Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem to pokazać,..znalazłem się wśród najlepszych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No,... jako nowość,..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nadal nie tak kosmiczna cena jak wielu innych kolumn.

Tyle, że Martin Logan zawsze uczciwie wyceniał swoje produkty. Moim zdaniem żaden z elementów systemu nie powinien być droższy niż 100kzl. Taki zapas cenowy zapewnia ekonomiczną opłacalność dowolnego produktu audio bez płacenia za wodotryski czy reklamowy bełkot testujących. Nawet najlepsze kolumny nie kosztują w produkcji więcej niż 20kzł. Zajrzyj w zwrotnice Swoich focali i policz wartość elementów. Producenci dotąd będą pompowali ceny dopóki będą znajdowali naiwnych, którzy przepłacają. W Polsce cena 135 000zł jest już dawno kosmiczna. Codziennie odwiedzam audiofili i oglądam ich systemy więc wiem jaka jest wartość większości systemów. 500kzł lub więcej kosztuje góra kilkadziesiąt systemów w PL (optymistyczna wartość)!

Dlatego powinniśmy promować rozsądnie wycenione i dobrze brzmiące sprzęty. Ceny rzędu nawet 100kzł za cały system przerażają większość respondentów :)

Edytowane przez Szymon

Nie mam wystarczającej wiedzy o sprzętach których relacja ceny do jakości brzmienia jest najlepsza. Kiedyś założyłem wątek o polskich firmach godnych polecenia i dobrze działał ale chyba juź nic wiecej nowego w tym temacie nie ma na naszym rynku bo nowych wpisów brak.

Rynek nasycony,... na rynku wtórnym jest tyle sprzętu, że jest w czym wybierać, jak widzę na giełdzie hi-fi, dwa lata temu, a dzisiaj jest duża różnica cen,....tendencja spadkowa, nawet renomowane firmy utrzymywały równe ceny, teraz są zauważalne spadki,... i zauważalne są propozycje sprzedaży przez sklepy,...jeszcze dwa lata temu, takiej tendencji nie było,.... takiej ilości oferowanych towarów przez sklepy na giełdzie hi-fi.

...a co do ML, przyjemny dźwięk, ale na folię działają różne czynniki i wpływają na zużycie, folia po kilku latach do wymiany, dlatego jest mało zwolenników, tak jak, dzisiaj się dowiedziałem, od atlona, że beryl jest rakotwórczy,... audiofilowi może to nie przeszkadza, ale dzieciom?...

To tak jak nanorurki w Magico.

Ale to chodzi o inną postać gdzie można wdychać to jako proszek.

Zresztą wszystko jest rakotwórcze....żarcie, woda, fale GSM, promieniowanie prądu itd.

W postaci litego metalu nie,.... tak teraz wyczytałem, ale na w innym artykule opisują jako toksyna utleniająca się, tak czy inaczej opisywany jest, jako nic dobrego dla zdrowia.

w jakiejkolwiek postaci.

Podobnie jak aluminium np w garnkach czy puszkach od napojów, plastikowe butelki, farby którymi pomalowane są nasze mieszkania.

Już dawno przestałem się tym przejmować.Musiałbyś mieszkać na wsi, 100km od cywilizacji i nie ruszać się poza dom i las.

Tyle że dlaczego tak wielu mieszkańców wsi jednak choruje na nowotwory?

Mój znajomy miał 35 lat i nigdy nie palił.Poczuł się słabo i badania wykazały raka płuc.Po pół roku już nie żył.

A mam innych kumpli którzy od 30 lat palą po 2 paczki dziennie i nic im nie jest a mają już 50-60 lat.

Nie wiadomo o co chodzi.

Faktem jest że ten kolega był mechanikiem w Harleyu, zajmował się tuningiem motocykli, robił części, chromy itd.

Przebywał pośród chemikaliów i chyba wdychając te różne opary przez wiele lat mógł nabawić się tego cholerstwa.

Zresztą podobnie jak z innymi rakotwórczymi rzeczami. Szkodzą gdy uwalniają się do powietrza lub jedzenia ale same

się nie uwalniają. Dzieje się tak pod wpływem chemii, kwasów, spawania, robienia roztworów, generalnie podczas przetwarzania.

Musiałem to pokazać,..znalazłem się wśród najlepszych.

Ukryta Zawartość

trzeba przyznac ze z tym swietnim wykonaniem kolumn znalazles sie tam gdzie trzeba,gratulacje ze to Polak tak potrafi!!!

Ukryta Zawartość

W zeszłym tygodniu pisała do mnie Marja z 6moons, że pięknie brzmiący tad 4001 i Radian,..(ciekawe gdzie słuchała) zainteresowanie jest, bo jednak, taką tubę wykonać jest sztuką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak jak, dzisiaj się dowiedziałem, od atlona, że beryl jest rakotwórczy,...

Jak ostro myślałem o zakupie Focal Solo 6 Be, to sporo o tym czytałem i wygląda na to, że jest trujący, jeśli go piłujesz/ścierasz itd. ... tak bardzo ogólnie, z tego co pamiętam. Wpisz sobie w google "beryl szkodliwość".

Nie wiedziałem że głośniki wysokotonowe się je :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak jak pisałem w postaci litej nie jest szkodliwy, mam zamiar posiadać 2 kopułki berylowe o średnicy 50mm,... to tak jak 4 focala, nie mogę znaleźć wpisu, że Truextent jest zamknięty w driverze, więc nie ma obawy.

One są większe nawet, chyba z 100mm średnicy,...wylot ma 50mm.

to 4 zwykłe wielkości wchodzą na jednego berylowego Truexcenta

To czyli Yogi, posiadasz powierzchnią 12 berylowych kopułek focala.

Ja chcę tylko 8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

Driver z wylotem na tubę np, 2" tak jak w moich kolumnach, jest z kopułką ok. 4" zawsze 2razy większa od wylotu.

Ukryta Zawartość

nawet 5"

Przy cięciu 420Hz, zwykłe 2,5mm, nie bierze się przy takich konstrukcjach pod uwagę.

Tak się robi przy berylu w focalu.

post-31479-0-57651700-1377462842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

Nie wiem jak duża jest kopułka TAD we współosiowym głośniku w TAD Reference One ale wygląda na malutką.

Tam jest berylowy średniotonowy a w środku berylowy tweeter. Grają pięknie a Focalowski Beryl gra równie pięknie.

, tak jak, dzisiaj się dowiedziałem, od atlona, że beryl jest rakotwórczy,... audiofilowi może to nie przeszkadza, ale dzieciom?...

Dowody na rakotwórczość berylu i jego związków pochodzą z danych epidemiologicznych o zwiększonej częstości występowania nowotworów, zwłaszcza płuc u pracowników narażonych na ten metal oraz z dowodów eksperymentalnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

No tak ale widać że nie dotyczy to gotowych produktów.Przecież tweeter nie pyli ani nie rozpuszcza się.

To problem osób pracujących przy produkcji a nie użytkowników gotowych elementów.

Beryl jest pierwiastkiem znajdującym zastosowanie w przemyśle jądrowym i rakietowym. W związku z rozwojem tych dziedzin przemysłu, w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat, wydobycie i przetworzenie berylu oraz jego rozpylenie w środowisku ciągle rośnie. Beryl jest składnikiem stałego paliwa rakietowego i wszystkie wystrzeliwane dotychczas i obecnie rakiety, napędzane tym paliwem rozpylają go w atmosferze. Stwarza to duże zagrożenie dla zdrowia, gdyż beryl jest pierwiastkiem bardzo toksycznym, nawet w minimalnych ilościach. Potwierdziły to badania prowadzone na zwierzętach oraz zatrucia ludzi pracujących w kopalniach i hutach. Zatrucie berylem ma przebieg gwałtowny lub występuje z opóźnieniem, nawet po kilku latach, jako przewlekłe toksyczne zapalenie płuc, kończące się często śmiercią.

he he he okulary berylowe – dokładnie pierwsze okulary jakie powstały miały wytwarzane soczewki korygujące z oszlifowanych kryształów berylu :

Ukryta Zawartość

Tam trujące/toksyczne, a tu na oczach nosili :-) ...

post-28079-0-68066000-1377470297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi