Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie co, chyba za mocno przykręciłem od góry ten wałek capstanu... Wczoraj magnetofon zaczął zwalniać. Odkręciłem trochę, obroty się ustabilizowały i nie wyłącza się już, przynajmniej od wczoraj. Być może jeszcze pojawią się jakieś niespodzianki. Na razie nagrywam sobie symfonie Szostakowicza i organowe symfonie Charlesa Marie Widora. Wszystko się sprawuje na szczęście, odpukać, bez zarzutu. Sklep przysłał mi - w ramach rekompensaty, jak napisali - instrukcję oryginalną do TD 20 A w języku niemieckim i jakiś taki strasznie gruby kabel sieciowy, podobno za 200 zł. Starają się chłopaki jak mogą naprawić wpadkę z magnetofonem :)

No,no...uszkodzony klawisz CUEING. Nie da się włączyć. To naprawdę poważna wada :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak poważnie, to można by się nim zainteresować. Nawet pokrywa jest cała.

Ha mam drugiego w szafie.Z tych dwóch złożył bym jednego idealnego.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Mam nadzieję, że niedługo dołączę do szanownego grona wielbicieli szpulowców ;)

tak poza tym to jestem fanem kwadrofonii i posiadam wzmacniacz kwadrofoniczny z odpowiednimi dekoderami i cały czas rozbudowuję kolekcję płyt kwadrofonicznych. Chciałbym spróbować również innych nośników kwadrofonii - czyli taśmy i kartridzy. Ostatnio choruję na magnetofon szpulowy TEAC A-3340S. Znalazłem właśnie taki na allegro:

Ukryta Zawartość

Chciałbym się poradzić i zapytać ekspertów z wprawnym okiem, czy gra jest warta świeczki. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Panowie do czego to może służyć?dziś coś takiego znalazłem jak myślicie?Przepraszam że piszę w tym wątku

Ukryta Zawartość

post-19370-0-60102300-1435320782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm... google: hama+lsp+202 = np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukając w sieci, znalazłem takie "coś". Mam nadzieję, że się przyda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne nowe odkrycie i przyjemne zaskoczenie: BIAS w prawo do oporu i chromy zaczęły gadać! Oczywiście muzyki klasycznej bym na to nie nagrywał, ale próbowałem z brzmieniami klubowymi i melancholijnym, chill outowym klimatem spod znaku Darshan Ambient. Taśmy oczywiście nagrywają ciszej od normalnych. Ale zaskakuje bas, przyjemny i nadal bardzo głęboki. Góra zdecydowanie podkreślona. Średnica dźwięczna, przyjemna i głęboka, chociaż z równowagą tonalną to nie ma za wiele wspólnego... Przyznam, że mi się podoba :)

BTW magnetofon przestał wariować i zachowuje się znakomicie. Nagrałem kolejne dwadzieścia kilka taśm :)

Taśm mam łącznie chyba ponad 800 (a może i 900, bo ja wiem? Z tym sortem z ubiegłych wakacji, to już nie jestem w stanie policzyć). Taśmy są raczej małe, max. do 18 cm średnicy, taśm dużych mam mało. Na dwuśladzie taśma szybko ucieka. Nagrywałem i pracowałem jednocześnie, ślęcząc nad pracami studentów i dokumentacją kierunkową...

Ale dzisiaj przed 17.00 magnetofon odmówił współpracy i przestał nagrywać na prawy kanał. Tzn. słychać jakieś bardzo ciche resztki tego sygnału na taśmie, niewiele powyżej poziomu szumów, zniekształcone i charczące. Brzmi to tak, jakby ktoś obniżył bias tak bardzo, że sygnał przestaje się nagrywać, poza jakimś, kolokwialnie mówiąc, pierdzeniem. Oczywiście kręcenie biasem z przodu nic nie daje. Nie nagrywa, jego mać - i już.

Dosyć tego. Zanoszę ten magnetofon po prostu do zaufanego serwisu i poproszę zaufanego człowieka, żeby zrobił solidny przegląd , naprawę i porządną kalibrację. W tym fotokomórkę.

Szlag by trafił Nomos. Jak to ma być sprzęt w super stanie, w 100% sprawny i naprawiony przez "fachowy serwis", to ja pierniczę. Odradzam kupowanie w tym sklepie czegokolwiek.

Edytowane przez krzysiekg1981

Nooo, straszny widok to dość subiektywny argument, więc z całym szacunkiem, nie biorę go pod uwagę, szkoda czasu. Kilka dużych szpul trzeba by najpierw mieć i za to zapłacić cwaniaczkom z alledrogo i innym podobnym :)

To jest w ogóle nieważne w tej chwili. Na razie czeka mnie serwis, a potem będę się dopiero zajmował strasznymi widokami. Albo i nie. Chromolę.

Dulon, czy ja komentuję Twoje zakupy i Twoje gusta? Albo to, jak Twój sprzęt wygląda?

Nie chcę się dalej wyzłośliwiać. Mam kilka plastikowych szpul revoxa, mam też aluminiowe - ale mniejsze szpule mi nie przeszkadzają. Dajmy temu spokój, zanim nasza dyskusja zamieni się w śmietnik. Z otwartych talerzy grano kiedyś w radiu Łódź, ale to mi się też nie podoba.

Nawiasem mówiąc, taśmy VHS to jakieś 8-10% mojej kolekcji, większość moich taśm, to normalne taśmy żelazowe. Te zaś z reguły są na oryginalnych szpulkach. Co zresztą też mi nie przeszkadza.

Zająłbyś się lepiej nagrywaniem prezentacji swoich aktualnych szpulowców :) Dobrze się to ogląda.

To tak zwany reumatyzm techniczny.Sprzęt długo sobie stał nieużywany.Problemem mogą być dzwigniowe przełączniki ścieżek.podsłuchu.zapisu synchronicznego i tdt.

Trzeba nimi kilkanaście razy poruszyć i powinno pomóc.Głowice zakładam masz czyste.Jak odkryłem problem ,co prawda w amplitunerze,a nie w magnetofonie,z którym spotkałem się po raz pierwszy.Zasilacz zaczął pracować nieprawidłowo i okazało się,że wszystko jest z nim ok,ale nie kontaktują bezpieczniki.Blaszki pokryły się z czasem jakimś nalotem i to draństwo stawiało tak duży opór elektryczny,że napięcia były zaniżone.Najciekawsze ,jest to,że problem występował ,gdy sprzęt był zimny.

Marku, wszystko to na nic niestety :( Nawet kilkudziesięcio- i z górą stukrotne poruszenie wszystkimi przełącznikami nie daje żadnych rezultatów. To samo pokrętło BIAS - lewy kanał OK, ale prawy po prostu nie reaguje. Objawy są dokładnie takie same, jak bym gwałtownie obniżył bias prawie do zera (robiłem takie eksperymenty z różnymi magnetofonami, kasetowymi i szpulowymi) - magnetofon kasuje, ale nagrywa w prawym kanale tylko ledwo słyszalne, wątłe "pierdzenie".

Nie pozostaje mi nic innego, jak serwis. Podejrzewam to pokrętło BIASu - nawet jak nagrywał, prawe gorzej reagowało, jak na moje ucho. Podsunę tę myśl p. Kowalczykowi...

Cóż, renesans AKAI i TEAC'a :) Mam jeszcze sporo rzeczy do nagrania, biorę się więc za cztery ślady. Na Tandbergu sobie jeszcze posłucham albo ponagrywam coś w mono, może jeszcze coś se rozsypie. Zawożę go do serwisu we wtorek. Świetny sklep, prawda?

PS. Dulon chyba wziął się za nagrywanie prezentacji :D

Spoko, Audiotechnik jeszcze nic mi nie zepsuł :) Jestem dobrej myśli. Jak już będzie po, to dam znać. Przypuszczam, że któraś PRka albo prawy potencjometr od Biasu nawalił.

Spoko, Audiotechnik jeszcze nic mi nie zepsuł :) Jestem dobrej myśli. Jak już będzie po, to dam znać. Przypuszczam, że któraś PRka albo prawy potencjometr od Biasu nawalił.

Mam identyczne objawy w Sony TC 558.Dotychczas nie działał tylko autorewers,ale reszta nagrywała rewelacyjnie.Teraz są objawy zaniku nagrywania jednej ścieżki i to w obydwóch kierunkach.Więc wygląda to na wzmacniacz zapisu,a nie głowice.

Czy ktos z kolegow/kolezanek posiada lub posiadal Tascama TSR-8 i moglby napisac o jego wadach i zaletach... oraz jak on sie plasuje w klasyfikacji innych marek? Bardzo dziekuje za info.

Widzieliście taką aukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ktoś ma poczucie humoru

Widzieliście taką aukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ktoś ma poczucie humoru

Uwaga tych Płotach sprzedają decki z diamentami!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kochani, z prawdziwą przykrością, ale czuję się w obowiązku raz jeszcze:

OSTRZEGAM PRZED SKLEPEM NOMOS SPK W Warszawie!!!! Nie kupujcie tam, nie liczcie na ich "serwis" i "fachową opiekę nad sprzętem" i nad klientami.

Mój Tandberg okazał się nie tylko źle złożony mechanicznie, ale jeszcze ma CAŁY SZEREG uszkodzeń elektronicznych na płycie audio. Cały odczyt do regulacji, tor zapisu uszkodzony - magnetofon źle nagrywa, bo sygnał zanika. Płytka jest brudna, pokryta jakimś dziwnym nalotem (nie wyczyścili bądź zniszczyli sami pryskając czymś) i cała jest do czyszczenia. Mój naprawiacz dłubie już nad tym którąś godzinę, zdumiony skalą zniszczeń.

Naprawdę nie warto. Wzięli w cenie za rzekomy serwis, a przysłali szmelc.

19.50. Odebrałem sprzęt z naprawy. I już wiem, co jest: skorodowana płyta audioboard. To było przyczyną zaniku sygnału i ma być jeszcze przyczyną innych przykrych niespodzianek z magnetofonem. Ręce opadają. Sprzedawca mówił coś, że może ściągnąć części. Oby się dobrze postarał.

Niestety, kupujac jakis magnetofon, szpulowy czy kasetowy na allegro trzeba sie liczyc z tym, że mimo zapewnień o stuprocentowej sprawnosci zawsze jakiś, wiekszy lub mniejszy mankament sie znajdzie. Z moich jedenastu decków kasetowych tylko dwa były rzeczywiscie w pełni sprawne. Ale nie kupiłem ich na allegro :) Jeden był fabrycznie nowy, a drugi kupiłem od fachowca, ale takiego prawdziwego.

No niestety takie to są uroki kupowania starego sprzętu nigdy niema się gwarancji że wszystko jest w porządku.Myślę że darz radę w pełni uruchomić tego szpulaka będę trzymał kciuki.

nigdy niema się gwarancji że wszystko jest w porządku

Tak, ale poważny problem zaczyna się, gdy sprzedawca wciska złom po zawyżonej cenie, ściemniając przy tym coś o idealnym stanie i serwisie.

hmm ciekawe jak się teraz zachowają . Ja u nich kupiłem akaia kenwooda i coplanda . Serwisowali mi technicsa . Ceny mają faktycznie wyższe niż przeciętnie ale da się z nimi targować . Coplanda rozłożyli mi na raty kupieckie na gębę . Przykro Krzysiu że tak Ci się trafiło . Myślę że powinni wyjść z twarzą

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Mam już bezpośrednią, że tak powiem, przyczynę zamieszania. Po przywiezieniu od p. Janusza magnetofon znowu zgubił sygnał w prawym kanale. Niesprawna, przerywająca PRka od prawego Biasu!. Prowodyr smrodu i całego zamieszania. Na razie jedyne, co mogłem zrobić, to wyregulować ją w takiej pozycji, żeby kanały nagrywały równo i zlać kontaktem (wolę nie zdawać się na WD-40). Na razie pomogło. W każdym razie wiem, którego elementu wymiana czeka mnie najpierw... Ot, los garbaty.

Edytowane przez krzysiekg1981

Nakręciłem się srodze, naregulowałem, PRka do biasu prawego i potencjometr na płycie czołowej wypryskane kontaktem PR. Magnetofon stoi na swoim miejscu, odtwarza i nagrywa równo i ładnie. Zuch Kowalczyk, wyczyścił tą płytkę naprawdę z benedyktyńską cierpliwością. Podejrzewam, że ta PRka od biasu pewnie będzie do wyrzucenia tak czy owak... Zobaczymy. Nastawię zaraz jakąś miłą, mądrą muzykę do nagrywania i zamierzam trochę odpocząć.

Nakręciłem się srodze, naregulowałem, PRka do biasu prawego i potencjometr na płycie czołowej wypryskane kontaktem PR. Magnetofon stoi na swoim miejscu, odtwarza i nagrywa równo i ładnie. Zuch Kowalczyk, wyczyścił tą płytkę naprawdę z benedyktyńską cierpliwością. Podejrzewam, że ta PRka od biasu pewnie będzie do wyrzucenia tak czy owak... Zobaczymy. Nastawię zaraz jakąś miłą, mądrą muzykę do nagrywania i zamierzam trochę odpocząć.

A czemu Pan Janusz nie wymienił Ci od razu obu PRków? Koszt żaden.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Takich co ściemniają nie brakuje ja jak już coś kupuje to staram się odebrać osobiście,w ciemno można kupić i czasem się udaje ale do jakieś nie dużej kasy.Ja jak kupowałem Studer a807 to od razu zaznaczyłem że chcę odebrać osobiście,gość się zgodził i nie było problemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi