Skocz do zawartości
IGNORED

Mit Oracle 1.2 Prism Ultra Wide Band

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dystrybutorem MIT na Polskę jest Audioforte ale nie mają SHD na stanie. Tylko na zamówienie pod klienta.

Ciekawy jestem czy Panowie swoje żony też ze zdjęcia w ciemno wybierali?

Jak słyszę tekst typu : "Nie mamy tego produktu bo jest pod indywidualne zamówienie klienta" ..... to mnie szlag trafia.

Rozumiem kolumny za 300 tyś , ale kable ?

Różne MITy mają ale nie te topowe. Na ich miejscu też byś ich nie miał na stanie. To za duży wydatek dla małej firmy a rynek zbytu a u nas jest bardzo mały.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Różne MITy mają ale nie te topowe. Na ich miejscu też byś ich nie miał na stanie. To za duży wydatek dla małej firmy a rynek zbytu a u nas jest bardzo mały.

O.K. wydatek może i duży ale skoro są dystrybutorem np.MIT-a to chyba chociaż 1 kabel jako demo powinni mieć.

Tak jak inne firmy.

Wyobraż sobie ,że chcesz kupić Porsche Panamera za 600.000 pln i po przyjściu do dealera słyszysz :

"Prosze sobie wybrać kolor samochodu z katalogu a jazda próbna to w sumie po co Panu , niech pan zamknie oczy , usiądzie wygodnie na taborecie a my Panu damy kierownicę od Daewoo Tico a resztę to Pan sobie wyobrazi....".

O.K. wydatek może i duży ale skoro są dystrybutorem np.MIT-a to chyba chociaż 1 kabel jako demo powinni mieć.

Tak jak inne firmy.

Wyobraż sobie ,że chcesz kupić Porsche Panamera za 600.000 pln i po przyjściu do dealera słyszysz :

"Prosze sobie wybrać kolor samochodu z katalogu a jazda próbna to w sumie po co Panu , niech pan zamknie oczy , usiądzie wygodnie na taborecie a my Panu damy kierownicę od Daewoo Tico a resztę to Pan sobie wyobrazi....".

Masz rację ale fanów aut jest więcej niż audiofili...a fanów MITów tylko garstka...w Polsce oczywiście. Przyznaj ilu masz znajomych którzy wydadzą na auto z 300 tyś PLN a ilu którzy na kabel głosnikowy wydadzą 100 tyś PLN?

W Audio Forte najwyższy model na stanie to chyba HD60? Może 90? Marnie...

Panowie a robił ktoś porównania Oracle Matrix HD 120 i Oracle Matrix Super HD 120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4521-0-36608400-1382593946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja robiłem HD120 i MA-X.

Różnica jak dla mnie nie wielka.

MA-X trochę bardziej przejrzysty i z lepszą górą - minimalnie.

Wg. ,mnie nie warto dopłacać.

Ja również robiłem porównania np Oracle 1.2 z Oracle Matrix HD 120, różnica niby na korzyśc Matrix HD 120 ale Oracle 1.2 momentami były nie gorsze a wręcz proponowały zupełnie cos innego. . Całościowo Oracle Matrix HD 120 są trochę lepsze od Oracle 1.2 ale dopłata już spora.

Panowie, czy nie wydaje się wam kuriozalne, że firma MIT w stosunkowo krótkim czasie oferuje tyle odmian teoretycznie topowego modelu?

To który z nich jest "the best"? A może użytkownik ma ciągle być gotowy na dalsze poszukiwania i wymianę na coraz to nowsze modele?

Panowie, czy nie wydaje się wam kuriozalne, że firma MIT w stosunkowo krótkim czasie oferuje tyle odmian teoretycznie topowego modelu?

To który z nich jest "the best"? A może użytkownik ma ciągle być gotowy na dalsze poszukiwania i wymianę na coraz to nowsze modele?

W USA ludzie lubią jak się coś dzieje w interesie. Muszą być zmiany... my w Europie a tym bardziej goście w Japonii preferują rzadkie wymiany oferty. Ile to lat jest oferowany kabel firmy Kondo?

u MITa jednak chyba ostatnio oszaleli z tymi wymianami oferty. Mało kto się w tym wszystkim orientuje. jednak w USA na pewno wygląda to tak, że człowiek kupuje topowe MITy u swojego ulubionego sprzedawcy w salonie a za rok przychodzi i prosi o nowość a staroć zostawia w rozliczeniu. Jest też program upgrade kabli MITa. Nie wiem jak to u nich wygląda ale u Transparent Audio można dkonać upgrade niemal wszystkich modeli...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Hehehe... są tacy szybcy w zmianie kabli, że nawet ich własna strona www za nimi nie nadąża ;)

Na ich stronie nie ma zdjęć ich kabla SHD pomimo ,że już go oferują.

A tak na poważnie to uważam ,że skoro masz dobry kabel i jesteś z niego zadowolony to jego zmiana nie powinna odbywać się dla samej zmiany i bycia posiadaczem aktualnego modelu tylko w przypadku ,gdy ten kabel znacznie odbiega (na+) od poprzednich serii.

Ja tego w MIT -cie nie zauważyłem aż w takiej drastycznej skali.

Kupno np. tego IC SHD (bo o nim cały czas mowa) wchodzi w rachubę tylko w przypadku opisanym j.w.

Dlatego trzeba posłuchać u siebie w systemie a nie sugerować się opisami w kolorowych gazetkach.

Tam wszystkie nowości biją zazwyczaj na głowę poprzednie modele (przynajmniej w "obiektywnych i nieodpłatnych" recenzjach ) ;)

Masz rację ale sam wiesz, że są ludzie, którzy kochają zmieniać i mieć to co topowe w danej chwili...i bardzo dobrze bo dzięki nim ma się w dobrej cenie nowość poprzedniego sezonu:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Masz rację ale sam wiesz, że są ludzie, którzy kochają zmieniać i mieć to co topowe w danej chwili...i bardzo dobrze bo dzięki nim ma się w dobrej cenie nowość poprzedniego sezonu:-)

No właśnie ;)

Tak jak w każdej innej branży.

No może z wyłączeniem branży piekarniczej.

Tutaj ja preferuję "aktualne modele" ;)

milimetr, a ile razy firma MIT zmieniała ofertę na kable sieciowe? Ja pytałem o to i wiem, że jeżeli mają coś co przyniesie znaczący postęp to wprowadzają i tyle.

Shunyata to robi co roku i to akurat jest OK. Co robi najlepszy na Świecie Acrolinc, teraz jest nowy a poprzedni najwyższy model już jest beeee.......

Sieciówki MITa to trochę inna kwestia. MIT w sieciówkach się nie specjalizuje. Mają, bo mają i już. Znam ACI i ZIII i w moim systemie tyłka nie urwały.

Notoryczne upgrady to taka amerykańska maniera.

Przerabiałem to jak byłem posiadaczem sprzętu marki Audio Research.

Jeszcze urządzenia nie zdążyły dobrze ze Stanów przyjechać, a już był model MKII, MKIII. Nikt firmom nie zabroni prawa do "ciągłego doskonalenia", ale jest to trochę frustrujące.

Jak inżynier zrobił model "reference", a za chwilę wpadł na pomysł, że może lepiej dać w zasilaczu lampę (CD7, CD8), to pytanie czy to jest poważne.

Sorry za off top.

milimetr, a ile razy firma MIT zmieniała ofertę na kable sieciowe? Ja pytałem o to i wiem, że jeżeli mają coś co przyniesie znaczący postęp to wprowadzają i tyle.

Shunyata to robi co roku i to akurat jest OK. Co robi najlepszy na Świecie Acrolinc, teraz jest nowy a poprzedni najwyższy model już jest beeee.......

A w USA to ktoś zna firmę Acrolink?

Sieciówki MITa to trochę inna kwestia. MIT w sieciówkach się nie specjalizuje. Mają, bo mają i już. Znam ACI i ZIII i w moim systemie tyłka nie urwały.

Ale na wystawach grają ZIII z topowymi IC i głosnikowymi MITa i dają radę skoro systemy okablowane takimi setami MITa najczęściej zdobywają tytuły dźwięku danego Audio Show...

Poza tym taki ZIII to tanizna w porównaniu do siecówek z wyższej półki Siltecha czy Shunyata.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A w USA to ktoś zna firmę Acrolink?

Tak jak w Europie (z wyłączeniem Polski).

W Niemczech Acrolink to znają chyba tylko najstarsi górale.

Esoteric też mało znany.

Jak ostatnio zmieniałem sprzęt to właśnie Esoteric był jednym z moich faworytów ale cieniutko było z wyborem.

I jeszcze jedna sprawa patrząc na rynek audio/tv.

Kable kablami ale co powiecie na rynek telewizorów.

Jeszcze nie tak dawno 5-7 lat temu telewizor plazma albo póżniej lcd kosztował tyle co mieszkanie a dzisiaj ten sam telewizor (w najnowszym , aktualnym wydaniu) kosztuje ułamek tamtej ceny.

Teraz telewizor 55" jest w cenie "monitora do komputera" sprzed kilku lat.

Kupujesz w poniedziałek telewizor LCD a w piątek nie przedstawia on większej wartości.

Ale co by nie mówić branża TV rozwija się obecnie chyba najbardziej dynamicznie a zmiany nie są tylko kosmetyczne albo na papierze jak w audio.

Walcz o każdy tysiąc...milionerzy nie mają litości w targowaniu się to czmu my mamy ją mieć? Zawsze też mogą coś dodać jeśli nie chcą opuścić...na przykład porządny coaxial:-)

• 1 miesiąc później...

Trochę czasu minęło, słucham nowego interkonektu MIT'a MA-X SHD i może już czas żeby napisać jakie wrażenia.

Porównanie zacznijmy od starego modelu Oracle MA-X. Pierwszą i niezaprzeczalną sprawą jest tak zwana trójwymiarowość sceny czyli 3D. Na tym polu nowy MA-X SHD pokazuje dużo ale to dużo więcej od starego. Momentami ma się wrażenie jakby dźwięk ze starego MA-X stał dosłownie na linii kolumn tylko a nowy pokazywał stadion za kolumnami. Potrafi taka prezentacja zrobić wrażenie.

Kolejnym aspektem dość ciekawym jest niesamowicie duża ilość powietrza na dole, która tworzy pewnego rodzaju aurę niesamowicie wkręcającą w muzykę. Sam bas wiadomo to tak jakby nie jedna ale dwie sekcje basowe stały obok, niesamowity wykop i kontrola i tu chyba żaden kabel nie może się z MIT'em równać.

Proletariusze łączmy się z towarzyszami na Ukrainie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko na topowych Acrolinkach są instrumenty w stronę słuchacza i nic więcej chyba.

Zależy na jakich kolumnach, to nie takie oczywiste.

Dobrze że nie w inną stronę...

W inna stronę są jak orkiestra schodzi ze sceny, mówię Ci pełna holografia ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zależy na jakich kolumnach, to nie takie oczywiste.

W inna stronę są jak orkiestra schodzi ze sceny, mówię Ci pełna holografia ;)

Na Acrolink'ach ja słyszę najwięcej pod kolumnami, robi się bardzo dużo powietrza tam na dole, sam nie wiem tylko skąd. Jak się domyslam może to być jakaś tajemna moc ujawniająca się w określonym momencie czyli w sytuacji jak się wymienia stare Acrolink'i na nowe modele, wtedy ta nowa para ma już tą moc.

Na Acrolink'ach ja słyszę najwięcej pod kolumnami, robi się bardzo dużo powietrza tam na dole, sam nie wiem tylko skąd. Jak się domyslam może to być jakaś tajemna moc ujawniająca się w określonym momencie czyli w sytuacji jak się wymienia stare Acrolink'i na nowe modele, wtedy ta nowa para ma już tą moc.

Pewnie jesteś oryginałem i masz kolumny pod sufitem ;)

Poważniej w kolumnach z dopalaniem średnich i wysokich na tył, to robi coś zupełnie innego w pomieszczeniu i nie jest to sygnatura MBL-owych szyszek. Jest bardzo sympatycznie tylko czemu za parkę XLR-ów circa 25kzł? nie wiem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Coroczne upggeady to dla fanatykow, japoniczycy stosuja to w swoich motorach sportowych od dawna. Co rok nowe usprawnienia.Z jednej strony niby chodzi o osiagi( zreszta w audio tez) ale z drugiej to gra psychologiczna na klientach. A z trzeciej strony;) jezeli ludzie nie wiedza kiedy przestac to niech placa:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No ostatnio MIT również robi niemal coroczne wymiany serii. Ja już nie mogę się połapać co i jak.

Ktoś miał już kontakt z najnowszymi modelami kabli SL-Matrix 39s speaker interface? 3000 USD za nowe to jeszcze w miarę normalny poziom cenowy. Mi sie podoba że mają małe puszki, bo muszę kable podłączyć do monitorów a nie mam zamiaru ogladać dyndających wielkich pudełek, a wersje z przedłuzonymi końcówkami przewodów są trudne do kupienia z drugiej ręki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.