Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Pod silną lupą widać zarysowania na szkle, ale elektromagnes nie jest zdarty. W Sony'm zdzierał się metal i szczelina robiła się coraz większa. Pisząc nie do zdarcia, miałem na myśli 15 lat używania, bo tyle lat używałem GX77. W tym czasie w Sony zmieniłem głowice 2 razy.

Edytowane przez toptwenty
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdz,czy masz czasami nie zabrudzoną fotokomórkę.A dokładniej diodę nadawczą na podczerwień.

Dioda nadawcza jest raczej sprawna. Gdyby, przy założeniu sprawności fototranzystora przez nią oświetlanego, dioda nie działała, to układ traktowałby to jako permanentną obecność taśmy pomiędzy czujnikiem i mechanizm by się nie zatrzymywał. Dodatkowym objawem byłby niedziałający układ autostop.

Mój typ na początek, to uszkodzony fototranzystor, który dostaje okresowego zwarcia złącza C-E lub drastycznego obniżenia rezystancji tego złącza w kierunku zaporowym.

W każdym razie do sprawdzenia w pierwszej kolejności dioda podczerwona i fototranzystor opisane jako „tape-end sensor”.

GM

Witam.

Nabyłem ostatnio AKAI GX 650D , mechanicznie bez zarzutu , ale elektronicznie okazał się być "grzebany" jeśli chodzi o nagrywanie i regulacje wskaźników.

Na 9.5cm/s poziom sygnału źródło - taśma jest równy , ale już przy prędkościach 19 i 38cm/s faktyczny poziom zapisu na taśmie prawego kanału spada o około 50%. Z tym jeszcze da się żyć , jest upierdliwe ale po prostu prawy kanał można wysterować mocniej tak żeby się wyrównało.

Dodatkowo przy wysterowaniu 0 , +1 i wyżej sygnał zaczyna się zniekształcać.

Większy problem polega na tym że przy zastosowaniu taśm "Fe" całe widmo sygnału jest przesunięte w stronę niskich częstotliwości , wysokie tony są ale zdominowane przez bass.

Kiedyś kupiłem taśmę ciętą VHS żeby zobaczyć jak się będzie zachowywać na moim AKAI GX 215D , nietrafiony zakup bo ten AKAI raz że nie był w stanie jej zmazać to nagrać mógł ja na minimalnym wysterowaniu ( niemal nieruchome wskaźniki ) , idąc tym tropem AKAI 650D też nie powinien na niej pracować tym bardziej że jest starszy o 2 lata. Nie ma żadnej zewnętrznej regulacji biasu , czy przełącznika Fe/Cr.

No ale z ciekawości wykopałem tę zapomnianą taśmę VHS i okazało się że magnetofon kasuje ja niemal idealnie ( po sobie kasuje 100%, stare nagrania na bardzo wolnych prędkościach które były już na tej taśmie w momencie zakupu pozostawia w śladowych ilościach ) a sygnał na taśmie wysterować mogłem nawet do -7 , -5 nie ryzykując zniekształceń. A przy tym dźwięk jest naprawdę przyjemny dla ucha. ( przy prędkości 38cm/s)

Magnetofon ma także niższy poziom sygnału wyjściowego na wzmacniacz ( nawet przy potencjometrze Output rozkręconym na max) niż mój AKAI 215D , chyba że ten typ tam ma.

Używam korektora Technics SH-GE90 jako analizator widma (podoba mi się ) i magnetofon nie specjalnie jest w stanie rozbudzić go wizualnie.

Używam tu mojego AKAI GX 215D w kwestiach porównawczych , ponieważ kupiłem go lata temu od kolekcjonera w stanie idealnym pod każdym względem , chciałem się przesiąść naby i prędkość 38cm/s ale ciężko powiedzieć żebym był zadowolony puki co. Brakuje mi też możliwości jaką dawał też AKAI 215D czyli odsłuchu taśm nagranych na 19cm/s przy korekcji 9.5cm/s :)

Parę pytań:

1. Czy jest sens żebym w nim grzebał , nie specjalnie się na tym znając, technikum elektroniczne ukończone ale to daje jedynie ogólne mizerne pojęcie o elektronice.

2. Czy przy prędkości 38cm/s to normalne że pojawiają się przesłuchy miedzy stronami taśmy.

3. Czy można przerobić ten magnetofon żeby radził sobie i z żelaznymi i chromowymi taśmami. Np , przerobić przełącznik S.O.S na Fe/Cr

4. Czy jest ktoś w Trójmieście , kto by chciał do niego zaglądnąć , jeżeli odpowiedź na 1 pytanie brzmi "NIE"

Magnetofon raczej zostanie do końca u mnie więc nie martwię się o oryginalność.

Najchętniej to bym go przerobił , wyregulował , ale nie spieszy mi się żeby go zepsuć.

Pozdrawiam.

Parę pytań:

1. Czy jest sens żebym w nim grzebał , nie specjalnie się na tym znając, technikum elektroniczne ukończone ale to daje jedynie ogólne mizerne pojęcie o elektronice.

3. Czy można przerobić ten magnetofon żeby radził sobie i z żelaznymi i chromowymi taśmami. Np , przerobić przełącznik S.O.S na Fe/Cr

Musiałbyś znaleźć w service manual regulację prądu podkładu i korekcji pre i post.. Jeśli nie ma tego na panelu, można by delikatnie wyprowadzić przewody na zewnątrz i zrobić sobie zestaw przełączników. Ale bez schematu nie da się tego zrobić.

Z mojego doświadczenia mogę doradzić, ustawić optymalne wartości w/w dla taśm, które są powszechnie dostępne i więcej nie grzebać. Może skończyć się na tym, że będziesz stale przełączał wartość prądu podkładu i korekcji, szukając Świętego Grala. Tak samo jeśli chodzi o pionowe i poziome ustawienie głowic. Bez taśmy wzorcowej nie należy tego ruszać. Najlepiej zrób sobie sam taśmę wzorcową i trzymaj gdzieś schowaną na czarną godzinę.

Prąd podkładu ustawiaj na poziomie -10dB.

Edytowane przez toptwenty

Magnetofon raczej zostanie do końca u mnie więc nie martwię się o oryginalność.

Zacznij od czyszczenia wszystkich przełączników (kontakt spray). Brak pełnego styku na przełącznikach to częsta przyczyna takiego zachowania. Operację czyszczenia czasem trzeba powtórzyć kilka razy. GX 650 to bardzo fajna maszyna. Ten w moim awatarze to jego wcześniejszy protoplasta GX 400.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mój znajomy ostatnio opowiadał że kiedyś sprawdzał szklane głowice pod bardzo mocna lupa i NIEPRAWDA że są niezniszczalne.

A chłopak jest mocno w temacie szpulaków.

I jak Twój Akai? Zrobiłeś jakieś testy lub pomiary? Pamiętaj o skontrolowaniu położenia głowic względem taśmy.

GM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Śmiechu warte gość ma poczucie humoru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Śmiechu warte gość ma poczucie humoru.

Tego typu propozycje wydają się nam jako związane z datą,ale jeszcze 2 tyg temu były 2 szt m 2405 z ceną po ok 1200 zł (kup teraz).Z tym,że nie trwało to długo.Ale są wystawcy dość wytrwali którzy dopiero opuszczają cenę po

2 latach.Np Elektronika z 3500 zeszła do 1500 i bezskutecznie.Sztuka handlu nie jest najmocniejszą stroną poniektórych.Zwłaszcza tych hurtowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tak już jest promocja, bo pierwsza cena była chyba 300 PLN; bardzo dobre kopie były swego czasu chyba po ok.30 PLN - taką sobie kupiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to już pomału weszło w rynek handlu przedmiotami zabytkowym.

Ukryta Zawartość

Ile można dać za Akai,GX 630D pro, w stanie bdb ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Za DB w b. dobrym stanie dałem 1100 z przesyłką i jestem zadowolony; ale to nie pro...

W.

u mnie gościu upiera się przy 1800 zł i nie chce taniej oddać

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

u mnie gościu upiera się przy 1800 zł i nie chce taniej oddać

W/g mnie to nie jest zbyt wygórowana cena. Na forum jest też kilku posiadaczy AKAI 630 i podejrzewam że jak będziesz miał problemy to pomogą. Zastanawiam się tylko czy od zwykłego 630 różni się tylko prędkością i śladami ? Ma bowiem 19, 38 cm i 2 ślady. Czy jest jeszcze coś więcej ?

Jak jest w b.dobrym stanie chyba warto ? Ile taniej kupisz 200zł? ja za swojego 630D dałem 1400zł

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Jak jest w b.dobrym stanie chyba warto ? Ile taniej kupisz 200zł? ja za swojego 630D dałem 1400zł

To życz mu szczęścia.Kilka lat młodszy 625 jest po niżej 1600.A o wiele ładniejszy.Chyba,że lubisz vintage, to lepiej kupić Sony TC 755a

Edytowane przez KraVetz

To życz mu szczęścia.Kilka lat młodszy 625 jest po niżej 1600.A o wiele ładniejszy.Chyba,że lubisz vintage, to lepiej kupić Sony TC 755a

Tu wybór wydaje się oczywisty lepiej kupić młodszego i tańszego . Dochodzę do wniosku że nie nadążam za cenami .

Zastanawiam się poważnie nad zmianą oddam swojego za 1k

Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Za DB w b. dobrym stanie dałem 1100 z przesyłką i jestem zadowolony; ale to nie pro...

W.

Czyli 2 trak jak mój ... ja kupiłem za 1000 .. ale w sumie okazjnie i troche trzeba było go podregulowac tu i tam.... pokaż zdjęcia jakies....

Poza tym nie porównujcie 2 tracka do 4 tracka ... jakość dźwięku na kazdej tasmie rewelacja ;) polecam

Edytowane przez joszka

Kluczowy się okazuje fakt, że 2track. Różnica w jakości i pola manewru na różnych taśmach była widoczna od razu. Dwuśladowy GX-630 Pro zachowywał się lepiej, niż młodszy i nowocześniejszy od niego czterośladowy GX-747. Tam nawet byle ORWO można założyć i rozpędzić magnetofon do 38 cm/s... I jest żyleta! Piotruś, zazdroszczę do dzisiaj.

Dla wszystkich fanów kręcących szpulek Niech radosne Alleluja będzie dla Was ostoją zwycięskiej miłości i niezłomnej wiary. Niech pogoda ducha towarzyszy Wam w trudzie każdego dnia, a radość serca w czasie zasłużonego odpoczynku.

Dużo zdrowia , smacznego jajeczka i umiaru w trunkowości żeby się szpulki nie poskręcały .

Świąteczne nagrywanie :)

Ukryta Zawartość

post-22194-0-97302400-1428173682_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krótki film a w nim Ferrograph Studio8 w roli głównej chciałem się z Wam podzielić na razie tylko tym filmem, za parę dni na blogu zamieszczę oryginalny opis magnetofonu z instrukcji reklamowej kilka zdjęć i nowe filmy.

Satysfakcja jest wielka bo był w słabym stanie wizualnym i technicznym teraz jest na dobrej drodze ku lepszemu tak z dźwiękiem jak i wyglądem zresztą sami zobaczcie.

Ukryta Zawartość

Tutaj chciałbym podziękować naszemu koledze Henrykowi bo tylko tyle na tę chwilę mogę uczynić, za doprowadzenie tej niezwykle rzadkiej maszyny do w pełnej funkcjonalności.

Ukryta Zawartość

Henryk wykonał wspaniałą pracę i dzięki temu Ferrograph Studio8 może sprawiać wiele radości, mam nadzieje że także i Wam bo mogę dodać od siebie że jest to jedyny znany mi Ferrograph który jest w sieci na YouTube jako działający.

Na całym świecie nie ma obecnie innego.

Wszystkim życzę dużo zdrowia i pogody ducha pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Wszystkim naszym szpulowym Forumowiczom wszystkiego co najlepsze z okazji Wielkiej Nocy: obyście zawsze byli zdrowi, oby zawsze Wam dopisywało szczęście, obyście zawsze mogli i chcieli oddawać się w całości naszej wspólnej pasji i magii kręcących się szpul :)

MAG - obejrzałem i skomentowałem prezentację. Uśmiecham się o dłuższy film z autorskim komentarzem i opisem sprzętu.

Piotruś - musimy zrobić jakąś prezentację Twojego GX-630 pro :)

Pozdrawiam i nisko się kłaniam wszystkim naszym szpulowym Forumowiczom :)

bez komentarza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo tego nie da się skomentować.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi