Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Mój CDS700 ma nowego kompana do grania w postaci Marantza HD DAC1. Powiem krótko przepaść na korzyść dźwięku z CD+DAC względem plików jest spora. Ogólnie wielka poprawa w stosunku do samego CD. Test jest prosty, 700 został podłączony zarówno do wzmacniacza bezpośrednio jak i przez DAC i słychać znaczną różnicę na tyle, że Marantz zostaje w towarzystwie Yamahy.

• Redaktorzy

Szanownych Klubowiczow chcialbym poinformowac, ze dzisiaj zawital u mnie kolejny sprzet spod znaku "trzech kamertonow". To piata moja gitara i brzmi chyba najlepiej z nich wszystkich. Brzmienie zayebeeste, barwa dzwieku niesamowita. Ciesze sie jak dziecko i kazda wolna chwile poswiecam brzdakaniu.

Yamaha forever!!!

post-49078-0-10226700-1457717301_thumb.jpg

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ciesze sie jak dziecko i kazda wolna chwile poswiecam brzdakaniu.

Piękna, gratulacje, "tylko dlaczego na gryfie nie ma wygrawerowane Kangie", Maryla mogła ..., he he -:)))

Dobrej zabawy Kolego. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 2 tygodnie później...

witam wszystkich

posiadam zestaw yamaha a-s500/cdn-500/technics 1210/castle knight 5 narazie z braku czasu zestaw ma tylko nalatane ok 2godz

no ale od pewnego czasu zaczal mnie dreczyc problem jak zobaczylem nowa linie yamahy konkretnie a-s1100

od mlodych lat zawsze chcialem miec wzmacniacz ze wskaznikami no i marzenie moze sie teraz spelnic

ale teraz pytanie czy ktos z was ma juz ten model lub tez mial okazje sluchac? bo jestem strasznie ciekaw opini

nowke sztuke moge miec za 4900zl.jesli go nabede to a-s500 bedzie na sprzedaz

pozdrawiam

witam wszystkich

posiadam zestaw yamaha a-s500/cdn-500/technics 1210/castle knight 5 narazie z braku czasu zestaw ma tylko nalatane ok 2godz

no ale od pewnego czasu zaczal mnie dreczyc problem jak zobaczylem nowa linie yamahy konkretnie a-s1100

od mlodych lat zawsze chcialem miec wzmacniacz ze wskaznikami no i marzenie moze sie teraz spelnic

ale teraz pytanie czy ktos z was ma juz ten model lub tez mial okazje sluchac? bo jestem strasznie ciekaw opini

nowke sztuke moge miec za 4900zl.jesli go nabede to a-s500 bedzie na sprzedaz

pozdrawiam

Za taką kwotę to bierz śmiało, dynamiczny wzmacniacz wyjątkowo zbudowany.

• 3 tygodnie później...

Miałem as 500 i as 1000 i większa zabawa była z 500 głównie poprzez ten loudness natomiast 1000 to realistyczna barwa i b dobra stereofonia ale gorsza szybkość na basie Jeden i drugi trochę kleiły górę a 1000 miała nawet schowaną górną średnicę Ale wtrącam się bo as 1000 to wzmacniacz z którym można jeździć na prelekcje i demonstrować wpływ kabli na ostateczny szlif dźwięku ( zasilających też !) dlatego nie rozumiem jakim cudem posiadacze tych klocków negują wpływ kabli na brzmienie w ogóle / planuję odsłuchać as 2100 a 501 kupię dla słuchania w nocy

Edytowane przez Marcepan
<br />Jak ci tak tego loudnessu szkoda, to możesz dokręcić treble i bas i na to samo wyjdzie.<br />

Tak do końca się z tym nie zgodzę. Brak klasycznego przycisku "LOUDNESS", ot choćby w Sony ES-500, nie da się zastąpić kręceniem gałek basu i sopranu. Moje zdanie opieram na iluś tam wzmacniaczach, które posiadałem. Sama funkcja to rzecz gustu: albo się ją lubi albo nie.

Ja audiofil nie zakupie radia do kuchni bo taki sprzęt to dopiero musi brzmieć - Panowie no proszę wymieniamy spostrzeżenia czy dokazujemy ?

Nie miałem nigdy do czynienia z niższymi modelami Yamahy ale obecnie mam as2100 + cd21000 i jest to nslepszy zestaw jaki miałem dotychczas. Yamaha wyraźnie dzieli sprzęt na ten budżetowy i ten z ambicjami i powrotem do korzeni z lat 70-80 ubiegłego wieku czyli serie od 1000 do 3000. W tych urzadzeniach loudness jest zbędny bo mają duże trafa i baterie kondensatorów co oznacza dużą wydajność w zakresie basu już od niskich głośności, a jakby było mało to są "nieaudiofilskie" regulacje tonów ( nigdy nie użyłem, nie było potrzeby). Mają też wyższe współczynniki tłumienia co oznacza m.in. lepszą kontrołę basów. Dodatkowo od seriii 2000 wzwyż są wpełni zbalansowane i w komplecie z firmowym CD stanowią optymalny duet.

Osobiście polecam serie 2100, warto się szarpnąć zwłaszcza, że w Polsce są tanie w porównaniu do cen w $ i euro.

Seria 3000 jest dwa razy droższa , nie porównywałem osobiście ale na zagrańicznych forach dominuje opinia, że owszem lepsza budowa, toroid zamiast EI etc. ale brzmieniowo tego aż tak nie słychać.

Nie miałem nigdy do czynienia z niższymi modelami Yamahy ale obecnie mam as2100 + cd21000 i jest to nslepszy zestaw jaki miałem dotychczas. Yamaha wyraźnie dzieli sprzęt na ten budżetowy i ten z ambicjami i powrotem do korzeni z lat 70-80 ubiegłego wieku czyli serie od 1000 do 3000. W tych urzadzeniach loudness jest zbędny bo mają duże trafa i baterie kondensatorów co oznacza dużą wydajność w zakresie basu już od niskich głośności, a jakby było mało to są "nieaudiofilskie" regulacje tonów ( nigdy nie użyłem, nie było potrzeby). Mają też wyższe współczynniki tłumienia co oznacza m.in. lepszą kontrołę basów. Dodatkowo od seriii 2000 wzwyż są wpełni zbalansowane i w komplecie z firmowym CD stanowią optymalny duet.

Osobiście polecam serie 2100, warto się szarpnąć zwłaszcza, że w Polsce są tanie w porównaniu do cen w $ i euro.

Seria 3000 jest dwa razy droższa , nie porównywałem osobiście ale na zagrańicznych forach dominuje opinia, że owszem lepsza budowa, toroid zamiast EI etc. ale brzmieniowo tego aż tak nie słychać.

e tam co ty tam wiesz. guru tego forum powiedza ci, ze yamaha nie moze grac, z tania i w ogole.

a tak na serio to chcialbym zobaczyc sprzety 2-3 -5 x drozsze tak zbudowane jak yamaha. tu o audiofilskim powietrzu mozna sobie tylko w gazetach poczytac. jakosc na lata.takie jest moje zdanie.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Mając as 1000 również nie używałem regulatorów barwy bo nie było takiej potrzeby ale w as 500 już zabieg przynosił rezultat ale to inna klasa sprzętu /as 2100 śni mi się po nocach jak odsłuch wypadnie dobrze nie pojadę na wczasy/ciekaw jestem z jakimi głośnikami próbować (jestem fanem monitorów)

Edytowane przez Marcepan

Ja odwrotnie zawsze podłogówki. Jak kupowałem to niestety nie miałem szans posłuchać na swoich w kolumnach więc w salonie wybrałem to co parametrami było zbliżone do moich ( skuteczność, moc, zestaw głośników i przede wszystkim wykres impedancji), padło na B&W 804 Diamond. Ale na koniec przed decyzją poprosiłem o podłączenie jakiegoś super wzmaka kilkakrotnie droższego, podłączyli Moona Evo 600i. Grał pięknie ale nie o 20 tys. zł piękniej bo taka różnica w cenie była. W ślepym teście tak na szybko to nie wiem jakby było, w każdym razie Yamaha wstydu nie przyniosła i to porównanie przyspieszyło decyzję.

Edytowane przez audiofan01

B&W zawsze mi się podobały ale zawsze miały jakieś problemy z wysokimi a to za mało a to za dużo myślę że barwowo bliższe mi będą viena acoustics podłogowe naturalnie i z nimi planuję odsłuch

Dodatkowo od seriii 2000 wzwyż są wpełni zbalansowane i w komplecie z firmowym CD stanowią optymalny duet.

Podpięcie po XLR mocno poprawia brzmienie, byłem dośc sceptyczny przed zakupem kabli XLR. Pomyślałem że zmiany będą kosmetyczne, abo w ogole nie zauważalne, ale różnica jest na duży plus. I jeżeli ktoś nie korzysta z XLR w tych piecach nie wie co traci i jak mogą zagrać te piece.

?👈

B&W zawsze mi się podobały ale zawsze miały jakieś problemy z wysokimi a to za mało a to za dużo myślę że barwowo bliższe mi będą viena acoustics podłogowe naturalnie i z nimi planuję odsłuch

Jam mam Dynaudio, które uchodzą wg wielu opinii za trudne obciążenie. Tak było kiedyś ale nowe serie są już mniej wymagające, raczej w okolicach średnich. W każdym razie moja Yamaha "trzyma je za mordę" bez problemu i nawet lepiej niż poprzedni wzmacniacz mimo, że na papierze i nawet z wyglądu był większym mocarzem ( Dussun V6i) To chyba zasługa większej pojemności kondensatorów, w sumie ponad 100 tys. uF i współczynnika tłumienia > 250

Podpięcie po XLR mocno poprawia brzmienie, byłem dośc sceptyczny przed zakupem kabli XLR. Pomyślałem że zmiany będą kosmetyczne, abo w ogole nie zauważalne, ale różnica jest na duży plus. I jeżeli ktoś nie korzysta z XLR w tych piecach nie wie co traci i jak mogą zagrać te piece.

A jakie kable XLR kupiłeś bo ja za "ostatni grosz" kupiłem razem ze wzmacniaczem to co mieli najtańszego w salonie i myślę o zmianie choć jestem raczej kablosceptykiem.

Ale te moje (Audioquest Red coś tam), nie są nawet ekranowane więc może warto dołożyć parę stówek na coś lepszego.

Ja też w kable nie wierzę, myślę że sama idea połączenia przez XLR wpływa pozytywnie na brzmienie, a nie przez jakośc samego kabla. Ja kupiłem używanego Straight Wire Encore II. W PL dostepna tylko na RCA z tego co widzę:

http://avcorp.pl/straight-wire-encore-ii-rca-p-713.html

?👈

Mam w domu RCA tej firmy. Te wyglądają ambitnie ( każdy producent chwali się, że ma ten jeden jedyny najlepszy patent o jakiejś oczywiście naukowo-technicznej budzącej respekt nazwie) ale z tego co widzę to też bez ekranu, a jeśli w kablach coś ma znaczenie to, tak na logikę, może właśnie ekran, który chroni przed zakłóceniami z innych kabli w okolicy oraz sam ich nie zakłóca. Coś w końcu znajdę w używkach ale dzięki za podpowiedź.

Coś tu cicho to zarzuce temat :co szanowne grono myśli na temat yamaha z dynaudio czy MA ? Emit 20 silver 2 to dwa monitory o których myślę / dm 2/7 miałem z as 1000 i coś tam się działo ale ani rx2 ani następcy nie znam - ktoś coś podpowie ? Wyższe Yamahy raczej w salonach bez ww

Edytowane przez Marcepan

Najlepiej sobie, R300 kupisz nowe za nieco ponad 4 tys, za tyle schodzily. Ktos na forum pisał. LS50 sa niby fajniejsze na srednicy, ale gorzej z basem. Uzywki normalnie poniżej 3500zl kupisz.

?👈

Zrobione bardzo przyzwoicie zdecydowanie lepiej się prezentują niż ls50 ale nie rozumiem dlaczego w zestawieniu excelia tak nisko - szkoda tylko że w jednym salonie tak trudno spotkać cały zestaw razem (wawa)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.