Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze będę dobrze wspominał sprzęt polskiej produkcji Amplitunery Amator Zodiak heh może i miały wady ale wtedy to było hi-fi i w pamięci tak już pozostanie.

W tym się z Kolegą zgadzam w 100% No i byliśmy młodzi wtedy a tego już nie kupimy ;) I chyba u mnie to o tą młodość głównie chodzi . Pożyczało się kasety . Nagrywało się z kasety na kasetę . Nie raz taszczyłem swojego mini decka do kolegów z kabelkami żeby ponagrywać :)

Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

ach tak czytam Wasze wspomnienia I przypomniało m isię jak latałem z deckiem diory do babci nagrywać z radia satelitarnego nowe kawałki (czyt. lata 90 początek), miałem kilkanaście ale, ale ile km przeszedłem z magnetofonem pod pachą celem nagrywania to tylka ja wiem. Oczywiscie sesje nagraniowe z kolegą również były.

Edytowane przez fader_audio

Może komuś się przyda . Przed nagrywaniem kalibruje kanały wg sygnału testowego .Sygnał z youtuba przez daca . Można dokładnie ustawić nie sugerując się pokrętłami które z racji wieku potrafią ładnie oszukiwać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Może komuś się przyda . Przed nagrywaniem kalibruje kanały wg sygnału testowego .Sygnał z youtuba przez daca . Można dokładnie ustawić nie sugerując się pokrętłami które z racji wieku potrafią ładnie oszukiwać

Wolę robić to z generatora , ewentualnie są do ściągnięcia takie programy, są pewniejsze niż korzystanie z Youtube.

audiomagia.blogspot.com

ewentualnie są do ściągnięcia takie programy

Magu a mógł byś wkleić linka z takim programem . Szukałem i nie znalazłem kompy to nie moja specjalność :(

W kwestii formalnej ; "Wieczory płytowe" były w Dwójce. To był pierwszy program w Polsce , który zaczął nadawać w stereo. ☺

Wysłane z mojego SM-G900F

Witam!Dla ścisłości historycznej:pierwsze systematyczne audycje stereo to ówczesna "czwórka", ok. 4 gdz dziennie,druga połowa lat 70-tych, nie wspominając o transmisjach quadro w piątki po południu z RADIA WROCŁAW /jak się miało zasięg/.pzdr

ewentualnie są do ściągnięcia takie programy

Magu a mógł byś wkleić linka z takim programem . Szukałem i nie znalazłem kompy to nie moja specjalność :(

Znalazłem na tej stronie, ściągnąłem go i zainstalowałem w telefonie i często używam z dobrym skutkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Znalazłem na tej stronie, ściągnąłem go i zainstalowałem w telefonie i często używam z dobrym skutkiem.

Ukryta Zawartość

Pamiętajcie tylko żeby przed użyciem takiej aplikacji na komputer czy tablet sprawdzić czy na wyjściu analogowym komputera/tabletu jest płaska charakterystyka dla całego interesującego nas pasma.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

AKAI GX-747 i nokturny Chopina. Robię dość wymagający tekst: nagrywam tego Chopina na taśmę EMITAPE w prędkości 9,5 cm/s. Muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczony. Jest miękko, wiernie, a fortepian sunie równo jak po stole. Niebywała równomierność przesuwu jak na tę prędkość. Poza tym, że te nokturny w ogóle dobrze robią.

AKAI GX-747 i nokturny Chopina. Robię dość wymagający tekst: nagrywam tego Chopina na taśmę EMITAPE w prędkości 9,5 cm/s. Muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczony. Jest miękko, wiernie, a fortepian sunie równo jak po stole. Niebywała równomierność przesuwu jak na tę prędkość. Poza tym, że te nokturny w ogóle dobrze robią.

To prawda jeżeli chcemy wiedzieć czy magnetofon nagrywa poprawnie nagrajmy fortepian, ewentualnie pianino.

Takie nagranie powie prawdę o nierównomierności przesuwu, jeśli jest wszystko dobrze to każdy dźwięk jest osadzony w czasie, czyli nie ma opóźnień a co najważniejsze kołysania/ drżenia dźwięku, bo wtedy znaczy że mamy problem do rozwiązania.

Dzisiaj dokonałem nagrania właśnie pianina, magnetofon Sony dwuślad na prędkości 19 i 38cm/s więcej będzie na blogu w tym film z nagranym materiałem powinienem zdążyć to zamieścić na blogu do wieczora.Miłego dnia

Ps:

Jeśli kogoś oprócz mnie interesują jeszcze Ampexy zapraszam do wspólnego rozwijania tematu:

Magnetofony Stacyjne AMPEX : -200, -400, -401, -456 i inne

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Wpis ju jest na moim blogu powiem że to bardzo ciekawe doświadczenie, poganiać młodzieńca bo taśma się kończy, nie mieli łatwo ci którzy nagrywali zawodowo przed laty.

Napiszcie co myślicie na temat takich doświadczeń?

Niebawem będzie sesja wokalna ale to jeszcze potrwa.

Zdjęcia Sony TC-880-2

Ukryta Zawartość

post-4738-0-19378400-1454174169_thumb.jpg

Więcej na blogu moim blogu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Koło wtorku powinien dotrzeć do mnie z dalekiej Ukrainy z Dniepropietrowska, Olimp 005 z przystawką DU. Nie mogę się go doczekać.

Lubię kiedy gra muzyka...

Sprzedam magnetofon nie posiada paru gałek. Z boku odstaje fragment aluminiowy. Po załączeniu świeci - tylko ten element elektrycznie sprawdzony. Przewija w prawo i w lewo popiskując. Pokrywa nie jest popękana. Rączka trzyma się pewnie. Ogólny stan dość dobry (widok na zdjęciach)

Ukryta Zawartość

Ja to nawet myślę, że ten stam to rewelacja California ;_)

Ukryta Zawartość

A ja w piątek odebrałem dziadka z naprawy . Podpatrzyłem u znajomego z fejsa moda i zastosowałem u siebie . Optymalizacja okablowania sygnałowego ( poprowadzenie dalej od transformatora ) nowy kabelek sieciowy i gniazda 12654405_170284720006148_6747712841274650813_n.jpg?oh=29d386fb5d43def08a530e5962164140&oe=57267B6B

Moje doświadczenia pochodzą z połowy lat '70. Mój ojciec kupił "koncert m3402" w polskiej wersji

Edit: Taki magnetofon zamawiałem do swojego radiowęzła ale to był raczej początek lat 80" Jak dotarł w 1982 latem to już byłem w kamaszach za pyskowanie na fonii.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam jeden nie potrzebny nab Revoxa bez kielicha i oringu w stanie idealnym który mogę oddać komuś kto potrzebuje jednej sztuki.Dostałem go kiedyś od forumowego kolegi do mojego Philipsa N4450 ale do niego potrzebował bym raczej naby z talerzykami lub po prostu duże plastikowe szpule które nie wymagają nabów.

Witajcie.Poczytałem sobie trochę bo bardzo dawno tutaj nie byłem. Postanowiłem napisać pozdrowienia dla wszystkich wielbicieli szpulowców , za niekonwencjonalną pasję. U mnie nadal grają i mają się dobrze. Miałem przez ostatni rok dużo traumatycznych przeżyć rodzinnych i nie chciało mi się tutaj zaglądać, mimo, że przecież tutaj mam kilku przyjaciół od lat mimo, że życie upływa , a i ten wątek płynie sobie sielsko podobnie jak życie. Kochani przez ten czas życia tego wątku wiele się zmieniło na świecie, u Was w domach, świat cyfrowy się rozwija tak czy inaczej. Radio zaczyna mieć problemy , gdyż zaczyna w nim brakować osobowości, które odchodzą , starzeją się itp, nagrania ostatnio dokonywałem z serwisów streamingowych z całkiem dobrym skutkiem, radia nadal słucham z Radmorka, ale coraz rzadziej, muzyki poszukuję wszędzie, jednak szpulowiec jest czymś więcej niż każdy inny sprzęt - jakby miał swoje życie - wtedy gdy pracuje i przewija taśmę - jednak to przewijanie nieodłącznie kojarzy mi się z przemijaniem, a co za tym idzie z" końcem taśmy" i z początkiem następnej. Mam też refleksję , gdy czytam , że ktoś chce np sprzedać magnetofon po dziadku, który odszedł, a jest to np M2405S, taką oto ,że magnetofony wszystkich nas przeżyją i będą czarowały kolejne pokolenia, mimo rozwoju cyfry. Warto o nie dbać. Miło czyta się też gdy młodsze pokolenia odkrywa ten świat szpuli. Powiem też Wam, że zawsze dobrze się tutaj czułem w tym gronie i tak jest nadal. Marek ( założyciel tego wątku) chyba nie przypuszczał jak pięknie to będzie trwało. Dodam, że z powodów osobistych naprawiłem M2405S odnowiłem - jest jak nowy, ale i tak nie trzyma prędkości pod koniec taśmy, ( to taka refleksja do jakości sprzętu ZRK), a wszystkie stareńkie Revoxy nawet się nie zająkną z prędkością - po prostu sprzęt zachodni w tamtych czasach był lepszy jakościowo - co nie znaczy że nie kochamy swoich starych Uwertur czy "Forte" ( bo tak nazywał się M2405S). Dziękuję za chwilę z Wami - serdecznie pozdrawiam autora wątku i przyjaciół z dawnych lat - Jacek

Dziękuję Jacku. W swoim i pozwolę sobie i w imieniu wszystkich podziękować za ten wspaniały wpis.To,że tutaj panuje taka atmosfera,jest zasługą właśnie ludzi na tym wątku.Mam nadzieję,że jak się naprawdę ociepli,to będę mógł wpaść do ciebie i pomóc z tym M-2405S. Mam jeszcze taśmy na nim nagrane,a walczyłem też z nim,więc poznałem jego psikusy.Na razie walczę z TD20A,ale wszystko jest na dobrej drodze.Pozdrawiam.

Wpis ju jest na moim blogu powiem że to bardzo ciekawe doświadczenie, poganiać młodzieńca bo taśma się kończy, nie mieli łatwo ci którzy nagrywali zawodowo przed laty.

Zdjęcia Sony TC-880-2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka taśma na 38cm/s ? Nie szkoda Ci ? :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie walczę z TD20A,ale wszystko jest na dobrej drodze.Pozdrawiam.

Marku, też walczysz z Tandkiem? Ja swojego zawożę do naprawy pojutrze - sterowanie fiksowało już tak, że nie mogłem kawałka taśmy nagrać. Siłą rzeczy wróciłem do czterośladów, choć nie narzekam specjalnie.

Powodzenia w naprawie.

Marku, też walczysz z Tandkiem? Ja swojego zawożę do naprawy pojutrze - sterowanie fiksowało już tak, że nie mogłem kawałka taśmy nagrać. Siłą rzeczy wróciłem do czterośladów, choć nie narzekam specjalnie.

Powodzenia w naprawie.

Walczę właśnie z cztorośladem,a dokładnie z głowica zapisu.jest już u fachowca,który ją delikatnie podszlifuję i znów będzie nagrywał jak nowy.

Taka taśma na 38cm/s ? Nie szkoda Ci ? :D

Joszka jak to mówią szkoda idzie w użytek albo w niepamięć, wolę zrobić to pierwsze.

Tak myślę że teraz muszę przetestować taśmę lepszej jakości 910 lub 911 mam jeszcze Sony FE CR ,Maxell i kilka TDK kusi mnie bardzo ale te zostawię na próby z wykorzystaniem prawdziwego instrumentu w prawdziwej sali koncertowej.

Jacku to dobrze że wróciłeś brakuje nam Twoich wpisów, szczególnie zdjęć i barwnych opowiadań z Twojego sprzętowego ogródka.

Pozdrawiam Marek

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Zdjęcia Sony TC-880-2

Ukryta Zawartość

Nagranie jednego instrumentu w taki sposób jak to opisałeś to "bułka z masłem " schody zaczną się gdy będziesz chciał nagrać dwa trzy instrumenty i jeszcze wokal, w domowych warunkach to prawdziwe wyzwanie. Czy masz już mikser?, mikrofony?, w pokoju będzie trzeba na czas nagrania zaaranżować studio, czy żona się zgodzi? Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj nagrać ten instrument poprzez mikrofon. Nabierzesz doświadczeń z ustawieniem mikrofonu(ów) poznasz akustykę pomieszczenia. Na pewno trzeba będzie je wytłumić. Jak nagrasz zamieść próbki posłuchamy, ocenimy, może pomocne będą nasze uwagi.

Spróbuj nagrać ten instrument poprzez mikrofon. Nabierzesz doświadczeń z ustawieniem mikrofonu(ów) poznasz akustykę pomieszczenia. Na pewno trzeba będzie je wytłumić. Jak nagrasz zamieść próbki posłuchamy, ocenimy, może pomocne będą nasze uwagi.

Poprzez mikrofon jak najbardziej byłby sens gdyby ten instrument był prawdziwym pianinem lub fortepianem.

Napisałem na blogu co to za instrument, i jedyne słuszne rozwiązanie to nagranie trzeba wykonywać poprzez kabel.

Miksera nie mam aby nagrać kilku muzyków.

Mikrofony są z resztą nie ma najmniejszego problemu.Myślę że najważniejsze to nie poddawać się i próbować będę pisał dalej jakie są postępy w kolejnych etapach. Organizuję nagranie Pianina może Fortepianu w prawdziwej sali koncertowej może się uda tego dokonać.

audiomagia.blogspot.com

Poprzez mikrofon jak najbardziej byłby sens gdyby ten instrument był prawdziwym pianinem lub fortepianem.

Napisałem na blogu co to za instrument, i jedyne słuszne rozwiązanie to nagranie trzeba wykonywać poprzez kabel.

Mikrofony są z resztą nie ma najmniejszego problemu.Myślę że najważniejsze to nie poddawać się i próbować będę pisał dalej jakie są postępy w kolejnych etapach. Organizuję nagranie Pianina może Fortepianu w prawdziwej sali koncertowej może się uda tego dokonać.

Piano podłączasz zapewne do jakiegoś piecyka ustaw mikrofon przed głośnikiem i nagraj. następnie ustaw mikrofon w innym miejscu znajdź najlepsze miejsce w tym pomieszczeniu dla mikrofonu aby uzyskać najlepsze nagranie Chodzi ci o doświadczenia, zanim zaczniesz nagrywać w sali koncertowej trenuj na "sucho"

Piano podłączasz zapewne do jakiegoś piecyka ustaw mikrofon przed głośnikiem i nagraj. następnie ustaw mikrofon w innym miejscu znajdź najlepsze miejsce w tym pomieszczeniu dla mikrofonu aby uzyskać najlepsze nagranie Chodzi ci o doświadczenia, zanim zaczniesz nagrywać w sali koncertowej trenuj na "sucho"

Teraz rozumiem dziękuję Henryku heh no tak poszukam wolnych godzin czyli żonie kupię bilet do kina i można działać

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

to był raczej początek lat 80"

Trochę źle to napisałem. Moje doświadczenia muzyczno- techniczne zaczynają nabierać kształtów w połowie lat '70, a ojciec kupił ten magnetofon w '79, bezpośrednio z Unitry w Wa-wie. Wtedy miałem 13 lat.

Teraz rozumiem dziękuję Henryku heh no tak poszukam wolnych godzin czyli żonie kupię bilet do kina i można działać

Pozdrawiam

Marku polecam ci książkę: TECHNICZNE PROBLEMY NAGRAŃ MUZYCZNYCH Jest to najlepszy podręcznik w języku polskim abecadło realizatora dźwięku. Kupisz ją za grosze na A....o Musisz ją mieć! Ja ją po raz trzeci kupię. Dwie poprzednie podarowałem

• Pokaż nowe odpowiedzi