Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

A czemu Pan Janusz nie wymienił Ci od razu obu PRków? Koszt żaden.

Nie mam pojęcia, też się zdziwiłem... Ona naprawdę się kwalifikuje do wymiany. Może nie zauważył? Może nie skojarzył przyczyny z biasem? Nic to, na razie działa :) I nagrywa po swojemu: pięknie i potężnie. Muszę się do niego zgłosić, jak będą problemy z tą PRką. Nie zauważyłem też, by się wyłączał i sam przełączał.

Pozdrawiam :)

Za radą Marka odkurzyłem i przeczyściłem całą płytę sterowania, spryskując pracowicie nóżki wszystkich scalaków i innych pomniejszych pierdółek. Widać skutkuje, bo sprzęt zachowuje się bardzo stabilnie teraz (przedwczoraj znowu zaczął wyprawiać brewerie, uruchamiając ileś funkcji naraz). Może wreszcie będzie się nim można nacieszyć. Jak już go na dobre sprawdzę - prezentacja! :)

Cześć szpulomaniacy .

Krótkie pytanko , napięcie 220 - V / 50 - Hz , mogą wystąpić problemy ?

Pozdrówko .

Nie za bardzo rozumiem.Mógłbym prosić o więcej informacji.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na wielu starszych magnetofonach możemy odczytać info 220-240 - V / 50 - 60 - Hz , na tym którego chcę kupić jest tylko 220 - V / 50 - Hz .

Wiadomo że w gniazdkach mamy skoki nawet powyżej 230 - V , częstotliwość 50 a 60 Hz robi różnicę ?

Edit .

Się zakręciłem , 50-Hz git . :)

Edytowane przez rydz

Na wielu starszych magnetofonach możemy odczytać info 220-240 - V / 50 - 60 - Hz , na tym którego chcę kupić jest tylko 220 - V / 50 - Hz .

Wiadomo że w gniazdkach mamy skoki nawet powyżej 230 - V , częstotliwość 50 a 60 Hz robi różnicę ?

Edit .

Się zakręciłem , 50-Hz git . :)

Taka różnica napięć zasilania mieści się w tolerancji konstrukcji zasilacza.

Z częstotliwością sieci jest już gorzej.Wszystko zależy od sposobu zasilania silników.Te od przewijania wykonane na 60 Hz u nas sobie radzą,jednak silnik przesuwu ,jeśli jest jego praca jest zależna od częstotliwości zasilania sieci,to będzie się u nas kręcił wolniej.Trzeba wtedy wykonać bardzo precyzyjnie tulejkę zakładaną na wałek przesuwu.Są też magnetofony zbudowane inaczej i te prawidłowo pracują na obydwu częstotliwościach.Np;philipsy mają silniki prądu stałego i są zasilane przez specjalny układ .Natomiast revoxy mają silniki prądu zmiennego,ale zasilane są nie bezpośrednio z sieci,a poprzez generator,który dba o prawidłową częstotliwość zasilania.Napisz co masz na oku,to ci odpowiem dokładnie jak jest w tym wypadku.

Witam .

Pytanko do elektroników.

Czy Koncert ma regulację mocy sygnału wyjściowego ?.

Pozdrawiam

Mocy nie ma ,ale jeśli koniecznie musisz zwiększyć sygnał wyjściowy,to można wykorzystać sygnał ze wzmacniacza słuchawkowego,który jest regulowany.A na marginesie.Co Cię wzięło na patriotyzm lokalny?Sądziłem,że jesteś miłośnikiem dużej studyjnej.

Oj Nie.

jestem miłośnikiem taśm video, czyli niskich prędkości.

Duża studyjna - jak dla mnie - za dużo pożera taśmy na przyrost jakości..

A Patriotyzm lokalny jak najbardziej .

. jakos tak Koncert bardzo mi sie podoba .

Przypadkiem odkryłem nowy środek do czyszczenia czarnych blach.

To WD 40.Az dziwne jak ładnie blachy wyczyscił..

Gdzie jet ta regu lacja?Czy amator poradzi?

Edytowane przez dulon184

Panowie !

Facet obciął na tokarce szpule 26,5 cm do 18 cm ?

Nie, najprawdopodobniej dołozył NABy dla lepszego efektu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Szpule prawdopodobnie przyciął z typowych studyjnych szpul.

Szpule 1 calowe i większe mają mocowanie na 6 śrubek.Srodki z tych szpul nie pasuja do naszych cwiartkowych szpul. Inny rozstaw otworow na srubki .. I same srdodki są kapkę inne-

Sprawdzałem na szpuli 300 mm 1 calowej

Oj Nie.

jestem miłośnikiem taśm video, czyli niskich prędkości.

Duża studyjna - jak dla mnie - za dużo pożera taśmy na przyrost jakości..

A Patriotyzm lokalny jak najbardziej .

. jakos tak Koncert bardzo mi sie podoba .

Przypadkiem odkryłem nowy środek do czyszczenia czarnych blach.

To WD 40.Az dziwne jak ładnie blachy wyczyscił..

Gdzie jet ta regu lacja?Czy amator poradzi?

Konkretnie to do czego ma służyć?Bo jeśli pokręcisz niewłaściwymi podkówkami to będzie płacz i zgrzytanie zębów.Magnetofon będzie grał,ale tak jak polskie urzendniki.Czyli nie bardzo.

Konkretnie to do czego ma służyć?Bo jeśli pokręcisz niewłaściwymi podkówkami to będzie płacz i zgrzytanie zębów.Magnetofon będzie grał,ale tak jak polskie urzendniki.Czyli nie bardzo.

Skoro moze sie pogorszyć to n ie ma co kombinować .. Dzięki za uwage .

Pozdrawiam.

Przeczytałem uważnie Twoje wpisy, używasz jak piszesz taśm video, a na nich (bez modyfikacji generatora prądu podkładu) nie da się nagrać na poziomie "0" dB stąd też sygnał wyjściowy jest niski. Możesz jak sugeruje Ci kolega KraVetz wykorzystać wyjście słuchawkowe. Sygnał z wyjścia słuchawkowego podaj na wzmacniacz. Zacznij od niskiego sygnału (potencjometr głośność słuchawek) najlepiej od zera. Zwiększą się jednak szumy.

Przeczytałem uważnie Twoje wpisy, używasz jak piszesz taśm video, a na nich (bez modyfikacji generatora prądu podkładu) nie da się nagrać na poziomie "0" dB stąd też sygnał wyjściowy jest niski. Możesz jak sugeruje Ci kolega KraVetz wykorzystać wyjście słuchawkowe. Sygnał z wyjścia słuchawkowego podaj na wzmacniacz. Zacznij od niskiego sygnału (potencjometr głośność słuchawek) najlepiej od zera. Zwiększą się jednak szumy.

Pozwolę sobie skorygować zdanie dotyczące kwestii szumów.Szumy w tym układzie i tak się wybitnie zwiększą,bo już sygnał po I stopniu wzmacniacza będzie znacznie niższy z racji słabego wysterowania taśmy. Teoretycznie można by zwiększyć wzmocnienie wzmacniacza odczytu poprzez zainstalowania szeregowego dwójnika 100u i podkówki 4,7k równolegle do r 102 w emiterze z 1 stopnia,ale to nie jest robota dla amatora.

Bardziej eleganckim rozwiązaniem byłoby dodanie jeszcze klucza tranzystorowego przełączającego alternatywę normal- wideo za pomocą napięcia.Wszystko można zrobić od strony druku,ale i tak pozostaje jeszcze korekcja stałej czasowej i napięcie podkładu To już stanowi spore wyzwanie nawet dla wytrawnego elektronika desperata.Zwłaszcza,że obiekt wiwisekcji do tanich nie należy.

Facet obciął na tokarce szpule 26,5 cm do 18 cm ?

Myślę że dorobił nowe blachy. To widać po ilości wkrętów mocujących do krążka bazowego przystosowanego do NAB-ów. Zazwyczaj tych wkrętów jest 3 lub 4. Więcej nie widziałem, ale oczywiście nie twierdzę że jakaś fabryka takich nie robiła.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Myślę że dorobił nowe blachy. To widać po ilości wkrętów mocujących do krążka bazowego przystosowanego do NAB-ów. Zazwyczaj tych wkrętów jest 3 lub 4. Więcej nie widziałem, ale oczywiście nie twierdzę że jakaś fabryka takich nie robiła.

Z tego co widzę to są szpule BASF. Takie szpule były produkowane. Zwróćcie uwagę na to, że dziury w szpulach są proporcjonalnie małe do średnicy. Gdyby szpule były "obcięte" to dziury byłyby otwarte. Jedyne co zrobił to przerobił je na 1/4". Podejrzewam, że te aluboki były na szer. min. 1"

Tak wygląda środek do taśm pół-jedno i 2 calowych .ten jest akurat od 1 calówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie ,

Warto to kupić ?

Ukryta Zawartość

nie

Ukryta Zawartość

No i nie wiedziałem,że jestem taki bogaty.Ten ,to dopiero przegiął.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie ,

Warto to kupić ?

Ukryta Zawartość

Cena jest chora.

Za taką kasę kupiłem Otari MTR-10.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi