Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

I znowu markteing marketing , marketing...

A potem sie dziwic, ze ludziska uwazaja hiend z jego cenami za zboczenie garstki wariatow:)

To samo napisałem w wątku klubowym,marketing w dodatku mało odkrywczy:)

srodki poniesione w produkcje tych kolumn sa nie do obliczenia i nie ma ceny ktora by ich zadawalala

Nawet NASA ma swoj budzet i wiedza jak policzyc koszty wystrzelenia satelity na orbite. Ale widocznie kolumny sa jeszcze drozsze! Jak tak dalej pojdzie, to nie ceny beda wisiec pod kolumnami, ale ich wartosc bedzie mierzona nieruchomosciami....jeden palac, dwa zamki, trzy wyspy.

To jest tendencja, chęci posiadania, ja kiedyś miałem tak usilnym posiadania motocykla H.D., taka niby przynależność do wyższej grupy...mało w chorobę nie popadłem.

W posiadaniu HD nie chodzi o przynależność do wyższej grupy.Oczywiście jest wielu takich posiadaczy ale nie czują tematu. W HD chodzi właśnie o pewnego rodzaju wyzwolenie się z wyścigu szczurów i wyścigu za nowinkami. HD jest czymś ponadczasowym. Poza tym dochodzi poczucie wolności, kontakt z przyrodą, piękny sound silnika itd.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W świecie pieją z zachwytu, a jeszcze prawie nikt nie słuchał.

No nie wiem tu na forum jest taki MAGik, co to odsłuchuje różne produkty parę lat wcześniej zanim one powstaną...

W posiadaniu HD nie chodzi o przynależność do wyższej grupy.Oczywiście jest wielu takich posiadaczy ale nie czują tematu. W HD chodzi właśnie o pewnego rodzaju wyzwolenie się z wyścigu szczurów i wyścigu za nowinkami. HD jest czymś ponadczasowym. Poza tym dochodzi poczucie wolności, kontakt z przyrodą, piękny sound silnika itd.

Takie same historie opowiada McIntosh, z wyjątkiem kontaktu z przyrodą:)to takie amerykańskie.Osobiście gdybym chciał kupić motocykl, chciałbym kupić HD, w przypadku McIntosha nie wygląda to już tak różowo:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

O HD coś tam wiem, jeździłem 15 lat, nadal mam i lubię te klimaty.

O HD coś tam wiem, jeździłem 15 lat, nadal mam i lubię te klimaty.

Sylwek wiem,wiem chodzi mi tylko o amerykański styl budowania wizerunku marki, wolność ponadczasowość route 66 i tak dalej.Jak pisałem gdybym chciał mieć motocykl kupiłbym HD, amerykańskie bajanie to inna sprawa:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Faktycznie, to co wyrabia nowy właściciel marki Sonus Faber woła o pomstę do nieba. Ale zawsze znajdą się chętni, żeby kupić taki produkt niezależnie od jego walorów (bądź nie) sonicznych. A nie spodziewam się, żeby po odejściu Serblina te nowe wynalazki zbliżyły się choć w części do poziomu pierwowzoru. Tak jak pisał jamówię, to jest marketing, jak dla mnie tandetny i odpustowy.

Edytowane przez tomkly

SYSTEM

2 way, low spurious vibration optimized suspension, E.M.B.A.B.R. (Electro magnetic Brake Auxiliary Bass Radiator), monitor on a dedicated stand loudspeaker system.

CABINET

The carbon fiber sandwich “monocoque”, inspired by the supercar cockpits, is the main chassis structure on which the cabinet is build up. Constrained-mode damped lateral “Val di Fiemme” harmonic fir (Violin wood) sides, hand selected, quality graded and oriented for carefully optimized resonances control. The innovative resonance control of the wood structure is obtained by a 3D thickness distribution in the shape. “New Era” avional (from “the Sonus faber” experience) exo-squeleton front and rear clamp structure.

TWEETER

A Sonus faber designed 30 mm moving coil driver, with Sonus faber’s vibration optimized mechanical interface. D.L.C. (Diamond Like Carbon) Beryllium dome diaphragm for maximum resolution.

MID-WOOFER

A Sonus faber designed 180 mm neodymium magnet system ultra dynamic linearity mid-woofer. 6N pure copper wire is used on a controlled “eddy current” former. The dynamically linear magnetic field motor has an optimized geometry and a mass damper heat sink.

PASSIVE RADIATOR

A Sonus faber designed race track shape E.M.B.A.B.R. (Electro magnetic Brake Auxiliary Bass Radiator) “Cadawas” variably damped passive radiator.

CROSS-OVER

Non-resonant “progressive slope” design, optimized amplitude/phase response for optimal space/time performance. “Paracross topology” topology. Cross-over: 2350Hz. Adjustable low frequency damping into 4 different level.

FREQUENCY RESPONSE

40 Hz – 40.000 Hz, E.M.B.A.B.R included.

SENSITIVITY

88 db SPL (2.83V/1 m).

NOMINAL IMPEDENCE

4 ohm.

SUGGESTED AMPLIFIER POWER OUTPUT

50W – 300W, without clipping.

LONG-TERM MAXIMUM INPUT VOLTAGE (IEC-268-5)

24V rms.

DIMENSIONS (HxWxD)

434 x 282 x 560 mm.

WEIGHT

18,6 Kg each – net weigh.

DEDICATED STAND (HxWxD)

Dimensions: 661 x 360 x 460 mm.Weight: 22 Kg each – net weight.

TOTAL DIMENSIONS (HxWxD)

1.095 x 360 x 560 mm

TOTAL WEIGHT

40,6 Kg each – net weight.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moze chociaz w monitorach zachowaja dawne wartosci soniczne? bo jak zrobia to tak jak z podlogowcami to tylko meble do pokoju i nic wiecej,zobaczymy?polegajac na recenzentach .....bioracych udzial w tym przyjeciu to wiadomo ze dla nich beda cudowne,wolalbym aby koledzy posluchali i cos powiedzieli!moze w Monachium na wystawie beda?to ktos poslucha i napisze.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

wolalbym aby koledzy posluchali i cos powiedzieli!moze w Monachium na wystawie beda?to ktos poslucha i napisze.

Będziemy, obiecuję że ich poszukamy, posłuchamy i opiszemy:-) No chyba, że je w obawie przed nami ukryją, żebyśmy nie doświadczyli tego szczęścia co wybrana 30-tka:-) W każdym razie moje doświadczenia z najnowszymi dziełami SF są analogiczne jak Sylwka;-) Dramat.

Edytowane przez tomkly

To absurd. Niewątpliwie są bardzo ładne a przynajmniej mnie się podobają. Mają też wreszcie dobre przetworniki, czyli Beryl na "górze" i carbon na mid+bas. W innych modelach, nawet w dużej Aida przetworniki to….szkoda gadać. Ale cena 30 tys.euro to poważna sprawa.

Edytowane przez sly30

Godzinę temu , projektant SF Extrema Livio Cucuzza oświadczył że cały nakład 30 par został sprzedany.

All the 30 pairs are already sold.

Nasz forumowy kolega też dokonał wpisu na stronie projektanta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan

I to jest właśnie fenomen kultu, nikt nie słuchał,.... a kupił.

Nabywcy jeszcze na nich zarobią,...teraz to dopiero będą kosztować.

Edytowane przez Azus

No to po problemie,nie dali nawet sie zastanowic a co dopiero nazbierac ta kwote,widac ze marketing gora,tylko przywolywac stare klamoty w malych ilosciach i srubowac ceny,z nowymi wyrobami troche .....ceny nie odzwierciedlaja jakosci sonicznych.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Faktycznie, kosmiczne jaja. Albo jedna wielka, marketingowa ściema. Za pół roku się okaże, że z uwagi na wielkie zainteresowanie wznawiają produkcję, albo uruchamiają nową serię:-) Żal patrzeć jak umierają legendy hi-end, a taką był przynajmniej dla mnie Sonus Faber pod rządami Franco Serblina. Nowi właściciele marki postanowili w szybki sposób zdyskontować rynkowo zakup firmy. Ale to równia pochyła.

Edytowane przez tomkly

Ale masz i oto chodzi,miec to co nikt nie ma,wlasnie tez to zrobilem kupilem okulary Armaniego ktore wypuscili w ilosci sladowej ,tak odjazdowe ze sam sie w nich nie poznaje ha ha

Nabywcy jeszcze na nich zarobią,...teraz to dopiero będą kosztować.

Brytyjski magazyn What HI FI Sound & Vision obiecał przetestować kolumny w krótkim czasie publikując zdjecia

monitorów wraz z ceną 30.000 euro za parę.

Faktycznie, kosmiczne jaja. Albo jedna wielka, marketingowa ściema. Za pół roku się okaże, że z uwagi na wielkie zainteresowanie wznawiają produkcję, albo uruchamiają nową serię:-) Żal patrzeć jak umierają legendy hi-end, a taką był przynajmniej dla mnie Sonus Faber pod rządami Franco Serblina. Nowi właściciele marki postanowili w szybki sposób zdyskontować rynkowo zakup firmy. Ale to równia pochyła.

Tomkly , tak właśnie może być. Te 30 par to żart dla ubogich które rozeszły się po dealerach i ważnych osobistościach.

Ta właściwa partia 2000 par może też zostać szybko sprzedana np.w ciągu kilku miesięcy. Jak niesie życie to wprowadzą

przedpłaty na zakup Extrem tak jak to było za komuny. Te 2000 par daje okragłą kwotę 60 mln euro. He,he nieżle ktoś

to wymyslił drodzy koledzy.

SF oficjalnie podaje że miesięcznie będzie mógł wyprodukować tylko 2 do 3 par kolumn ?

A jednak nie.....najnowsza informacja pokazuje zniszczenie formy która służyła do zrobienia 30 par.

The Ex3ma's mold is distroied. No more than 30.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jednak nie.....najnowsza informacja pokazuje zniszczenie formy która służyła do zrobienia 30 par.

The Ex3ma's mold is distroied. No more than 30.

Ukryta Zawartość

Zrobić nową formę mając projekt w kompie to nie problem!

Słuchając ich topowych kolumn mam sugestię, niech zaczną produkować formy do łódek; design im znacznie lepiej wychodzi niż dźwięk-tylko żeby te łódki spuszczone na wodę nie tonęły!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

gość z Sonus Faber od stretegii marketingowej i ogólnie pojętej "ściemy" powinien dostać Nobla z dziedziny ekonomii.

budowanie ciekawości przez kilka miesięcy, wielka tajemnica, potem info - tylko 30 par - koszty wytworzenia nigdy sie nie zwrócą, początkowo bez ceny detalicznej, potem jednak z ceną 30 tys Euro - oczywiście :) sprzedały sie w dniu debiutu i jeszcze te fotki ze zniszeniem formy, co jakoby ma potwierdzac że nigdy nie zostanie wyprodukowanych wiecej par - po prostu " cymes" marketingowy

Te kolumny nawet nie przypominaja produktów Sonusa, industrialny wyrób bez serblinowej duszy, i przypuszczam że brzmienie bedzie tez nie najlepsze.

A za chwilę jak bedą zamówienie zaczną tłuc bez limitów ...................................

Sylwek wiem,wiem chodzi mi tylko o amerykański styl budowania wizerunku marki, wolność ponadczasowość route 66 i tak dalej.Jak pisałem gdybym chciał mieć motocykl kupiłbym HD, amerykańskie bajanie to inna sprawa:)

Harleye powiadacie :)

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi