Skocz do zawartości
IGNORED

Mit Oracle 1.2 Prism Ultra Wide Band

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

A Twoim zdaniem na przykład taki głośnikowy Matrix 38 jest lepszy niż na przykład głośnikowy Magnum MA? HD60 to już dla mnie za dużo kasy do wydania...;-)

Moim zdaniem Matrix 38 jest fajniejszy niż Magnum MA, ma coś dodatkowego, coś co kręci bardziej, dźwięk jest ciekawszy w odbiorze.

Ja zmieniłem dwie pary Magnum MA na starą serię CVT350 Reference i jestem zadowolony. Dwa razy taniej i dwa razy bardziej muzykalnie [kosztem precyzji].

Moje zdanie jest następujące [w uproszczeniu] - im nowsza seria tym klarowniej, dynamiczniej, bardziej efekciarsko. Pytanie - co kto lubi?

Poniekąd trafne spostrzeżenie, jest coś takiego jak piszesz ale jest to związane z klasą sprzętu jaki używasz. W konstrukcjach topowych "poza wszelką oceną" jak np. Cabasse Atlantis najwyższe MIT'y prezentują poziom poza zasięgiem czegokolwiek. Tu nie ma wątpliwości co jest lepsze.

Wniosek nasuwa się chyba prosty, należy pamiętać, że kabel nie powinien odstawać za dużo od klasy urządzeń, nie będzie tak, że kupując kabel za 20000 zł uzdrowimy system za 10000 zł. Kabel pewnie obnaży wszystkie słabości i z czasem zacznie to dokuczać. Ratunkiem jest tańszy i bardziej gęsty dźwięk, pudrujący niedoskonałości.

Generalnie chodzi o to, żeby czerpać przyjemność ze słuchania w danym momencie a nie zmuszać się do czegoś co powinno zagrać lepiej.

• 5 tygodni później...

może cos o tym wyrobie popiszemy teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4521-0-53423700-1366001237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może cos o tym wyrobie popiszemy teraz

Chętnie ale mało kto ma doświadczenia z tak drogimi urządzeniami, bo już chyba nie jest kabel;-) Czekamy więc na opinię...

• 6 miesięcy później...

Troche czasu upłynęło, może coś z nowości omówimy.

Ukryta Zawartość

post-4521-0-76510400-1382430919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybitny IC. Wpięty w system daje typowe dla MIT-a brzmienie soczyste, z głębokim basem, pięknymi barwami i głębią sceny ale w tym przypadku również z dużą rozdzielczością.Bo przypadłością ciepłych i soczystych kabli jest słabsza rozdzielczość a tu jest świetna rozdzielczość.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sam się zastanawiałem nad wymianą moich MIT-ów na dłuższe i wtedy ew. na SHD lub ew. na Siltecha.

Niestety przetestować nie ma gdzie i trzeba by było kupić w ciemno.

Miał ktoś z was ten kabel na testach?

Jak tak to skąd?

Jak wypadł w porównaniu do poprzedników?

pozdrawiam

Miałem oba i oba rewelacja choć nieco inaczej grają. Cenowo 2m Siltech to można od razu dokupić mocne leki bo ciśnienie może niebezpiecznie skoczyć.U mnie na szczęście 1m był OK. MIT prawie nie ma dopłaty za długość, więc choć w tej kwestii wygląda to lepiej. Niestety nie ma skąd wziąć te kable na testy(MIT SHD) a Siltecha ma dystrybutor ale 1m. Na 2m na testy nie licz nigdzie na świecie.Takie rzeczy tylko na zamówienie pod klienta.

Tak ja mam, po to sa zdjęcia zrobione.

Siltechy miałem też niedawno i cieszę się, że udało mi się je sprzedać. Kiedyś już pisałem, że im dłuższy interkonekt tym MIT jest bardziej poza zasięgiem konkurencji.

W porównaniu do poprzedników to całkiem inny kabel. Nieprawdiopodobna aura towarzysząca nagraniu jest nieosiągalna przez cokolwiek.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Miałem oba i oba rewelacja choć nieco inaczej grają. Cenowo 2m Siltech to można od razu dokupić mocne leki bo ciśnienie może niebezpiecznie skoczyć.U mnie na szczęście 1m był OK. MIT prawie nie ma dopłaty za długość, więc choć w tej kwestii wygląda to lepiej. Niestety nie ma skąd wziąć te kable na testy(MIT SHD) a Siltecha ma dystrybutor ale 1m. Na 2m na testy nie licz nigdzie na świecie.Takie rzeczy tylko na zamówienie pod klienta.

Dystrybutor ma 0,75 m.

Taki kabel to ja mogę podłączyć ew. narzeczonej do depilatora . ;(

A co to znaczy inaczej grają?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak ja mam, po to sa zdjęcia zrobione.

Siltechy miałem też niedawno i cieszę się, że udało mi się je sprzedać. Kiedyś już pisałem, że im dłuższy interkonekt tym MIT jest bardziej poza zasięgiem konkurencji.

W porównaniu do poprzedników to całkiem inny kabel. Nieprawdiopodobna aura towarzysząca nagraniu jest nieosiągalna przez cokolwiek.

A jakie Siltechy miałeś?

Piszesz ,że SHD to całkiem inny kabel niż poprzednik.

A konkretnie co masz na myśli?

A miałeś te topowe Siltechy Empress Double Crown? Przynajmniej u mnie to też rewelacyjny kabel, jedyny srebrny IC z jakim mógłbym żyć.

Już pisałem wcześniej ,że Siltech nie gra jak typowy kabel ze srebra.

On gra ...... jak Siltech ;)

MIT SHD - blask góry, przestrzeń, głębia sceny, mięsisty, ciepły bas, bardzo nisko schodzi, ogólne wrażenie ciepła całego przekazu ale bez przymulenia, dobra rozdzielczość, dźwięk dociążony, masywny, ale też dużo powietrza, oddechu, duża soczystość wszystkich pasm.

Siltech - - super blask góry, niesamowita rozdzielczość poza zasięgiem innych, fajna średnica, lekko ciepły co jest rzadkie w srebrze i co ciekawe soczysty, lekkie rozjaśnienie brzmienia względem np MIT-a, dobry szybki bas ale nie schodzi tak nisko, nie ma takiej masy i potęgi jak w MIT,

lekkie odchudzenie przełomu wyższego basu i niższej średnicy.Ale to odchudzenie jest względem MIT-a.Równie dobrze można ująć to inaczej, że Siltech ma to w równowadze a MIT ma dodatkowo dociążony ten przełom.

Oba kable fenomenalne ale inne. Pewne cechy mają zbliżone ale inne już zupełnie różne.

Jarku, Siltechy najwyższy model, musiałem się zapoznać bo zrobiły na mnie wrażenie, chciałem więć się dogłębnie przekonać.

Nie da się opisać chyba czym nowy MIT różni się od starego, w nowym po prostu ta muzyka dużo bardziej żyje, jest żywa czy jak tam zwał, ma blask i ogromną aurę, której w starszych modelach nie było aż tak wyczuwalnej.

To są zupełnie inne emocje, to tak jak z preampem Kondo M1000 MKiio, który miałem, konstrukcja w środku z podstawówki ale blask, barwa i pomróki sali niesamowite.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku, Siltechy najwyższy model, musiałem się zapoznać bo zrobiły na mnie wrażenie, chciałem więć się dogłębnie przekonać.

Nie da się opisać chyba czym nowy MIT różni się od starego, w nowym po prostu ta muzyka dużo bardziej żyje, jest żywa czy jak tam zwał, ma blask i ogromną aurę, której w starszych modelach nie było aż tak wyczuwalnej.

To są zupełnie inne emocje, to tak jak z preampem Kondo M1000 MKiio, który miałem, konstrukcja w środku z podstawówki ale blask, barwa i pomróki sali niesamowite.

Mirek dzięki za opis.

Rozumiem ,że u ciebie lepiej wpasował się MIT niż Siltech i został?

Jeżeli pomiędzy SHD a MA-X jest taka różnica jak opisałeś to chyba należy się zastanowić.

Gratulacje.

Oba kable fenomenalne ale inne. Pewne cechy mają zbliżone ale inne już zupełnie różne.

No właśnie.

Trudna decyzja bo albo zostawić MIT-a i kupić SHD albo jednak Siltecha.

U mnie w sumie RCA i XLR to MIT-y więc może jednak kombinacja jednych i drugich to najlepsze rozwiązanie.

Siltech np. z DAC-a do PRE (aby sygnał był najwyższej czystości) a dalej już MIT-y do końcówek mocy mogą pozostać.

W sumie u mnie i dociązenie i rozdzielczość jest o.k. więc należy popróbować.

Po remoncie ustawiam nową szafkę w przyszłym tygodniu więc może jakoś pokombinuję i na chwilę podłączę Siltecha.

Muszę się przekonać na własne uszy i zdecydować.

Ale w jednym zgodzę się z wami IC MIT-a to na prawdę wybitne kable. Tak jak głośnikowe.

Ale AC to już nie ta liga. Przeciętne choć i cena za nie jest też przeciętna.

Niestety nie ma skąd wziąć te kable na testy(MIT SHD)

To skąd wyszarpałeś ? ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kupiłem bo co miałem zrobić.

Tak jak się spodziewałem ;)

Skoro można w Polsce dostać chociaż ten "wypłosz" Siltecha 0,75 m to zacisnę chyba zęby i wezmę na odsłuch.

Trochę będę musiał się nasmarkać ,żeby go podłączyć ale nie mam innego wyboru.

Jak zagra dużo lepiej niż ten MIT , który mam to wezmę kredyt w Providencie i chyba kupię Siltecha ;)

Jak zagra porównywalnie do MIT-a ale tylko inaczej to wezmę SHD.

I na tym chyba koniec jeżeli chodzi o wszelakie kable.

Jarku, pytałes skąd mam, ano była niedawno wystawa w USA i kupiłem exdemo. Interkonekty SHD widziałem tylko RCA, nie wiem czy są XLR już.

Jednego MIT'a SHD warto mieć, resztę bym kombinował z Sitlechem, to nie głupie, przypadkowo możesz osiągnąć nieprawdopodobne efekty.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku, pytałes skąd mam, ano była niedawno wystawa w USA i kupiłem exdemo. Interkonekty SHD widziałem tylko RCA, nie wiem czy są XLR już.

Jednego MIT'a SHD warto mieć, resztę bym kombinował z Sitlechem, to nie głupie, przypadkowo możesz osiągnąć nieprawdopodobne efekty.

Widzę ,że podzielasz mój pogląd ;)

Tak też spróbuję i wepnę RCA Siltecha pomiędzy DAC-a i PRE.

Takie same (najlepsze) efekty uzyskałem wpinając do żródła,dac-a ,pre i listwy Siltecha a na końcu toru dałem Anacondy Z-Tron i to był strzał w 10.

W zasilających Anacondy sprawdziły się u mnie lepiej niż MIT-y.

Ale AC to już nie ta liga. Przeciętne choć i cena za nie jest też przeciętna.

Jarek a miałeś u siebie Oracle Ac2. Z nim powinieneś się odnosić do innych topowych sieciówek.

Podzielam pogląd Jarka że Anaconda Z-Tron jest lepsza niż MIT ZIII, bo jest. ZIII to b.dobry kabel w rozsądnej cenie choć wtyki ma tak fatalne że trzeba je koniecznie wymienić. ZIII z dobrymi wtykami np Furutecha ale też pewnie innych firm to klasa wyżej niż zwykły ZIII.

Podzielam pogląd Jarka że Anaconda Z-Tron jest lepsza niż MIT ZIII, bo jest. ZIII to b.dobry kabel w rozsądnej cenie choć wtyki ma tak fatalne że trzeba je koniecznie wymienić. ZIII z dobrymi wtykami np Furutecha ale też pewnie innych firm to klasa wyżej niż zwykły ZIII.

ZIII to taki best buy dla maluczkich:-)...na pewnym poziomie nie do pobicia w połaczeniu z tranzystorem.

Troche czasu upłynęło, może coś z nowości omówimy.

Biję pokłony przed królem! A jak się ma porównanie 1.3 do SHD? Czy wszystko dużo lepiej czy coś tylko trochę?

A jak wpływ pokrętełek na dźwięk? Są to znaczące róznice? Jakie masz preferencje w ich ustawianiu?

moreno,

ustawienie pokręteł tylko na poczatku daje frajdę, potem już się nie chce zmieniać ale fakt, że działają w bardzo fajny sposób. Z basem przede wszystkim dostajemy tak jakby bardzo, bardzo mocny wykop na samym końcu wybrzmienia, czegoś takiego nie da się osiągnąć z innym kablem, robi wrażenie.

1.3 i SHD to zupełnie inne wyroby, są cechy wspólne ale drogi ich się rozchodzą bardzo szybko. Nie da się określić, który jest lepszy bo 1.3 ma klasę i tyle. SHD daje dużo szczęścia w odbiorze muzyki a to na razie zachwyca, mamy tu do czynienia z czymś ala KONDO. Bez wzgledu na to czy to prawdziwe czy nie, szczególnie przy niskich pomrókach sali w okolicach 25Hz (w kondo przy 50Hz było aż 12db podbicia) jest pięknie a tego powinniśmy szukać.

w kondo przy 50Hz było aż 12db podbicia

Z ciekawości pytam - jak to zmierzyłeś i o jakim urządzeniu Kondo piszesz?

Czy chodzi o preamp M1000?

Mierzysz samo urządzenie, czy jego zachowanie w konkretnym pomieszczeniu?

12dB podbicia - to musi rodzić pytania.

Przy okazji - estetyka brzmienia Kondo do mnie osobiście nie trafia...

Jeżeli topowego Siltecha ma polski oficjalny dystrybutor, a tego MITa polski nieoficjalny dystrybutor, to trza pożyczyć i porównać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeżeli topowego Siltecha ma polski oficjalny dystrybutor, a tego MITa polski nieoficjalny dystrybutor, to trza pożyczyć i porównać.

A kto jest polskim "nieoficjalnym" dystrybutorem MIT-a ?

Siltecha dostanę we wtorek na odsłuch.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.