Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Seas ER18RNX + 27TBFC/G

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

metalowy seas był przerabiany z przeróżną elektroniką i niestety - to nie ta póła. Vifa D25 to juz inna klasa, choć nie ciągnie tak w dół. Poza tym wybacz, ale cudów nie ma. Zwrotnica zwrotnicą - charakteru głośników nie zmieni.

A co do Visatona jeszcze to znając zapędy AL170 podejżewam że AL130 wcale do takich najmniejszych pomieszczeń nie jest :) Może być ciekawie, a nawet bardzo ciekawie :)

Pomijając fakt że Visaton robi zbrodnie pchając ALki w o wiele za duze obudowy.

Tak sobie myślę ... AL130+KE25 i do tego SE na diabłach :)

Ma ceramikę i co z tego ?? ;> Gra to mega :)

Seas 27TBFCG w swojej klasie cenowej oraz w pewnej grupie gatunkow muzycznych jest bezkonkurencyjny ale jesli ktos szuka ciepelka w brzmieniu, naturalnosci oraz wypelnienia, to ta kopulka go bardzo rozczaruje :)

Tobie odpowiadałem więc tak:)

Wiesz łatwo napisać wymień coś tam ... W sumie można by było każdemu tak napisać... Co jest bardzo popularne.

Z chęcią go wymienię poluję ;-)

Ale uwierz mi, że ten wzmacniacz nie jest taki tragiczny jak wszyscy uważają na tym forum (a pewnie 5% ludzi go słyszało)

Porównywałem go w moim systemie z kilkoma kilka razy droższymi i lepszymi klockami.

I nawet ich właściciele twierdzili, że nie jest tak źle jak powszechna opinia głosi. Choć oczywiście wypadał jak wypadał - bez rewalacji

Wiesz łatwo napisać wymień coś tam ... W sumie można by było każdemu tak napisać... Co jest bardzo popularne.

Z chęcią go wymienię poluję ;-)

Ale uwierz mi, że ten wzmacniacz nie jest taki tragiczny jak wszyscy uważają na tym forum (a pewnie 5% ludzi go słyszało)

Porównywałem go w moim systemie z kilkoma kilka razy droższymi i lepszymi klockami.

I nawet ich właściciele twierdzili, że nie jest tak źle jak powszechna opinia głosi. Choć oczywiście wypadał jak wypadał - bez rewalacji

Kolego,

nie napisałem wymień wzmacniacz, napisałem że nie warto zmieniać na alu przy obecnym wzmacniaczu a to jest różnica:)

Kolego,

nie napisałem wymień wzmacniacz, napisałem że nie warto zmieniać na alu przy obecnym wzmacniaczu a to jest różnica:)

Spoko, alu (27TB) znam. Zresztą nie mam zamiaru w ogóle dodtykać moich paczek.

Pharoh - w 100% się zgadzam, ale tak przecież można napisać o każdym głośniku.

KE25 da się dostać w cenie 350 zł sztuka.

Tak czy siak idziemy w półkę cenową już ponad Seasy.

Ceramika jest lepsza od blachy, bo mocniej tłumi break-up.

1191...KE 25 SC 8 ohm gł.ceramiczny wysokotonowy..........465,70zł

Czytałem, że wbrew obiegowej opinii o ke25 to nie ceramika a alu pokryte ceremiką...

Rzecz jasna nie zmienia to faktu, że głośnik ma potencjał.

BIJOU czyli AL130 + KE25, niski podział - czyli tak jak powinno być z ALU:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BIJOU 170, AL170 + KE25, podział jakby był papierzak a nie ALU:

Ukryta Zawartość

Warto też poszukać na niemieckim forum visatona COUPLET (ten nie do lampy, 4ohmy) i VIB 130 z KE25.

Ps. AL130 ma faradaya i od zawsze mi się podoba:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie jak już pisałem miałem visatony. Mimo tego że nie znalazłem żadnej sensownej zwrotnicy, to na tych kilku zwrotkach które przerobiłem (oryginalne ze strony visatona - VIB170KE i zwrotnicach według schematu forumowicza Borysgo) jak dla mnie dźwięk był zbyt zimny. Ja poprostu nie lubię aluminiowych głośników. O czym wielokrotnie przekonałem się na własnych uszach. Tym bardziej że teraz nawet jak bym chciał się "nawrócić" bo jest kompletny kit na stronie visatona, to cena głośników to ponad 1600zł. Mój budżet na głośniki to 1100zł.

A więc wiem już że zrobię kolumny na ER18RNX i 27TDFC. Będą to monitory z bass refexem z przodu. Na zwrotnicy Zapha. Teraz pytanie tylko o podanie ile ma mieć dokładnie litrów sama obudowa. Napiszę od razu że wolę bas z wykopem. Jeżeli ceną niższego zejścia ma być zwolnienie impulsu to wolę opcję z wykopem. Proszę o podpowiedź w kwestii doboru litrażu.

Accutony w zależności od serii mają różną membranę. Jednak jest seria której membrana to czysta ceramika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wróćmy do Seasa - a Może CA18 ?? obydwie wersje są ciekawe. Ta z większym magnesem ma zdecydowanie więcej basu, ale ta z mniejszym też jest fajna, dokładny środek, pykający basik, w dużych pomieszczeniach się straci, ale do niewielkich, do 15m^2 na pewno będzie ciekawie. Tylko nie z tym wstrętnym metalowcem !!! Jest tyle lepszych głośników za podobne pieniądze... Nawet zaryzykowałbym jakimś Scanem z serii Discovery, chociaż wg. mnie scan powinien robić midiwoofery i na tym poprzestać. Ale jest Morel, jest wymieniony Visaton, jest fajny Eton 25.

Albo CA15 i do tego moja ukochana metalowe Vifa D25AG z dobrym kondensatorem w zwrotnicy i jest magia. Ewentualnie 22TBFC... ale Vifa lepsza.

Kiedyś słuchałem symetrycznego ukłądu na 2x 18cm ushera (ten pseudo węglowy klon scana) i ten tweeter i może to i jest podobne wizualnie do scana, ale tylko wizualnie. Niestety

• 7 miesięcy później...

niestety nieznam się na tych rzeczach mógł byś mi coś doradzić?

DZIEKUJĘ... mam juz odpowiedz;

Przy objętości 16 litrów i strojeniu maksymalnie płaskim, które wychodzi przy dostrojeniu BR do ok. 44 Hz, WinISD sugeruje długość ok. 130 mm. Opóźnienie grupowe wychodzi na poziomie 12 ms, więc impuls będzie bardzo dobry. Minus 6 dB będziesz miał na 40 Hz, a minus 10 dB na 35 Hz (czyli tyle masz jeszcze szansę usłyszeć w niezbyt dużym pomieszczeniu). Gdybyś chciał dostroić nieco niżej, np. do 40 Hz, długość BR wychodzi ok. 160 mm. Zejście będziesz miał jeszcze niższe, ale ogólnie basu będzie mniej, bo spadek zacznie się już od 100 Hz.

d@rek

18:19:45

czyl stroic na40hz

kini

18:20:23

no

d@rek

18:25:06

moge to wkleic na forum?

18:25:16

to co mi napisałes?

kini

18:25:22

tak

przepraszam za nie potrzebnie wklejoną resztę

• 1 miesiąc później...

Witam Ja tez sie podepne a jak z apikacją tych głośników do 23 litrów i bas reflex 10cmna 10 cm. Czy można zbudować bo obliczyłem ze moge te głosniki do moich starych kolumn wsadzic POZDRAWIAM

• 10 miesięcy później...

witam

mam monitorki wg zapha sr1 i problem z drąca sie górą

czy moge zastosować zwrotkę identyczną jak zaph ale z kopułką alu 27tbfc.

no chyba ze macie jakieś inne sudestie.

teraz mam na wysokich cewke 0.33mH a chce kupiś tasmowe mundorf 0,15 jak w schemacie zapha

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.