Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Sine Metu napisał:

A ja sądzę, że Yamaha wie najlepiej co im się sprzedaje, a co nie.

A nie sadzisz, że obecny klient raczej nie chce kupować starego trupa z przed 10 lat? Jak się odpuściło temat to nie ma się co dziwić, że się nie sprzedaje. Teraz trzeba non stop pokazywać jakieś nowości bo w przeciwnym wypadku jest się eliminowany z gry.

Jeżeli CD było by rzeczywiście wymarłym formatem, który się nie sprzedaje to pozostałe firmy też poszły by tą drogą a tymczasem Denon, Marantz, Pioneer cały czas usprawnia swoje komponenty.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

5 godzin temu, Sine Metu napisał:

Jak widać, niektórzy już mają CD i zapewne pod tym kątem patrzy Yamaha.
 emoji6.png

A mi się zdaje że pod żadnym kątem nie patrzy Yamaha. Po prostu ma w d... Nie ma komu się tym zająć. Mogli by nawet odświeżyć NP-S2000 jak tak ciężko opracować coś nowego. Wystarczy dodać wszystko co mają obecne strimery. 

?👈

W dniu 2.11.2020 o 19:38, rafal735r napisał:

A mi się zdaje że pod żadnym kątem nie patrzy Yamaha. Po prostu ma w d... Nie ma komu się tym zająć. Mogli by nawet odświeżyć NP-S2000 jak tak ciężko opracować coś nowego. Wystarczy dodać wszystko co mają obecne strimery. 

Jestem wręcz przekonany, że gdyby odświeżyli NP-S2000 to chętnych na streamer znalazłoby się dużo, a ja byłbym jednym z nich. Miałbym do kompletu z A-S2000 i CD-S2000, które od lat goszczą w głównym systemie. W gruncie rzeczy Yamaha nie ma teraz w ofercie żadnego streamera z wyższej półki, a szkoda. Tak jak napisałeś, wystarczyłoby nieco odświeżyć bebechy i wpakować system MusicCast.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

• 2 tygodnie później...
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
S303 podobno daje radę po przerobkach za 500zeta;)
Jeżeli komuś się podoba aplikacja, to czemu nie jako transport i steamer.

Ale z tego scalaka brzmienia nie ma i nie będzie.

Dostałem dziś updejt do Yamaha R-N803D do wersji 1.17. Ktoś, coś wie co wnosi aktualizacja? Nigdzie nie ma jeszcze info o tej aktualizacji. Pozdrawiam :)

Winyle to jest to :)

Przedłuż abonament ROON za darmo. Wiadomość na priv.

Ja dostałem na CD-NT670D (MCR-N870D) i też się zastanawiam... na serwerach nadal stara wersja 2.14.

Nie aktualizowałem bo nie ma changelog'u... ?

Na stronie Yamahy widziałem jakieś wpisy, że znów coś z radiem internetowym u co niektórych (z tydzień temu). Póki co u mnie nadal śmiga bez zająknięcia.

Kurde 2,5 roku temu dodali między innymi TIDAL'a... było by kozacko, jakby dodali jeszcze TIDAL CONNECT.

U  mnie poprawili obsługę Qobuza, którego zresztą polecam. Tidal chodzi ok, ale nie sprawdzałem czy działa w wersji Master. Dziś wypróbuję.

To raczej nie przejdzie... do MQA jest potrzebny software'owy bądź "sprzętowy dekoder" (a przynajmniej, tak ma to wyglądać w firmware - a to dodatkowe licencje więc i pieniądze).

U mnie MASTER działa świetnie ale używam apki na desktopie (software'owo dekoduję pierwszą warstwę do 88.2/96kHZ) i łącze PC z USB DAC w A-U670.

EDIT: Qobuz jest super ale na razie trzeba się bawić z VPN'ami ? ...a TIDAL  HIFI /MASTER jest za grosze, jak się trochę pokombinuje ? Niedawno chyba nawet był za darmo na pół roku.

Z ciekawości... co konkretnie poprawili w obsłudze Qobuz'a?

Edytowane przez vteccorp

Widać poprawnie listę dodanych albumów w wersji z aplikacji oddzielnej qobuz. Wcześniej była wyszarzona i przez musiccast apk nie dało się wejść, trzeba było wchodzić w Wykonawców lub wyszukiwać.

Miałem rację. O to lista zmian w mojej R-N803D 1.17 (jak sądzę, to wszystkie zmiany. Oficjalnego changeloga nie widzę w necie jeszcze):

“1. Obsługa konta Spotify Free oraz poprawa stabilności odtwarzania*
2. Poprawa przeglądania listy Qobuz

* W przypadku tej nowej wersji oprogramowania wszelkie ustawienia wstępne, które już zostały zapisane, zostaną usunięte, dlatego konieczne będzie ponowne zapisanie wszystkich obecnych ustawień wstępnych. Niektóre modele ze zintegrowanym OSD (On-Screen Display) nie będą już wyświetlać na wyświetlaczu ekranowym komunikatu "Teraz odtwarzane".“

Winyle to jest to :)

34 minuty temu, Aleko napisał:

Hejka, orientuje się ktoś czy Amplituner Yamaha RX-A 1010 obsługuje Tidala?...

Nie ma na nim systemu MusicCast, więc wnioskuję że nie obsłuży Tidala. Możesz do niego dokupić moduł Bluetooth i wtedy po nim streamowić.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

13 minut temu, jackobtone napisał:

Nie ma na nim systemu MusicCast, więc wnioskuję że nie obsłuży Tidala. Możesz do niego dokupić moduł Bluetooth i wtedy po nim streamowić.

No właśnia tak myślałem, a czy przez ten moduł będzie jakiś znaczący spadek jakości w stosunku do WiFi?...bo chyba w MusicCastach tak się to odbywa...

6 minut temu, Aleko napisał:

No właśnia tak myślałem, a czy przez ten moduł będzie jakiś znaczący spadek jakości w stosunku do WiFi?...bo chyba w MusicCastach tak się to odbywa...

Na to pytanie niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć ? 

17 godzin temu, Aleko napisał:

będzie dramat jak to po bluetooth. Jak chcesz tanio, to kup Audio Pro Link 1, który to ma wyjście cyfrowe dźwięku i podłączysz pod daca w Yamasze. Audio Pro ma wszelkie funkcje sieciowe wbudowane, a więc telefonem/tabletem tylko sterujesz. Same korzyści i lepszy dźwięk za niewiele większą cenę, więc dziwię się jak można komuś do takiego systemu proponować bluetooth...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam serdecznie Wszystkich. Przez jakiś czas byłem użytkownikiem wzmacniacza Yamaha AS-1100 jedna z racji niespasowania z moimi kolumnami byłem zmuszony go sprzedać. Wzmacniacz cieszy już innego właściciela a mi pozostały do zbycia drewniane boczki robione do niego na zamówienie z drewna egzotycznego. Może ktoś będzie zainteresowany to serdecznie proszę o kontakt.

pozdrawiam

Jan

4 godziny temu, yamfan napisał:

Czesc. Czy mozna jeszcze gdzies zakupic wzmacniacz i odtwarzacz cd yamaha as i cd 3000 ? I ile kosztuje w tej chwili ? 

Jak nic w sieci nie znalazłeś w Polsce to raczej już tego nie ma, może CD jeszcze jest. Oficjalna dystrybucja  w Polsce to audioklan.pl przez sieć Top hi-fi. Poza oficjalną dystrybucją to sprawdź rtvmax. Generalnie pozostało polować  na używane albo następcę a-s3200 za znacznie wyższą cenę ale warto zadzwonić do Top hifi i spytać o rabat.

Edytowane przez audiofan01
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, yamfan napisał:

Czesc. Czy mozna jeszcze gdzies zakupic wzmacniacz i odtwarzacz cd yamaha as i cd 3000 ? I ile kosztuje w tej chwili ? 

Na giełdzie hifi jest zestaw 

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/46/388156.php

I przykładowe ceny 

https://www.hifishark.com/search?q=yamaha+as3000

https://www.hifishark.com/search?q=yamaha+cds3000

Edytowane przez Riczi75

20 dni temu informowałem Was, że pojawił się updejt firmwaru do najwyższego amplitunera Yamahy R-N803D i dopiero dziś Yamaha oficjalnie pochwaliła się wprowadzonymi zmianami. Dla chętnych zamieszczam link do aktualizacji Firmware 1.17 - R-N803D

Uwaga: Nie ponoszę odpowiedzialności za ew. niepowodzenia przy aktualizacji firmwaru w Waszych urządzeniach ?

• 2 tygodnie później...

Cześć 

Moi Drodzy, posiadam Yamahę A-S2000, chciałbym podpiąć do niej Monitor Audio Gold 100 5G lub 4g jak się trafi. Dobre to będzie połączenie? Niestety ostatnio jest problem z odsłuchami w salonach, bo  nie posiadają albo oferują nowe na zamówienie klienta, co wiąże się automatycznym kupnem.  Dodam, że teraz mam MA silver6. Na moje ucho gra to bardzo fajnie i czy tak samo będzie z Goldami. Czytałem w necie jest bardzo duża różnica między linią silver, a gold. Były tez opinie, że jak przeskakuje się z klasycznych wysoko tonowców na wstęgę, może być lekki szok prowadzący niekoniecznie do dobrych doznań. Doradzicie coś? Będę wdzięczny 

Artur

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.12.2020 o 08:20, Bruno napisał:

20 dni temu informowałem Was, że pojawił się updejt firmwaru do najwyższego amplitunera Yamahy R-N803D i dopiero dziś Yamaha oficjalnie pochwaliła się wprowadzonymi zmianami. Dla chętnych zamieszczam link do aktualizacji Firmware 1.17 - R-N803D

Uwaga: Nie ponoszę odpowiedzialności za ew. niepowodzenia przy aktualizacji firmwaru w Waszych urządzeniach ?

No właśnie...

Witam wszystkich. Na tym forum jestem nowy, ale w sumie to nie o tym...

Zainstalowałem nowy firmware 1.17 w moim R-N803D. Faktycznie informacja o tym co nowego wniosła aktualizacja wyszła od Yamahy z opóźnieniem, więc tym większa była moja radość kiedy okazało się, że aktualizacja zawiera oczekiwany od roku dostęp do Spotify Connect dla użytkowników kont Spotify free. Konfiguracja poszła sprawnie i już myślałem, że jest wszystko ok, ale amplituner po zainstalowaniu aktualizacji zaczął się zachowywać dziwnie. Niezależnie od wybranego źródła amplituner po ok. minucie przełącza się na Spotify i to na przypadkową bibliotekę. Co gorsza amplituner sam zaczął się włączać (w nocy np.) i grać przypadkowe utwory ze Spotify. Sprawa na tyle mnie zdrażniła, że wróciłem do firmware 1.16 (oczywiście 'przypadki' ustały). Czy któryś z użytkowników ma podobne doświadczenia i czy może poradził sobie jakoś z tym tematem nie wracając do poprzedniego firmware?

Nie, u mnie jest ok. Może to kwestia po aktualizacji wyłącznie z prądu amplitunera? Ja bym wgrał jeszcze raz. Potem jak się zakończy proces wyłączył na parę minut (power off) z przycisku i dopiero włączył i testował. Ew. napisz wcześniej do serwisu w Warszawie. Bardzo szybko odpowiadają. Gdzieś miałem do nich maila. Powodzenia! 

14 godzin temu, Bruno napisał:

Nie, u mnie jest ok. Może to kwestia po aktualizacji wyłącznie z prądu amplitunera? Ja bym wgrał jeszcze raz. Potem jak się zakończy proces wyłączył na parę minut (power off) z przycisku i dopiero włączył i testował. Ew. napisz wcześniej do serwisu w Warszawie. Bardzo szybko odpowiadają. Gdzieś miałem do nich maila. Powodzenia! 

Już napisałem do nich i czekam na odpowiedź. Po przemyśleniu całej sytuacji zaczynam dochodzić do wniosku, że problem może leżeć nie po stronie amplitunera, a po stronie aplikacji. Jeżeli aplikacja MusicCast jest w stanie 'wybudzić' amplituner i zacząć odtwarzać ostatnie źródło, to dlaczego nie miała by tego robić aplikacja Spotify? Problem w tym, że jeśli tak jest, to aplikacja Spotify robi to poza moją kontrolą, a ja nie znalazłem żadnego miejsca w konfiguracji w którym można by to było zmienić. Może mając konto w wersji premium takie miejsce by się w aplikacji znalazło. Pokombinuję jeszcze - zresetuje ustawienia aplikacji, dotychczasowe preferencje itd. Może pomoże. Jak coś poradzę to napiszę.

16 minut temu, zbychu_z napisał:

Już napisałem do nich i czekam na odpowiedź. Po przemyśleniu całej sytuacji zaczynam dochodzić do wniosku, że problem może leżeć nie po stronie amplitunera, a po stronie aplikacji. Jeżeli aplikacja MusicCast jest w stanie 'wybudzić' amplituner i zacząć odtwarzać ostatnie źródło, to dlaczego nie miała by tego robić aplikacja Spotify? Problem w tym, że jeśli tak jest, to aplikacja Spotify robi to poza moją kontrolą, a ja nie znalazłem żadnego miejsca w konfiguracji w którym można by to było zmienić. Może mając konto w wersji premium takie miejsce by się w aplikacji znalazło. Pokombinuję jeszcze - zresetuje ustawienia aplikacji, dotychczasowe preferencje itd. Może pomoże. Jak coś poradzę to napiszę.

Chyba słuszne rozumowanie. Ja nie używam Spotify, tylko Tidal i Qobuz. Jest lepsza jakość dźwięku. Były problem z qobuzem, ale ten updejt naprawił problem i wszystko działa perfect. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.