Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Eee, ten dźwięk coś w sobie jednak ma :) Jest dość niezgodny z przyjętym wzorcem, ale ja bardzo go polubiłem. Te ostro cykające sopranki i to coś, co się dzieje wokół średnicy na VHSie, bardzo mi się spodobało. Do niektórych rodzajów nagrań.

Powodzenia z Ferrographem ;)

Moim zdaniem przyczyna jest bardziej prozaiczna.Jest nią wytrzymałość mechaniczna i ogromne kłopoty z prowadzeniem super cienkiej taśmy w tańszych modelach magnetofonów.Na dodatek postęp w jakości dokonał się dopiero w schyłkowym okresie ery zapisy magnetycznego.Wtedy było już zbyt mało chętnych na wielkie maszyny,bo większość zadawalała się 7 kHz,ale mieszczącymi się w kieszeni.Wszystko dobiła reklama i moda. Technicznie,bez większego trudu da się uzyskać na tej taśmie nawet 12 kHz przy prędkości 2,4 cm/sec,co można było stwierdzić w co lepszych magnetowidach z lat 2000.Ale pozostaje to w sprzeczności z jej wytrzymałością mechaniczną zwłaszcza przy przewijaniu.A jak już ktoś kiedyś stwierdził z estetyką takiego sprzętu.Czy posiadacz ekstra sprzętu wyobraża sobie widok i granie na 13 cm szpulkach? Zaś regulacja naciągu i całej mechaniki to istny koszmar.Pewnie podobny do tego z Uhera 630.W dobie wszechmocnej tendencji do produkcji wszystkiego o żywotności max 1 roku + jeden dzień, idea cienkich taśm powoli się kończy.Od czasu do czasu co oszczędniejsi amatorzy usiłują ją wskrzesić,ale skutecznie tą idee gaszą posiadacze archiwów kilometrowych zasobów.(no i kasy).Reszta ,zwłaszcza ta która skazana jest na "odrzuty z eksportu" czyli alledrogo,napędza tylko nostalgię i ruch

w świecie naciągaczy.Na marginesie ciekawi mnie czy znalazł się głupi który kupił M 2405 za 14xx zlp.

Eee, ten dźwięk coś w sobie jednak ma :) Jest dość niezgodny z przyjętym wzorcem, ale ja bardzo go polubiłem. Te ostro cykające sopranki i to coś, co się dzieje wokół średnicy na VHSie, bardzo mi się spodobało. Do niektórych rodzajów nagrań.

Powodzenia z Ferrographem ;)

Co do gustów wiadomo że się nie dyskutuje, natomiast jeśli mamy iść do przodu z postępem to trzeba zadać sobie pytanie po co się cofać;)

audiomagia.blogspot.com

Nigdy nie slyszalem tasmy video na magnetofonie szpulowym. Nie trudno wyobrazic sobie sluchowo ten nadmiar wysokich tonow. Sam nieraz slucham kaset nagranych z dolby bez dolby albo tasm typu II na equalizacji na normalne a nie EE. Tasma video musi miec tych wysokich szelestow znacznie wiecej, chyba za duzo na moj gust ale najbardziej balbym sie tej cienkosci. Urwac sie moze latwo. Kiedys nagrywalem audio na tasmach video. Byl taki okres w latach 1980siatych. Byly videa HiFi i tasmy HiFi i takiego nationala sobie kupilem i na takich tasmach nagrywalem. Piekne wskazniki poziomu dostrojenia od -60dB o ile pamiec mnie nie myli. Nagrywal super, praktycznie nie do odroznienia od CD bo dynamike mial tego samego rzedu i male znieksztalcenia. Niestety juz go nie mam ale tasmy mi zostaly i na video jakie mam niezle sie sprwuja.

A wiec na szpulowcach jednak wole tasmy dla nich przeznaczone, ze starych maxell xl-I i xl-II a z nowych rmg sm-900. Mam tez sporo ampexow i supertape realistic. Te ostanie zaskoczyly mnie swa jakoscia, praktycznie to samo co maxell ud.

pozdrawiam,

.

Nie ma nic za darmo,więc oczekiwania,że ktoś założy sobie taśmę chromową z magnetowidu do Damy Pik i będzie miał od razu 25 kHz jest sporą naiwnością.Przecież nawet wielkie koncerny japońskie wyłożyły się na próbach

zastosowania cienkich taśm w kasetach C-120.I jedyną ekonomiczną alternatywą pozostała C-90.A przecież siły jakie działają na taśmę w kasetach są nie porównywalnie mniejsze od tych występujących w szpulowych.Jeszcze większym paradoksem jest fakt,że przeróbka elektroniki opłaca się raczej w wypadku posiadania naprawdę dobrego sprzętu o idealnym torze prowadzenia taśmy i wyregulowanych hamulcach.Na dodatek te dobre mają szpule 10"..Pozostaje to w sprzeczności z elementarną logiką posiadania.Jak kogoś stać na sprzęt za kilka kilozłotych,to stać go na taśmy i nie potrzebuje eksperymentować.Pozostają ci których korci,ale boją się ryzyka,więc na wszelki wypadek potępiają pomysł w czambuł.Wcale nie trafia mi do przekonania twierdzenie,że należy iść wyłącznie z postępem.Bo gdyby tak było to od 30 lat żaden z nas nie posiadałby tego sprzętu tylko oddał na złom.Nie mówiąc już o takich ewenementach jak powrót do łask super staroci typu; płyty winylowe.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wcale nie trafia mi do przekonania twierdzenie,że należy iść wyłącznie z postępem.Bo gdyby tak było to od 30 lat żaden z nas nie posiadałby tego sprzętu tylko oddał na złom.

Do mnie też nie trafia takie twierdzenie .

Gramofon / magnetofon , wielu głosi że to tylko z sentymentu posiadamy te urządzenia , a dla mnie coś w tym brzmieniu jest takiego że chcę go słuchać .

Pierwszy szpulowy magnetofon ZK-140 zakupiłem w roku 1976 / 77 ? to była porażka pod względem użytkowania , raz nagrywał , raz nie nagrywał , nawet w ZURT nie mogli sobie poradzić .

Następnym był M-2405-S kupiony w 1980 r , spisywał się wcale nie najgorzej , tylko z lepszymi taśmami był problem , a Stilony / Orwo etc strasznie brudziły głowice .

Kasetowe magnetofony , kilka było , ostatni jakieś 7 lat temu poszedł do innego miłośnika kaset .

Od 2 lat znowu mnie zaczęło nosić i od miesiąca cieszy moje oczy i " uchle " szpulaczek . :)

A ja myślę, że MAGowi o co innego chodziło i nie został dobrze zrozumiany.

Posiadając dobre magnetofony nie warto cofać się w rozwoju 'muzycznym' i używać 'niededykowanych' im taśm kiedy można wyciągnąć maksimum ich możliwości dźwiękowych stosując 'dedykowane' taśmy. Tylko tak jak zauważyliscie wszystko ma swoją cenę i dlatego pewnie trzeba balansować między ilością a jakością...

Ale mogę się mylić jako że mnie ten problem nie dotyczy - posiadam 2x ZK140 i 1x TK145DL i 1x ZK120T i jestem 4x zadowolony (a może właśnie dlatego, że gram na dedykowanych taśmach Stilon i ORWO ;-)

A swój pierwszy ZK120T z końca lat 70tych także dobrze wspominam - chodził jak burza niczym młockarnia u sąsiada i robił swoje :-)

M.

A ja myślę, że MAGowi o co innego chodziło i nie został dobrze zrozumiany.

Posiadając dobre magnetofony nie warto cofać się w rozwoju 'muzycznym' i używać 'niededykowanych' im taśm kiedy można wyciągnąć maksimum ich możliwości dźwiękowych stosując 'dedykowane' taśmy. Tylko tak jak zauważyliscie wszystko ma swoją cenę i dlatego pewnie trzeba balansować między ilością a jakością...

Ale mogę się mylić jako że mnie ten problem nie dotyczy - posiadam 2x ZK140 i 1x TK145DL i 1x ZK120T i jestem 4x zadowolony (a może właśnie dlatego, że gram na dedykowanych taśmach Stilon i ORWO ;-)

A swój pierwszy ZK120T z końca lat 70tych także dobrze wspominam - chodził jak burza niczym młockarnia u sąsiada i robił swoje :-)

M.

Widzę preferujesz Polskie sprzęty ja też mam kilka jeśli byś był zainteresowany melodią to pisz na pw,jest ktoś co chce się pozbyć za małą kasę.Ja sam mam trzy sztuki grają rewelacyjnie.

Dzięki .

Być może pasta , jakieś sposoby sprawdzone poproszę jeszcze .

Pozdrówko .

Jeżeli są to zabrudzenia, wystarczy WD, Jeżeli są to rysy, próbując wyczyścić to pastą polerską pogorszysz tylko. Usuniesz rysy wraz z warstewką tlenku aluminium. Regeneracja tej powłoki w warunkach domowych jest prawie niemożliwa. Taką powłokę można wykonać w galwanizerni, ale

Jeżeli są to zabrudzenia, wystarczy WD, Jeżeli są to rysy, próbując wyczyścić to pastą polerską pogorszysz tylko. Usuniesz rysy wraz z warstewką tlenku aluminium. Regeneracja tej powłoki w warunkach domowych jest prawie niemożliwa. Taką powłokę można wykonać w galwanizerni, ale czy to się opłaca?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Taki sobie krążek taśmy.

Tylko 350mm i 5,5 km taśmy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fajny , nie fajny.

Pokazałem to ponieważ raczej nieczęsto widzi się tak duże krążki ,.

To fotka z dziedziny - dla ciekawskich .Być może nie wszyscy wiedzą że są magnetofony na tak duże szpule.

Tyle i tylko tyle

Edytowane przez dulon184

To fotka z dziedziny - dla ciekawskich .Być może nie wszyscy wiedzą że są magnetofony na tak duże szpule.

Typowe duże szpule to 267mm. To jakie modele magnetofonów łykają 350mm? i co za zespoły przygotowują tak długą płytę ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na bobinki , np lampowy Master Studer - C - 37 .

https://muzostajnia.files.wordpress.com/2014/07/sdim56892.jpg

Edytowane przez rydz

Fajny , nie fajny.

Pokazałem to ponieważ raczej nieczęsto widzi się tak duże krążki ,.

Tyle i tylko tyle

Aaaa, teraz zakumałem.

To prawda, wsadzić prawie 14 cali na magnetofon to jest wyzwanie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Poszukuję schematu (pełnego) magnetofonu Sony TC 558.Próbowałem już z kilku źródeł,ale wszystkie mają jedną wadę.Otóż instrukcja kończy się tuż przed schematem.Czyli wiem jak go rozebrać,wyregulować mechanikę itp,ale to wszystko.Chodzi mi o to,że nie działa autorewers,a jeśli rolka się nie przerzuci to taśma potrafi zjechać z głowicy.

Witam.

Koledzy chcialbym kupic jakis dobry magnetofon szpulowy w cenie miedzy 1000 a 2000 zł.ktory by mi słuźył głównie do prezentacji i oczywiście do słuchania ale rzadko .gdyź slucham muzyki strumieniowo , z radia i z vinyli, cd, kaset.Mam czego słuchać.Myślałem o jakimś revoxie , akai-u.Moźe ktoś z Was ma cos dobrego, i chciałby oddać w dobre recę , to ja chętnie pzygarne.Czekam na priva coś serio, a na forum proszę podac modele które polecacie, Z góry dziękuję.

jeśli do prezentacji -głównie to może Akai seri 63**.Są ładnie zrobione i całkiem nieżle pogrywają .. Jeśli trafisz maszynę w dobrym stanie będzie miłą dla oka ,ładnie sie prezentująca.maszyneria .

nie wiem tylko czy za 2 tysie da się to wyłapać .

Na Niemickim E Bayu dośc często to bywa ..

Powodzenia

Witam po dłuższej przerwie

Maszyneria na pół cala-13,5 cala szpule.

Ukryta Zawartość

Dulon - podobny efekt co tutaj z funkcją "Edit" w Koncercie można uzyskać delikatnie podnosząc lub opuszczając prawy napinacz podczas włączonej Pauzy ;-))

Ukryta Zawartość

jeśli do prezentacji -głównie to może Akai seri 63**.Są ładnie zrobione i całkiem nieżle pogrywają .. Jeśli trafisz maszynę w dobrym stanie będzie miłą dla oka ,ładnie sie prezentująca.maszyneria .

nie wiem tylko czy za 2 tysie da się to wyłapać .

Na Niemickim E Bayu dośc często to bywa ..

Powodzenia

Dzieki kolego popatrze w Niemczech

A co sądzicie o szpulowcach otari i jakie modele.

Mam MTR-10 i MX-50.

MTR-10 to klasa Revoxa A80 choc zapewne znajdą sie tacy co napiszą że bluźnię. Marka Otari nie była popularna w studiach w Europie. Tu rządził Studer. Za to w USA i w Kanadzie to juz zupełnie odwrotna historia.

MX-50 gra gorzej od MTR-10 ale lepiej od ReVoXa PR99. Wkrótce porównam go do Studera 807.

Jesli jestes zainteresowany MX-50 to daj znac bo właśnie się zastanawiam nad 807-ką ;).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi