Skocz do zawartości
IGNORED

podlogowki do 2 tys zł.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy, u mnie na 505 róznice słychać. Co prawda nie jakąś drastyczną, ale jest. Problem w Twoim przypadku to odległość. 4-ry metry to sporo. Magnaty przede wszystkim lubia oddychać. Może uda Ci się inaczej ustawić kolumny, tak z minimum po metrze od ścian bocznych i tylnej, to może trochę zmniejszysz przy okazji odległość. Jednak zmiany nie są jakieś spektakularne i nie zawsze i nie każdemu opłaca się w to bawić. Czasem skórka nie jest warta wyprawki, jak to się mówi. Jak bys się jednak zdecydował, to proponuje dać na dół coś w stylu dnm reason lub coś z kimbera dla poprawy kontroli basu, którego to magnatom nie brakuje i coś z miedzi ofc, ewentualnie z mieszanka miedzi i srebra na górę. Ze srebrem w tym przypadku ostrożnie żeby nie przesadzić, bo Denony graja raczej z wyostrzona górą i może być zbyt analitycznie.

rafal735r, 22 Wrz 2008, 12:14

>Nawiazujac jeszcze do bi-wiringu. Oplaca sie w to inwestoiwac w takich kolumnach jak Quantum 507?

>Czy lepiej wydac na lepsze kable lecz podpinac je w tradycyjny sposob? Potrzeba by mi bylo okolo 4m

>kabla na jedna strone. Czyli w przypadku bi-wiringu jakies 16m, a w sposob tradycyjny wystarczalo by

>8m. Chcialbym wydac maks 150zhttp:

//www.onstage.pl/product_info.php?cPath=5_18&products_id=884

Za 16 m zaplaciszz przesylka ok 70 zl. Beda jak najbardziej odpowiednie do quantumow.

Mozesz te kolumny kupic na niemeickim ebayu za ok 33o euro + przesylka mysle , ze ok 40 euro.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Co do tego procaba to wlasnie mam teraz podlaczone kolumny modelem LS25. Moze by dokupic LS40 (4,0mm) na bas i by bylo dobrze? Czy lepiej dac 2,5mm na bas, a na gore 1,5mm?

Potrzeba mi az tyle kabla poniewaz jest on puszczony pod scianami itp.

?👈

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witam,

odświerzam wątek.

Chcę wymienić kolumny w moim zestawie (o mnie). Potrzebuję wiecej basu. W siestach jest fajny, soczysty, dobrze kontriolowany bas, ale ja potrzebuję takiego, który będzie wypełnaił cały pokój, bardziej miękki. Muzyka: metal, rock i dużo popu którego słucha żona.

Pozdrawiam

Witam,

odświeżam wątek.

Chcę wymienić kolumny w moim zestawie (o mnie). Potrzebuję wiecej basu. W siestach jest fajny, soczysty, dobrze kontriolowany bas, ale ja potrzebuję takiego, który będzie wypełnaił cały pokój, bardziej miękki. Muzyka: metal, rock i dużo popu którego słucha żona.

Pozdrawiam

Polecam Mission M35i mam takie i tez słucham głównie metalu, rocka i jest naprawdę bardzo dobry kop.

Jazz i klasykę tez można posłuchać bo czasem sobie włączam jak potrzebuję coś spokojnego.

Moja rada jest taka, nie eksperymentuj juz z hipermarketowymi wyrobami, bo albo będzie muliło i buczało albo cięło jak skalpelem. Albo mix powyższego. Kup cos polskiej manufaktury za 2.500 - 3.000 i bedziesz miał dobry dźwięk na lata. Na dobrej jakości przetwornikach i porzadnej stolarce.

Z tych Twoich 2.000 800zł bierze sklep a z pozostałych 1200, 600zł producent. Czyli na Twoje kolumny za 2.000zł wydano max 600zł na budowę skrzyń i przetworniki. I ma to zagrać?

Manufaktura bierze znacznie mniej bo znacznie wiecej przeznacza na komponenty.

>Manufaktura bierze znacznie mniej bo znacznie wiecej przeznacza na komponenty.

Co z tego ze komponenty niby lepsze jak brzmienie tez nie zachwyca. Spokojnie mozna je zestawiec z kolumnami z hipermarketow jak to napiales czy innymi z zagranicy dostepnymi w tych przedzialach cenowych, ktore podales.

?👈

rafal

Do tego co masz,to szukaj uzywane rtl-tdl3,lub kelly transducers kt-2-bedziesz na pewno zadowolony.

Nalezy wygluszyc,zmienic wew.okablowanie+ew.wysokotonowy w RTL-zamkniesz sie w kwocie 2000,

natomiast dzwiek wyzszych lotow-to dwie konstrukcje ponad 10-cio letnie,ktore byly przebojami

w relacji jakosc-cena.Obie konstrukcje angielskie.Firmy juz nie istnieja.

rafal735r, 19 Sty 2010, 17:24

Spokojnie mozna je zestawiec z kolumnami z hipermarketow jak to napiales czy innymi z zagranicy dostepnymi w tych przedzialach cenowych, ktore podales.

A mogę prosić o jakiś konkret, poniewaz z moich doświadczeń wynika zupełnie cos innego. Owszem - kolumny za 3.000zł mozna brzmieniowo zestawić, ale dopiero z takimi za 6.000 w sklepie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2500 zl moze jeszcze da sie zejsc z ceny.

post-1391-100004820 1263921727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Masz prawie taki sam zestaw jak ja ja mam dodatkowo kolumny które nazywają się brendle kupiłem je jako jakieś w miarę tanie kolumienki chyba 8 lat temu we Wrocławiu na giełdzie elektronicznej. Chyba jakiegoś rzemieślnika. Chodziły w starym zestawie w ampli kenwwoda

miały całkowicie wylecieć z zestawu i tu się okazało że z rx797 i siestami dają takiego czadu właśnie w roku. Mają więcej średnich, basu jest jeszcze więcej oczywiście jak grają kolumny A+B

Same siesty z yamahą grają dziwnie scena jest jakby rozmyta bas jest potężny ale brakuje środka i mocy potrzebnej właśnie do rocka oprócz tego jakby mniej szczegółów.Same Brendle grają jakoś (trudno mi to nazwać) jakby ocieplone łagodne i scena skupia się raczej do środka. a w połączeni A+B od razu scena jest dla mnie bardziej przejrzysta dokładnie wiem gdzie co gra . Wokale z środka jakby są przybliżone może za bardzo jakby powiększone ale wole tak niż wokal z samych siest gdzie jest jakiś rozjechany między kolumnami. Bas jest mięki i spręzysty w wokalach słychać delikatne oddechy co wpływa jeszcze bardziej na realizm przekazu. Talerze tak dźwięczą jakby stały w moim pokoju.

Niestety trochę zabawy jest z ustawieniem 2 par kolumn. Ale ten dzwięk wszystko wynagradza.

Podłączałem siesty pod Duala 1600CV i ten wzmacniacz jakby lepiej sobie radził z pokazaniem sceny. Wtym zestawieniu dodatkowe kolumny już tyle nie wnosiły za wyjątkiem basu a nawet jakby trochę psuły nie podobał mi się do końca dźwięk z dwóch par na raz.

Również jestem ciekaw które kolumny zagrają lepiej od Siest ale może pokombinujesz z innymi kolumnami właśnie które uzupełnią siesty.

a tak wyglądają

Ukryta Zawartość

post-22321-100004816 1263924868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stary audiofil, 19 Sty 2010, 17:31

szukaj uzywane rtl-tdl3,

lub kelly transducers kt-2

czy to te?

Ukryta Zawartość

i Kelly

Ukryta Zawartość

Mam ogromny szacunek dla takich konstrukcji. Jestem ciekawy tej klasy brzmienia... co dziś byłoby konkurencją dla tego zestawu? Jaki to był pulap cenowy?

Obie doradzane przez Ciebie konstrukcje sa na sprzedaż:

RTL

Ukryta Zawartość

i Kelly :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal735r, 19 Sty 2010, 17:49

>I mam rozumiec ze przesluchales WSZYSTKIE kolumny w tym przedziale cenowym?

Jasne, że nie wszystkie. Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie na forum (lub skorzystałem z czyjegoś pytania - nie pamiętam) i przesłuchałem wszystkie polecane w tym budżecie. Powiem krotko - byłem niezwykle rozczarowany. Ale faktem jest też, że ja szukam szczególnego dźwięku - opartego na silnej podstawie basowej z nienatarczywą górą (nie chcę analityczności, muzyka ma dawać relaks) ale też jak najbardziej przestrzennego, co przy podłogówkach wcale takie oczywiste nie jest.

I to, co wowczas zaoferował mi człowiek z polskiej manufaktury było daleko ponad możliwościami kolumn słuchanych w sklepach audio. Stąd moja opinia.

Dzięki za odpowiedzi. Rozwiązanie z dwoma parami kolumn na pewno jest oryginalne i ciekawe, ale wolałbym go nie stosować u mnie. Co prawda mam kolumny Technicsa, które grają z wieżą technicsa (taki zestaw) i mógłbym to wypróbować. Bardzo ciekawe są propozycje firmy Akustyk, ale boję się, ze kolumny te moga nie zagrać z moja Yamahą, dedykują je do wzmacniaczy lampowych. Nadal nie rozwiązałem mojego problemu. Chyba pozostają odsłuchy, tylko szkoda, ze nie mam mozliwości odsłuchania wszystkich zestawów, które mnie interesują.

Pozdrawiam

Do poszukiwań dołóż jeszcze te kolumny z porządną podstawą basową, ale też przeźroczyste. Do tego śliczne:) Wyjdą pewno ok. 2500-3000 zł.

Ukryta Zawartość

Poziom???

Czym byłby Świat bez Infinity...

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.