Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1500AE zestaw - kable sieciowe

petro

Rekomendowane odpowiedzi

witam

po zmianie sprzetu ( pianocraft na ww zestaw ) mam teraz dylemat. Czy zmiana kabla sieciowego coś wniesie? Przeglądalem wyszukiwarkę i ogólnie można rzec iż ile wpisów ,tyle opinii. Dodam,że jeśli miałbym kupować, to raczej w rozsądnym przedziale cenowym ( maks do 400 pln). Dlatego pytam - czy jest sens zmieniać firmową sieciówke na , powiedzmy Artech Audio Se, czy podobny w tej klasie.

https://www.audiostereo.pl/topic/46473-denon-1500ae-zestaw-kable-sieciowe/

zapomniałem dopisać - nie mam możliwości wypożyczenia, chyba że zakup na allegro i potem zwrot. jednak wydaje mi się że efekt będzie, jak piszesz. dlatego pisze na forum o poradę

Wg mnie porządne sieciówki mają sens tylko i wyłącznie w momencie gdy pomiędzy gniazdkiem na ścianie a urządzeniem zasilanym znajduje się jeszcze coś, co jest odpowiedzialne za filtrowanie prądu. Mówię tutaj o wszelkiego rodzaju listwach filtracyjnych - ale takich z prawdziwego zdarzenia oraz kondycjonerach. Dobra sieciówka umieszczona za takim filtrem może dać nam efekt zgodny z zasadą działania dobrej sieciówki...czyli eliminacje zakłóceń elektromagnetycznych w prądzie dostarczonym do urządzenia.

petro

Sieciówki zostaw sobie na sam koniec. Nic nie napisałeś o swojej konfiguracji sprzętowej:)

Rozumiem, że te Denony 1500 same wydobywają z siebie dźwięki:)? Najpierw zestaw wzmacniacz Denona z odpowiednimi kolumnami co tylko pozornie jest łatwe. Polecam spróbować z Kefami. Odradzam Dali. Prawidłowa aplikacja Denonka 1500 odwdzięczy się całkiem przyzwoitym dźwiękiem, bo to jak na swoją cenę 2.000? fajny wzmacniaczyk jest:)) Zostanie zabawa z interkonektem i kablami głośnikowymi. Też trzeba dobierać z rozmysłem, nic na chybił - trafił. Generalnie z Denonem sprawa wygląda tak - mocno akcentuje przełom góry i średnicy, ma przyzwoity, szybki, nisko zchodzący bas. Właściwa średnica jest "wciśnięta" między dominujące: górę i bas. Jeżeli dasz kolumny akcentujące górę pasma i wepniesz kable kładące nacisk na ten zakres, wyjdzie metaliczna kaszana. Pic polega na tym żeby uspokoić górę i wypchnąć średnicę. Interkonektu szukałbym w stajni VDH. Kabli głośnikowych i sieciowych, żeby nie było masakrycznie drogo... może Oyaide ze szpuli? Nie zawadzi też spróbować z tanimi "zamulaczami" VDH. Posiadaczy Denonków jest od groma, z pewnością ktoś Ci coś doradzi. I co to znaczy: "nie mam możliwość odsłuchu"? Mieszkasz na terytorium dotkniętym konfliktem zbrojnym?

Mam Denona - obecnie 2000AE i wiem ze zmiana sieciowki i podlaczenie dobrej listwy sieciowej moze duzo a nawet bardzo duzo zmienic na plus.Jednak:

1.trzeba miec dobre lub bardzo dobre glosniki - slabe tego nie wychwyca

2.wiecej poprawi dobry interkonekt -w przypadku Denona np.MIT

3.Denon do serii 2000 wlacznie nie ma w wyjsciu zasilajacym 3 tylko 2 bolce a to w przypadku dobrych sieciowek i listw zmniejsza pozytywny efekt

3.Koszt dobrych sieciowek+listwa+interkonekt to ok 2200 euro

Wiec w Twoim mprzypadku zdecydowanie lepiej posluchac rady poprzednika i wyzej wymieniona kwote przeznaczyc na LEPSZE GLOSNIKI

Koledzy pisza żebyś zmienił kolumny dokładajac te piemiadze. Ciekawe na jakiej podstawie skoro nie zauważyłem abyś pisał jekie masz kolumny.

Po drugie zmieniajac kolumny sprawa sieciówek i tak pozostaje otwarta tym bardziej, ze bardzo "obeznani" koledzy stwierdzili że czym lepsze kolumny tym wieksza mozliwość wyłapania róznic miedzy kablami. .

Po trzecie proponuję w ciemno sieciówkę Bartek 1 do CD i Vincenta do wzmaka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

dzieki za odzew. na razie mam kolumny Dali Concept 6 - pozostałość po poprzednim zestawie. zakup nowych planuje, ale w raczej odleglejszym terminie. nie chce sie spieszyc bo zamierzam kupic najlesze, na jakie mnie stac ( doceniam bowiem znaczenie porządnych kolumn ). interkonekty to osobny temat, ale w tym przypadku bawiąc się pozyczonymi od znajomych zauważam ( nie tylko moja opinia) różnice, więc zamierzam troche poeksperymentowac. pytałem o sieciowki bo wg tego co przeczytałem roznie moze byc - wole wspomniane 400 zl wydac na interkonekt. i tak pewnie po zmianie kolumn zacznie sie wszystko od nowa, ale jak juz wspomnialem to raczej odległa przyszłość.

w sumie to jesten na razie zadowolony z tego co plynie z kolumn a moje obecne rozterki to proba dalszej poprawy dzwieku w miare tanim kosztem.

Denonka podłaczam do Denona DCD 1500 AE inetrkonektem Profigold PGA 3000 (również spadek po pianocrafcie), kable głośnikowe, to Real Cable TDC 300. Pomiesczenie odsłuchowe ok 35 m w miare regularny ksztalt ( obecne wnęki i połaczenie z kuchnią i jadalnią).

Muzyka to głównie jazz (spokojne składy), czasem rock ( w starym wydaniu), sporadycznie klasyka.

To chyba wszystko, jeśli chodzi o zestaw i preferencje.

Dzieki wszystkim za odzew - nie pisze czesto, dopiero jak mam konkretny problem, raczej jestem czytelnikiem.

odnosnie innych pytan to nie mieszkam na ksiezycu, u mnie panuje pokoj. do najblizszego w miare dobrego salonu audio ok 90km ( w miescie nie ma nic poza euro agd i media expertem )

jak juz wczesniej pisalem biore pod uwage zakup za kaucja i ewentualny zwrot ale to zabawa na kilkanascie dni, wiec musze miec pewnych faworytow, zeby proby nie trwaly w nieskonczonosc.

petro, 26 Paź 2008, 10:25

>witam

>po zmianie sprzetu ( pianocraft na ww zestaw ) mam teraz dylemat. Czy zmiana kabla sieciowego coś

>wniesie? Przeglądalem wyszukiwarkę i ogólnie można rzec iż ile wpisów ,tyle opinii. Dodam,że jeśli

>miałbym kupować, to raczej w rozsądnym przedziale cenowym ( maks do 400 pln). Dlatego pytam - czy

>jest sens zmieniać firmową sieciówke na , powiedzmy Artech Audio Se, czy podobny w tej klasie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- polecam ten kabel sieciowy ; jest ZNACZNIE lepszy od Vincenta ; jest to DIYowa wersja/kopia Neela N14 ; wypożyczyłem go do odsłuchu i zostawiłem go sobie , tylko że (z najtańszym) wtykiem IEC Furutecha za 110zł(warto do niego dopłacić , bo istotną różnicę , w porównaniu do zwykłego wtyku , słychać - jeśli ktoś chce wiedzieć) ; ten kabel jest niewiele droższy od 400zł (Petro) i od Vincenta ; jakość jak nie DIYowa - praktycznie "fabryczna" jest - żadnych uwag nie mam .

Podsumowująć : SUPER sieciówka za jeszcze w miarę rozsądną cenę - jeśli ktoś takiej szuka to będzie/jest najlepszy wybór ; wersja ze zwykłymi wtyczkami już jest SUPER , a z Furutechami (- mimo iż mam kabel tylko z IECem) stawia kropkę nad "i" i zamyka temat sieciówki za rozsądną cenę przy BARDZO DUŻYM wpływie na dźwięk .

p.s. Można go wypożyczyć do odsłuchu .

Ukryta Zawartość

jesli ten kabel jest faktycznie tak dobry jak NF14 Gold od Neela to warto go wyprobowac,bo ja mam oryginal i z Denonem rzeczywiscie dziala b.dobrze i nawet bez listwy zasilajacej.Ja podpinalem ten kabel do kilku wzmacniaczy,nawet do telewizora i za kazdym razem efekt byl b.dobry.Jesli bedziesz mial 1-en to podepnij raczej pod wzmacniacz.Ale majac 400zl nie szukalbym raczej poprawy w sieciowce.Zostaw to sobie na koniec.Lepiej poczekac,kupic docelowe glosniki,potem dopasowac kable ale lepiej moim zdaniem zaczac od interkonektow.

plustek, 26 Paź 2008, 19:41

>jesli ten kabel jest faktycznie tak dobry jak NF14 Gold od Neela to warto go wyprobowac,bo ja mam

>oryginal i z Denonem rzeczywiscie dziala b.dobrze i nawet bez listwy zasilajacej.Ja podpinalem ten

>kabel do kilku wzmacniaczy,nawet do telewizora i za kazdym razem efekt byl b.dobry.

- Ja podpinałem TV CRT do różnych listew/kondów i żadnej zmiany nie zauważyłem , ale FAKTEM jest że mój/moje TV miały/ma kabel dwużyłowy (i oczywiście - na stałe zamocowany - marny) i tu może był zauważalny brak (a TAKŻE w samej technologi wyświetlania obrazu przez CRTki) wpływu ?

Plustak a Ty do jaiego TV podpinałeś sieć. Neela ?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia , spostrzeżenia i wnioski z podpinania sieć. do TV ?

plustek, 26 Paź 2008, 19:41

Jesli bedziesz

>mial 1-en to podepnij raczej pod wzmacniacz.Ale majac 400zl nie szukalbym raczej poprawy w

>sieciowce.Zostaw to sobie na koniec.

Tak , tylko że dzięki kablowi łatwiej się dostrzeże czego szukać (jakiego dźwięku) , a po za tym (dobre/neutralne , np. Neele , Vincent , czy ten który polecałem) sieciówki nie trzeba dobierać aby modyfikować brzmienie i nie trzeba będzie ich odsprzedawać i w tym sensie jest to całkowicie bezpieczny zakup/wybór .

Chyba właśnie najlepiej od konda/listwy i sieciówek zacząć składanie zestawu - nie trzeba będzie ich odsprzedawać (a i tak trzeba je będzie kupić) i (po drugie primo) łatwiej usłyszy się

(dopiero szukanego) sprzęt/charakter dźwięku sprzętu .

Ja podpinalem Nella NF14gold pod dwa telewizory-LCD Samsunga LE46 F71B oraz moj obecny Pioneer PDP-LX5090H.W obu przypadkach efekt byl wyrazny.W przypadku plazmy pioneera moglbym rzec nawet ze spektakularny-wreszcie przestalem do kazdego filmu osobno ustawiac proporcje barw,kontrast czy jasnosc,poprostu na ustawieniu optimal jest idealnie i co ciekawe dodatek listwy kondycjonujacej poprawil juz tylko subtelnosci ze tak napisze.Co do opinii ze NF14gold jest b.uniwersalny to ja tez sie pod tym dwoma rekami podpisuje,choc ja do denona podpialem Blue Energy -jest lepiej zwlaszcza wzmacniacz,a cena ta sama choc material ponoc lepszy no i NF14 juz nowych ponoc nie bedzie bo sie kooperant z niemiec zamknal.

Plustek :

"NF14 juz nowych ponoc nie bedzie bo sie kooperant z niemiec zamknał"

- ale dostawca kabla do N14/N7 , czy wtyczek , czy może samego złocenia wtyczek ?

Plustek :

"Co do kolejnosci wyboru sprzetu ,to pozwole sobie sie nie zgodzic,ale przeciez to i tak kazdego z nas indywidualna sprawa."

- miałem raczej na myśli że też NIE BĘDZIE błędem przed klockami/razem z klockami zakup sprzętu zasilającego .

Dokladnie nie wiem ale chodzi o firme a raczej manufakture,ktora robila polaczenia.Jesli jednak moge cos zasugerowac ,to kable Blue Energy(sprawdzilem)sprawdzaja sie lepiej od NF14 -wyraznie lepiej, choc nokaut to to nie jest.

Co do kolejnosci zakupu - pewnie ze bledem nie jest, ale zwykle po zakupie klockow jakis czas brakuje kasy.Mysle wiec ze lepiej poczekac,dozbierac i porzadne kabelki kupic -w kolejnosci najpierw interkonekty a potem sieciowki i kondycjoner.Do tych ostatnich zreszta jak ktos juz slusznie zauwazyl -dorasta sie wolno.

zyzio,tylko ta cena...(chociaż taką shunyate to chetnie bym wyprobował) - chyba jednak rozsadek wezmie gore, posłucham waszych rad i na razie dam sobie spokój z sieciówkami - i tak delektuje sie muzyka, dosłownie poznaję moje płytki od nowa. a jak dzis zapuściłem Vivaldiego z SACD to czułem sie jak na koncercie

"plustek, 27 Paź 2008, 17:38

>Dokladnie nie wiem ale chodzi o firme a raczej manufakture,ktora robila polaczenia."

- z tego co ja gdzieś czytałem to do Niemiec wysyłali do złoceń zwykłe wtyczki montowane

w Neel N14 ; a takiego złocenia (złoto nałożone na nikiel/chrom) ja nie akceptuję , choć nie neguję wpływu tego złocenia na dźwięk , natomiast położenie złota (czy srebra) na metal "właściwy" dałoby lepszy efekt .

"plustek, 27 Paź 2008, 17:38

Jesli jednak

>moge cos zasugerowac ,to kable Blue Energy(sprawdzilem)sprawdzaja sie lepiej od NF14 -wyraznie

>lepiej, choc nokaut to to nie jest."

- tylko że Enerr Blue Energy jest droższy (choć teraz jest/bywa wyprzedaż za 1125zł - czyli w cenie N14Gold) od Neel N14Gold i ZNACZNIE droższy od kabla tom.m .

Miałem Enerra Red Arrow i okazał się słabszy od Vincenta .

zyzio

Co to Shunyaty Diamondback to racja - kupiłem tę sieciówkę w ciemno za 5 stów i ze źródłem czy pre rewelacja aż strach pomyśleć co dają te Pythony i inne Shunyaty.

Czy Thunder Artecha wnosi podobne zmiany, czy raczej w inną stronę ?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

petro, 27 Paź 2008, 21:15

>zyzio,tylko ta cena...(chociaż taką shunyate to chetnie bym wyprobował) - chyba jednak rozsadek

>wezmie gore, posłucham waszych rad i na razie dam sobie spokój z sieciówkami - i tak delektuje sie

>muzyka, dosłownie poznaję moje płytki od nowa. a jak dzis zapuściłem Vivaldiego z SACD to czułem sie

>jak na koncercie

Moim zdaniem popełniłeś mały błąd kupując zestaw PMA/DCD. Chociaż jest to zestawienie firmowe - nie jest najszczęśliwsze(średnica). Odpowiada za to odtwarzacz. Ja z tego zestawu wziąłbym wzmacniacz i podpiął do niego cedeka Marantza lub Naima. W obu przypadkach dawało to znacznie lepszy rezultat niż z odtwarzaczem Denona. Na tym etapie pomyśl może o zakupie zewnętrznego przetwornika. Sieciówki zostaw sobie na koniec, jak już będziesz miał dobrane kolumny i kable sygnałowe. Sieciówki to wisienka na torcie. Ta wisienka jest jednak cholernie istotna. Bez niej tort po prostu nie jest wyjątkowy:)

=> petro

Poluj na Shunyatę, nie kupuj nowych kabelków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.