Skocz do zawartości
IGNORED

SHM-CD – rewolucja w jakości dźwięku?

thommy7

Rekomendowane odpowiedzi

powiedz w takim razie to co za kawałek:

100101101110010101101100010110101010001110110101010110101101010101011110010101011010110010110101110111010001010110111010011000101001010101000111100001101010101 itd.

wydaje mi się,że to Beatles ale nie jestem pewien;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

kopczas,

i znowu cyferki?

mówimy przecież o nośnikach, a nie o odtwarzaczach, na CD, SMH-CD i SACD są tylko cyferki...więc porównując je trudno nie mówić o cyferkach, zwłaszcza gdy w przypadku shm-cd nagrane są te same remastery co na cd

to tak samo jak z cd-r , przecież te same cyferki ale dlaczego oryginalnie wytłoczona płyta brzmi inaczej??

czepiam się cyferek bo z tego co piszesz wynika,że w słuchaniu muzyki ważne są jedynie cyferki(znaczy słucha się cyferek),a nie wrażenia odsłuchowe.

Kopczas, 1 Lis 2008, 14:10

>to tak samo jak z cd-r , przecież te same cyferki ale dlaczego oryginalnie wytłoczona płyta brzmi

>inaczej??

bo masz popsutą przegrywarkę? wypalasz za szybko płyty? masz problem z bufforem? lub źle zrobiony obraz płyty, lub używasz tandetnych płyt CD-R na których powstają błędy w trakcie nagrywania, przyczyn może być dużo...

Kopczas, 1 Lis 2008, 14:12

>czepiam się cyferek bo z tego co piszesz wynika,że w słuchaniu muzyki ważne są jedynie

>cyferki(znaczy słucha się cyferek),a nie wrażenia odsłuchowe.

mówię że ważne są tylko cyferki bo tak właśnie jest w porównaniu shm-cd i cd

ważne są tylko cyferki, teoretycznie dźwięk z czystszego plstyku powinien brzmieć lepiej w trakcie odsłuchu własnie dlatego że laser cd playera odczyta więcej cyferek, oczywiście w tym przypadku to tylko audio voodoo

tu się zgadzam.

ale mimo wszystko nie porównywałeś bezpośrednio CD i SHM-CD..mimo wszystko warto spróbować.

paul_67, 1 Lis 2008, 15:02

>Jakość nośnika na pewno wpływa na jakość dźwieku.Jak jest w tym przypadku?Ci którzy słuchali

>wiedzą.

czyli jakie słyszysz różnice pomiędzy płytą SMH-CD a tym samym remasterem wydanym na zwykłym plastyku?

ale czy porównujesz te wydanie smh-cd z tym samym remasterem CD i tu słyszysz tą klarowność brzmienia, czy porównujesz inne wydanie nie remasterowengo CD z tym SMH-CD??

paul_67,

zazwyczaj remaster ma lepszą klarowność brzmienia niż nieremasterowane CD, ale co z poprawą klarowności brzmienia za sprawą magicznego plastyku :) czy ktoś porównywał remaster nagrany przez Universal na smh-cd z tym samym remasterem na zwykłej płycie CD wytwórni Universal?

z remasterami bywa różnie, ale chodzi mi o porównanie tego samego remasteru CD z tym samym remasterem wydanym na $HM-CD - czy tu jest jakaś różnica w dźwięku czy tylko w cenie wydania?

W cenie. Bo ile setnych części dB ulega tłumieniu światło czerwone po przejściu przez 1mm warstwę przezroczystego plastiku w obie strony?

Cala ta historia z SHM-CD jest komercyjna wydmuszka , dla japonczykow ....

Poprawa jakosci dzwieku jest mala i nie ma sensu zamiana CD na wersje SHM-CD !!!!

• 1 rok później...

Witam kolegów i koleżanki, chciałbym zając stanowisko w sprawie płyt SHM. Zakupiłemm jakiś czas temu japońskie wydanie dyskografii Led Zeppelin mini LP, na normalnych płytach CD. Muzyka oczywiście - rewelacja ale strona techniczna nagrań mimo, że "made in japan" nie zadowalała mnie. Jakieś to było jakbym słuchał siedząc w pokoju obok. Niedawno została wydana dyskografia Led Zeppelin też w japonii też w wersji mini LP ale na płytach SHM. I muszę się podzielić wrażeniami. W końcu słucham Zeppelinów "w tym samym pokoju, w którym gra sprzęt". Ot i tyle. W mojej ocenie różnica jest kolosalna. Pozdrawiam Romek

Właśnie kupiłem całą dyskografię Enji na SHM_CD. Posłucham to dam znać. Wiem tylko jedno - wyszło STRASZNIE drogo. 100zł/płyta, do tego transport i cło mi dowalili ... razem wyszło prawie 600zł za 4szt :-(((

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Eee tam! Można jeszcze drożej. Przecież jest już SHM-SACD! - Swoją drogą ciekawe jak brzmi. Nastepne będzie pewnie SHM-XRCD! Aż strach się bać ile to będzie kosztować.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ale numer, wydawało mi się, ze to żarty z SHM-XRCD ale nie!! takie płyty już są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak na marginesie, to Led Zeppelin kupiłem naprawdę niedrogo od gościa z Tajwanu i nie wiem jak, ale celnicy mi pakę, dość ciężką, przepuścili.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.