Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD Sony w miejsce DCD2000AE Denona

neodom

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zmienic cd , nigdy nie mialem odtwarzacza sony ( denona sprezentowal mi staruszek ) , chcialbym jednak cos z innej marki bo kilka denonow juz mialem a obecnie poza 2000ae mam jeszcze dcd660 . Moim zdaniem wszystkie denonki graja , hmm , nie wiem czy to dobre okreslenie - sucho .

Maszyny Sony podobaja mi sie pod katem estetyki wykonania ( mam na mysli serie ES ) . Niestety nie moge przekroczyc kwoty 4tys pln .

I tu pojawia sie pytanie ; ktory z soniakow wybrac ? nowy nizszy model czy top ze starszych serii ? Doczytalem ze te starsze moga miec problemy z laserami wiec mam pewne wachania .... Chce by playerek pogral chociaz ze 2 lata ...

Prosze rowmiez o ewentualne porownania Waszych cd sony z denonami jesli macie/mieliscie owe odtwarzacze . Z gory dziekuje za wpisy w temacie .

Cześć,

jestem maniakiem sprzętu Sony. Jeśli chcesz koniecznie kupić soniaka, to kup sobie ...dvd DVP S9000ES (odtwarzacz dvd/cd/sacd) , gwarantuję, że rozjedzie denona , a jeszcze lepiej Pioneera PD-D9-J (odtwarzacz cd/sacd) - zaoszczędzisz kasę i nerwy (nowy tylko ok. 2400 zł) a resztę wydaj na dobre wydawnictwa.

hmm , dvd zupelnie nie wzialem pod uwage , ten ktory mam nie pozwala na odpalenie krazka cd inaczej niz z pozycji menu na TV . Gra strasznie slabym , cienkim dzwiekiem . Myslicie ze takie combo dvd/cd/sacd lub cd/sacd zagra lepiej niz dcd2000ae ?

w sumie ten denon to dosc wysoki model i wolalbym go nie zastepowac czyms gorszym . Dzieki za opinie , poczekam jeszcze na jakies dodatkowe glosy .

zamiana denona 2000 ( ostatno go słuchałem ) na Soniaka ( aktualnego ) może nie mieć sensu ! model 1200 przeszedł bez echa , natomiast nowy 5400 może byc porównywalny do denonika ( oczywiście nikt go z forum nie słyszał ) jakas przewaga powinna sie pojawic na złaczach zbalansowanych i tyle

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Mialem Sony DVP 9100 ES kupione w Saturnie powystawowe za 400 euro.Zbudowany rzeczywisce jak czolg, obraz swietny niestety do grania muzyki z CD toto sie nie nadaje. Owszem spora kultura przekazu, mozliwosc przyciemnienia lub calkowitego wylaczenia wyswietlacza ale dzwiek przyciemniony, malo detaliczny. Gral w zestawie z lampa na El 34, magnat quantum 506,pozniej 903.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

neodom, 3 Wrz 2008, 11:31

Witam wszystkich;

Dlaczego kolega uparł sie na Sony ? W tym budżecie to można kupić wiele dobrych CD-ków, zwłaszcza w segmencie sprzętu używanego;

Pozdrawiam

Ok , rozumiem ze sony nie zastapi denona . W takim razie jakiej marki odtwarzacz ? byleby nie przekroczyc 4kpln . Byle nie cambridge - te mi zupelnie nie odpowiadaja . Jakis xindiak moze .... ?

Moze Copland ? ma teraz jakiegos dystrybutora w pl ? Chodzi mi o maszynke z jak najlepszym transportem ( moze kiedys dokupie lub dorobie jakis DAC ) . W miate mozliwosci cedek musi byc masywny i nie czarny - wzgledy estetyczne graja role z uwagi na akceptacje lub nie , malzonki . Wrr

Ok , musze wiec po pierwsze poszukac i posluchac gdzies tego Pioneera . Czy moglbys po krotce opisac jego brzmienie ? Nie chce by byl kliniczny , suchy , bezbarwny ...

Chodzi mi o dynamike , minimalne cieplo i dzwieczne wysokie . Scena i glebia dzwieku moglyby byc takie jak w dcd2000 .

Z seri starszych ES odradzam XA30ES i XA50ES są słabsze od tego Denona jak i 1500AE. Jeśli Sony to tylko wiekowe maszynki z górnej póly.

Tylko czy to ma sens skoro mozna o wiele lepiej za 4kzł ale innych producentów. Chyba, że zależy na SACD.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

neodom, 3 Wrz 2008, 04:10

>Chce zmienic cd , nigdy nie mialem odtwarzacza sony ( denona sprezentowal mi staruszek ) ,

>chcialbym jednak cos z innej marki bo kilka denonow juz mialem a obecnie poza 2000ae mam jeszcze

>dcd660 . Moim zdaniem wszystkie denonki graja , hmm , nie wiem czy to dobre okreslenie - sucho .

hmm, jeśli masz sucho to jest dwóch winowajców: kolumny i pomieszczenie.... Żaden CD nie zrobi Ci "mokro", chyba że w głowie.

Skup się na tych elementach, których, co znamienne, nawet nie wymieniłeś, a NIKT nie zapytał. Z takimi doradcami daleko nie zajedziesz...

Zostaw tego Denona w spokoju ;) Chyba, że chcesz zmienić wystrój domu...

Kolega XYZPawel oczywiście nie ma racji :) odtwarzacze CD "grają" na róznym poziomie inaczej i przewaznie dosyć się róznią brzmieniowo. Z jednym mogę się zgodzić, że pokój i kolumny sa ważne.

Może Yamaha 2000 ? Zbudowana b. solidnie, masa chyba 15 kilo. Zbiera dobre i co ważne zbieżne recenzje. Choć rozum podpowiada, że skoku jakościowego tu nie będzie (trzeba wypożyczyć i porównać), ale wnioskuję, że autor wątku chce po prostu coś zmienić dla samej zmiany - tzn. zmienić klocek, dźwięk w drugiej kolejności.

pzdr

neodom, chłopie, przecież umiesz lutować i wiercić. :) Kup DIY DAC kit na CS4397 na płytce SMD, zlampizuj go albo zmodyfikuj jakoś inaczej, zapakuj w ładną obudowę, a resztę pieniędzy przeznacz na wycieczkę lub prezenty dla rodziny.

Jeśli nie, to GDL + AudioNemesis DC-1 upgrade akurat około 4k PLN wychodzi, dobry Toslink (do GDLa) 100zł, dobry cyfrowy coaxial też coś koło tego, i masz lepiej niż zmieniać CDka na taki za kilka kawałków.

To drugie lepsze chyba.

Pytanie (nie znam sie) czy lampizacja tego Denona likwiduje mozliwosc odsłuchu SACD?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.