Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjny PC do odtwarzania muzyki

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek umarł, a zapowiadał się ciekawie. Myślałem że czegoś ciekawego się dowiem, a tu same osobiste wycieczki, obrzucanie się inwektywami, wpisy nic nie wnoszące do tematu. Kilka osób popisało się małpią obsługą google, potrafiąc znaleźć link akurat pasujący do ich twierdzeń.

Więc znalazłem coś i ja :)

lampowa płyta główna AOpen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiofile niech wciąż wierzą że rodzaj procesora, pamięć, czy płyta główna mają wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku. Na zdrowie im i ich nieskończonej głupocie. Niech onanizują się przy słuchaniu myzyki z twardego dysku, bo brzmi lepiej dla nich niż z pendrive-a. A do tego niech ustawiają bufor na jak najmniejszy i zmieniają priorytet na czasu rzeczywistego, żeby scena była jak nalepsza i basy jak najgłębsze. Do tego tylko i wyłącznie słuchanie muzyki z wav-a, bo flac ma gorszą jakość. No i nie słuchać mp3, bo może uszkodzić słuch. A na końcu niech nie zapomną o eliminacji jitter-a w kompie, bo im jakość odbioru się popsuje.

PS. Diodę od twardego dysku i zasilanie też należy wyłączyć, bo muzyka może stracić na szczegółowości.

I jeszcze się obrażają jak ktoś nazwie ich debilem, pomimo takich teorii.....

Ktoś mi wcześniej próbował pomóc w stylu: „Jak interesuje cię mp3 to wystarczy ci słaba karta (DAC, czy co tam jeszcze). Jak chcesz to łączyć po USB to w ogóle wyklucza to jakość, co innego po SPDIF…”

Informuję szanownych Forumowiczów: Urządzenia zewnętrzne z PCtem łączą się najczęściej po USB, wewnętrzne po PCI (w różnych wersjach, kiedyś ISA). SPDIF to standard przesyłania sygnałów dźwiękowych. Jak sugeruję, że interesują mnie urządzenia zewnętrzne to po cholerę mi SPDIF do kompa? Tam nie mam żadnego urządzenia dźwiękowego.

Krótko mówiąc pomieszanie z poplątaniem.

Więc jeszcze jedno: Komputer często służy jako interfejs graficzny i miejsce uruchamiania aplikacji budującej taki interfejs. W dobrych peryferiach całość przetwarzania może być tam realizowana. Aplikacja w komputerze może jedynie sterować urządzeniem peryferyjnym i uczestniczyć w wymianie danych z innymi urządzeniami (napęd CD), choć i te połączenia peryferia mogą obsługiwać samodzielnie (choćby przez TOSLINK, SPDIF, ).

Nadal na forum trwa targowisko.

Jakie polecacie urządzenie zewnętrzne do połączenia ze źródłami analogowymi (gramofon, magnetofon) w celu poprawy jakości (odszumianie i usuwanie trzasków). Na wyjściu chcę wybierać pomiędzy strumieniem analogowym i np. mp3 w celu skierowania do zewnętrznego wzmacniacza audio lub do kompa celem np. wypalenie mp3 na płycie? Proszę zwrócić uwagę, że przy takim podejściu sam komputer jest mniej krytyczny. Ktoś powie, że pewnie i takie urządzenie wykorzysta pamięć PCta do trzymania tam buforów. Wykorzysta, wiem i mam to w dupie! Sam wytwarzając oprogramowanie wiem co zapisuję do pamięci (RAM, HD) i wiem jak zrobić aby za chwilę odczytać to samo. I nie opowiadajcie pierdoł.

Re: Peter Daniel, 23 Lis 2008, 17:07

Witaj Peter

Edward napisał : "Dla własnego bezpieczeństwa od pewnego czasu siadam przed czytaniem forum. :-) " - jest pewność ,że Edward siedzi :). Czekam na Twoje wrażenia odsłuchowe z porównań dotyczących mojego drugiego pytania.

Serdecznie pozdrawiam

preatorius

Swietny pomysł

Ukryta Zawartość

Ciekawo tylko gdzie mozna taka plyte kupic w polsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast bawić się w jakieś AudioPC czy serwery muzyczne, najlepiej kupić coś takiego:

Ukryta Zawartość

albo jakiegoś laptopa za 1500zł.

Przynajmniej będzie cisza, mały pobór prądu i niewiele potrzebnego miejsca.

Ukryta Zawartość

>Zamiast bawić się w jakieś AudioPC czy serwery muzyczne, najlepiej kupić coś takiego:

>

Ukryta Zawartość

>albo jakiegoś laptopa za 1500zł.

Niby tak tylko ze za ta cene to ja kupuje jakis monitor lcd 19-22' plus skrzynka na allegro

jakis compaq lub dell i jakis dysk sieciowy , konfiguruje mpd podlaczam dac i ciesze sie muzyką.

Nie lepsze rozwiazanie?

Ukryta Zawartość

Też dobrze :)

Naprawdę nie trzeba wiele żeby mieć dobre PCAudio.

Ale jak niektórzy zastanawiają się jaki procesor, pamięć, płyta główna i zasilacz da mu najlepszy dźwięk oraz jaki bufor ustawić żeby grało najładniej oraz czy dźwięk odtwarzać z twardego dysku lub pendrive-a, żeby uzyskać jak najwyższą jakość, to nic dziwnego że będą całe życie błądzić w tym temacie.

Odrzucanie wpływu pewnych czynników, których z lenistwa lub kiepskiego sprzętu nie chciało się sprawdzić jest szkodliwą ignorancją, forum czytają również ludzie niedoświadczeni - to nieodpowiedzialność by sugerowali się czyimiś niesprawdzonymi negacjami.

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Misfit - gdzie pisałem coś o >słabej zintegrowanej karcie muzycznej< ? Czy może raczej pisałem o rozwiązaniach z oddzielonymi DSP i >hi-endowymi< przetwornikami?

Kursk – Płytę głowną A-Open też widziałem – to dość stara konstrukcja z lampą w torze audio :)))

Grzegorz7 – konfiguracja którą podałem czyli płyta główna ZOTAC dlatego że ma bardzo dobrą grafikę zintegrowaną i jest mała. Czyli nadaje się do komputera >salonowego

Gość rochu

(Konto usunięte)

Qubric,

>Serwer wyłącznie do audio mógłby być także na mało wydajnej VIA Epia C3 lub C7 jeśli nie zależy nam

>na grafice i filmach w wysokiej rozdzielczości. Takie rozwiązanie tylko do gromadzenia danych.

>Można na niej także założyć kartę na PCI.

Zgadza się.

44/16 pójdzie zapewne na Pentium 223 o ile sama karta muzyczna nie będzie zbyt wymagająca.

Dla mnie jednak urokiem pc-audio jest przede wszystkim mozliwośc stosowania aktywnej korekcji pomieszczenia i ewentualnego softwarowego upsamplingu.

Jest też temat zwrotnicy aktywnej realizowanej za pomocą karty dźwiekowej, który sam w sobie ma wiele uroku.

To juz niestety potrafi angażowac procesor dość mocno.

pba, 24 Lis 2008, 20:01

>Odrzucanie wpływu pewnych czynników, ... np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <

I następne dziecko neo cos odkryło w Internecie ... Tam napisano o wynalazkach Meridiana eliminujących jitter w formacie CD-A miedzy transportem a przetwornikiem. Czyli właśnie o reclokingu danych zbuforowanych i stosowaniu pętli PLL. Pisałem już wielokrotnie że to są te >cudowne< techniki w które trzeba było dodatkowo wyposażać rozdzielone napędy w formacie CD-A!

W formacie DVD i innych formatach – jak wav, ogg, mp3 - zapisujących dane w plikach, mechanizm buforowania i reclokingu jest już zaimplementowany.

przepisz to sto razy i za karę masz szlaban na komputer! :)))

W dodatku z pomiarów Meridiana wynika że dla CD-P mieli jitter na poziomie ok. 900ps kiedy w jednej z kart muzycznych na USB którą podałem powyżej jitter ma wartość mniejszą niż 100ps !

Meridian był w tamtym czasie hi-endem w cenie małego samochodu.

A karta dźwiękowa o dziesięciokrotnie mniejszym jitterze kosztuje 600 PLN.

I to chyba wszystko na temat jittera... Audiofilom proponuję zajęcie się hi-endowymi wtyczkami do kabli zasilających i podstawkami antywibracyjnymi pod komputer.

Ukryta Zawartość

Ale sie bigos porobił.

Osobiście PCet jako stacja podawcza - serwer mediów - czy jak to sobie tam nazwać... nie kręci mnie wcale. Zwyczajnie moja wyobraźnia tego nie ogarnia w tym wydaniu - bo po co? Komp mi stoi w pracowni. Robi tysiąc rzeczy i nie ma zastępować klocków czy je uzupełniać bo wtedy bym szukał rozwiązania serwerowego a nie (kurde!) media center.

A ja właśnie interesuje się tym, jak postawic dobrze grajacy media center z mocnym ukierunkowaniem na muzyke i to w pełnym zrozumieniu dla kompromisów jakie to za sobą niesie.

Super fajnie by było poznać "test" cichych, dedykowanych obudów do MC. Naprawde wielu z nas - młodszych, albo zwyczajnie - nie na tyle majętnych, zeby w kazdym pokoju miec kompletny system HiEnd - poznało by testy odsłuchowe kart dzwiękowych (i tak, chętnie bym sie dowiedzial czy Soundblaster czy Asus Xonar plus konkurencja, której nie znam albo wiem, ze o ile gra muzyke to juz sobie nie radzi w mutlimediach "bo coś tam").

Cholera, naprawde fajnie by było dowiedzieć się JAK to wszystko podłączyć, żeby jak najmniej stracić w brzmieniu. Jak ustawic foobara, którego uzywam bo mi mało zasobów zjada (siedze na viscie, wszystko mi gra tak jak gralo na XP, Me (!!!)...).

Dla mnie referncyjny PCet - skoro pyta redakcja - to mam nadzieje taki, ktory odbebni odpowiedzi na te pytania.

Mnie nawet interesuje, skoro buduje takie pc audio w oparciu o samego PC bez niczego zewnetrznego - jakie glosniki w jakich kwotach, jak zagraja i tak - chcialbym wiedziec, czy ktores z tych reklamowanych konstrukcji moga zrobic taka niespodzianke jak zrobily sluchawki creative'a (aurvana live) - bo zrobily.

Pisze, ze to moja prywatna opinia - bo wg mnie watek bylo o audio PCcie a nie o 'podajniku' i zdryfowalismy bardzo daleko. Szkoda cholera.

rochu, 24 Lis 2008, 21:36

Myśle ze ta VIA Epia obsłuży także kartę dźwiękową 24/192. Co do korekcji pomieszczenia czy zwrotnicy cyfrowej to nie wiem.

Widziałem natomiast takie urządzenie - cefrową krosownice Behringera za chyba 1200 PLN która w tej funkcji się specjalizuje.

Rochu. Naprawdę jesteś skończonym idotą. Widzisz że Twoja głupota i niewiedza nie zna granic, więc zakładasz taki sam temat jak ten i blokujesz niewygodne Twoim chorym poglądom osoby.

Jesteś żałosnym człowieczkiem.

Gość rochu

(Konto usunięte)

rbej, 24 Lis 2008, 22:09

>Rochu. Naprawdę jesteś skończonym idotą.

Wybacz hombre, ja Tobie nie ubliżam, chociaż nie zgadzam się z Twoimi poglądami a także postępowaniem.

Po Twoich wypowiedziach widać spore kardynalne braki w edukacji jak i w podstawowym wychowaniu.

No ale cóż, nic lepszego nie można się spodziewac po tym forum. Widac tylko takich jeszcze ono przyciąga.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A co Panowie myslicie o zasilaniu?

Na ile zasilacz może mieć (o ile oczywiście ma) wpływ na brzmienie pc-audio?

Czy jest sens budować specjalistyczny zasilacz do tego celu?

Qubric >

Przykre jest to, że dalej podtrzymujesz te swoje kategoryczne sądy czym możesz wprowadzać innych w błąd.

Gdy zadaje się konkretne pytanie to dziwnym trafem unikasz odpowiedzi, jak na te dotyczące przykładu który był rozważany – dane cyfrowe z wyjścia cyfrowego karty przetwarzane są przez zewnętrzny DAC.

Co najbardziej kuriozalne, zarzucasz innym mylenie pojęć

> Nadal gdzieś Ci tam się kołacze pojęcie transportu i DACa jako elementów na drodze

> między którymi powstaje jitter. W PC tego nie ma.

mimo, że cały czas była mowa o sytuacji gdy PC pełni rolę transportu dla zewnętrznego DAC-a. Zwracana była na to uwaga, a ty dalej swoje

> Pisałem już wielokrotnie że to są te >cudowne< techniki w które trzeba było dodatkowo

> wyposażać rozdzielone napędy w formacie CD-A!

Przejdźmy w takim razie do przypadku gdy karta w PC przejmuje rolę DAC-a. Ciągle przedstawiasz buforowanie plików jako panaceum na błędy jitter. Nawet jeśli karta może konwertować dane na sygnał analogowy według własnego zegara niezależnie od innych procesów to nie rozwiązuje problemu. Błędy tego typu oczywiście będą bo nie ma perfekcyjnych zegarów. W zależności od karty skala ich będzie różna, ale dochodzą też inne problemy - wrażliwość elementów odpowiedzialnych za zapewnienie sygnału zegara. A PC nie jest przyjaznym środowiskiem w tym względzie.

Przyznajesz, że

> Ja akurat nie używam zewnętrznego D/A i czytałem wiele opinii potwierdzających że w

> nowoczesnych kartach na ENVY24HT z osobnymi układami D/A zewnętrzne dekodowanie

> nie wpływa na poprawę brzmienia.

a mimo to nie masz żadnych zahamowań przed dyskredytowaniem opinii innych osób na ten temat.

Podsumowując – jesteś niepoważny. Baw się dalej.

Rochu >

Nie pomyliłeś wątków ;-)

Przymmierzam sie do budowy zasilacza transformatorowego aby porownac z SMPS. Mam pytanie do znawcow tematu: czy jest konieczna jakas sekwencja zalaczania roznych napiec?

>więc zakładasz taki sam temat jak ten i blokujesz niewygodne Twoim chorym poglądom osoby

Bo on chce zalozyc sekte hi-endową i bierze tylko nielicznych rekrotów czyli najwieksze trolle

w sieci :)

Tylko że laikiem i PRAWDZIWYM lamerem w temacie PCAudio jesteś właśnie Ty, więc nie może założyć nowego wątku, bo byś się w nim udzielał.

Jak ustalisz ze swoimi kolegami jakie podzespoły PC-ta grają najładniej oraz jaki nośnik pamięci daję napiękniejszy dźwięk, to nie zapomnij się podzielić z nami tą wiedzą. Też chcemy się pośmiać.

Mako – czytaj wpisy jeśli chcesz dyskutować ... Albo zrób coś łatwiejszego – idź z kolegami na piwo.

Może streszczenie wpisu który dałem w odpowiedzi na wpis Pba i zamieszczony przez niego link do pomiarów Meridiana na Stereophile..

Meridian CD-P hi-endowy odtwarzacz w cenie małego samochodu z zaimplementowanym super-clockiem, reclokingiem danych i pętlą PLL – mechanizmami mającymi zmniejszać jitter na drodze między transportem a przetwornikiem... Miał zmierzony jitter około 900ps.

I karta dźwiękowa na USB w cenie 600 PLN. Zmierzony jitter w niej - poniżej 100ps.

Coś ci to mówi???

Re: Peter Daniel, 25 Lis 2008, 01:04

Witaj Peter

Tak, wymagana jest określona prosta "procedura" aby poprawnie uruchomić płytę główną. Szczegóły mogę Ci podesłać na PW.

Pozdrawiam

preatorius

Qubric >

> Meridian CD-P hi-endowy odtwarzacz w cenie małego samochodu z zaimplementowanym

> super-clockiem, reclokingiem danych i pętlą PLL - mechanizmami mającymi zmniejszać

> jitter na drodze między transportem a przetwornikiem... Miał zmierzony jitter około 900ps.

Zanim zarzucisz komuś problem z czytaniem ze zrozumieniem może warto zacząć od własnego ogródka. Nie ma tam pomiarów o których piszesz. Są jedynie pomiary których celem jest potwierdzenie obserwacji z odsłuchów, i ocena w jakim stopniu meridian radzi sobie z „czyszczeniem” sygnału którego źródłem była testowana karta dźwiękowa.

> I karta dźwiękowa na USB w cenie 600 PLN. Zmierzony jitter w niej - poniżej 100ps.

Zmierzony? A gdzie jest opis, wyniki tych pomiarów? Przytoczone są jedynie jakieś dane z katalogu.

Dyskusja z Tobą to swoista zabawa w ciuciubabkę.

Unikasz odpowiedzi na konkretne pytania, często zmieniasz temat na inny.

Cięgle zarzucasz innym jakieś błędy, tylko dziwnym trafem za każdym razem wychodzi, że to Ty coś kręcisz.

No i co najgorsze dalej podtrzymujesz ten swój kategoryczny ton.

Koniec odbioru.

Nie ma czegos takiego jak karta z najlepszym spdif :)Sa tylko karty , które potrafią prawidłowo wyslac sygnal spdif i takie ktore tego nie potrafią co objawia sie jakimis trzaskami i pierdami.

Obecnie technika poszla tak do przodu ze malo jaka karta nie potrafi wyslac prawidlowo sygnalu

przez spdif.Czesto winne sa sterowniki np prodigy hd2.

Rochu moze zapytaj sie na head-fi.org czy istnieje cos takiego jak karta z najlepszym spdif skoro

uwazasz ze pisze banialuki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.