Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  292 członków

Dali Klub
IGNORED

Klub DALI

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Pytanie o dali helicon 800... Pytanie z serii trudnych, bo dotyczą brzmienia. Od kilkunastu lat mam dali grand napędzane lampą i coś mnie zaczęło nosić. Najpierw miałem propozycje zamiany grandow na helicin 400 z moją jakąś dopłatą. Po przesłuchaniu helicony poległy, a skończyło się na tym, że to ja dostałem propozycję dopłaty. Co mi nie pasowało? Równowaga tonalną, która jest inna w grandach. W garandach dźwięk mniej natarczywy i mniej męczący. Bas, może trochę poza kontrolą, ale zejścia dużo niższe. To na korzyść grandow. Szczegółowość, rozdzielczość na korzyść heliconow. Tak czy siak helicon 400, jak dla mnie, to krok wstecz. Teraz mam ofertę wymiany grandow na helicon800, ale niestety bez odsłuchu porównawczego. I tu pytanie, czy ktoś z helicon800 miał okazję słuchać grandow i może coś podpowiedzieć?

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6008304

Dla mnie Grand zawsze były mułowate 🙂
Bardziej Helicon 400mk2 przemawiał do mnie. Helicon 800 sluchałem raz i było to kapitalne doświadczenie, ale tam prądem zarządzały mono od Levinsona, bodajze coś koło 1kW na kanał.

800 ma zdecydowanie szersze pasmo od 400, ale wymaga sporo powietrza dookoła (czyt. dużego metrażu). Są mega wymagające od wzmacniacza. Grają bardziej gęsto na środku, mają więcej detalu i przestrzeni.

Edytowane przez szczypior88
https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6008820
  • 4 tygodnie później...

Jak Ci Grandy leżą to nie zamieniaj  zwłaszcza w ciemno 

Mi Grandy Coupe leżą i to bardzo

Kiedys podłączyłem Mentory 2 nawet po modzie, było też fajnie, przejrzyściej,  bardziej szczegółowo,  więcej góry

Ale po paru dniach juz mi sie to jakby znudziło,  podłączyłem z radością znowu Grandy  i jest ok

Cały czas słucham, dźwięk sie nie nudzi i stale mnie fascynuje

Wzmak Yamaha as2100

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6032668
  • 2 tygodnie później...

No to oficjalnie w klubie.

Do 450tek dołączyły większe siostry: Dali 850. Podłączone bi-amp do Denon AVR 1912. Taki układ daje im 125W na kanał, za to na 4ch końcówkach mocy. Prądu wystarcza. Grają bardzo ładnie (słuchałem ich na HK 680 - też było nieźle, za to na jakimś starszym Technicsie wypadły bardzo słabo).

Dali 850 to inna liga. Jeśli uwzględnimy cenę w której można je kupić - to jest to nawet dzisiaj strzał w 10tkę. Tam gdzie 450 grają słabo, te grają lepiej albo dobrze. Tam gdzie małe grają dobrze, to 850 grają świetnie. Na dobrych nagraniach kreślą hektary sceny. Bas jest piękny (ale musiałem zatkać otwory Br ze względu na odległość od ściany). W pokoju 18m2 sprawdzają się dobrze. Myślę że dużo dał im bi-amping. 450 podłączone w ten sposób grały zdecydowanie lepiej.

Jest też znaczna różnica w nagraniach z różnych tłoczni. Piosenki, które są słabo nagrane - w zasadzie nic nie uratuje, za to te, które są w dobrym flac (lub Hi-res) brzmią czadowo. Myślę, że zostaną u mnie na dłużej. W porównaniu do Evidence 870 różnica jest nieznaczna (lub nieodczuwalna). Same tweetery Seasa są w nich wymienialne bez zmian w zwrotce.

Jedyną rzeczą, którą warto uwzględnić jest ich wygląd - nie każdemu się podobają. Same przetworniki są porządne i w zasadzie długowieczne.

850_450.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6042987

Panowie a Dali Oberon 3? Mogę takie kupić w dobrej cenie, tylko trochę daleka droga. Tak z ciekawości bym ich posłuchał w 18m, muzyka pop-rock. Miałem kiedyś Mentor 2 i miło wspominam, przestrzeń, detaliczność, dynamika ok. tylko jednak były ciut męczące przy dłuższym odsłuchu. Jasne bez ostatecznego wypełnienia, oczywiście gra cały tor, ale reszty nie ruszam. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6043708
2 godziny temu, misiek x napisał:

Panowie a Dali Oberon 3? Mogę takie kupić w dobrej cenie, tylko trochę daleka droga. Tak z ciekawości bym ich posłuchał w 18m, muzyka pop-rock. Miałem kiedyś Mentor 2 i miło wspominam, przestrzeń, detaliczność, dynamika ok. tylko jednak były ciut męczące przy dłuższym odsłuchu. Jasne bez ostatecznego wypełnienia, oczywiście gra cały tor, ale reszty nie ruszam. 

Mega fajne paczki. Miałem u siebie i szczerze mówiąc bardziej mi się w graniu podobały od Rubicon 2. Jak masz w dobrej cenie to koniecznie posłuchaj. Wzmacniacz musi być raczej z tych szybszych. Mentor 2 miały wstęgę i miały więcej góry. Tutaj ta góra jest delikatniejsza nieco. Oberon ma przepiękny środek pasma. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6043840

Jedynym ograniczeniem Oberon jak dla mnie to bas. Jest taki trochę pudełkowaty, dlatego potrzebuje wydajnego i szybkiego wzmacniacza. Świetnie się u mnie zgrywały z Lyngdorf 3400 a później w sypialni jako drugi system z Onkyo 9000R. 

W mojej opinii warto się zainteresować tymi paczkami bo naprawdę super granko za małe pieniądze.

Możesz się pokusić również o wymianę kondensatorka na wysokotonowym głośniku - wprowadza to super zmiany na plus 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6044089
W dniu 10.09.2023 o 09:47, misiek x napisał:

Miałem mentor 1. Moim zdaniem to dużo fajniejsze kolumny niż oberony. Oberonów słuchałem co prawda w salonie denona I może akustyka kulała a może elektronika była nieodpowiednia, ale mi w ogóle nie podszedł ich bas, który wydawał mi się za bardzo rozlazły i bułowaty. Już bardziej podobały mi się dali zensory 3. A na pewno nie wymieniłbym elaków vela na dali oberon 3 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6044821

Dzięki Seba. Panowie a może inne opinie na temat porównania Oberon 3 v Zensor 3 ? 

Elac Vela sprzedane, gram teraz na Audium Comp 3.2 😉

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6045160
W dniu 9.09.2023 o 12:47, WojtekPiotr napisał:

No to oficjalnie w klubie.

Do 450tek dołączyły większe siostry: Dali 850. Podłączone bi-amp do Denon AVR 1912. Taki układ daje im 125W na kanał, za to na 4ch końcówkach mocy. Prądu wystarcza. Grają bardzo ładnie (słuchałem ich na HK 680 - też było nieźle, za to na jakimś starszym Technicsie wypadły bardzo słabo).

Dali 850 to inna liga. Jeśli uwzględnimy cenę w której można je kupić - to jest to nawet dzisiaj strzał w 10tkę. Tam gdzie 450 grają słabo, te grają lepiej albo dobrze. Tam gdzie małe grają dobrze, to 850 grają świetnie. Na dobrych nagraniach kreślą hektary sceny. Bas jest piękny (ale musiałem zatkać otwory Br ze względu na odległość od ściany). W pokoju 18m2 sprawdzają się dobrze. Myślę że dużo dał im bi-amping. 450 podłączone w ten sposób grały zdecydowanie lepiej.

Jest też znaczna różnica w nagraniach z różnych tłoczni. Piosenki, które są słabo nagrane - w zasadzie nic nie uratuje, za to te, które są w dobrym flac (lub Hi-res) brzmią czadowo. Myślę, że zostaną u mnie na dłużej. W porównaniu do Evidence 870 różnica jest nieznaczna (lub nieodczuwalna). Same tweetery Seasa są w nich wymienialne bez zmian w zwrotce.

Jedyną rzeczą, którą warto uwzględnić jest ich wygląd - nie każdemu się podobają. Same przetworniki są porządne i w zasadzie długowieczne.

850_450.jpg

Jakie tutaj stoją dali ? Na zdjęciu. McGyver kiedyś pisał że seria evidence jest na gorszych przetwornikach i gorzej grają od serii red.

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6051434

Witam Szanownych Klubowiczów.

Mam pytanko dotyczące Zensor 7 - gram na nich już parę lat i generalnie jest ok, ale ostatnimi czasy zaczęło mi czegoś w nich brakować, konkretnie większej szczegółowości i czystości na wokalach (może to już wiek 🙂 ). To odczucie wynika z tego, że na swoje "nieszczęście" słuchałem u znajomych innych systemów grających podobne gatunki muzyczne i stąd po powrocie do domu łapałem się na tym, że czegoś jest mało, jest ciemniej i lekko pod kocem. Oczywiście biorę poprawkę, że u znajomych były inne systemy, akustyka pomieszczeń, itp.

Zdaję sobie sprawę, że klub skupia ludzi generalnie zadowolonych z danego produktu, ale czy w Waszych systemach macie może podobne odczucie? Wiem, że wchodzę z takim pytaniem na poziom indywidualnych gustów i upodobań, ale niech tam 🙂 

Moje Zensory 7 napędzane są/były: Yamaha S-501, NAD 356, Acoustic Research A-06, Pioneer A-339, własnej konstrukcji wzmacniaczem na Mosfetach. Może właśnie tutaj należałoby szukać rozwiązania, choć w/w wzmaki nie reprezentują moim zdaniem podobnego stylu grania. A może trzeba byłoby spróbować z jakimś bardziej skrajnie grającym wzmaczkiem?

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6051544

Panowie od dawna czytam i zastanawiam się nad zmianą kolumn dali 450 na kolumny dali 850 lub dali evidence 870.Ale mam obawy że mogą nie rozwinąć skrzydeł w moim pokoju ,bo pokój jest nie duży o rozmiarze 3,04x5,54x2,60 m.Czego mi brakuje.... mocniejszego basu ,choć dali 450 też go mają, ale trochę chciałbym więcej, bardziej tego najniższego, wiekszej skali grania instrumentów. Jeśli miałbym kupić dali 850 lub dali evidence 870 to ktore  byłby mniejszym złem.Nie mam możliwości ich posłuchać w swoim pokoju. Musiałbym kupić w ciemno. Oto mój pokój. 

20230627_002221.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6051776

Panowie jeszcze was zapytam. Oberon 3 v Opticon 2. Cena tych drugich trochę wyższa ale chodzi tylko o dźwięk. Warto dopłacić? Albo inaczej, które lepsze i czy słychać tą różnicę? 

Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6052420
21 minut temu, misiek x napisał:

Panowie jeszcze was zapytam. Oberon 3 v Opticon 2. Cena tych drugich trochę wyższa ale chodzi tylko o dźwięk. Warto dopłacić? Albo inaczej, które lepsze i czy słychać tą różnicę? 

Pozdrawiam 

To zależy z jakim wzmacniaczem , ja mialem opticon 5 z yamahą było u góry zbyt jasno ale mimo wszystko ta jasność nie przeszkadzała była nie wiem jak to powiedzieć nie wkurzająca dla ucha , ale nie zostały u mnie bo bas się bardzo wzbudzał . Z tym że dwójek nie słuchałem . Ciekawe jak brzmią rubicon 5 jak tam jest z tym basem

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6052447
2 godziny temu, misiek x napisał:

Pozdrawiam 

Mam Opticon 2 i miałem też Oberon 3. Oberon w pierwszym osłuchu grają szałowo, ofensywnie - do przodu. Jednak coś co na początku wydaje się być fajne, po jakimś czasie zaczyna przeszkadzać. Ewidentnie oberony strojone są w celu zrobienia dużego wow i tak też grają. Opticon gra bardziej równomiernie, dostojnie i na dłuższą metę lepiej po prostu się go słucha. W moim odczuciu radzi sobie też o wiele lepiej z różnymi rodzajami muzyki, nie ma może takiego mocnego uderzenia jak Oberon, ale na pewno gra bardziej dostojnie. Parafrazując Oberon to młodszy nieokrzesany i napalony młodszy brat, a Opticon to ten dojrzalszy, bardziej doświadczony i działający na dłuższą metę, prawie dorosły facet. Oberon sprzedałem, a Opticon został wyposażony w lepszej jakości komponenty w zwrotnicy i lepiej wytłumiony. Służy mi do dzisiaj i jestem z niego bardzo zadowolony. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6052533

@Gajmac a jak porównasz wysokie w tych modelach? Gdzie bardziej stonowane, mniej ofensywne i kłujące (o ile) po uszach? 

Edytowane przez misiek x

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6052618
W dniu 18.09.2023 o 17:53, zbyniu 360 napisał:

Panowie od dawna czytam i zastanawiam się nad zmianą kolumn dali 450 na kolumny dali 850 lub dali evidence 870.Ale mam obawy że mogą nie rozwinąć skrzydeł w moim pokoju ,bo pokój jest nie duży o rozmiarze 3,04x5,54x2,60 m.Czego mi brakuje.... mocniejszego basu ,choć dali 450 też go mają, ale trochę chciałbym więcej, bardziej tego najniższego, wiekszej skali grania instrumentów. Jeśli miałbym kupić dali 850 lub dali evidence 870 to ktore  byłby mniejszym złem.Nie mam możliwości ich posłuchać w swoim pokoju. Musiałbym kupić w ciemno. Oto mój pokój.

Nawet się nie zastanawiaj zbyniu. Zrobiłem zamianę i ... to jak porównanie wilka do jamnika. Pomimo tego samego wysokotonowca Dali 450 grają słabo w porównaniu do 850/870. W 450tkach częstotliwość podziału ustawiono na 4000Hz. To nie tylko męczenie Seasa KT25F, ale też znaczące uszczuplenie stereofonii, separacji i sceny. W 850tkach, podobnie jak w evidence 870 (tam jest Seas KT28f - w sumie bardzo podobny do KT25 i można go wsadzić bez zmiany zwrotki do starszych... ale ... po co? chyba, że w przypadku usterki starych) podział ustawiony został przez Dali na 3000Hz, a to robi dużą różnicę. 850 grają pięknie. Średnica jest odpowiednio nasycona i plastyczna. Nie jest wycofana i pięknie uzupełnia się z bardzo dobrym basem. Weź pod uwagę, że przy otworze BR skierowanym do tyłu, trzeba albo na metr odsunąć je od ściany, albo zatkać otwory BR (ja tak zrobiłem). Przy zatkaniu BR zyskasz sprężystość oraz kontrolę, poświęcając bardzo niskie tony (mi to nie przeszkadza). 850 a 450 to podobny ale zupełnie inny styl grania - ciężko je porównać. Właśnie przez zestrojenie zwrotnicy. Podejrzewam, że gdyby 450tki zestroić na podział przy 3000Hz, albo nawet 2700 (KT28f można puszczać na 2000Hz) to zagrają przepięknie, Vify 18stki nie wysilałyby się aż tak bardzo w swoich górnych rejestrach, stereofonia by się znacząco poprawiła, pojawiłaby się piękna scena. Tyle, że ... zmiana zwrotki z pomiarami to pewnie coś koło 800-1000 PLN, a tyle można dopłacić do 450 i mieć 850tki albo 870. Więc chyba nie warto grzebać o ile sam sobie tego nie ogarniesz.

Napisałeś jedną ważną rzecz - że słuchasz u znajomych podobnych rodzajów muzyki i one brzmią inaczej ... no właśnie. Podobne to nie jest takie same, a nawet te same utwory mogą się różnić bardzo poważnie w zależności od wydania (tłoczni oraz masteringu). A potem ludzie próbują gonić króliczka, bo coś im nie gra, bo gdzieś u kogoś słyszeli lepiej. A wydania Japan FLAC mogą brzmieć na tym samym sprzęcie zupełnie inaczej niż wydania oryginalne. Albo wydania ze Stockfish lub Chesky mogą się różnić bardzo od wydań z mało znanych tłoczni (nawet jeśli masz je oba we FLAC). Ten sam utwór od Cheskiego może brzmieć pięknie, a w innym wydaniu może być pozbawiony średnicy, utwór może być płaski ... kupisz nowe kable, głośniki, wzmacniacz ... i dalej będzie słabo - a okaże się, że znajomy ma po prostu lepsze wydanie. Genialnym przykładem są utworzy na składance Immaculate Collection Madonny. Nagrane świetnie. Słysząc te same piosenki z innych wydań myślałem że słucham MP3. To naprawdę słychać. 850tki obnażą słabości nagrań bez żadnej litości. Tam gdzie 450tki coś tam jeszcze maskowały - 850tki wyciągają. Zdarza się, że niektórych współczesnych polskich utworów nie da się po prostu słuchać (za to do dobrze nagranych micha cieszy się od ucha do ucha i nie chce przestać ich słuchać). Kolejną sprawą jest elektronika do której podłączasz - 850tki uwielbiają bi-amping. Porównywałem je podłączone do HK860 (podłaczone klasycznie) do jakiegoś starszego Technicsa (też klasycznie) z Ampli Denona z 2011 roku (tryb pure stereo + biamping). Na technicsie nie dało się ich słuchać, na HK 860 grały ładnie. Na Denonie w biampingu na dobrych nagraniach grają bajecznie i naprawdę czarują (wszystko w pomieszczeniu 18m2).

W mojej ocenie warto się przesiąść. Różnica w cenie nie jest kolosalna. 870tki warto ściągnąć sobie z Danii jeśli możesz (one tam kosztują tyle co 850tki w Polsce). Jeśli nie musisz mieć 870 np. ze względu na ładniejszą stylistykę i właśnie design 450 ci się podoba, to 850tkami nie będziesz zawiedziony.

Edytowane przez WojtekPiotr
https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6055105
W dniu 18.09.2023 o 11:46, zbyniu 360 napisał:

Jakie tutaj stoją dali ? Na zdjęciu. McGyver kiedyś pisał że seria evidence jest na gorszych przetwornikach i gorzej grają od serii red.

On to pisał o 470. W 870 zmienił się Seas wysokotonowy, ciut niższy podział jest przy średnicy z basem, przetworniki (poza KT28f) są takie same jak w 850.

Na zdjęciu są 450tki i 850tki. Na górę w 450tkach - już po zakupie - ze względów estetycznych przykleiłem docięte na wymiar lusterko z pleksi i zmodyfikowałem maskownice (na dole je podciąłem i podniosłem je o 3mm, tak aby zachodziły na lusterko). Tak mi pasowało - chciałem mieć coś bardziej eleganckiego, a'la 470. Innych zmian nie wprowadzałem.

Edytowane przez WojtekPiotr
https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6055137

Madonna jest nagraną w Qsound. Mam tą płytę. Moje dali już są modyfikowane na zwrotnicy i zmieniony tweeter na Dayton 28f.

Jeśli byłaby lampa do dali 850 to o jakiej mocy by wystarczyła w push-pullu....?

20230627_002255.jpg

20230709_212432.jpg

Czy jak mam równe pasmo akustyczne to też będą za duże....

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6055165
Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Madonna jest nagraną w Qsound. Mam tą płytę. Moje dali już są modyfikowane na zwrotnicy i zmieniony tweeter na Dayton 28f.

Jeśli byłaby lampa do dali 850 to o jakiej mocy by wystarczyła w push-pullu....?

Czy jak mam równe pasmo akustyczne to też będą za duże....

Możesz napisać, czy miałeś obniżany podział z 4000 do 3000Hz przy wymianie tweeta?

Ciężko mi powiedzieć jakie są wymagania odnośnie lampy. W tym momencie przy biampie mam 125W na kanał (przy czym na kanał grają 2 osobne końcówki mocy; łącznie 4). Ale ... Jeśli Dali 450 grały, to 850 też powinny. Mam wrażenie, że przy tych samych poziomach głośności na amplitunerze, Dali 850 grają głośniej. I może być to prawdą, ponieważ czułość 450 to 91dB, a 850 to 92dB.

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6055185
W dniu 19.09.2023 o 17:23, misiek x napisał:

@Gajmac a jak porównasz wysokie w tych modelach? Gdzie bardziej stonowane, mniej ofensywne i kłujące (o ile) po uszach? 

Z tego co pamiętam to Opticon delikatnie lżej traktował wysokimi po uszach. Tak jak pisałem Opticon jest całościowo lepiej skonfigurowany - bardziej liniowo.

Edytowane przez Gajmac
https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6056993

Szanowne grono! 
Na sprzedaż oferuję swoje Rubicony 2 w pięknym wykończeniu Walnut. Stan idealny. W zestawie maskownice i oryginalne kartony. Zainteresowanych zapraszam na priv. Więcej zdjęć wyślę na maila. 

IMG_0352.jpeg

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6057151
  • 2 tygodnie później...
W dniu 23.09.2023 o 20:01, Gajmac napisał:

Szanowne grono! 
Na sprzedaż oferuję swoje Rubicony 2 w pięknym wykończeniu Walnut. Stan idealny. W zestawie maskownice i oryginalne kartony. Zainteresowanych zapraszam na priv. Więcej zdjęć wyślę na maila. 

IMG_0352.jpeg

Jakie tweeter pracuje tutaj, bo widzę mocowanie na 3 śruby może to fajne wysokotonowe, dla sprawdzenia u mnie w dali 450.....

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/43/#findComment-6068967
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.