Skocz do zawartości
IGNORED

jak nie thiel cs 1,5 - to co?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Łukaszu!

Będzie trochę offtopicowo, ale sądzę, że wybaczysz...

Ja mam nieco inny pomysł!

Przygotowując się do jutrzejszego spotkania wtaszczyłem na pięterko dobre sto kilogramów "złomu"...

I wiesz, co???

Infinity R90 + nieźle wytłumiony i w miarę regularny pokój o powierzchni co najmniej 30 m2 ;-)

Efekt - koniec gorączkowych JAKICHKOLWIEK dalszych sprzętowych poszukiwań!!!

Usłyszysz zresztą jutro!!! :-))

Pozdrawiam i do jutra!

Bartek

PS. Panowie! Wpis był odrobinę żartobliwy! Błagam - nie bijcie, nie krzyczcie, nie... sami wiecie...

PPS. Udało Ci się już coś ustalić w sprawie odsłuchów Avalonów???

Ostatnio trafiłem na ciekawą konkurencję dla małych Thieli - kanadyjskie dwudrożne podłogówki Refrence 3A model Veena.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają bardzo przemyślaną konstrukcję (niefiltrowany woofer), fajnie spisują się w pomieszczeniu Twojej wielkości. Mają wyrazistą (co nie oznacza, ze ostrą górę pasma), a to do Omaka może być dobra cecha. Nie brakuje im wypełnienia i potrafią szybko odpiedzieć na impuls. Polskiej ceny jeszcze nie znam, na stronach zagranicznych ok.3000USD.

Ale w tym pomieszczeniu "zmieszczą się" również ATC SCM-35 lub SCM-40. A to trójdrożne kolumny z zamkniętą obudową, rewelacyjną niedopaloną średnicą i świetną kontrolą basu. Kiedyś miałem przez kilka dni w systemie końcówkę mocy Omaka (chyba Jewel One) i był to świetny duet.

Ukryta Zawartość

post-28-100008296 1218315082_thumb.jpg

post-28-100008297 1218315082_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Papamek zlituj się, gdzie takie krowy ATC do 18m2 ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie, dziekuję za różne propozycje, doceniam zainteresowanie tematem i chęć niesienia pomocy. oczywiście proszę o więcej :). mam około dwóch/trzech tygodni na ostateczny wybór.

dzięki jednemu z naszych kolegów - wygląda, że dostąpię za kilka dni przyjemności odsłchu wspomnianych wyżej Avalonów. i to nie tylko na krótko w obcym sytemie i miejscu, ale przez kilka dni u siebie, w moim pokoju i z moją elektroniką. szykuje się niezła gratka!

pozdr.

Łukasz

trochę wiecej niż zakładany budżet kosztują Dynaudio C1 wraz ze standami. nowe. na stronie esoterica bodajże.

czy ktoś z Kolegów miał przyjemność słuchać?

za niecałe 10 kzł można też przymierzyć się do B&W 804s. kłopot w tym, że obiegowa opinia o Bowersach jest... no sami wiecie jaka :)

Wczesniej wspomniany Avalon Symbol świetne ale z gładkim (!!!) tranzystorem mogą być nie do pobicia. Z dobrą ale nachalną elektroniką traci się na muzykalnosci.

Moim zdaniem należy uwazac na bas. W pisemkach pisano o pokojach 12-16m2. Moim zdaniem te 15m2 to minimum. Avalony potrafią zaskoczyć przestrzenia i basem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dla porównania pierwsza wersja symboli. Ponoć Woofery sa napylane ceramiką.

Ukryta Zawartość

post-8986-100008242 1218478531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Elberoth, 9 Sie 2008, 23:10

>Papamek zlituj się, gdzie takie krowy ATC do 18m2 ...

Kolumny wcale nie są duże, co może sugeruje zdjęcie, na żywo są bardziej smukłe. Z autopsji też podpowiem, że powinny się zmieścić w 18m w czym pomaga konstrukcja głośników, czyli obudowa zamknięta.

Harbeth - no tak, swego czasu myślałem dosyć poważnie o zakupie siódemek, sprzedawał je jeden z naszych Kolegów. jakoś nie dogadalismy się do ceny - poszło zdaje się o kilka setek :) i nie miałem doświadczenia z nimi. może to ciekawy trop, z tego co się orientuję grają one cudną średnicą i to może być to, ale musiałbym posłuchać.

dostałem też propozycję zakupu Micro - Utopii, ale jakoś tak do Focala nie jestem przekonany, choć może to błąd? szkoda że to nie wersja BE :) za te pieniądze brałbym wtedy od ręki...

pozdr.

Łukasz

Harbethy też mają w Audio Systemie, więc co ci szkodzi posłuchać.

Z Magnepanami może być problem z mocą. Podłączałem swego czasu swojgo lampowego Audio Researcha pod Audiostatic DNC-5 i był straszny kibel. Z 500W tranzystorowym Cary było dla odmiany fenomenalnie. W Audio Forte Magnepany prezentują zawsze z Sim Audio - a więc również mocnym tranzystorem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Magnepany moga wprawic Cie w szok jak ich sluchalem to bylem bardzo zdziwiony dzwiekiem i basem bo kompletnie nie wiedzialem skad sie wydobywa.

Sluchalem tez wiekszych ,,parawanow,, i podobne uczucie gra to w 2 strony przed i za kolumna ale potrzeba mocy do ich napedzenia bo tranzystorowy BAT ledwo z nimi zipal.

robix

"rozglądam się za czymś lepszym na górze pasma, mniej "blaszanym", bardziej słodkim. nie chciałbym stracić tych zalet jakie mam."

tymczasem padają już takie propozycje, które są wręcz całkowitą zmianą szkoły brzmienia ;)

może zmień tweeter w thielach 1.5 na nowoczesny tekstylny, w sumie tam siedzi tania vifa aluminiowa z tego co pamiętam...

americano, 12 Sie 2008, 13:53

>"rozglądam się za czymś lepszym na górze pasma, mniej "blaszanym", bardziej słodkim. nie chciałbym

>stracić tych zalet jakie mam."

>

>tymczasem padają już takie propozycje, które są wręcz całkowitą zmianą szkoły brzmienia ;)

>może zmień tweeter w thielach 1.5 na nowoczesny tekstylny, w sumie tam siedzi tania vifa aluminiowa

>z tego co pamiętam...

I ta tania, aluminiowa Vifa gra lepszym, "mniej blaszanym" dźwiękiem niż wiele "nowoczesnych tekstylnych" tweeterów, które potrafią czasem człowieka zasykać na śmierć.

->Robix, być może duże magnepany potrzebują ogromnej mocy, ja ostatnio słuchałem mniejsze ze stingrayem i kopara mi opadła bo też czytałem, że potrzebują mocno wydajnych prądowo piecy, a tu mały manley pędzi je że mało nie pofruną. Pewnie, że gdyby było więcej watów to bas byłby jeszcze lepiej ale i tak nie jest źle. Wniosek z tego że 35W z lampy to musi być więcej niż 35 W tranzystora. TUBES RULE!

jazzobled

dłubać w Thielach nie myślę. taka opcja nie wchodzi w grę.

może przeceniam swoje monobloki - ale jeszcze żadna kolumna im "nie odmówiła" :)

na allegro jeden z naszych kolegów sprzedaje Jmlaby 1007 be. cena nie jest jakaś kosmiczna. ciekawe jak to się ma do wspomnianej wyżej micro utopii.

Matthew, 12 Sie 2008, 14:47

>a nie lepiej się rozejrzeć za czymś innym? szkoda dłubać w thielach...

Też sądzę że w Thielach szkoda dłubać. Z tego samego powodu sprzedałem Meridiana - bo szkoda było dłubać ;-)))

>Silver Grand Mono trzęsło Avalonami z wielkim Etonem na basie ;) u Elba.. a to ile wat? ...16

No patrzcie państwo... a te 16 watów u pana Jaromira wyłożyło się na monitorkach -fakt, że niskoefektywnych- jak tylko puściło się coś, co miało więcej niż trzy instrumenty na krzyż.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.