Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

na końcówkach taśm hamujących sa sprężynki regulujące siłę dociągu taśmy hanującej Zwiększ rozstaw sprężynki po przekątnej . Zwiększy się siła śprężynki i tym samym siła działająca na taśmę hamującą .Byc może końcówki - te z dziurkami sa pogięte . To znak że ktoś tam majstrował.

Popatrz?

Nie odsyłam do żadnych książek .

hahahahah

Z tego co się tutaj orientuje większość czytających nie ma pojęcia o oscylatorach , generatorach i temu podobnych sprzętach .

Pytanie o jakieś chłopskie wyjaśnienie nie powinno budzić żdziwienia .

Nie chce sie odpowiedzieć?

Proszę wcale nie odpowiadać .

Bez urazy,

na końcówkach taśm hamujących sa sprężynki regulujące siłę dociągu taśmy hanującej Zwiększ rozstaw sprężynki po przekątnej . Zwiększy się siła śprężynki i tym samym siła działająca na taśmę hamującą .Byc może końcówki - te z dziurkami sa pogięte . To znak że ktoś tam majstrował.

Popatrz?

hahahahah

Z tego co się tutaj orientuje większość czytających nie ma pojęcia o oscylatorach , generatorach i temu podobnych sprzętach .

Bez urazy,

Te końcówki taśm hamulcowych mogą być pogięte. Nawet w serwisówce jest napisane, że aby dokładnie wyregulować hamulce powinno się je wyginać.

Zgadza się .

Mam 2 komplety takich hamulców i w obu widać że były wyginane..

Ostrożnie z wyginaniem bo działa to na hamulce -kiedy kręci się tasme w obie strony..

Mogli to uprościć i sprecyzować .

3 dziurka jest na wprost bolca blokującego .

Powinna być tam śrubka która zastąpiła by konieczność wyginania blaszki .

Popatrz?

hahahahah

Bez urazy,

Przestań !! Przecież nie potrafił bym wytłumaczyć tego co i tak wiem tylko z amatorskiego samokształcenia. Po pierwsze dlatego że nie da się w 2, 5 czy 150 zdaniach wytłumaczyć co to Hertze i dB i jak się to je. Musiałbym książkę napisać - a nie umiem ;) Sam nie wiele rozumiem z tego co robię. Masz pretensję o to że ktoś Cię nie chce angielskiego nauczyć w 5 zdaniach ?? Wiesz że się nie da. W Hertzach określamy częstotliwość jakiegoś zjawiska - w tym przypadku częstotliwość fali akustycznej -> elektrycznego sygnału itd..... W dB określamy porównanie wielkości danych parametrów które w skali liniowej są bardzo odległe od siebie. Logarytmiczna skala decybelowa ma ułatwić operowanie odległymi w skali liniowej liczbami. Przykładowo przyrost o 3dB oznacza dwukrotne zwiększenie mierzonego parametru - nasz słuch również tak działa że najlepiej jest jego czułość opisać w skali logarytmicznej. Dlatego szept od huku samolotu dzieli ok 110db - czyli subiektywnie patrząc: niedużo" ?? Inne porównanie stare Altusy miały skuteczność na poziomie 92dB - można było robić dyskotekę wzmacniaczem 35W. Współczesne "ogarnięte" kolumny mają niewielką efektywność np. 86dB - żeby zagrały tak głośno jak porażki Altusy muszą dostać powiedzmy nie 35W a 140W. A jeśli chcielibyśmy aby zagrało 2 razy głośniej to z kolei okaże się że moc musi wzrosnąć 10 krotnie... 1Hz oznacza że jakieś zjawisko powtarza się 1raz / sekundę. Bas 30Hz oznacza 30 wychyleń membrany na sekundę sopran 10000Hz (10kHz) oznacza 10 000 drgań membrany (mówimy o pełnym okresie drgania). Znając pojęcie częstotliwości, efektywności tudzież czułości można pojąć że wszystkie nasze magnetofony składają się w jedną całość z elektroniki, głowic i taśmy. Charakterystyki częstotliwościowe wszystkich kolejnych elementów składają się na to jak magnetofon przenosi niskie, średnie, wysokie tony. Czułość taśmy jest bardzo nieliniowa w funkcji częstotliwości, efektywność głowic również i aby z tych niedoskonałych składników dostać doskonały dźwięk trzeba korygować, poprawiać na każdym etapie. Po to nasze kalibracje. Jeżeli mamay jakiś wzorzec którego jesteśmy pewni to kalibrujemy wzmocnienie wzmacniacza odczytu tak aby uzyskać na wyjściu magnetofonu takie napięcie jaki ma być ;) Jeżeli to już wiemy to dalej nagrywamy przykładowo 1kHz o patrzymy jak się ma napięcie sygnału wejściowego do wyjściowego i wzmocnieniem wzmacniacza zapisu korygujemy to. Potem badamy to samo dla wysokich częstotliwości czyli np. dla 10kHz. Z tym że aby uzyskać wysterowanie taśmy na odpowiednim poziomie musimy ustawić odpowiednie napięcie prądu podkładu. Generator prądu podkładu produkuje nam częstotliwości zazwyczaj zależnie od konstrukcji magnetofonu od ~60kHz do nawet w niektórych JVC 210kHz. Nałożenie (zmodulowanie) sygnału podkładowego sygnałem użytecznym sprawia że poprawia się możliwość wysterowania nośnika dla wysokich częstotliwości. Regulując to zmieniamy charakterystykę dla tych wysokich tonów. Niektóre decki mają jeszcze dla zapisu zmieniany parametr EQ (korekcja) wzmacniacza zapisu (wyższe ES Sony tak mają) - powiększa to ogólny zakres możliwych regulacji dla bardziej nietypowych nośników. Podczas odczytu również stosowana jest korekcja (inna dla taśm żelazowych inna dla chromowych/metalowych)................. A teraz poprawiajcie mnie bo z pały napisałem pewnie milion głupot.

Dulon i co nie chciało mi się ?? ;)

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Nie oczekiwałem calego wykladu tylko chłopskiego wyjaśnienia znaczy twój opis .

Dla 19 Basf poziomy 1 khz itd ,itd. {pytałem co to znaczy ,tak dla czytelnika który nie jest elektronikiem.

Piszę skrótowe bo cholerne kopiuj -wklej na forum m i nie dziala .

Nie oczekiwałem calego wykladu tylko chłopskiego wyjaśnienia znaczy twój opis .

Dla 19 Basf poziomy 1 khz itd ,itd. {pytałem co to znaczy ,tak dla czytelnika który nie jest elektronikiem.

Piszę skrótowe bo cholerne kopiuj -wklej na forum m i nie dziala .

To było chłopskie wyjaśnienie (hihi) - nie umiem inaczej wytłumaczyć, nie wiem czy się da w ogóle ?? Sam wiesz że niektórych rzeczy nie da się wytłumaczyć prosto.

A jeżeli można wrócić do hamulców w A77 (nie wiem czy mogę ;) ?)

To podczas odtwarzania moment hamujący wytwarza lewy silnik pracujący "na wstecznym" więc raczej nie chodzi tu o regulację samych hamulców które chyba są wtedy zwolnione. Tak jest w większości trzy silnikowców - źle coś kombinuję ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

To podczas odtwarzania moment hamujący wytwarza lewy silnik pracujący "na wstecznym" więc raczej nie chodzi tu o regulację samych hamulców które chyba są wtedy zwolnione. Tak jest w większości trzy silnikowców - źle coś kombinuję ?

Dobrze myślisz.

W tym magnetofonie nie ma regulacji naciągu taśmy przez lewy silnik przy odtwarzaniu i przewijaniu w przód, oraz przez prawy silnik przy przewijaniu w tył.

Instrukcja serwisowa wspomina jedynie o sprawdzeniu tegoż naciągu.

post-3254-0-66646900-1458410588_thumb.jpg

GM

Dobrze myślisz.

W tym magnetofonie nie ma regulacji naciągu taśmy przez lewy silnik przy odtwarzaniu i przewijaniu w przód, oraz przez prawy silnik przy przewijaniu w tył.

Instrukcja serwisowa wspomina jedynie o sprawdzeniu tegoż naciągu.

GM

Tak właśnie tą instrukcję "czytałem" i nic nie widziałem. On u mnie działa - silnik kręci w lewo i taśmę napręża ale przy 26,5cm przy pełnej lewej szpuli jest to za mało. Widzę to po tym że na troszeczkę marniejszej taśmie słychać dużo dropout'ów które dohamowując ręcznie lewą szpulę można usunąć. Przydałaby się większa siła naprężania.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak właśnie tą instrukcję "czytałem" i nic nie widziałem. On u mnie działa - silnik kręci w lewo i taśmę napręża ale przy 26,5cm przy pełnej lewej szpuli jest to za mało. Widzę to po tym że na troszeczkę marniejszej taśmie słychać dużo dropout'ów które dohamowując ręcznie lewą szpulę można usunąć. Przydałaby się większa siła naprężania.

A da się wyczuć różnicę w naciągu taśmy przy zmianie położenia przełącznika, o który kiedyś pytałeś, gdy założone są duże szpule?

Gdy magnetofon odtwarza, przełącz ten przełącznik z dużych na małe szpule i zaobserwuj co dzieje się z taśmą pomiędzy lewą szpulą i lewą rolką po której się ona przesuwa.

Myślę, że powinieneś zobaczyć niewielki "podskok" taśmy.

Możesz również zmierzyć napięcie zasilające lewy silnik i porównać je z tym podanym w tej tabelce:

post-3254-0-18761600-1458413623_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

A da się wyczuć różnicę w naciągu taśmy przy zmianie położenia przełącznika, o który kiedyś pytałeś, gdy założone są duże szpule?

Gdy magnetofon odtwarza, przełącz ten przełącznik z dużych na małe szpule i zaobserwuj co dzieje się z taśmą pomiędzy lewą szpulą i lewą rolką po której się ona przesuwa.

Myślę, że powinieneś zobaczyć niewielki "podskok" taśmy.

Możesz również zmierzyć napięcie zasilające lewy silnik i porównać je z tym podanym w tej tabelce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GM

Tak to działa tak jak trzeba.Przełączając między dużymi i małymi widać po napinaczu taśmy że przy wybraniu dużej szpuli napinacz podnosi się". Wszystko działa, po prostu widziałem pomiary w serwisówce więc idąc tym tropem myślałem że skoro jest metoda pomiaru to i regulacja być powinna. W takim razie czystość głowic najważniejsza ;) Dzięki

Ukryta Zawartość

Z cyklu - dla ciekawskich.

Naby Sony BVH.

Moim zdaniem Da się to przystosować do naszych maszyn .

Fotki rozebranego Naba .

Bardzo pomysłowo jest to rozwiązane . I co najważniejsze .

Szpula zamknięta takim nabem nie ma prawa spaść.

Zainteresowanym mogę rozszerzyć opis

Ukryta Zawartość

post-19835-0-61665900-1458479168_thumb.jpg

post-19835-0-98907400-1458479182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już widzę pewną wadę dwuścieżkowego magnetofonu. Po użyciu taśmy i ładnym jej nawinięciu - trzeba ją cofnąć do początku i już tak perfekcyjnie nawinięta nie jest. Chyba przesłucham to od tyłu...

Zawsze możesz przewinąć przed przesłuchaniem . A przechowywać nawinięte , ;) Tyle samo przewijania a pozytywnie wpływa na taśmę . I po problemie z dwu śladem ;)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Ta cholerna ciekawość .

Capstan Sony.

To oczywiście dla ciekawskich.

Ukryta Zawartość

post-19835-0-20098000-1458520744_thumb.jpg

post-19835-0-11700800-1458520752_thumb.jpg

post-19835-0-46751500-1458520915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Capstan Sony.

Że też się kiedyś ludziom chciało konstruować i robić takie cacka.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ja tymczasem tłukę na tym Revoxie cięte VHSy. Nagrywam po kolei ile wlezie. Okazuje się, że idealnie się do tego nadaje. Śliczny, precyzyjny dźwięk, świetna góra, niczego mu nie brakuje. Ponagrywam sobie dopóki nie wróci Tandberg. I jeszcze jest ta beka, że można słuchać od tyłu :D

A ja tymczasem tłukę na tym Revoxie cięte VHSy. Nagrywam po kolei ile wlezie. Okazuje się, że idealnie się do tego nadaje. Śliczny, precyzyjny dźwięk, świetna góra, niczego mu nie brakuje.

Ustawiłes Revox-a pod taśmę IEC II ?. Przewiduje duże zawalowanie charakterystyki zapis-odczyt, a jak to wygląda u ciebie?możesz pokazać jakies pomiary?

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24

Ustawiłes Revox-a pod taśmę IEC II ?. Przewiduje duże zawalowanie charakterystyki zapis-odczyt, a jak to wygląda u ciebie?możesz pokazać jakies pomiary?

?? W ogóle niczego nie ustawiałem. Mam ten magnetofon od kilku tygodni. Czy ktoś go przede mną ustawiał - nie wiem. Zauważyłem tylko, że ładnie nagrywa na cięte VHS, na żelazówki w zasadzie bez rewelacji. A w ogóle to się kwalifikuje do serwisu, bo wciąż nie ma odczytu lewego kanału.

Pozdrawiam.

?? W ogóle niczego nie ustawiałem. Mam ten magnetofon od kilku tygodni. Czy ktoś go przede mną ustawiał - nie wiem. Zauważyłem tylko, że ładnie nagrywa na cięte VHS, na żelazówki w zasadzie bez rewelacji. A w ogóle to się kwalifikuje do serwisu, bo wciąż nie ma odczytu lewego kanału.

Pozdrawiam.

Ale ktoś Ci go naprawiał z tego co mówiłeś ? Zamieniałeś płytki wzmacniaczy odczytu miejscami, mierzyłeś głowice itd ? Wiadomo jest coś ?

Jak wspomniałem wyżej - NIE, nie naprawiał. Magnetofon jest przed serwisem dopiero - mój technik zajmuje się jeszcze Tandbergiem. Używam chętnie magnetofonów szpulowych, ale staram się w nich nie grzebać; zdaję się na serwis. We wszelkim naprawianiu, badaniu i mierzeniu jestem tłuk skończony. I rękę dam sobie uciąć, że parę osób na tym forum to na pewno zauważyło :) Nie mam zresztą żadnych przyrządów pomiarowych ani elementarnej wiedzy o elektronice. Być może ktoś wcześniej coś regulował. Facet, który mi to sprzedawał, nie potrafił nawet uruchomić nagrywania ani porządnie sprawdzić odtwarzania. Korzystam ze stanu zastanego :)

Taśmy sprawdzałem na innych magnetofonach (mam jeszcze dwa), poza tym były też odtwarzane na dwuśladowym AKAI GX-630 PRO. Stąd wiem, że nagrywa ładnie na dwa kanały. Taśmy docelowo będą i tak odtwarzane na Tandbergu TD20A.

Edytowane przez krzysiekg1981

Jak wspomniałem wyżej - NIE, nie naprawiał. Magnetofon jest przed serwisem dopiero - mój technik zajmuje się jeszcze Tandbergiem. Używam chętnie magnetofonów szpulowych, ale staram się w nich nie grzebać; zdaję się na serwis. We wszelkim naprawianiu, badaniu i mierzeniu jestem tłuk skończony. I rękę dam sobie uciąć, że parę osób na tym forum to na pewno zauważyło :) Nie mam zresztą żadnych przyrządów pomiarowych ani elementarnej wiedzy o elektronice. Być może ktoś wcześniej coś regulował. Facet, który mi to sprzedawał, nie potrafił nawet uruchomić nagrywania ani porządnie sprawdzić odtwarzania. Korzystam ze stanu zastanego :)

Taśmy sprawdzałem na innych magnetofonach (mam jeszcze dwa), poza tym były też odtwarzane na dwuśladowym AKAI GX-630 PRO. Stąd wiem, że nagrywa ładnie na dwa kanały. Taśmy docelowo będą i tak odtwarzane na Tandbergu TD20A.

Jakoś mi się pomerdało że już go oddałeś do serwisu i się przestraszyłem że nie poradzili sobie.

Przyłączam się :) Wszystkim wszystkiego najlepszego! A po świętach nieodmiennie dobrej zabawy ze szpulowcami. Zresztą w święta też :)

Studio 747 ma zaszczyt przedstawić...

... ze świątecznymi życzeniami. Trochę offtopic, ale wykonanie własne.

No na taaaaaki głos to trzeba pracować.....

Edytowane przez sk-victor

• Pokaż nowe odpowiedzi