Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

http://roteltuning.pl

Zna ktoś tego pana?

Nie chcę tuningować a tylko to mnie interesuje- Modyfikacja w kilkunastoletnich wzmacniaczach, to można powiedzieć konieczność z racji wysychających elektrolitów w zasilaczu. Da się to wychwycić w postaci głośnego szumu i buczenia w głośnikach, co daje ogólne zasłonięcie średnicy poprzez stratę rozdzielczości i przejrzystości dźwięku. Wyschnięte elektrolity sygnałowe gubią parametry i znacząco odbiegają ze współbieżnością miedzy kanałami, co daje efekt tzw. krzywego grania kanałów.

Widzę, że w okolicach Katowic rozkwita Rotelowy Okręg Tuningowy... Znam w tych okolicach gościa, co tuninguje RDP-980, wsadzając do niego m.in. PCM1704... Proszę nie patrzeć na zbieżność imienia, to nie ja - jestem z Mazowsza.

Niektórzy są Za

bez takich magików Rotel gra świetnie , jestem zdecydowanym przeciwnikiem

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

No a ja szczerze powiedziawszy chciałbym usłyszeć takiego stuningowanego Rotela. Tak z ciekawości. Chociaż sam bałbym się oddać takie końcówki mocy jakimi dysponujecie. Ale z tego co pamiętam, kiedy w klubie kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat ja zadzwoniłem wtedy do tego gościa i z jego rozmowy wynikało, że facet wymienia praktycznie wszystko. Ale mi wtedy chodziło o integrę 980BX. No to po wymianie kondensatorów głównych to nie byłby już przecież Rotel. Mariusz Bumpalump wtedy też coś dorzucił i po jego wpisie przestałem o tym myśleć.

Edytowane przez Satori

http://roteltuning.pl

Zna ktoś tego pana?

Tak, Pan ktory wlozy mundorfa mlytic wszedzie gdzie sie tylko da :) i w zasadzie tyle, tuning poprzez wymiane kondensatorow ;p

No to po wymianie kondensatorów głównych to nie byłby już przecież Rotel.

Wydaje mi się, że "kondensatory główne" (znaczy w zasilaczu) sygnowane logiem Rotel, prawie na pewno nie robi sam Rotel, a zamawia je od kogoś i zagrzewa na nich termokurcze ze swoim logiem - pytanie tylko od kogo? Wtedy można sobie wstawić takie nówki, o ile jeszcze są produkowane / są dostępne dla przeciętnego zjadacza chleba.

Edytowane przez mol01

RC-990BX zmieniłem na RC-995 (jakościowo raczej to krok w tył, ale człowiek przyzwyczaja się do wygody sterowania z pilota wejściami

mol a możesz sprecyzować to co napisałeś ? Tzn. RC-990BX jest lepszy od RC-995? Dlaczego?

Tak, Pan ktory wlozy mundorfa mlytic wszedzie gdzie sie tylko da :) i w zasadzie tyle, tuning poprzez wymiane kondensatorow ;p

Tak właśnie brzmiała wcześniejsza odpowiedź, po której przestałem sobie tym głowę zawracać :)

Edytowane przez Satori

A tak nawiasem mówiąc, niektórzy mówią że kondy elektrolityczne wytrzymują max. 10 lat, a później wysychają. Widziałem nie raz takie na płytach głównych komputerów (często przed upływem 10 lat) - aż spuchnięte, natomiast w poczciwych Rotelkach niekiedy mają po 20 lat i jakoś nigdy nie widziałem takiego efektu, choć widziałem dziesiątki klocków Rotela w środku...

Edytowane przez mol01

natomiast w poczciwych Rotelkach niekiedy mają po 20 lat i jakoś nigdy nie widziałem takiego efektu, choć widziałem dziesiątki klocków Rotela w środku...

Zgadza się, ja ooddałem na diagnostykę prawie 20-letnią końcówkę RB 870BX do kolegi Bumpalumpa i elektrolity trzymały poziom. Ale widziałem też Rotela 840BX4 na zdjęciach pewnego gościa z forum kondy były mocno napuchnięte, a nawet te małe popękane.

Edytowane przez Satori

mol a możesz sprecyzować to co napisałeś ? Tzn. RC-990BX jest lepszy od RC-995? Dlaczego?

Przede wszystkim szum generowany przez obwody przedwzmacniacza - RC-995 bez podanego sygnału szumi masakrycznie jak podkręcimy gałkę głośności do połowy, a w RC-990BX można kręcić do końca i cisza. Po drugie, góra i średnica z RC-990BX wydawała mi się nieznacznie mniej zawoalowana, czego skutkiem była lepsza przestrzenność. Poza tym to grają bardzo podobnie... pisałem już kiedyś chyba tutaj.

Edytowane przez mol01

A tak nawiasem mówiąc, niektórzy mówią że kondy elektrolityczne wytrzymują max. 10 lat, a później wysychają. Widziałem nie raz takie na płytach głównych komputerów (często przed upływem 10 lat) - aż spuchnięte, natomiast w poczciwych Rotelkach niekiedy mają po 20 lat i jakoś nigdy nie widziałem takiego efektu, choć widziałem dziesiątki klocków Rotela w środku...

Kondensatory w sprzęcie komputerowym pracują w zupelnie innej aplikacji, branza it jest najszybsza rozwijajaca sie branżą, nikt wiec nic oczekuje dlugowiecznosci tych elektrolitow, sprzet audio a szczegolnie ten produkowany kiedys to zupełnie inna bajka, 30-40 lat dla dobrych kondensatorow to jest nic

>Satori

A miałeś może kiedyś RB-880BX? Dopiero niedawno się dowiedziałem, że istniał taki model, a obok RB-890BX prezentuje się ciekawie...

branza it jest najszybsza rozwijajaca sie branżą, nikt wiec nic oczekuje dlugowiecznosci tych elektrolitow

To wiadome - płyta w komputerze PC po 5 latach jest już przeżytkiem i nie można do niej kupić żadnego nowego podzespołu. Dałem tylko przykład jak tacy "fachowcy" żerują na naiwności klientów - wymiana starych kondów na, często dużo gorszej jakości, nowe ma być panaceum na wszystko...

widziałem też Rotela 840BX4 na zdjęciach pewnego gościa z forum kondy były mocno napuchnięte, a nawet te małe popękane

No to, jak ktoś z takim pójdzie do tego Pana od tuningu, to pewnie lepiej mu zagra po ;)

A ja słucham sobie teraz na Micromedze Stage 3 i nie mogę wyjść z podziwu jak "szybko" i przestrzennie to gra - podobała mi się barwa RCD-975, który został u mnie mimo zakupu RCD-991AE i postanowiłem kupić coś lepszego na dwóch przetwornikach TDA1305T Philipsa. Padło ma Stage 3 z fajnie rozbudowanym zasilaniem (3 trafa - w tym, po jednym na kanał).

Edytowane przez mol01

Przede wszystkim szum generowany przez obwody przedwzmacniacza - RC-995 bez podanego sygnału szumi masakrycznie jak podkręcimy gałkę głośności do połowy, a w RC-990BX można kręcić do końca i cisza. Po drugie, góra i średnica z RC-990BX wydawała mi się nieznacznie mniej zawoalowana, czego skutkiem była lepsza przestrzenność. Poza tym to grają bardzo podobnie... pisałem już kiedyś chyba tutaj.

Dzięki za odpowiedź.

A miałeś może kiedyś RB-880BX? Dopiero niedawno się dowiedziałem, że istniał taki model, a obok RB-890BX prezentuje się ciekawie...

Nie nie miałem ani RB-880 ani RB-890. Ale one są bez oznaczeń BX. Wiedziałem o niej, wszak dla mnie seria 8xx to najlepsza seria. Nigdy tej końcówki nie widziałem na żadnej aukcji, to połowa lat 80-tych. Z tego co czytałem to najlepsza końcówka Rotela z serii 8xx. Mnie mocno się wydaje, że właśnie Rotele z serii 8xx bez oznaczeń BX grają bardziej kulturalnie czyli nie za ostro. Miałem kilka klocków tej serii i między takim np. 810 A czy 820AX a już RA-840 BX3/4 jest ogromna przepaść jeśli chodzi o ostrość przekazu. Miałem ostatnio chrapkę na RB-890 był na allegro, ale jego stan... Szkoda gadać zwykły szrot. Ale kiedy zobaczę końcówkę 880 w eleganckim stanie to ją przygarnę. Chciałbym po prostu odsłuchać całą serię 8xx.

Tyle razy sobie obiecywałem, że koniec ze starociami, ale... to ciągnie jak cholera :)

Edytowane przez Satori

RC-995 bez podanego sygnału szumi masakrycznie jak podkręcimy gałkę głośności do połowy

przełączyłem się na źródło CD, odtwarzacz wyłączony, gałka na godz. 12, cisza jak makiem zasiał

rc-995 -> rb-991 -> dynaudio contour 1.3

We stand in the Atlantic
We become panoramic

przełączyłem się na źródło CD, odtwarzacz wyłączony, gałka na godz. 12, cisza jak makiem zasiał

rc-995 -> rb-991 -> dynaudio contour 1.3

To dziwne, bo u mnie po wymianie RC-990BX na RC-995 pojawił się szum, a nic innego nie wymieniałem - samo pre też na 99% jest OK.

Tyle razy sobie obiecywałem, że koniec ze starociami, ale... to ciągnie jak cholera :)

"Starocie" wymiatają - u mnie RB-1582 przegrał bój z RB-990BX, choć niektórym może by się spodobał bardziej ten pierwszy za sprawą dużo bardziej otwartej góry. Mnie jednak bardziej fascynuje dynamika RB-990BX.

Ale się rypnąłem, nie 20-to a 30-sto letnią :)

Tak właśnie mi coś nie pasowało, bo moje RB-990BX tyle mają...

Witam

posiadam Rotel RA 930ax podłączony z Technics sl-ps770d interkonektem Bandridge, wcześniej miałem Melodika Purple Rain MD2R05 ale brzmieni mi nie odpowiadało - słaba dynamika. Bandridge jest w tej kwesti lepszy.

Chcę kupić inny interkonekt, zależy mi na dobrej dynamice, wyraźnym czytelnym basie i średnicy oraz bardzo wyraźnej szczegółowej górze.

Znalazłem INTERKONEKT STEREO QED PERFORMANCE AUDIO. Czy ten kabel spełni moje oczekiwania w/w sprzęcie? miał ktoś z nim do czynienia? Czy zostać z tym co mam?

kuba

Kup INAKUSTIK NF-102.

http://allegro.pl/inakustik-nf-102-rca-b-w-referenz-unikat-i6693200330.html

Mam go teraz razem ze Stereovoxem Vespa.

Inakustik 102 przestrzeń , detale , bas ,

Bardzo dobre. A w tej cenie co w linku to faktycznie okazja

Będziesz zadowolony.

post-23358-0-61752400-1485691436_thumb.jpg

post-23358-0-52634000-1485691940_thumb.jpg

Edytowane przez ortadragon

To prawda . Stan wrecz idealny , ale zatyczki kupilem kilka lat temu . I zakladam jak tylko kupie nowy sprzęt s stary sprzedam.

post-23358-0-61268100-1485699067_thumb.jpg

Edytowane przez ortadragon

Pewnie ładny stan jest tego 1070 skoro zatyczki jeszcze się uchowały ? )

Masz Ty te sokole oko... ja dopiero teraz, jak się skupiłem, to coś tam dojrzałem...

Panowie, szafka mi się ugina i muszę się rozstać z niektórymi klockami :-(

http://allegro.pl/rotel-rt-955-bdb-stan-gratisy-i6702423040.html

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Panowie, szafka mi się ugina i muszę się rozstać z niektórymi klockami :-(

http://allegro.pl/rotel-rt-955-bdb-stan-gratisy-i6702423040.html

Widzę, że żeś podwędził opis z mojej aukcji...

No ja nie mam takiego daru ;-)

Twój znalazł nowego właściciela to może mój też?

Sorry, mogłem spytać.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.