Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, marek-1969 napisał:

Tu nie należy pytać o nowy streamer, ale o nową generację x-20xx.

No jestem ciekaw - nowe modele Michi mają wewnętrzne oznaczenia Rx-3xxx.

Edytowane przez mol01
Godzinę temu, mol01 napisał:

Ale nie masz Triggera w RB-1090, a tu byś miał - no i nówka, to zawsze nówka.

Dlatego mówię, że cena warta uwagi. To też nie jest nówka, tylko prawie jak. z drugiej strony nie zazdroszczę takiego błędu zakupowego... jak by nie patrzeć trochę kasy poszło w piach

Napisano "Sprzęt jest nowy nieużywany sprzedaje ponieważ był to nietrafiony zakup posiadam oryginalny karton". Na biednego raczej nie trafiło, jak kupił w ciemno i sprzedaje za pół ceny.

Tylko nadal się zastanawiam nad tym, czy jest rynek w Polsce na tego kalibru Rotele? Skoro stwierdza, że zakup nietrafiony, to chyba choć odsluchal jakiś czas... nikt tego nie sprawdzi, wszak licznika brak ?

Ludzie na zachodzie kupują te Rotele do napedzenia wyjatkowo wrednych kolumn, w tym elektrostatów, raczej bez odsluchiwania, tylko dla danych technicznych i niskiego stosunku W/ $. Moim zdaniem te wzmacniacze oprócz dobrego stosunku mocy do ceny mają też inne zalety: mozna słuchać godzinami bez zmęczenia, to chyba w języku audiofilskim znaczy: muzykalne. Piszę w przerwie między stronami LP Focus "Hocus Pocus", gorąco polecam ten utwór ?

Edytowane przez baksiu

O! Faktycznie są nowe Michii. Ale to czysty hiend.

Przy okazji sprawdziłem ofertę Rotela na Japonię. Biedna taka choć zazdroszczę im RC-1580mkII.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

12 godzin temu, baksiu napisał:

Skoro stwierdza, że zakup nietrafiony, to chyba choć odsluchal jakiś czas... nikt tego nie sprawdzi, wszak licznika brak ?

W salonie, jak weźmiesz coś z ekspozycji, to też nie wiesz, czy to nie grało np. pół roku non-toper w sali odsłuchowej, co przekłada się na więcej godzin niż 2 lata u przeciętnego audiofila.

2 godziny temu, marek-1969 napisał:

O! Faktycznie są nowe Michii. Ale to czysty hiend.

Z tymi analizatorami widma na wyświetlaczach końcówek itp. świecidełkami, to nie taki czysty Hi-End - konstrukcyjnie też nie do końca.

Edytowane przez mol01
  • 2 tygodnie później...

witam

Chcialem zakupic Rotel 1506 i napedzic, centralny i fronty, co mysliscie o tym wzmacniaczu?  Dzieki

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

RMB-1506 raczej nie wygląda na dostępne. Chyba że rynek wtórny. 

Rozumie że chcesz mostkować? Nie jestem pewien czy można zrobić z tego końcówkę 3 kanałową. 

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

2 godziny temu, anxion napisał:

co mysliscie o tym wzmacniaczu?  Dzieki

Mocy z tego wiele nie będzie - zwłaszcza, że chyba nie da rady w nim zmostkować 6 kanałów do 3, jak w starszych modelach.

Posiadając Marantza SR7012 z mocą 125W na kanał (nawet, gdyby to było wzmocnienie klasy D i pomiar przy jednym wysterowanym kanale), Rotel z mocą 50W na kanał raczej rewolucji nie uczyni... ja bym zaczął od RMB-1555 wzwyż.

Edytowane przez mol01
Godzinę temu, fej napisał:

Ile w tej chwili wart jest Pre RC-1082 w dobrym stanie ? Mam RC-1070 i chciałbym zmienić go na wyższy model. 

Ok 1500zł do 2000zł, choć podaż niewielka, na pewno warto zamienić, bo rc1070 nie gra super. A może od razu dołożyć do rc1090? Nie porownywalem ich bezpośrednio, jednak 1090 zmiótł 1070 we wszystkich aspektach.

Podaż na RC-1090 praktycznie zerowa. 

2 godziny temu, fej napisał:

Ile w tej chwili wart jest Pre RC-1082 w dobrym stanie ?

Też myślę, że do 2000zł, a znowu RC-1090 to już wydatek od 3000zł - słyszałem dawno temu RC-1082 i mnie wtedy pozytywnie zaskoczył, RC-1090 mam obecnie i też mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, zwłaszcza na XLR-ach, choć nie jest w pełni zbalansowany (myślałem, że będzie sieczka na XLR-ach, jak z RC-995). Niestety RC-1082 i RC-1090 słyszałem na dwóch zupełnie innych systemach - pierwszego z monoblokami Linna, drugiego z końcówką Primare, więc ciężko jest ocenić, czy warto dopłacić do RC-1090, ale jedno jest pewne - spokojnie nawiązuje walkę z preampami z półki 3000-5000zł (nie było wstydu w starciu z Classe CP-47.5, Krellem KAV-250p i 280p, o Primare PRE30 nie wspominając).

Edytowane przez mol01

Dzięki za szybkie info. No cóż może się kiedyś trafi, nie ma pośpiechu. Zaczynałem od od serii 02: RA-02 potem do tego dodałem RB-03, następnie RC-1070. Teraz chciałbym coś wyżej. Końcówkę też będę chciał zmienić na RB-1070/1080. 

11 godzin temu, fej napisał:

Dzięki za szybkie info. No cóż może się kiedyś trafi, nie ma pośpiechu. Zaczynałem od od serii 02: RA-02 potem do tego dodałem RB-03, następnie RC-1070. Teraz chciałbym coś wyżej. Końcówkę też będę chciał zmienić na RB-1070/1080. 

Polecam tak samo ominąć rb1070 i kupić konkretny wzmak, jak nie masz waluty na rb1080 lub rb1090, to szukaj starszego modelu

8 godzin temu, baksiu napisał:

Polecam tak samo ominąć rb1070 i kupić konkretny wzmak, jak nie masz waluty na rb1080 lub rb1090, to szukaj starszego modelu

Baksiu, a dokładniej, to które ze starszych polecasz (tak na poziomie 1080) ?  Czy starsze modele występują w kolorze srebrnym, bo w takim kolorze mam sprzęt.

2 godziny temu, fej napisał:

Baksiu, a dokładniej, to które ze starszych polecasz (tak na poziomie 1080) ?  Czy starsze modele występują w kolorze srebrnym, bo w takim kolorze mam sprzęt.

Naturalnie protoplaści RB-1080, czyli RB-991 i RB-990BX - ja osobiście polecałbym tego ostatniego (choć starszy), ale żaden nie występuje w kolorze srebrnym (zresztą RB-1080 i RB-1090 też tylko środkowy pas frontu mają srebrny, a całe są czarne).

W dniu 12.11.2019 o 09:50, baksiu napisał:

A ile w tej chwili warta jest końcówka RB-1080 w dobrym stanie ?

Mam pytanie do znawców Rotela. Chciałem kupić wzmacniacz a-14 ale pojawiła się właśnie świetna cena na ra-1572. Czyli 6666zł. czy warto dopłacić 1800zł do tego wzmacniacza w stosunku do a-14?  Mam kolumny Avance Dana 209. Słucham jazzu. To znacząca różnica w dźwięku, czy kosmetyczna?

Różnica, duża w mocy. 

2 godziny temu, cinekk1 napisał:

Tylko w mocy? A barwa, stereofonia, nasycenie, ilość szczegółów itp. to to samo? Tylko moc większa? No to kiepsko. Myślałem, że to  różnica klas.

Za 6kzl jest na allegro końcówka rb1590 i to będzie różnica klas... tylko na pre jeszcze pare zł trzeba wysuplac... a potem te głośniki zmienić, bo ogólnie grają bez szału. Wiem-miałem ?. Trochę się na ich temat w HFim rozpędzili... jak i przy recenzjach wszystkich paczek tej marki... dziwne że firma padła...

Nie słyszałem A-14. Mam 1572 i jest to moim zdaniem wzmacniacz nie wypiętrzający żadnego z pasm. Gra po prostu poprawnie.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.