Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się czym tak naprawdę różni się ostra jedwabista góra od nie ostrej aczkolwiek zamulonej góry :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

-> sittek

Jak masz jasno grający system, ale gładko, góra wybrzmiewa długo i wielobarwnie, brak jednostajnego, suchego cykania, tak powinno być, wtedy nawet jasne kable nie powinny zaszkodzić, na górze zawsze będzie kultura.

Ale jak wybrzmienia są skrócone, słychać tylko jednostajne cykanie, jest to drażniące, można próbować to zmulić ale wtedy jest już totalna kicha, za to próba wyciągnięcia takiej góry by wydobyć wybrzmienia, jeszcze pogorszy sprawę, będzie lecieć krew z uszu.

Co do mojego wcześniejszego wpisu, końcówy Rotela dają ostrości i analityczności górze, pre wyciąga wybrzmienia, a Dynaudio zaokrągla ją by była gładka i jedwabista (w końcu tam siedzą kopułki z jedwabiu) ;P

I love the sound of crashing guitars

@Patryk-1980, 10 Paź 2009, 14:52

Rotel stonowany na górze? Który to? Jedyne co przychodzi mi na myśl to odtwarzacze 990/991. Wzmaka ze stonowaną górą ze stajni rotela nie słyszałem. Ponoć 1312/1412 i wzmaki z tamtego okresu były takie. Nie wiem, nie sprawdzałem.

Dynki tak grają jak mówisz, co nie znaczy, że nie potrafią zabrzmieć ostro na niektórych płytach.

Co do testu w AUDIO... najprawdopodobniej oceniał to Pan Pacuła. Jemu wszystko się podoba (nie czytałem jeszcze negatywnej oceny w jego wykonaniu). Po tych dwóch recenzjach widzisz, że to co dla jednego jest sufitem dla drugiego jest podłogą. W HFiM rotel był testowany z cd gamuta i kolumnami AP (tempo, caldera)

• Użytkownicy+

Patryk-1980, 10 Paź 2009, 14:52

>SMYKUS_LIKAS

>

>Napisales ze Rotel z Bowersami to tzw. "zyletki" a mowia ze te fimy razem wspolpracuja wspólnie i ze

>kombinacja Rotela stonowanego na gorze i Bowersow bardziej szczegolowych - ostrych daja wlasnie

>mieszanke zrownowazona (usredniona) tym bardziej na gorze.

-Ja mam zestawienie Rotela i B&W, jest ostro, czasami nawet bardzo, trochę lepiej zrobiło się po wymianie kabli, a jeszcze więcej po zmianie CD Rotela, na dac Nemesisa. Jednak nadal jest to brzmienie ostre, jednak ja takie lubię. Dodam jeszcze że Dynki które znam doskonale (52) nie grają NIGDY ostro. Jeśli piszecie że Dynki grają ostro, to jakie kolumny grają mniej ostro ??? Ja takich nie słyszałem.

No bo 42 i 52 na górze mulą ;) 52SE to zupełnie inne głośniki, zupełnie inna kolumna, taki przerobiony Contour dla jasności ;P

A z tym realistycznym ostrym graniem to trochę zażartowałem, taka hiperbola ;) Wiadomo że ostre granie nie jest realistyczne ;P

I love the sound of crashing guitars

Tuner Rotel RT-425 - kilka słów

Egzemplarz produkowany przez Rotela w latach 80-tych.

Ciekawy design, ładny aluminiowy front, miłe oczom żółte podświetlenie skali. Tuner łatwy w dostrojeniu stacji, odbiera dobrze nawet na zwykłym kablu, choć lepiej na antenie. Wygodna duża gałka dostrajania fal w łagodny sposób obracająca się, ale i stawiająca dostojny lekki opór. Wskaźnik dostrojenia.

Cechy dźwięku: ocieplony i swobodny dźwięk - lekko podbity, ale miły i niemęczący. Bas nie w nadmiarze. Bardzo dobra stereofonnia. Dźwięk predysponujący klasą do urządzeń z "wyższych półek". Można kupić ten tuner w cenie 100-400zł - w zależności od stanu technicznego i wizualnego. Wydaje się być ciekawą propozycją dla osób szukających niedrogiego, a dobrego analogowego tunera o "wintażowym" charakterze.

Kilka zdjęć

post-17176-100003449 1255374605_thumb.jpg

post-17176-100003450 1255374605_thumb.jpg

post-17176-100003451 1255374605_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

w najbliższym czasie wersje SE seri 06 oraz nowy tuner z serii 15 oraz cd-amplituner RCX 1500 !

post-8854-100003343 1255520966_thumb.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Nabyłem nowy klocek Rotelka:) RSP-1068. Jest z nim mały problem. Potencjometr od głośności nie działa tak jak powinien. Mianowicie używając go manualnie z początku obojętnie, czy kręciłem w prawo czy w lewo zawsze wzmacniał sygnał. Jeśli wcisnąłem go lekko do wewnątrz działał normalnie. Teraz działa ale również w jedną stronę (wzmacnia) z tym że wciskanie już nie pomaga. Z pilota działa normalnie.

Co może być przyczyną? Miał ktoś taki problem?

Sorki za niezbyt wyszukany opis ale strasznie się spieszyłem:)

Rotel RCD-945AX to dość rzadko spotykany model.

Nie słuchałem tego jednak, znam model RCD-940.

Podejrzewam,że wiekszych róznic w brzmieniu nie będzie.

Według mnie średnia półka aczkolwiek solidny i powinien być dość tani.

Zadnych rewelacji

http://www.nrpavs.co.nz/RotelRCD-945AX.htm

To nie jest potencjimetr sensu scricto tylko tzw.przełącznik impulsowy który przekazuje impulsy do procka "vol+ lub vol-".Z powodu nieużywania (częściej używano pilota)jest zanieczyszczony-zaśniedziałe styki,ratuje cię wymiana na nowy i tu problem z pozyskaniem owego lub wylutowanie,rozebranie i naprawa jak potrafisz.Pozdrawiam.

jaculek63, 16 Paź 2009, 22:06

A nie wystarczy spryskać go preparatem do regeneracji potencjometrów i ewentualnie zmyć resztki alkoholem izopropylowym? Czy to tylko pogorszy jego stan...?

bazookie

jak się dostaniesz do środka to może pomoże(oczywiście mam na myśli płyn np.WD-40 lub podobny).Z reguły wspomniany jest dość szczelne zamknięty,ale sprubować zawsze warto.

Jak widzę, mój poprzedni post, poza poparciem ze strony Micke'go został przemilczany przez ogół tu się wypowiadający - rozumiem, że mam się stąd wynieść. Czyżby z obawy przed ciętą ripostą kolegi Sittka, który jak dotąd nie przedstawił nawet wyciętego z kontekstu choćby małego cytatu z moich wiadomości przesłanych mu na priva, które byłby dowodem na to, że go obraziłem w jakikolwiek sposób?

Nie, to chyba nie to - wydaje mi się, że sam jestem sobie winien prezentowaniem bardzo radykalnych i nieprzemyślanych opinii, co niektórzy mogli brać bardzo do siebie - przykro mi, inaczej nie umiem i może lepiej, że zawczasu się usunę, bo kto wie, co bym jeszcze nawywijał...

Żegnam i życzę wiele radości z użytkowania tych jakże oryginalnie, a zarazem pięknie brzmiących urządzeń Rotela.

offtop

mol01, 18 Paź 2009, 00:39

Chłopie nie rób scen i nie demonizuj.

To jest forum tematyczne a nie kółko wzajemnej adoracji. Nikt tu po nikim płakać nie będzie.

Jesteś, fajnie, nie ma Cię, też fajnie.

Nikt Ci nie zabrania pisać na temat sprzętu, tylko sprawy dotyczące marketingu umieszczaj w stosownych działach.

Witam

Posiadaczem Rotela jeszcze nie jestem ale mozliwe ze w najblizszym czasie sie to zmieni.

Szukam prostego wzmacniacza do zestawu komputerowego. Jako ze zawsze chcialem miec Rotela (kupilem NADa ze wzgledu na zlacza main in, ale rozdzieleniu stereo i kina nastapi zmiana) wybor padl na modele RA-01 i 930. Cala resztga nalezy do Was, ktory wybrac?

Muzyka to DM, U2, INXS, T.Love itp.

Dobrze zeby zgral sie z cd Sony.

Dzieki.

Cześć, posiadam ostatnio końcówkę mocy Parasound HCA1000 mam też możliwość tanio sprowadzić końcówkę mocy ROTELa, którego chciałbym porównać i ew. zbudować drugi system. Niestety nie mam zbuyt wiele doświadczenia w ROTELu - dlatego chciałbym was zapytać - która końcówka w cenie secondhand do 2000zł jest warta uwagi i z jakim preampem warto ją "ożenić"?

Mój Parasound chodzi KEFami Q7

Mózyka rock, jazz

Wielkie dzięki z góry!

Nikx

Gummo, 18 Paź 2009, 13:09

RA-01 jest zdecydowanie nowszy i lepiej wyposażony ( pre-out,trigger,gniazdo EIC, toroid)

Jest też trochę mocniejszy lecz nie ma pilota.

RA-930 to dość stary model i nie ma tych dodatków. też nie ma remote.

Dźwięk. Bardzo podobny, z tym że model starszy jest bardziej muzykalny i przyjemniejszy dla ucha (cały czas mówimy o lidze Rotela :) 2x30W nie jest wadą. Jak na tylko tyle jest bardzo mocny.

No i jest prawie 2-3 razy tańszy od 01. RA-01 jest bardziej "twardy" jak na moje odczucia.

Jednakże ogólnie charakter dźwięku jest zbliżony. Niektórym może wydawać się bardzo podobny jak nie identyczny. Jest to rotelowska szkoła jazdy.

RA-930 wcale nie odstaje od tego nowszego i dużo sławniejszego.

Kupując należałoby brać pod uwagę dodatki i zasób portfela.

Różni ludzie narzekają,że nowa seria 01 była dużo gorsza od poprzedniej. Jednakże w przypadku tych dwóch modeli tych róznic aż tak wielkich nie ma.

Dzieki.

W takim razie bedzie RA-930. Nie zalezy mi na pilocie, wyjsciu pre-out i innych dodatkach. Ma byc tanio i ma sprawiac przyjemnosc czego o glosnikach komputerowych raczej powiedziec nie mozna.

to bydle ma 2x 130 W, czyli powinien grać w wielkim salonie.

i oczywiście odpowiedni preamp rotela, bo jak inaczej??? :)

to bydle ma 2x 130 W, czyli powinien grać w wielkim salonie.

i oczywiście odpowiedni preamp rotela, bo jak inaczej??? :)

Moje Kefy Q55 też były zasilane RB981 (końcóweczka mocy ma sporo). Były, bo teraz mam dwie jako monobloki. Zwiększyła się kontrola basu - jest szybszy i punktowy. Jestem z nich bardzo zadowolony choć teraz zmieniłem pre z RC-972 na RSP-1068 i charakter brzmienia "troszkę" się zmienił. Ale chcąc pogodzić stereo z kinem byłem zmuszony do takiego kroku. Nie mam niestety miejsca na dwa systemy. Czekam teraz na RB-956 do zasilenia centrala i efektowych i będę usatysfakcjonowany (oczywiście na jakiś czas:P).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.