Skocz do zawartości
IGNORED

Kable - poszukiwanie pięknej barwy

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie jak w temacie, zestaw jak w "o mnie". Generalnie jest ok, ale wydaje mi się że przy przejrzystości i ilości szczegółów, jaką daje Arcam, zestaw kabli QED-a oparty na mieszance miedzi i srebra to chyba nie jest to, co w tym zestawieniu zabrzmi najlepiej. Więc poszukuję coś z konkretnych, grubych miedziaków. Od razu mówię, że wszelkie zamulacze upraszczające i pogrubiające brzmienie typu Cable Talk albo niższe VDH odpadają (sorry jeżeli kogoś uraziłem, ale tak je usłyszałem:) Brzmienie ma być pełne, z silnym kontrolowanym basem, pełną średnicą i ładną barwą. No dobra, jak delikatnie (ale naprawdę delikatnie) przygasi wysokie (ale ich nie utnie) to jeszcze ok. Ale wymagania, no nie? Harmonic Technonogy, XLO Ultra, Acoustic Zen? Proszę o podpowiedzi, mile widziane z własnych doświadczeń (odsłuchów). Pozdrawiam wszystkich, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

https://www.audiostereo.pl/topic/45660-kable-poszukiwanie-pi%C4%99knej-barwy/

Harmonic Technology Pro9 - piękna barwa, słodkie wysokie ale też potężny bas.

Pieknie grał z Dynaudio, niestety z Zollerami po prostu było za dużo dołu. Niemniej naprawde polecam.

Anti mam właśnie po Harmonicach :) Różnice - lepsza przestrzeń, kontrolowany dół ale i mniej wypełnienia i mięska niż w HT, bardziej otwarta góra ale barwy nieco uboższe. Anti to kabel bez watpienia bardziej transparentny i przezroczysty, Harmonic to natomiast taki czaruś.

Ale jak czaruje :)

Xlo odpada, bardzo fajne kable, znam reference i signature, jednak po jakims czasie wychodzi z nich cos "gumowego", chyba ze zainwestujesz w topowe modele od limited w gore :-)

W twoim systemie swietnie moze zagrac miedziany Kondo, ale klasa sama w sobie jest Cardas Golden Reference, jest spojny, plynny, wspaniala przestrzen, barwa, wybrzmienia, czesto pojawia sie magia, nie jest kablem idealnym i wiele mozna mu wytknac, ale... poprostu zaczniesz sluchac muzyki.

No fakt, Arcam i QED to w istocie "troszeczkę" za wiele.

XLO raczej odradzam, HT i AZ powinny sią sprawdzić.

Nie wykluczałbym również Tary Labs z serii Air, ale pierwszych serii, grają plastyczniej niż te najnowsze.

No i wciąż i nieustająco polecam MIT-a.

Pozdrawiam Stempur

Jeśli chcesz wydać dużo to Cardas Golden Reference, jeśli w miarę normalnie ale też i nie mało to VDH Orchid, a jesli chcesz mieć dzwięk taki jak daje powyższa dwójka + nieograniczony niczym bas a w pełni kontrolowany a prezy tym zapłacić normalne pieniądze to w swoim poście Bemol napisał chyba wszystko :)

Tylko patrzeć jak pojawią się propozycje drutów droższych jak sam system.

No tak, tylko nowy Carsas jest cholernie drogi (za drogi do mojego systemu, już lepiej byłoby zmienić elektronikę albo kolumny), a w używanych ponoć masa podróbek. No ale zawsze można napisać do producenta, chociaż oszuści ciągle ulepszają swoje podróby...

XLO gumowy? Może i tak, choć miło wspominam ER-14, ale to inna klasa. W takim razie może i odpuszczę sobie Ultra 6.

Harmonic mnie kusi, choć gdyby był do kupienia oryginalny Cardas z drugiej ręki...

A co z Acoustic Zen? Czytając recenzje na necie myślę, że też mógłby trafić w moje oczekiwania.

Oryginalny Cardas Golden jest obecnie na allegro. Sprzedaje go forumowicz, który nabył go od innego forumowicza. Sądzę że jest niemal 100% bezpieczeństwo zakupu. Cena jaką widziałem to 1600zł.

A.Z natomiast kupisz z wysyłką z USA do Polski za o.k 200-300$.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety już po ptakach.

Ukryta Zawartość

Zapomniałem jeszcze o jednym bardzo ciekawym brzmieniowo i tanim kabelku a mianowicie Groneberg Quatro Reference. Bardzo dobre wypełnienie, Cardasowy bas oraz łagodna góra. Scenę buduje bardzo szeroką, krótko mówiąc przyjemne słuchanie.

bym zapomnial, Straight Wire Crescendo, topowy model od swiatowego lidera, gram na glosnikowych, wybitna rzecz, calosciowo genialny, byl ostatnio na allegro, poszukaj w zakonczonych.

>ponk

Kliknij "o mnie" przy moim nicku, tam znajdziesz info o systemie. Więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie StraightWire Crescendo-to charyzmatyczne i kultowe wręcz kable(mam rca i to był życiowy zakup).Na Audiogonie można je kupić w dobrej cenie-w Polsce są kosmiczne ceny.Warto spróbować Kimbera z linii Selct.Wszystko zależy od zasobności portfela.A z tańszych Stereovox HDSE.

Jeśli już stereovox to nie HDSE a SEI 600, b.duzo lepszy ale nie sa to kable barwne. Raczej powiem neutralne, z lekka suchowate. Posiadają precyzję ale finezja i plastyczność znana z węgla jest im obca:))

>Posiadają precyzję ale finezja i plastyczność znana z węgla jest im obca:))

Łysek z pokładu Idy? Robi się tu prawdziwy kącik poetycki ;-).

Jestem Europejczykiem.

No widzę, że kogoś ubiegłem z tym Cardasem Golden Rference z allegro :) Nie jest wykluczone, że się znowu pojawi na "rynku wtórnym". Kupiłem go pod wpływem impulsu i nie wiem czy się sprawdzi w moim lampowym systemie słuchawkowym. Szczególnie, że tak z grubsza podwoił wartość całego systemu :)

maczala111, 16 Wrz 2008, 10:32

>No widzę, że kogoś ubiegłem z tym Cardasem Golden Rference z allegro :) Nie jest wykluczone, że się

>znowu pojawi na "rynku wtórnym". Kupiłem go pod wpływem impulsu i nie wiem czy się sprawdzi w moim

>lampowym systemie słuchawkowym. Szczególnie, że tak z grubsza podwoił wartość całego systemu :)

Wystarczyło parę wpisów na forum by audiofil z jęzorem na wierzchu wpakował 1600 zł w kawałek drutu, pod wpływem impulsu oczywiście :D :D :D

zyzio

>Wystarczyło parę wpisów na forum by audiofil z jęzorem na wierzchu wpakował 1600 zł w kawałek drutu

Na tym polega przecież cały ten kablarski biznes... Ładny wygląd, nieco techniki, sporo voodoo, kupa marketingu - tyle wystarczy, by ludzie wydawali konkretne pieniądze na elementy o krańcowo małym wpływie na dźwięk. Plus taki, że jednocześnie kupują sobie lepsze samopoczucie, a to zawsze coś. O aurze wtajemniczenia czy podziwie znajomych także zapominać nie należy ;)

Akurat jeżeli chodzi o systemy słuchawkowe to wcale nie uważam, aby kable miały "krańcowo mały" wpływ na dźwięk. Przerobiłem już kilka zmian IC i często zmiany były wyraźne, czasami nawet dramatyczne. Ogromną zmianę uzyskałem także po wymianie standardowego kabla słuchawkowego od HD580 na kabel od HD650 (i tu akurat koszt był niewielki). Jeżeli chodzi o wspomniany impuls, to miałem na myśli, że akurat nie planowałem zakupu tak drogiego kabla. Tu na pewno miał swój udział marketing :). No cóż jak mi nie przypasuje to kabel pójdzie do innego "adiofila z jęzorem". Chyba w sumie na tym ta cała zabawa polega.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.