Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od tego jakiej jakości jest sygnał źródłowy (jeżeli słaby to pewnie tak) i jakiej jakości są zegary na pokładzie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na fotkach widać że wpinają ten reclocker w niezłe systemy miedzy niezłe klocki,

które trudno podejrzewać o słaby sygnał cyfrowy.

Ale faktycznie nie wiem jakie są tam użyte zegary.

Dla wszystko mających albo już prawie wszystko mających...

Pozwalam sobie zauważyć, iż na naszym rynku pojawia się coś wartego zainteresowania audiofili o otwartych umysłach i portfelach;-)

Jedna z topowych firm produkujących stoliki i platformy antywibracyjne - Harmonic Resolution Systems.

Poniżej referencyjny przykład ich ,,twórczości".

MXRAudioStand_new.jpg

Dla sceptyków pragnę dodać, iż stolik SXR kupił i posiada na własność guru gramofonowego dźwięku Michael Fremer.

SXR_1211.jpg

"In my opinion, the HRS rack is one of the greatest audio products ever manufactured."

Michael Fremer

Stereophile, May 2011

A tu próbka poczucia humoru tego PANA. Amerykański, angielski i niemiecki sposób chowania płyty do okładki. Dlaczego się różnią? Wszystko wytłumaczone poniżej...

Wyśmienicie :)

Kto to ma?

Na stronie podają, że warszawski HIFI CLUB

A to kolejna nowość jaką namierzyłem integra McIntosh 7900 z wejściem USB...

XL_MA7900_Front_Top.jpg

XL_MA7900_Back.jpg

Na ich stronie wciąż widnieje jedynie Ostoja.

Ale zapewne to się za chwilkę zmieni. Harmonic podaje HIFI Club jako oficjalnego dystrybutora w Polsce.

Harmonic co ? Light Harmonic czy Harmonic Tech ?

PS. Fremer jest zabawny. Szkoda że nie słyszeliście jak udaje greka mówiącego po angielsku albo chińczyka. Boki można zrywać :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Harmonic co ? Light Harmonic czy Harmonic Tech ?

PS. Fremer jest zabawny. Szkoda że nie słyszeliście jak udaje greka mówiącego po angielsku albo chińczyka. Boki można zrywać :)

Harmonic Resolution Systems

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten HRS to nic innego jak kawałek granitu podparty na nóżkach z gumy. Można zrobić wersję DIY za 1/20 ceny, kupując same nóżki od nich i granit od kamieniarza :)

Ale fakt, wygląda super, więc jak ktoś ma kasę do spalenia to czemu nie.

Mi bardziej (koncepcyjnie) podoba się nowy rack Magico.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten HRS to nic innego jak kawałek granitu podparty na nóżkach z gumy. Można zrobić wersję DIY za 1/20 ceny, kupując same nóżki od nich i granit od kamieniarza :)

Ale fakt, wygląda super, więc jak ktoś ma kasę do spalenia to czemu nie.

Mi bardziej (koncepcyjnie) podoba się nowy rack Magico.

Ukryta Zawartość

A ja sądzę, że Fremer zna się na rzeczy i jeśli decyduje się coś posiąść to nie jest to kawałek granitu z gumą...

Zresztą guma gumie nie równa...co każdy prawdziwy mężczyzna powinien wiedzieć;-)

Akurat w HRS znają się na rozwiązaniach antywibracyjnych jak mało kto. Konstruktor to ma prawdziwy tytuł inżyniera mechanika i to facet z ponad 20 letnim doświadczeniem w wielu wielkich koncernach i projektach z m.in. z przemysłu wojskowego, a jak wiadomo w tym sektorze jest zasada cost no object, więc gość mógł się pobawić rozwiązaniami o których inni konstruktorzy stolików mogli pomarzyć.

A jak jest w praktyce to wkrótce będziesz mógł się przekonać jak stoliki przyjadą do Polski...ludzie w HIFI Clubie zwykle nie robią problemów z wypożyczaniem sprzętów...osobom znanym im doskonale...

A mi się bardzo podoba Finite Elemente Emperor, o którym mi kiedyś pisałeś w temacie stolików. Prostota, elegancja i technologia. I cena :)

No tak Finite jest idealne do europejskich apartamentów ze szkła i ze skandynawskimi mebelkami za odpowiednią cenę...ciekawe rozwiązania technologiczne szczególnie z tym aktywnym modułem...a cena to prawie 14 000 EURO...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie jest to kawałek granitu, wsadzony w aluminiowe 'łoże' i postawiony na oczywiście specjalnych gumowych nóżkach.

Nóżki można kupić oddzielnie:

nimbus_and_coupler_sm.jpg

Każdy może sobie więc zrobić taki HRS poor man's rack ;)

Zamiast tej gumy HRS, możesz sobie kupić także Vibrapody. Są bardzo efektywne i także dostępne są w kilku wersjach, w zależności od planowanego obciążenia.

No tak Finite jest idealne do europejskich apartamentów ze szkła i ze skandynawskimi mebelkami za odpowiednią cenę...ciekawe rozwiązania technologiczne szczególnie z tym aktywnym modułem...a cena to prawie 14 000 EURO...

W kwestii europejskich , nieco mniej znanych producentow stolikow polecam uwadze kolegow wloska manufakture Gregitek:

Ukryta Zawartość

Mnie sie podoba szczegolnie stabtower 2, ceny sa blizsze polskim wytworcom, niz Finite, kolory za doplata z palety RAL.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

O gustach się nie dyskutuje.Dla mnie mebelki HRS to nic specjalnego a walka z drganiami za pomocą gumy, nawet najlepszej to słaba opcja.

Nie wiem ile to kosztuje ale pewnie drogie.

Wolałbym np coś takiego..http://www.terpsicoreaudio.com/5000i.html gdzie szafka jest regulowana.

Można dowolnie ustawiać odległości między półkami ale też można całą szafkę rozszerzyć.

Ma też fajny industrialny wygląd i co bardzo ważne ma kółka.

Nie każdy ma taki układ pokoju że za szafką jest 1.5m wolnej przestrzeni żeby mieć łatwy dostęp do kabli.

A tak odblokowuje się hamulce w kółkach i całą szafkę można odsunąć, poprzełączać kable, czy wytrzeć kurze

i dosunąć całość na swoje miejsce.

Ma też fajny industrialny wygląd i co bardzo ważne ma kółka.

Bardzo nowoczesne, trudno mi wyobrazic sobie wnetrze ,do ktorego bedzie pasowac, ale rzeczywiscie oryginalne i bardzo wszechstronne. Ciekaw jestem , z czym to komponujesz , wrzuc jakis obrazek dla przykladu pls.

Mi sie troche kojarzy z grillem na kolkach:)

Konto w trakcie usuwania

Bardzo nowoczesne, trudno mi wyobrazic sobie wnetrze ,do ktorego bedzie pasowac, ale rzeczywiscie oryginalne i bardzo wszechstronne. Ciekaw jestem , z czym to komponujesz , wrzuc jakis obrazek dla przykladu pls.

Mi sie troche kojarzy z grillem na kolkach:)

Super nowoczesne dla posiadaczy sluchawek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O gustach się nie dyskutuje.Dla mnie mebelki HRS to nic specjalnego a walka z drganiami za pomocą gumy, nawet najlepszej to słaba opcja.

I tu, drogi kolego, jesteś w błędzie :)

Super nowoczesne dla posiadaczy sluchawek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie tych sprzetow dotyczyl powyzszy komentarz o grillach na kolkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

I tu, drogi kolego, jesteś w błędzie :)

A w jakim sensie jestem w błędzie? Chodzi o gumy?

Znam różne rozwiązania antywibracyjne i jedne działają dobrze inne jeszcze lepiej ale jedynymi co do których wiele firm

ma zastrzeżenia to miękka amortyzacja np gumy.

Przestrzega przed nimi np Shunyata i zaleca stawiać koniecznie na twardym, na kolcach, na kamieniu lub na podstawkach "na twardo"

np Rollerblocki Symposium. Kiedyś robiłem testy z Krellem FBI a mój kumpel z końcówką Krella i podobnie uważamy że na miękkich podkładkach było gorzej.

Dlatego nie ufam amortyzacji na gumach. To niby najprostsze i najtańsze rozwiązanie ale jednak wolę kolce, Rollerblocki czy inne podstawki na "twardo".

Tak, co do gumy. Guma, o różnej twardości, świetnie nadaje się do tłumienia wibracji. Nawet wieżowce stawia się ... na gumie.

A to co twierdzą firmy audiofilskie to możesz sobie czytać w kiblu dla poprawienia humoru :)

Ja też wolę stawiać klocki na twardo niż na miękko ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia :)

Adam napisz czy HEX się sprawdził i jak się plasuje w stosunku do taniego octave. Tak na marginesie już go ktoś w ogłoszeniach chce ożenić więc zdania są podzielone.

Jest rewelacyjny. Za te pieniądze nie znam nic lepszego. Przyrost jakości vs Metrum jest bardzo duży - szczególnie w aspektach dla mnie istotnych. Napiszę więcej w swoim wątku w swoim czasie.

Ja też wolę stawiać klocki na twardo niż na miękko ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia :)

Adam napisz czy HEX się sprawdził i jak się plasuje w stosunku do taniego octave. Tak na marginesie już go ktoś w ogłoszeniach chce ożenić więc zdania są podzielone.

Taka Wielka Lufa jak ty Szymon interesujesz się takimi sprzętami?

Po co? Skoro lubisz dCS-a to Scarlattiego daj do drugiego systemu w do głównego Vivaldiego.

Taka Wielka Lufa jak ty Szymon interesujesz się takimi sprzętami?

Po co? Skoro lubisz dCS-a to Scarlattiego daj do drugiego systemu w do głównego Vivaldiego.

Spokojnie Misiu dla nie zera nie grają. Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Czyli Vivaldi słaby jest a drogi?

Tak z tego wynika skoro wolisz Hexa dopisując jeszcze, że dla ciebie cena nie gra.

Edytowane przez sly30

Finite Element Pagode Edition w bieli. Piękne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Finite Element Pagode Edition w bieli. Piękne.

No ładne cacko :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi