Skocz do zawartości
IGNORED

PREAP VINTAGE LEPSZY OD CS BLUE...

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jestem na etapie przebudowy całego systemu. Uznałem, że zapędziłem się w kozi zaułek w moich poszukiwaniach. Pozostał mi tylko Thorens TD166 (obecnie modyfikowany) z wkładką Shure V15 no i Dali 450. Sprzedałem też poprzednia wersję CS BLUE. Jako, że przyszedł mi już Music Angel na 845 i jest już modyfikowany, trzeba pomyśleć o przedwzmacniaczu. Chcę kupić BLUE 2, ale pomyślałem o vintydżowych przedwzmacniaczach z allegro. Wiadomo odsłuch odpada. Mam takie przeczucie, że wiele z nich może lepiej zagrać zwłaszcza z V15 od BLUE. Prosze o jakieś typy jednakowoż w cenie nie przekraczającej ceny BLUE.

https://www.audiostereo.pl/topic/44754-preap-vintage-lepszy-od-cs-blue/

Na allegro to raczej abstrakcja. Na ebay poszukaj Perreaux SM2 rocznik 1982 :-). Jest to preamp z sekcją phono dla MM i MC. Pracuje w A klasie. Kolega ma i sobie chwali. Cena niska nie jest ... ale z g....a bata nie ukręcisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Inspiracji poszukaj na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) forum, to kopalnia wiedzy o "wintydżu".

Obawiam się jednak że wolnostojących P-S nie było zbyt wiele. Większość dobrych opinii które znalazłem dotyczyła wbudowanych.

Sam używam wbudowanych "fonostejdżów" w: Sonym TA-5650 i Hitachi HA-8500. Ten w Hitachi ma spore możliwości regulacji dla wkładek MM (100, 200, 300, 400 pF i 100, 22k, 47k i 100kR).

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam takie odczucie że preampy wbudowane w duże klocki są w jakiś sposób nie doceniane.

Dla mnie jest to ciekawe bo przecież dawniej słuchano głównie gramofonu i wejście gramofonowe mogło miec znaczenie krytyczne dla oceny danego klocka, więc chały raczej tutaj nie odstawiano.

Nie odstawiano chały, o czym można się przekonać słuchając chociażby preampa w Luxmanach. Dlatego podalem link do zewnętrzego preampa, montowane w wzmacniaczach były i są bardzo dobrze oceniane, a ten wygląda nieźle...

Witam...

Obecnie testuję CS Blue III od Pana Bogdana. Dźwięk bardzo analityczny na górze, momentami zbyt szklisty ale z dobrą lokalizacją instrumentów, niestety z bardzo delikatnym dołem.

Porównywałem go z przedwzmacniaczem wbudowanym do wzmacniacza Sony 790ES.

Niestety bardziej przyjemny dźwięk okazał się na Sony. Był dynamiczniejszy pełniejszy nie tak szklisty na górze jak CS Blue.

Dalej szukam...

>>nadzorca2

A porównywałeś cs blue III z wcześniejszymi wersjami cs blue (cs blue II i plus)? A jaką wkładkę dałeś do cs blue III (może Twoja wkladka "gryzie się" z tym pre)? Seria cs wymaga ze 100 godzin wygrzania, w cs blue plus też miałem na początku chudy bas, który w miarę wygrzewania się poważnie rozrósł :)

pozdrawiam.

>>>synromka,

"...w cs blue plus też miałem na początku chudy bas, który w miarę wygrzewania się poważnie rozrósł :)..."

Czyli kontrabasy jak stodoły?

A tak na poważnie, to czy mógłbym zapytać o fizyczną podstawę takich fenomenów jakie opisujesz?

Pozdro,

Yul

Przez pierwsze 2 tygodnie mój cs blue grał za każdym razem inaczej. Przy każdym włączeniu dźwięk był inny i raczej niezbyt zadowalający. Czekałem jednak cierpliwie i po jakichś 3 tygodniach dźwięk ustabilizował się na poziomie który mnie satysfakcjonuje (kompletnie różny od początkowego i w zasadzie wszystkich pośrednich). Zalecam więc cierpliwość co do cs blue W pierwszej wersji był to b. tani i dobrze zrobiony preamp.

Do tej pory zachwycałem się Buglem co było chyba pierwowozoerm CS.Zmaotowany na płytce kol Ahaja'i

grał bezproblemowo z dobranymi brzmieniowo OPampami

Traz przyszlo kolej na vintage pre z Goldringa z lat 60/70

Nie wiem na jakich tranzystorach ale gra pod lampą i jest bardzo ciepły i głeboki, natomiast soprany są jedynie słabo zaakcentowane , ale to wina kondów. Pora na zmianę .Zadne zasilanie symetryczne , żadne bloki filtrów ,a jednak GRA

Ukryta Zawartość

post-3405-100007983 1218837982_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z przedwzmacniaczami NADa macie jakieś doswiadczenia?

Pamiętam jak mialem jeszcze adama z elektrą i podłaczylismy jakiś stary peamp NADa i zagrał rewelacyjnie. Tylko, że w porównaniu z preampem w arcamie alfa 1 chyba. Może stary NAD? Mój budżet w tym momencie to jakieś 350zł. Jest ich kilka na allegro...

W ogóle to dzięki za poprzednie wpisy. Byłem na wakacjach. Wiem, że z g... bata nie ukrecę, ale też wszyscy wiemy, że np. cleraudio za 2000 jest tym samym co pro-ject za powiedzmy 1000, strzelam, ale wiadomo o co chodzi. Po prostu spłukałem sie teraz na MA 845 i płyty chcialbym słuchać już. Poczekamy i kiedyś napewno zafunduje sobie preamp za 1000zł nie więcej bo mnie nie stać (mam inne wydatki, dom samochód, dzieci-jak każdy). Przy okazji moj thorens..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>belmondo,

Thorens fajny, ładna obudowa (przerabiana chyba, czy to własna robota?). Widzę też solidną półę pod gramofonem.

"...ale też wszyscy wiemy, że np. cleraudio za 2000 jest tym samym co pro-ject za powiedzmy 1000, strzelam, ale wiadomo o co chodzi..."

Jakie Clearaudio kosztuje 2000 zł??? Wchodzę w to natychmiast.

Pozdro,

Yul

Nie wiem jakie cleraudio - strzelałem...

Plinta mój projekt, kolor wynikł z koloru boczkow wzmacniacza, Oprócz tego całe czasis jest wyklejone mata bitumoczna od spodu. Łożysko tależa wytłumione grubą gumą. Tyle mojego tuningu :)

Tu masz kilka Clearaudio:

Ukryta Zawartość

Z doświadczenia wiem, że gdy producent nie umieszcza zdjęć 'wnętrzności' ... to należy omijać takie urządzenia szeeeerokim łukiem.

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>>ahaja, belmondo,

Aaa, to chodzi o przedwzmacniacz...Ja myślałem że o gramofon. Gramofony Clearaudio wnętrzności nie mają, bo niby po co im one. Jeśli idzie o pre Clearaudio to może rzeczywiście niekoniecznie, szczególnie w kontekście cen.

Pozdro,

Yul

• 2 lata później...

No to może odgrzejemy stare wątki? od jakiegoś czasu "chodzi za mną" chęć zmiany pre. Na razie mam tylko doświadczenia z Pro-Ject Phono Box II. Czytałem sporo o CS Blue. Aktualnie jest do trafienia na popularnym serwisie wersja CS Blue LE

Czy ktoś słuchał i porównywał obydwa pre? Poszperałem na forum i raczej kiepsko jeśli chodzi o porównania. Raczej wyznawcy zadeklarowani CS Blue po prostu ale porównań nie ma. Czy Pro-Ject odpada w bezpośrednim porównaniu? Mi się dobrze na nim słucha ale nie mam porównań - na pewno można lepiej. Ale czy czasami nie będzie tak, że "lepsze wrogiem dobrego?":))

No to może odgrzejemy stare wątki? od jakiegoś czasu "chodzi za mną" chęć zmiany pre. Na razie mam tylko doświadczenia z Pro-Ject Phono Box II. Czytałem sporo o CS Blue. Aktualnie jest do trafienia na popularnym serwisie wersja CS Blue LE

Czy ktoś słuchał i porównywał obydwa pre? Poszperałem na forum i raczej kiepsko jeśli chodzi o porównania. Raczej wyznawcy zadeklarowani CS Blue po prostu ale porównań nie ma. Czy Pro-Ject odpada w bezpośrednim porównaniu? Mi się dobrze na nim słucha ale nie mam porównań - na pewno można lepiej. Ale czy czasami nie będzie tak, że "lepsze wrogiem dobrego?":))

Porównywałem Pro-Ject Phono Box II z moim CSem ( nie wiem czy to ta sama wersja ktora jest na alle, ja w swoim dokonałem kosmetycznej zmiany in + ale porównanie było jeszcze na wersji jaką dostałem od p. Bogdana)

Cs zagrał bardziej detalicznie, lepszej jakości basem, miał więcej smaczków w górnych rejestrach

porównanie odbyło się bodajże na Pro-Ject RPM 5.1 + 440MLa

audiokarma.org

Dzięki. Na all jest wersja CS BLUE LE. O co chodzi z tymi wersjami? Ostatnia, rozumiem najlepsza omawiana na forum to która? A co do porównań, to Pro-ject poległ absolutnie i szybko, czy powalczył?

Dzięki. Na all jest wersja CS BLUE LE. O co chodzi z tymi wersjami? Ostatnia, rozumiem najlepsza omawiana na forum to która? A co do porównań, to Pro-ject poległ absolutnie i szybko, czy powalczył?

z wersjami nie bardzo wiem o co chodzi ,bo nie śledziłem ich powstawania.

nie można powiedzieć ,że Pro-ject poległ absolutnie, grał, ale z mniejszą swobodą i mniejszą ilością detali, lekko przygaszoną górą,a bardziej uwydatnionym bułowatym basem.

Celem spotkania nie było porównanie, ale po prostu, na stanie w salonie był w/w project i jeszcze wersja z lampami, ja przyniosłem swego CSa i go po prostu podpięliśmy

od obu projectów zagrał lepiej CS i słuchaliśmy dalej na nim.

audiokarma.org

No to chyba wypada sobie wypożyczyć do odsłuchów jednak. problem w tym, ze CS gra ponuć dopiero po kilkudziesięciu a nawet stu godzinach... Ale do cierpliwych świat należy:) Dzieki!

No to chyba wypada sobie wypożyczyć do odsłuchów jednak. problem w tym, ze CS gra ponuć dopiero po kilkudziesięciu a nawet stu godzinach... Ale do cierpliwych świat należy:) Dzieki!

tak, wymaga 'wygrzania'

u mnie otworzył się po ok 60h

na początku brakowało basu i powietrza w dźwięku

jak nie masz daleko do Białegostoku to zapraszam z projectem

audiokarma.org

Dzięki za zaproszenie. Niestety, do Białegostoku kawałek - jestem z tarnowskich Gór (Śląsk:)) Ale w Katowicach mieszka konstruktor CS Blue, więc spróbuję wypożyczyć, może wygrzany egzemplarz. Pozdrawiam! Maciek

• 4 tygodnie później...

witam

nie chciałem zakładać nowego wątku dlatego spytam tutaj, czy przedwzacniacz Tandberg 4038 może spełnić rolę przedwzmacniacza gramofonowego? chce to podłączyć pod yamahe piano craft640 i z racji tego ze jest w niej tylko 1 x aux będę mógł podłączyć kolejno dvd i tv i co tam jeszcze będę chciał. w linku bebechy tego tandberga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem, że ma gniazdo, w tym momencie korzystam z pre wbudowanego w gramofon denon dp300 i seryjna wkładka, gra to zadowalająco ale troche cicho i bez wyrazu , zastanawiam się czy właśnie taki przedwzmacniacz poprawi coś na leprze. w planach mam wymianę wkładki na ortofon 520 mkII i mam nadzieję, że nie bedzie źle to grało z PC640

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.