Skocz do zawartości
IGNORED

Dystrybutorzy podnoszą ceny!!!

thommy7

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

skurwiele robia co chca, mialem kupowac projektor za okolo 8200 pln i w ciagu 3 tygodni byl jeszcze wzrost euro i jak chcialem finalizowac to juz podali cene ponad 10000 pln, nie wierze , ze w ciagu 3 tygodni sprzedali trzy sztuki i zamowili nowe po nowym euro, zreszta dalej na allegro sie oglaszaja z 3 sztukami wiec cos to wszystko podejrzane, chca sie nachapac na maksa, bo kupowali po innym kursie , a teraz beda sprzedawac jak sie znajdzie jelen za absurdalny pieniadz, ja sie zniechecilem i teraz to juz poczekam, przezyje bez projektora a kutasom nie dam zarobic, jak wola zeby im sie sprzet kurzyl na zapleczu to niech nawet 12 tysiecy zaspiewaja...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

ktos pisal o mniejszym zysku, wrecz sie k... rzucili do podwyzek, nie wierze , ze sprzedal w tamtym tygodniu projektory po 8999 i w tym sa juz z nowego zamowienia po 9890, oni w tej chwili przy takim euro nic nie zamawiaja, spekuluja tylko tym co maja na polkach, ja pier**le, nie dam sie naciagac, poczekam , az im zlodziejom rura zmieknie i ceny wroca do normy, trzeba przerwac to szalenstwo....

Sprzedawcy po świńsku chcą zarobić na spadku PLN.

Jakieś 2 miesiące temu byłem na odsłuchu Accuphase w salonie. Na półce stał DP-500 za 18 900. W ramach promocji chcieli mi go sprzedać za 15 0000. A ja głupi nie wziąłem !!!

Teraz ten sam CD stoi za 25 999 ;-) W "promocji" mogą go sprzedać za 20 000 ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

electro nie gorączkuj się ! ceny cenami a kupujących nie ma ... generalnie sprzedawcy mają biedę ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W wakacje kupowałem w Action kilka prostych komputerów do biura - razem z XP wychodziły po ok 850zł/szt. Teraz zamówiłem kilka kolejnych i niestety cena wzrosła do ok 1100zł :-(

Skaner MIMIO - z 2k do 3k zł. Podobnie projektory.

Wszyscy mają ten sam problem. Nie da się utrzymać cen na niezmienionym poziomie, gdy złotówka osłabiła się o kilkadziesiąt procent.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

no ale to nowe zamowienie jest, przeciez nie mieli tych komputerow na stanie, tutaj ja pisze o tym , ze 'dystrybutor' kupuje za powiedzmy 6tysi 3-6 sztuk projektorow, sprzedaje za 8200 pln, no niech bedzie, chcesz kupic, minely 3 tygodnie, zorientowali sie ze warunki osobistego importu sie pogorszyly bo to 1800 euro to jest juz co innego i k... przyjebie Ci cene 10-11 tysiecy i czeka na jelenia, 2 tysiace zarobku bylo k... malo, trzeba wziac 5 tysiecy na sztuce jak tylko rynek pozwoli, ale ch*ja ja nie kupie, predzej sprowadze , nawet uzywany z zagranicy niz dam palantom zarobic, niech im sie sprzet kurzy, wola czekac na jelenia i zamrozic gotowke to prosze barzdo...

Electro - a wiesz co to jest koszt odnowienia magazynu ? Przy dużym wzroście kursu EUR czy USD koszt odnowienia magazynu może przekroczyć wpływ ze sprzedaży. Z punktu widzenia bilansu niby jest na plusie, a jednak okazuje się, że w kasie pusto... szczególnie gdy trzeba na zakup wyłożyć pieniążki z góry. W drugim przypadku gdy pracuje się z odroczoną płatności w walucie trzeba cenę w PLN podnieść żeby nie dołożyć na różnicy kursowej z dnia przyjęcia towaru a z dnia wymagalności.

P.S. Z dobrych nowin - od kilku dni jest duży spadek PLN/USD, ciekawe jak długo się utrzyma.

Arek__45, 12 Mar 2009, 15:47

>...a UK obnizaja ceny...:)

Jak w PL przeliczysz ceny na GBP po bieżącym kursie to też Ci pewnie wyjdzie, że na niektórych produktach jest taniej niż w styczniu. Mimo, że cena w PLN jest wyższa.

cooger

ja wszystko wiem, opisuje sytuacje zeby inni zwrocili tez uwage na te patologie wg mnie, oczywiscie, ze kazdy wzrost ceny da sie wytlumaczyc, natomiast rzadko u nas sa spadki cen na tym rynku, dlatego moze w tym watku bedziemy patrzec cwaniakom na raczki, duzo ludzi -potencjalnych klientow czyta to forum i dzieki temu sie zastanowi ...

a wlasnie ! dobry wątek.

poprawcie mnie jak sie myle, ale obserwuje od czasu do czasu kolumny Monitor Audio RS6 (powiedzmy ze zbieram fundusze), i wydaje mi sie ze przez jakis czas nowe kosztowaly okolo 3200zl, a teraz widzialem po 4200zl ! taka podwyzka wskutek kursu walut ? ale na takiej cenie az o 1000zl ?

"Patrzenie na ręce" z mojego punktu widzenia jest w miarę proste - sprawdzasz cenę (bez VAT) np. w .DE w walucie i mnożysz razy kurs, porównujesz z ceną netto w sklepie gdzie kupujesz. Jeśli wychodzi o tyle więcej, że nie rekompensuje to z Twojego punktu widzenia jakieś wartości dodanej w stosunku do oferty z .DE (np. 'polska' gwarancja, możliwość odsłuchu czy obejrzenia, kosztów transportu ze wzmiankowanego .DE, możliwości zwrotu czy czegokolwiek innego) to... po prostu nie kupujesz. I tyle :)

Dopóki w tym kraju nie będzie stabilnej waluty to takie jaja będą się działy. W tej chwili sytuacja jest cholernie trudna, wielu importerów wykazało za Q4 olbrzymie straty, wiele sklepów pracujących na niskich marżach padło a padają następne...

bluszcz, 12 Mar 2009, 16:38

>a wlasnie ! dobry wątek.

>poprawcie mnie jak sie myle, ale obserwuje od czasu do czasu kolumny Monitor Audio RS6 (powiedzmy ze

>zbieram fundusze), i wydaje mi sie ze przez jakis czas nowe kosztowaly okolo 3200zl, a teraz

>widzialem po 4200zl ! taka podwyzka wskutek kursu walut ? ale na takiej cenie az o 1000zl ?

Bluszcz a kiedy sprawdzałeś cenę i wynosiła 3200pln ?

PLN tracił do EUR, USD i GBP w ciągu ostatniego półrocza z podobną dynamiką... czyli leciał na pysk.

Przykład na USD - najniższy kurs wynosił ok. 2,03pln (nie widac go na wykresie) w najwyższym peaku było to ok. 3,95pln, oznacza to prawie 100% wzrost kursu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Trzeba było zbierać kasę w euro. :)"

to rzeczywiscie byl jakis sposob :). teraz przyjdzie zbierac troche dluzej... :)

im bardziej wyczekane tym wiecej radosci bedzie :)

a tak na marginesie. czy takie nowe kolumny za granica mozna kupic taniej niz w PL ?

Mozna.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gdy złotówka spada wzrastają ceny , m.in. sprzętu audio. Gdy złotówka rośnie i wraca do poprzednich notowań ceny sprzętu pozostają bez zmian.

Jest to świetny sposób na wzrost dochodów ze sprzedaży. Ceny sprzetu np. w UK pozostały na tym samym poziomie pomimo osłabienia funta. A gdy chce się kupić w miare coś na poziomie mozna dogadac na parę pi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

bluszcz, 16 Mar 2009, 09:58

>">Mozna."

>

>a czy jak dojdą koszty wysylki itd, to nie wyjdzie na to samo ?

Mysle , ze i tak wyjdzie taniej.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

meloman 62, 16 Mar 2009, 17:20

>sittek

>wcale nie taki świetny. Ludzie pójdą na zakupy gdzie indziej, choćby do Niemiec czy Czech. A nasi

>"handlowcy" będą lamentować nad kryzysem...

odsetek ludzi robiących zakupu poza granicami Polski jest niewielki. I na tym żerują nasi handlowcy. Po jeden wzmacniacz nie wybierzesz się samolotem do UK, do Polski autoryzowane sklepy Ci nie wyślą. Gdy skorzystasz z pośredników zapłącisz słono. Po benzynę do Londynu jeździć też nie będziesz.

Gdy złotówka spadła znacznie ceny sprzetu podniosły sie błyskawicznie. Teraz waluta sie stabilizuje ale ceny coś nie spadają.....I to nie handlowcy lamentują a kupujący.....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.