Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie martw się, najpierw obczają co i jak i poinformują Cię co do wymiany i za ile. Zadzwoń i sam się dowiesz. Możesz jeszcze tu spróbować: http://www.serwisaudio.pl/

Ale audioklan jest pewniejszy. Ja też mam RB 870 BX i planuję wysłać go też na diagnostykę. Wolę zapłacić więcej i mieć pewność i gwarancję, że wszystko jest OK.

Jutro rano zadzwonię i dam znać jak koszty wyglądają...

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

A wiecie może czy w audioklanie naprawiają cdki? Kumplowi sypie się RCD-971. Może ktoś z forumowych kolegów działa w tym temacie?

pozdrawiam rotelowców, miło wspominam te klocki ;-)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A wiecie może czy w audioklanie naprawiają cdki? Kumplowi sypie się RCD-971. Może ktoś z forumowych kolegów działa w tym temacie?

pozdrawiam rotelowców, miło wspominam te klocki ;-)

Naprawiają. Mi naprawili Yamaszkę. Wymiana sterowników, nie czytał wszystkich płyt.

Tutorial do ustawienia biasu:

RA-980

post-48501-0-60877500-1448030504_thumb.jpg

post-48501-0-37889400-1448030510_thumb.jpg

RA-985

post-48501-0-51260600-1448030560_thumb.jpg

post-48501-0-25036600-1448030565_thumb.jpg

Miernik, wkrętak i do dzieła!

Jak ktoś chce zdiagnozować przypadłości CD, niech najpierw przeczyta fajny post:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html

Satysfakcja gwarantowana, no i można sporo zaoszczędzić ;))

Pozdrawiam

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A sittka gdzie wywiało ? Znowu go zamknęli ? Och ta kryminalna przeszłość będzie się za nim ciągnąć przez całe życie chyba :-)

W końcu go powieszą :(

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Ku przestrodze.

Sam ze dwa tygodnie temu chciałem wypożyczyć od HA monitory na odsłuchy. Na szczęście wcześniej znalazłem godnych następców Dynaudio X16.

Warto wiedzieć co się dzieje w światku audio, to tyle...

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Zupełnie nie rozumiem takich spraw rozgrywanych na forum. Gość chce nakreślić sprawę dla tłumów, które będą mu współczuć? Czy chce siłą tłumów wymusić perswazję na facecie, który wisi mu kasę? Sprawa w sądzie? Nikt nie wie jaka jest prawda. Prawnik? Śmiech mnie ogarnia, bo straci więcej na prawnika niż to jest warte. "U nas" takie sprawy załatwia się zupełnie inaczej. Prawdę mówiąc po cichu. Ale prawdą jest, że nie każdy tryska energią i nie każdy ma w sobie charakter wilka, więc chwyta się jak to mówią tonący brzytwy. Dla mnie niepotrzebne nagłaśnianie sprawy na forum i szkalowanie jakiejś firmy. Odda mu kasę. A jak go wkur.i to mu nie odda. Daruj sobie klecha, ale dla mnie to żadna nowość. Miałem z takimi wynalazkami do czynienia i jakoś sobie poradziłem. I tyle.

klecha:

Niestety takie podejście do przyszłego klienta nie wróży najlepiej. Nie jestem wstanie pojąć jak można nie zwrócić kaucji? Te pieniądze są przecież własnością klienta, przynajmniej do czasu sfinalizowania transakcji. Te parę klocków dla firmy to przecież niewiele.

Mylisz się nie miałeś prawdopodobnie nigdy firmy i nie wiesz jak jest na prawdę. Czasami bywa tak, że masz na koncie 20zł. bo wszystko zainwestowałeś w sprzęt, który chcesz sprzedać.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ale jak ktoś jest tak zwaną miękką kluchą, to zamiast pojechać do firmy i wyjaśnić kulturalnie sprawę (lub nie kulturalnie) to woli nagłośnić sprawę na forach. A taki dla mnie to zwykły kmiot i tyle.

Nawet kaucję, którą wiadomo, że będzie trzeba oddać?

Założę się o wszystko a nawet swoją głowę, że odda.

Przeczytaj Kriss73 cały wątek (jest ku przestrodze, a nie jak sugerujesz wylewaniem żalów).

Jak ktoś chce robić porządny biznes to niech go robi porządnie.

Firmę miałem, mam i mam nadzieję mieć jeszcze długo.

Pozdrawiam

Mylisz się nie miałeś prawdopodobnie nigdy firmy i nie wiesz jak jest na prawdę. Czasami bywa tak, że masz na koncie 20zł. bo wszystko zainwestowałeś w sprzęt, który chcesz sprzedać.

Bez jaj...

A gdzie uczciwość wobec swojego potencjalnego klienta?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Przeczytaj Kriss73 cały wątek (jest ku przestrodze, a nie jak sugerujesz wylewaniem żalów).

Jak ktoś chce robić porządny biznes to niech go robi porządnie.

Firmę miałem, mam i mam nadzieję mieć jeszcze długo.

Pozdrawiam

Rozumiem. Nasze charaktery się różnią, tak jak i charaktery wszystkich tych co pracują nad tym by pozbawić innych wszelkich władz i możliwości im nadawania swoich władz bez możliwości postrzegania innych jako wyższej władzy i nadawania im charakteru jako władzy absolutnie niemożliwej.

Jak chcesz dyskutować klecha to załatw mi RC 850 lub RC 972 :) zamiast tej dyskusji :)

Jak chcesz dyskutować klecha to załatw mi RC 850 lub RC 972 :) zamiast tej dyskusji :)

Trza szukać, mnie się już nie chce. Stare Rotelki zabiorę chyba do grobu (daj Bóg ;)))

Zmieniłem monitory, dokupiłem cudo coby flaki z tableta leciały (błogie lenistwo!) i na jakiś czas dam se spokój.

Teraz tylko słucham, słucham...

Ale jak coś przyuważę dam znać (szukam ciągle fajnych wydań CD dla relaksu-to się chyba nigdy nie skończy).

Powodzenia w poszukiwaniach.

Może tutaj:

http://www.hifishark.com/ ?

<br />Jak chcesz dyskutować klecha to załatw mi RC 850 lub RC 972 :) zamiast tej dyskusji :)<br />
Nie lepiej RC 990 ,RC 995?

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Trza szukać, mnie się już nie chce. Stare Rotelki zabiorę chyba do grobu (daj Bóg ;)))

dokupiłem cudo coby flaki z tableta leciały (błogie lenistwo!)

"kaznodziejo" - a jakie urządzenie żeś dokupił do tych plików flac?

?

Kupiłem tak dla zabawy Qed uPlay i jakoś tak zostało...

Tak wiem, nic górnolotnego, ale nie chce mi się ostatnio uganiać za króliczkiem.

A wydawać ze 2-3 koła by usłyszeć jakąś tam poprawę? Nie uśmiecha się. Zresztą jak sobie chcę naprawdę posłuchać to leci przez HDCD (ino trza dupę podnieść).

Na dodatek zaraz śnieg spadnie i na nową deskę jakiś grosz muszę odłożyć. Ach te hobby....

Do czego są ci niezbędne te potencjometry barwy tonów ?

Ja posiadam RC-1082 ma potencjometry regulacji barwy tonów, ale z nich nigdy nie korzystam

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Co tu powiedzieć... Hmm Zdarzyło się, że miałem rotelka bez regulacji barwy dokładnie był to model 820 BX 4 czasami na płytach sybilował górą. Nieprzyjemna to dla mnie rzecz. Nie można było tego skorygować na kolumnach. A wiadomo jakie są rotele. Jak miałem RA 820 AX to było w porządku. Mogłem stępić wysokie albo je podbarwić. Dlatego potrzebuję korekcji. RA-1070 sybilował u mnie strasznie mimo tego, że odsłuchiwałem na różnych kolumnach. JBL'ele zagrały pięknie z tym rotelem bo miały wycofaną trochę górę, młóciły niesamowicie, tylko na średnicy było bardzo sucho. Nawet przy Denonie DVD 3000, gdzie praktycznie ten player gra plastycznie w porównaniu do playera Yamachy. A odsłuchiwałem różnego rodzaju muzykę od Jazz, Pop po Heavy i Black Metal. Dlatego wolą przedwzmacniacz z korekcją tonów. Zauważ Tomi, że każdy ma inny słuch :) A druga sprawa jest taka, że niestety posiadam tylko 12M2.

Powiem jeszcze tak. Dla niedoświadczonych i nie obytych z Rotelami. Te wzmacniacze grają przepięknie ale seria 8xxx bez BX na przodzie gra super. Udało mi się odsłuchać RA-870 bez BX i bez regulacji barwy. Coś niesamowitego. Ale kolega niestety nie chciał go sprzedać. Grał z kolumnami Usher. Stary model Usherów.

<br />Nie. Chcę z regulacją barwy <br />

Jak miałem RA 985 to dla mnie grał najlepiej jak był włączony direct ( mijając wszystkie regulacje tonów ).

<br />arnoldm a ja chcę z regulacją tonów OK? <br />
OK. ale pisałem dla mnie a każdy ma swoje wymagania i niech tak pozostanie.

• Moderatorzy

Ja też mam wzmacniacz z regulacją tonów i używam tejże.

Już kiedyś pisałęm: korekcja dźwięku przez wymianę lamp, kabli, opampów OK , a przez kręcenie potencjometrami to zbrodnia ?

Dla mnie to głupie założenie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A dla mnie czy z korekcją czy bez - to wszystko jedno - co kto lubi - osobisćie jak mnie denerwuje brzmienie jakiegoś utworu to wole ręcznie edytować jego tony np w programie audacity.... (na szczęście na moim zestawie małoktóry utwór - przynajmniej jak dla mnie - brzmi źle... - uffff

A teraz na niedzielne popołudnie na wasze/nasze rotele muzyka:

bo jak to sie mówi cudze chwalimy a swego nie znamy !

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

bo jak to sie mówi cudze chwalimy a swego nie znamy !

Szymek zawsze rozwalałeś mnie swoją muzą. Posłuchaj sobie nasze TSA albo nawet Turbo ale z pierwszych nagrań. Ja w tej chwili testuję Marantz 6004 podpiętego pod adapter Poineer. Jak na razie dynamiką wzmacniacz mnie powalił.

Pioneer rzec można. Ja pierdzielę słucham na Vinylach. Bass punktowy ale rozlewający się. Wybrzmiewa długo czuć go w każdym paśmie naszego ciała. Pink Floyd - Time Pink Floyd - Hej You. Na Vinylach z Mission OK. Nie ma takiej konturowości jak rotel. Ale jest na prawdę dynamiczny. Do zestawu zostawiam go sobie.

Płyta metallica master of puppets na vinylu z tym wzmakiem rozwaliła mnie.

@up - powiem tak - prubowałem turbo słuchać ale:

-brakuje melodyjnośći w ich utworach (tego właśnie czegoś za co by sie chciało słuchać - o!) :)

-no i teksty z racji tego iż po polsku to jakieś takie nielogiczne się wydają..... :( lepiej juą utworów tsa czy turbo by sie słuchało z angielskimi wokalami... - a w podanym przeze mnie kawałeczku przynajmniej melodia chwyta od razu ,a i tekst mimo iż po polsku jest jako taki tematyczny - ot patriotyzm! - taki nasz polski sabaton można by rzec - nie wiem co w tym zespole złego - ale po prostu fajnie sie tego słucha (fakt- do alice cooper, wasp, helloween, czy nawet blind guardian sporo im brakuje - ale na polaków jak na moje ucho ekstra!)

Teraz widać jak różne są gusta (i słuch) poszczególnych osób i przez to te całe kłutnie na forach i spieranie się :)

A co do marantza pm-6004 - miałem (8 lat temu) - i też uważam ,że dynamicznie grał - ale jak dla mnie bardzo sucho :( aczkolwiek nie za ostro.... - fakt dynamike miał!

Ale niestety słabe to było urządzenie - słaby zasilacz i mała moc - paradigm studio 20v5 nie potrafił poprawnie wysterować :( - po nim miałem marantz pm-7001 - i mimo iż mocniejszy to też nie wiele sie od niego na plus różnił, na tym zakończyłem me przygody z marantzem , potem był sony f770es przerobiony na wersje usa przez co grał jaśniej niż orginalnie - i to z studio 20v5 sobie ekstra radziło! - ale znowu lekko zamulał niskie tony tak czy siak barwe miał dobrą - nawet bardzo - wokale świetne - ale kulała dynamika :( - potem był rb990bx rotela - i zostaje ze mną na jak najdłużej mam nadzieję..... ja poszukiwania kolumn, wzmacniacza i daca/przedwzmacniacza uważam już za zakończone - koniec szukania i słuchania - kropka :)

http://allegro.pl/rotel-rb-980-bx-koncowka-mocy-i5802958553.html

CO ON TU SPRZEDAJE?! - dane z rb990 a pisze ,że rb980 ?! - w dodatku cena 2500 - to cena przynajmniej za dwie rb980 powinna być i to jeszcze w perfekt stanie ?! - co to sie robi? - żeby za rb980 wołać 2500zł?

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ja pamiętam, że za Turbo-Dorosłe Dzieci stałem w kolejce przez 4 godziny. Za vinylem, bo przecież kompaktów wtedy nie było. A wzmak marantz ma tylko 45W na kanał. Z kolumnami Mission radzi sobie dobrze, a wręcz bardzo dobrze. Miałem kolumienki Paradigm z serii studio. I faktycznie żeby je napędzić potrzebny był przynajmniej 100 watowy Rotel. chociaż 30 watowe rotki z serii 8 czy 9 dzielnie sobie radziły. Marantz nie jest zły, gra dobrze, bo ogólnie rzec biorąc jest dobry na basie, średnicy i góry także mu nie brakuje. Ale to nie to. Brak mi twardości i tego pierdalnięcia, które posiada Rotel. Marantza sobie zostawiam w 2 pokoju. Kupiłem go za nieporządną kwotę, bo aż 600zł. Facet był chyba w desperacji :) Nie narzekaj Szymek na produkcję płyt naszych zespołów. Ja już wyzbyłem się tych wszystkich płyt remasterowanych typu Rainbow czy King Diamond, Mercyful Fate. Wiem, że słuchasz pliki typu flack. Ale być może najdzie Cię kiedyś myśl by dokończyć dzieła. I kupisz sobie porządny gramofon i przesłuchasz starych Vinyli. Zobaczysz co oznacza odsłuch płyt od deski do deski, tak jak artysta sobie tego życzył.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.