przwda w klasie A :-).

=> gutekbull

Widzę, że nie wierzysz w kondycjoner uziemienia - duży błąd, Twoja strata :)))

Nie możesz wzmaka wpiąć wprost do ściany przynajmniej ??? Tak, najlepsze są ustrojstwa puste w srodku :) Miałem te wszystkie Gigawatty, Supry, Neele na testach - krótko: gówienka mulące i tyle. Tani Furutech etp 60 je zamiata, choc to pewnie tez zalezy od systemu.......

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Gutekbull, jak potrafisz i posiadasz miernik, zmierz napięcie w sieci i napisz jakie masz.

Tak jak pisałem wcześniej, w ciągu tygodnia prąd jest "brudny", "nasączony" różnymi zakłóceniami z zakładów pracy. Zasilane są one z tej samej linni energetycznej co i Ty, być może właśnie w ciągu tygodnia są znaczne spadki napięć w Twoim domu i stąd kiepska praca sprzętu audio.

Może Cię ratować tylko elektroniczny stabilizator napięcia sieci z filtracją, to coś innego niż kondycjoner i nie próbój z UPSami komputerowymi, one maja przeważnie przebieg napięcia wyjściowego prostokątny, nie sinusoidalny.

A mieszanie obwodów napięciowych i ochronnych to już zupełne nieporozumienie, nie wolno zasilać urządzeń stosując jednocześnie zerowanie i uziemienie. Pomiędzy nimi, (uziemienie-wiadro zakopane w ziemi i pociagnięta bednarka) uziemieniem i zerowaniem występuje różnica potencjału elektrycznego.

Urzytkownicy takich instalacji łatwo to sprawdzą dokonując pomiaru napiecia pomiędzy przewodem zerowym i uziemiajacym.

Pozdrawiam.

stary bej, przesadzasz trochę z tymi zakłuceniami. Wcz z zakładów pracy nie przebedą odległości kilku km z uwagi na pojemność instalacji, druga sprawa że często są to osobne linie (przemysłowe). Tak się składa że mieszkam 0,5km od zakładu odlewniczego gdzie pracują ogromne piece indukcyjne plus dział obróbki skrawaniem. Jakoś nie można się duszkuać nawet na oscyloskopie różnic pomiędzy dniami gdzie zakład pracuje i tymi kiedy nie. Można natomiast zobaczyć piękną "szczotkę" od wszelkiej maści zasilaczy impulsowych komputerów "zza ściany" sąsiadów a te głównie sieją w dni wolne i przeważnie wieczorami.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Przepisy unijne nakładają na nowo budowane zakłady pewne wymogi, często jest tak że linnie produkcyjne w zakładach pracy nie mogą być oddane do użytku właśnie ze względu na niespełnienie tych przepisów.

A układy równoległe poboru energii to chyba nic nowego.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Właściwa i zgodna z przepisami kompensacja mocy indukcyjnej.

Stare zakłady, wolą płacic kary za zaśmiecanie sieci, niż jednorazowo wywalic bardzo dużą kasę na zainstalowanie nowych rozdzielni, ale to do czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.