Skocz do zawartości
IGNORED

Klub fanatyków 2W

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pisałem, że Ci chcę TG sprzedać. Pytałem czy chcesz się nimi pobawić. Mogę wysłać na testy:)

Mam dwie parki TG a ja jeszcze siedzę w SE i je testuje :)

Dzięki za propozycję, ale jak pisałem powyżej nie będę budował PP tylko PSE, więc trafka się nie przydadzą. Mam już komplet części i projekt obudowy. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Mam też takie słodkie prawie pięćdziesięcioletnie maleństwo ( 50 za dwa lata )

Wzmacniacz " fabryczny " , stereo na lampach ECL-86 Siemensa ( NOS -y ).

Obecnie służy do napędzania odgród na papierówkach Isophona , Telefunkena , i wielkich starych basowców 15", filtrowane ruskimi kondensatorami . Poprzednio napędzały małe kolumienki Summit .

Słucham na nim zarówno CD , oraz głównie płyty winylowe , niestety z nie lampowym przedwzmacniaczem .

Zawsze zadziwiał mnie wiernością przekazu , muzykalnością i potęgą swoich 2 wat ( nie wiem czy nie przesadziłem z tą mocą , ale jak prawdziwy wędkarz opowiadam , że ma właśnie tyle :))

Kilka zdjęć tej zadziwiającej prostotą konstrukcji .

Podanie :

Niniejszy proszę uwzględnić moją personę przy wydawaniu kart członkowskich , składki opłacę później ...

Wiem już skąd on pochodzi -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przydał by się schemat).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman

Wiem już skąd on pochodzi -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przydał by się schemat).

Hello archeologu!

Wykopałeś urządzenie z nominalnym zastosowaniem tego wzmacniacza.

W tym starym opisie pomyliłem oznaczenie zastosowanych lamp.

Lampy to oczywiście ECL82.

Wzmacniacz gra w dalszym ciągu.

Jedyne to ominąłem regulację balansu. Potencjometr znacznie obniżał jakość przekazu.

W tej chwili główne zastosowanie wzmacniacza to napęd jedno głośnikowych starych Philipsów alnico, ( też od gramofonu ).

Pracuje przy komputerze, słucham na nim głównie flaczki.

Regulacja głośności na full, regulacja głośności poprzez DAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Siema

Twój wzmacniacz widziałem jakiś czas temu a ostatnio jako że zdobyłem TG6-16-666 idealne pod ecl82, stał się inspiracją do budowy podobnego wzmacniacza SE. Nurtowało mnie tylko skąd pochodzą te "flaczki" i w końcu znalazłem po godzinie szukania. Nigdy bym nie odgadł nazwy gramofonu, gdyby nie wertowanie radiomuseum.org. Schemat niestety jest nieosiągalny. Po fakcie odnalazłem Twój wpis na elektrodzie, co potwierdziło tylko jego rodowód.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Dobry wieczór !

Chciałbym wstąpić do tego szacownego klubu. Od 1,5 miesiąca mam kolumny Bodnar Audio Hornton 2 zasilane wzmacniaczem Sphinx ECL86 pana Jasińskiego z Łodzi. 2W zasilają głośniki o skuteczności 92dB /Sonido made in Hungary by Istvan Varga /. Gram z plików przez M2Tech HiFace DAC. Kolumny połaczyłem kablami Melodika Brown Sugar.

Powiem tak... Miałem w domu trochę sprzętu, m.in. Regę, Dayensa, Arcama, Naima, Rotela i in. Ale tak rasowego dźwięku jak z tego wzmacniacza w topologii SE, połączonego z hornami na szerokopasmowcach, jeszcze w moim domu nie było. Barwa, stereofonia, wybrzmienia, wszelkie smaczki .... to prawdziwa poezja. Zakochałem się w taki graniu.

Pozdrawiam,

A.

Zdjęcia i specyfikację poprosimy.. :)

Bardzo proszę. Oto krótki filmik. Oczywiście pokój do adaptacji, ale już jest super dźwięk.

Specyfikacje:

www.bodnaraudio.com

www.phoenix-audio.pl

PS. Nie mogę załączyć filmiku nagranego telefonem. Proszę o pomocną radę.

Dobry wieczór !

Chciałbym wstąpić do tego szacownego klubu. Od 1,5 miesiąca mam kolumny Bodnar Audio Hornton 2 zasilane wzmacniaczem Sphinx ECL86 pana Jasińskiego z Łodzi. 2W zasilają głośniki o skuteczności 92dB /Sonido made in Hungary by Istvan Varga /. Gram z plików przez M2Tech HiFace DAC. Kolumny połaczyłem kablami Melodika Brown Sugar.

Powiem tak... Miałem w domu trochę sprzętu, m.in. Regę, Dayensa, Arcama, Naima, Rotela i in. Ale tak rasowego dźwięku jak z tego wzmacniacza w topologii SE, połączonego z hornami na szerokopasmowcach, jeszcze w moim domu nie było. Barwa, stereofonia, wybrzmienia, wszelkie smaczki .... to prawdziwa poezja. Zakochałem się w taki graniu.

Pozdrawiam,

A.

Oczywiście chodzi o wzmacniacz Phoenix ECL 86, a nie Sphinx. Przepraszam za pomyłkę.

Bardzo proszę. Oto krótki filmik. Oczywiście pokój do adaptacji, ale już jest super dźwięk.

Specyfikacje:

www.bodnaraudio.com

www.phoenix-audio.pl

Oczywiście chodzi o wzmacniacz Phoenix ECL 86, a nie Sphinx. Przepraszam za pomyłkę.

Filmik, niestety, nie daje się przesłać. W zamian kilka zdjęć mojego audio.

Pozdrawiam,

A.

Ukryta Zawartość

post-15545-0-31921900-1445155781_thumb.jpg

post-15545-0-54820700-1445155788_thumb.jpg

post-15545-0-92413800-1445155798_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arenia
  • 3 tygodnie później...

Pod oknem dodaj odpowiedz w prawym dolnym rogu, znajduje sie przycisl "wiecej opcji" - po nacisnieciu, pojawi sie mozliwosc dodania filmu (u gory ikonka "moje media" - liczac od prawej osma).

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Sorry za pytanie z grubej rury. Urzekające są te wzmacniacze, ale czy poza Avantardem są jakieś sensowne kolumny które są w stanie wysterować, z sensownym basem?

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam,

pochwalę się końcówkami, które w głównej mierze inspirowane były tym wątkiem, jest to mocno modyfikowana topologia RH84 rozwiązaniami proponowanymi w tym wątku, a mianowicie: na wejściu pentoda w układzie triody E186F, dławik zamiast rezystora anodowego, dławik w siatce lampy mocy (6p14p) oraz coś, co chyba nie było tu poruszane: boosted triode, poza tym w zasilaniu PIO + polipropyleny, prostowniki lampowe i duuużo żelastwa: w sumie na kanał wyszło: 4 transformatory, 4 dławiki, napędza saby Cello, dźwięk klasa:)

Ukryta Zawartość

post-6888-0-98285800-1452616333_thumb.jpg

post-6888-0-81207700-1452616349_thumb.jpg

post-6888-0-85389800-1452616442_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj, mam pytanko na jakim potencjale wzgledem anody jest g2 6P14P? Jak z trwaloscia w tym trybie?

mam dodatkowy zasilacz (ostatnia fotka), ustawiłem 100V, plus do siatki minus do anody, co do trwałości to nie wiem, gram dopiero tydzień w tej konfiguracji, ważne, żeby w trybie triody trafo miało Ra ok. 3,5K, ja mam trafo 5,2k z odczepami UL, podaję nap. przez UL20%, co zbliża trafo do tej wartości

Edytowane przez ManieX

nie mam czym pomierzyć, pamiętasz o ile skraca się czas pracy lampy? Może wynika to z tego, że trzeba bardziej zjechać z nap. na siatce pierwszej a nie wszyscy pamiętają o tym, niestety w artykule który znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest opis dla EL34 w dodatku ze stałą polaryzacją, moja konstrukcja ma autobias i lampę 6p14p dlatego ustawiałem to na zasadzie "wydaje mi się", nie wiem, czy jest właściwe, ale gra lepiej niż w połączeniu pentodowym, mocy nie brakuje, choć wzmocnienie jest mniejsze niż dla pentodowej konfiguracji

Ukryta Zawartość

Cytuję:

"I experimented with the "boosted triode" idea that was proposed in the EDN article. They used a 6L6 type tube in their article, so that is what I tried. The result, a dead 6L6GC. Their boost idea applies a positive (G2 higher than the plate voltage) offset to the screen grid. This does allow the plate saturation voltage to drop down to about 20 volts allowing slightly higher power on a lower plate voltage. What the article did not mention (and the authors may not have noticed) is the screen grid dissipation will be exceeded at idle and it will shortly melt. Mine lasted about half an hour. Do you want to run any 6L6 type tube with 400 volts on the plate and 500 volts on the screen, not for long. Their simulator (Microcap) will not melt but a 6L6 will! Been there tried that."

Jak widać u Ciebie układ działa już jakiś czas. Symulacje pokazują rewelacyjne wyniki tego rozwiązania. Dobrze by bylo gdybys w przyszłości zrelacjonował jak sie mają lampy końcowe. Jestem bardzo ciekaw tego trybu i lubię poszukiwać nowości. Jesli dokoncze swoj obecny projekt być może zabiorę się za boosted triode.

Cytuję:

"I experimented with the "boosted triode" idea that was proposed in the EDN article. They used a 6L6 type tube in their article, so that is what I tried. The result, a dead 6L6GC. Their boost idea applies a positive (G2 higher than the plate voltage) offset to the screen grid. This does allow the plate saturation voltage to drop down to about 20 volts allowing slightly higher power on a lower plate voltage. What the article did not mention (and the authors may not have noticed) is the screen grid dissipation will be exceeded at idle and it will shortly melt. Mine lasted about half an hour. Do you want to run any 6L6 type tube with 400 volts on the plate and 500 volts on the screen, not for long. Their simulator (Microcap) will not melt but a 6L6 will! Been there tried that."

Jak widać u Ciebie układ działa już jakiś czas. Symulacje pokazują rewelacyjne wyniki tego rozwiązania. Dobrze by bylo gdybys w przyszłości zrelacjonował jak sie mają lampy końcowe. Jestem bardzo ciekaw tego trybu i lubię poszukiwać nowości. Jesli dokoncze swoj obecny projekt być może zabiorę się za boosted triode.

trochę to dziwne, że po 30 min. było po lampie, może coś się wzbudziło, albo lampa była wadliwa bo ja gram od 2 tyg. w tej konfiguracji, ok. 3h/dobę, raz 24h/dobę i nie zauważyłem niczego niepokojącego, ale faktycznie zmienię trochę nap. w dół anodowe z 300V na 260V a zasilanie siatki z 100V na 70V, zobaczę jak to sonicznie wychodzi.

• 8 miesięcy później...

Muszę się pochwalić Klubowiczom swoim nowym cudeńkiem na lampach ECL80, tylko 2 x 1,5W, ale jaki dźwięk:) Aktualnie jest na sprzedaż, bo będą kolejne...

Ukryta Zawartość

post-53978-0-35064400-1474408571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik bumszakalaka dnia 15.01.2016 - 09:28 napisał

Cytuję:

trochę to dziwne, że po 30 min. było po lampie, może coś się wzbudziło, albo lampa była wadliwa bo ja gram od 2 tyg. w tej konfiguracji, ok. 3h/dobę, raz 24h/dobę i nie zauważyłem niczego niepokojącego,

minęło 9 miesięcy grania i nadal lampy są na chodzie więc gościu z tymi 6l6 ewidentnie coś zamieszał

• 4 tygodnie później...
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Witam. Też mam takie maleństwo 3,5W na lampkach przezemnie zrobione. Ja wydzieliłem zasilacz do drugiej obudowy i jest oparty o radziecką lampę prostowniczą. Problem tam miałem z żarzeniem tej lampy bo 5V ale poradziłem sobie stosując drugie trafo zasilające do tego dość spora bateria elektrolitów i końcówka zbudowana na 6p14p w konfiguracji SE radzi sobie z każdymi głośnikami i nie brakuje jej prądu. Kiedyś rozmawiałem z twórcą słynnego polskiego produktu Loreley Panem Andrzejem Markówem i powiedział że w impulsie musi zasilacz dostarczyć odpowiedniego prądu. Wiem że to kosztowne bo elektrolity o znacznej pojemności na napięcie 450V są drogie ale cel uświęca środki. Używam tego wzmacniacza z mniejszymi kolumienkami do radia z netu przez odbiornik strumieniowy i gra rewelacyjnie. Nawet myślałem o zrobieniu subwoofera aby bas poprawić. Pozdrawiam wszystkich użytkowników takich cacek

• 2 tygodnie później...
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Przyszedł czas na modyfikację mojego małego wzmacniacza. Postanowiłem poeksperymentować i zamiast klasycznego sterowania lampą el84 lub zamienniki driverem ecc82 z anody przez kondensator który jest wąskim gardłem na sterowanie wtórnikiem tej lampy czyli katody bez kondensatora w szeregu z siatką el84. Można by się pokusić też o sterowanie wtórnikiem zrobionym z takiej samej pentody el84. Ale narazie zacznę od wariantu którego opisałem wyżej

Przyszedł czas na modyfikację mojego małego wzmacniacza. Postanowiłem poeksperymentować i zamiast klasycznego sterowania lampą el84 lub zamienniki driverem ecc82 z anody przez kondensator który jest wąskim gardłem na sterowanie wtórnikiem tej lampy czyli katody bez kondensatora w szeregu z siatką el84. Można by się pokusić też o sterowanie wtórnikiem zrobionym z takiej samej pentody el84. Ale narazie zacznę od wariantu którego opisałem wyżej

Moim zadaniem lepszym rozwiązaniem jest "fixed bias" z oddzielnego zasilacza ,

Zaleta to lepszy bas.

Pozdrawiam,

Tad

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Moim zadaniem lepszym rozwiązaniem jest "fixed bias" z oddzielnego zasilacza ,

Zaleta to lepszy bas.

Pozdrawiam,

Tad

W zasadzie mógłbym coś takiego wykonać bo zasilacz u mnie jest w drugim pudełku na radzieckim prostowniku 5P4S. Nie powoduje żadnych zakłóceń. Czysto. Ale fakt faktem jest że wąskim gardłem są kondensatory sprzęgające anodę drivera z siatką pentody żeby nie wiem jak dobre kondensatory zastosować. Dzięki za poradę. Pozdrawiam

Do innych zastosowań reanimowałem wzmacniacz Bambino 3, bez korekcji barwy. Bez żadnych modyfikacji, tylko ze sprzężeniem zwrotnym, zaskoczyło mnie pasmo przenoszenia i zniekształcenia. Jak widać do 40Hz kreska ;) Zniekształcenia 0,5% poniżej 1W. Transformator TG2,5-1-666 jest baaardzo dobry! Moc dochodzi do 4W, ale to przed zbiciem napięcia anodowego, bo kiedyś mieliśmy 220V i anodowe przekraczało 300V. W sumie można by spróbować stereo...

bambino-tst2.jpg

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi