Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

>To zależy jaką gotówką dysponujesz i co w muzyce preferujesz....>Zależy też jakie masz do tego kolumny ( nie pamiętam, może pisałeś) i czego słuchasz.

Moje kolumny to zwyczajne mission m-33. Słucham w zasadzie wszystkiego od lat 70 do dziś, oczywiście trzymając się pewnego poziomu.

adeusz, 21 Maj 2010, 22:45

Wydaje mi się, że przy tej klasie sprzętu (bez obrazy) wpływ odtwarzacza w cenie ok.500 zł z drugiej ręki może być niezauważalny. Dopiero lepsze kolumny i wzmacniacz pozwolą na wydobycie różnic.

Dlatego staraj się wybrać przede wszystkim coś co będziesz mógł sprawdzić pod kątem sprawności technicznej ( np. kilka dni rękojmi od sprzedającego) no i czy nie będziesz się wstydził postawić go obok rotela :)

Tak jak pisałem rotele, jak ich się nie skrzywdzi, generalnie nie psują się i łatwo i tanio można wymienić laser, czyli to co po latach na pewno najszybciej odmówi posłuszeństwa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witajcie

Ja tez chciał bym się zapisać do klubu Rotela.

Mam RB981 oraz RC972 jako źródło mam Philipsa cd830 ale niestety mam z nim problem bo przeskakuje.

Głośniki to stare wysłużone ALTUSY 110... I tutaj zaczyna się moja prośba:) Nie jestem audiofilem po prosu chciał bym posłuchać muzyki w lepszej jakości:) Czy mogli byście mi polecić jakieś głośniki na początek? Nie wiem ile powinienem wydać zależy mi na tym żeby polepszyć jakość dźwięku a jednocześnie mieć trochę mocy (Altusy 110 są dla mnie wystarczające mocne). Słucham Rocka punk rocka trochę Popu (Głownie MJ).

Chciał bym też kupić odtwarzacz CD Rotela bo dziewczyna mnie trochę męczy że sprzęt różnych firm 'nieestetycznie' wygląda razem:) Myślalem o rcd965bx

z góry dziękuje za pomoc.

witam w klubie z nowym nabytkiem Rotel RCD 991.

Korzystając z okazji chciałbym serdecznie podziękować koledze stecko, szczególnie za cierpliwość.

Jeśli kiedykolwiek będzie "miał coś do oddania na wiosnę" to jak najbardziej polecam.

Jakbym zakupił nowy, ze sklepu.

Dzięks.

A co do R RCD991................

wielka kultura, ogromny spokój, precyzja, stereofonia, przestrzeń, ta góra i średnica .........po prostu muzyka. Dopiero teraz stwierdziłem jak on wyśmienicie pasuje do wzmacniacza Rotela. Przy dość dynamicznym dźwięku odtwarzacz ten uspokaja nie zabierając z z całego pasma niczego.

Poprzednio miałem RCD971 oraz porównywałem z RCD06. Jednym zdaniem : Model RCD991 łączy to co najlepsze z tych modeli.

Zarówno RCD-991 jak i starszy RCD-990 są na rewelacyjnych scalakach PCM63P. Słuchałem na nich DACa Muse (taki stary, amerykański, kosztował 15 tys zł), no i musze przyznać że do raczej chłodnych i bezpośrednich Roteli to jest rewelacja. Nie dziwię się że właśnie takie, raczej spokojne w porównaniu do tańszych modeli brzmienie Rotel wybrał dla swoich topowych CDków. Ale kolumny muszą być raczej z tych neutralnych/dynamicznych, bo z miękkimi Dynaudio było nieco za grzecznie ;)

I love the sound of crashing guitars

->SITTEK

Gratuluję nowego nabytku. Grasz pewnie teraz po rca. Jak będziesz miał możliwość spróbuj po xlr-ach i zdaj relację. Co prawda gdzieś czytałem, że 991 nie jest w 100% konstrukcją zbalansowaną, ale mimo wszystko warto zrobić taki eksperyment.

Poza tym 991 to świetna platforma do modyfikacji

• Moderatorzy

koledzy poradźcie:

moje źródło to nadal phil 963 sa, coś bym pokombinował..........

czy bawić się w jakieś grzebanie, wymianę opamp itd - efekt może być różny,

czy pomyśleć o zewnętrznym dac np cambrige audio....

typowy cd obecnie odpada bo nie czyta mp3, a model 1520(czyta mp3) zabija ceną

pozdrawiam

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dzieki Sittek za pozytywna opinie:) Na dzien dzisiejszy nie mam juz nic z rotela ale moze kiedys wroce bo jednak rotel gra ...:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam.

Mam wzmak Rotela Ra-820A i pytanie co do niego.

Czy jest jakaś różnica gdy podłącze kolumny zamiast pod speaker main direct na speaker remote?

Wiąże się to z jakąś stratą mocy?

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Pare wpisow wczesniej pozegnalem sie z klubem rotela sprzedajac ostatni klocek rotela -rcd991. Jednak nie na dlugo:) Po 4 dniach trafil mi sie rcd991 w wersji AE wiec nie moglem odpuscic. Szkoda ze wczesniej oddalem zwykla 991 bylo by mi latwiej okreslic brzmienie tych 2 klockow. Wrazenia po odsluchu sa takie ze jednak gora w AE wydaje mi sie bardziej szczegolowa, przejrzysta. Reszta toru raczej jest taka sama. Moze AE jest troszke bardziej przestrzenne. Obecnie znowu mam problem czy zostawic rotela czy niezle grajacego i wizualnie pasujacego do reszty cd MF E600... :) Zamowilem kable XLR (jakies tansze ze sklepu muzycznego) i jak przyjda to potestuje jak gra sprzet z XLR i wtedy zdecyduje ktory zostanie:). A mialem sobie zrobic chwilowa przerwe w kupowaniu klockow i cieszyc sie muzyka...

Czy ktos podpinal rotela poprzez xlr'y ? Jakie bylo brzmienie? Czy faktycznie roznica jest zauwazalna?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

stecko, 28 Maj 2010, 21:06

Po wpięciu w tor, już mojego 991, zamiast kabelka Van den Hul, kabelka autorskiej produkcji kolegi Arek_45 ......"góra wydawała mi się bardziej szczegółowa i przejrzysta. Reszta toru pozostała ta sama ......" :)))))))

Więc Arek_45 powinien mieć licencję na AE. Tylko dużo mniejszym kosztem.

A tak na marginesie, wiesz już co to jest potęga Rotela. Raz kupisz i nawet jak go sprzedasz - wracasz, bo wpadasz na wieki :)

Więc nie rób drugi raz tego samego błędu i nie sprzedawaj go. Jakby co ja go nie kupię, gdyż 991 jak sam wiesz jest świetny. A AE można sobie zrobić kabelkami.....

Miałem szczęście posiadać Rotela 991(AE) - za ten nawias nie wieszałbym nikogo:) - i napiszę tylko tyle - ten KLOC, jeżeli ktoś o nim pisze - od razu podnosi mi się ciśnienie.

Udało mi się postawić u siebie parę złomów, które są powszechnie określane mianem tzw. "hajendu" w gazetach a nawet przez co poniektórych forumowych "gooroo" :) - więc nie chcąc nikogo obrazić, napiszę listę urządzeń wg mnie wybitnych i zasługujących na "niezapomnienie".

A zrobię to jeżeli pozwolicie w Klubie Rotela, ponieważ w innym zaraz by mnie zaj.bali:) swoją głupotą.

A więc:

- Creek 4330

- Krell KAV 300i

- Rotel RCD -991 AE

- Dynaudio Adience 42

- JmLab Electra 906

i na razie tyle.

Pozdrawiam wszystkich Rotelowców a Sittka w szczególności:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

sittek, 29 Maj 2010, 01:58

A AE można sobie zrobić kabelkami.....

No, (nie)stety, tak się nie da :)Ale zawsze możesz porównać bebechy jednego i drugiego i próbować z 991 zrobić "magiczne" AE :)

Acha - Stecko - podpinałem przez xlr-y i grał lepiej.

Fachowcy mówią, że nie jest w pełni zbalansowany, bo ma tylko po jednym mono (multibit BB PCM 63P) przetworniku na kanał, ale dalej cześć analogowa jest (wg. mnie całkiem symetryczna:))

A najłatwiej się o tym przekonać łącząc go równolegle "i tak i tak" z wzmacniaczem - również pozdrawiam:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Warto pobawić się kablami. Bardzo fajnie zgrywało się z Argentum 6/4E Silver (nie mylić ze "zwykłym" 6/4), natomiast z albedo monolith było za jasno, nie podeszło mi takie granie. Ostatecznie stanęło na ac goertz sapphire. Jest i powietrze i scena i nie ma zbytniej natarczywości. Warto podłączyć również Tara labs air1.

Air1 miałem spięte po rca, pozostałe xlr. Połączenie po rca mimo, że było wyraźniej ciszej nie odstawało poziomem od xlr

Asmon

Wlanie taki mam zamiar. xlr i ic jednoczesnie i wtedy zobacze jak to gra, ale dopiero po niedzieli zapewne jak paczka przyjdzie.

mam nadzieje stecko że ci musical zagra lepiej i rotela postawie na swoim stoliku ,porównam go do coplanda 288.prędzej też miałem 991ae przez ok 3 lata i po zakupie vienn zmieniłem na coplanda ,teraz mam akustyki na scanach i z coplandem jest zbyt analitycznie.i tak jak pisał kolega Asmon, kto miał rotela często do niego wraca.pozdrawiam.

Panowie ( Pań chyba jak na razie w klubie chyba nie ma ),co by nie pisać, rotel ma coś w sobie magicznego. I przyznam się że dopiero z tym topowym modelem 991 stwierdziłem, że kable maja wpływ na dźwięk. Nawet w przypadku świetnego RCD 971 różnice przy zmianie okablowania były niewielkie. W przypadku tego modelu zmiany są słyszalne. Wszystko więc wskazuje na to, że zabawa z kablami rozpoczyna się dopiero od konkretnych modeli.

W autoryzowanym sklepie Rotela ,nawet całkiem miły sprzedawca zasugerował mi zmianę kabla zasilającego w CD. Stwierdził, że żaden interkonekt nie wprowadza tak wielkich zmian jak tylko w przypadku CD. Niestety nie miałem czasu na porównanie. Gdy porównałem kable sieciowe stwierdziłem, że ten w RCD 991 jest trochę inny od pozostałych, jest grubszy i ma całkiem dłuższą wtyczkę IEC. Czy ktoś bawił się w porównania? W sklepie zasugerowano mi wypożyczenie kabla i sprawdzenie na własne uszy ( co sobie zrobię w następnym tygodniu).

@Asmon dzięki bardzo za pamięć.

Pytanko o Rotel RSP-1066 ?

Na Allegro można kupić, czy ktoś użytkuje ten sprzęt,jak gra na tle współczesnych "klocków" póki co grało by to z RB-993. Na razie RB993 jest sterowana z pre-out CA-540R2 ale czegoś mi brakuje no i szukam.

Dzięki za informacje.

Zdaje się, że lukasz_wysocki miał obydwa modele (tzn. RSP-1068 oraz RSP-1066). W którymś z poprzednich wpisów opisywał różnicę między klockami. A sam procesor w stereo gra naprawdę na wysokim poziomie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.