Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

McGyver co bys powiedzial o polaczeniu kewlarowego i weglowego scana interesuje mnie projekt rr22, Pytam bo tak jak ty lubie srednice. O samej aplikacji w rr22 tych glosnikow zapytam pewnie samego pana Kisiela, ale chcialbym tez uslyszec zdanie innych osob. Sluchalem tych kolumn u Darka z Radomia ze swoim sprzetem i dla mnie bylo cudownie, ale tak naprawde zbyt wielu dobrych konstrukcji nie sluchalem, wiec bylby sens zastapic jednego rewelatora 18 glosnikiem kewlarowym zeby poprawic srednice (jak napisalem dla mnie byla dobra ale nie wykluczam ze moze byc lepsza).

Pozdrawiam Sławek

Pokrewny projekt RD22 był strojony tak aby uzyskać nieco lampową średnicę(tak wynika z opisu na stronie).Jeżeli w miejsce Rev. na średnicy dasz Iluminatora efekt może być jeszcze ciekawszy-potęga basu rev. i miekka,ciepła,dokładna średnica ilum.

Triode dzieki za dobry pomysl z iluminatorem ;) Zaraz sie okaze ze wymyslimy calkiem nowa konstrukcje he he.

Zbieram kase wiec moze trafie na jakas promocje swiateczna albo noworoczna ;) juz nie moge sie doczekac a, w miedzy czasie caly czas walcze ze swoimi visatonami z ktorych chyba wycisnalem juz siudme soki ;)

>Laska wpadaj jeszcze raz do mnie to posłuchasz jak RR2 grają z clonem Alepha5....

Dopiero teraz RR2 rozwinęły skrzydła

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Darus ja widze, ze Ty czytasz i odpowiadasz na @prv z czestotliwoscia lepsza od mojej ;) podeslij mi na @, ktorego Ci wyslalem na prv fotki tego alepha, jak go oczywiscie wykonczyles. Jestem bardzo ciekawy jak Ci w koncu wyszlo. Podejzewam ze z taka elektrownia to RR smigaja jak zloto, oczywiscie wpadne predzej czy pozniej sie o tym przekonac.

Zastanawialem sie nad pomyslem zastapienia ostrego ring radiatora, twiterem z serii iluminator ktory podobno brzmi bardziej jedwabiscie, o dziwo jest tez tanszy. Ktos slyszal ten glosnik i moglby porownac z radiatorem?

Ps tylko nie mowcie zebym wybral inna konstrukcje na iluminatorach ;)

Na Revelatorach słuchałem Xavianów-i pomimo pięknych skrzynek nie był to dżwięk dla mnie.Natomiast mam parę Iluminatorów i jestem wniebowzięty. Moje Aries to odpowiednik IRD12, wykonane w Tychach.Tweeter jest szybki,dokładny i nie kaleczy uszu.

Laska, 28 Paź 2009, 10:11

>Zastanawialem sie nad pomyslem zastapienia ostrego ring radiatora, twiterem z serii iluminator

>ktory podobno brzmi bardziej jedwabiscie, o dziwo jest tez tanszy. Ktos slyszal ten glosnik i moglby

>porownac z radiatorem?

>Ps tylko nie mowcie zebym wybral inna konstrukcje na iluminatorach ;)

A właśnie że powiemy. I to nie przez przekorę czy złośliwość, ale jeżeli zamierzasz to poganiać z tranzystorowca to woofery revelator są IMHO niewskazane. Miałem, aplikowałem, słuchałem też cudzych konstrukcji na "słoneczkach" i mam wyrobiony pogląd.

Tego sie wlasnie balem apetyt rosnie w miare jedzenia ;) ale konstrukcja 2,5 drozna oparta na iluminatorach to male szalenstwo, nie mowie nie, ale taka sytuacja kaze pomyslec czy nie warto sprobowac 2 drog czyli ILR12. Obawiam sie tez czy kobita mnie nie przeklnie o te 10cm (wiadomo robi roznice) bo kolumna stoi prawie w kuchni. Triode w jakim pomieszczeniu graja u Ciebie Ariesy?

Skoro jestesmy przy akustykach akustyce to wyrzezbilem dzis na probe ustroje akustyczne w ksztalcie lezki (ciensza strona schodza sie do srodka) goraco wszystkim polecam, jak by mi ktos zrobil blend test w moim mieszkaniu to bym sie zapieral ze to nie graja moje kolumny ;) Jak ktos jest z wawy i ma ochote posluchac na wlasne uszy roznicy to zapraszam.

post-24774-100002016 1256765629_thumb.jpg

post-24774-100002017 1256765629_thumb.jpg

post-24774-100002018 1256765629_thumb.jpg

Witam

Nie wiem czy ktoś już o tym pisał ale właśnie z ciekawości zajrzałem na stronę www.akustyk.com.pl - wreszcie została zaktualizowana :-)

Mnóstwo nowych projektów i ulepszona nawigacja.

Trochę to trwało - na usprawiedliwienie liczy się ilość proponowanych projektów.

Pozostali krajowi producenci sprzętu audio powinni się uczyć.

Osobiście szlag mnie trafia jak wchodzę na całkowicie nieaktualną stronę producenta - w dzisiejszych czasach to wstyd!

Minusem jest nadal idiotyczny sposób podawania cen za szt. gotowych kolumn - rozumiem, że producent nie chce straszyć cenami ale to wg mnie niepoważne.

Jest to taki chwycik marketingowy. Ogólnie ciekawe są projekty. Tylko szkoda, że od strony stylistycznej super jakiegoś pięknego poziomu nie prezentują. Są poprawne, ale nie zachwycają, ale dźwięk jest najważniejszy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Też mi się podoba ilość oferowanych zestawów ale jednocześnie szkoda, że zniknęły niektóre stare zestawy. Chciałem dokupić HDM (monitor HDS góra i dół) oraz HD2 (kolumna 2.5 drogi wszystko HDS). HD2 przestali oferować i tym sposobem kupiłem wczoraj http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX2_HDD2.html - HDD2 - dół HDS, góra iluminator. Wyszło "trochę" drożej ale mam nadzieję też że będzie lepiej :).

PS. Najbardziej mnie martwi to, że to już prawie nie diy gdyż nawet już sobie zwrotnic nie polutuje, przyjdą już gotowe (co też automatycznie zwiększa cenę).

PS2. Druga sprawa do suby oferowane na stronie, nie ma nawet zdjęć gotowego produktu, czyżby cały projekt powstał tylko na papierze?

Pozdrawiam

Szuler

>PS2. Druga sprawa do suby oferowane na stronie, nie ma nawet zdjęć gotowego produktu, czyżby cały

>projekt powstał tylko na papierze?

Też zainteresowałem się tymi subami, niestety, myślę że zdjęcia (oraz pierwszy odsłuch projektu przez projektanta) pojawią się dopiero po pierwszym zamówieniu ze strony klienta. Rozmiem głęboką wiarę w obliczenia i teorię, natomiast praktyka czasem płata figle. I jeżeli ten sub to faktycznie projekt papierowy, to ... ja poczekam na wersję v2 po tych pierwszych zamówieniach.

szuler_poznań zdaj relacje jak zagra/ł wczorajszy zakup z akustyka.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov - z tydzień potrwa nim dostanę głośniki, muszę jeszcze zamówić MDF i sklecić skrzynki (na razie na szybko bez forniru, niech się wygrzeją głośniki, a buda odstoi) - wtedy oczywiście napiszę o wrażeniach z użytkowania HDD2, jak i generalnie o całym moim kinie domowym z akustyka (fronty HDD2, reszta HDM, sub na XXLS12 + 2x membrana bierna XXLS12).

Pozdrawiam

Szuler

• 3 tygodnie później...

witam szanownych kolegów i mam pytanie.czktoś się orientuje jakie są wartości elementów w zwrotnicy akustyków rd1 ,chodzi głównie o kondensatory i rezystory.bo posiadam trochę mundorfów i millsów a zamawiając kit u akustyka zmiejszył bym trochę koszt gdyby podeszły.

kinimod, 17 Cze 2009, 20:22

>Czy jest na forum posiadacz kolumn RD11. Może ktoś napisać jak one grają. Głownie chodzi o

>przestrzeń i precyzyjne budowanie sceny. Czy góra jest gładka czy ostra. Bas twardy czy miękki.

>

>Pozdrawiam ponawiam pytanie kinimoda -czy ktoś odpowie!

ja posiadam RD1. Grają dobrze jak się do nich podłączy godny sprzęt. Na taniźnie grają ostro, sucho, ale szczegółowo. To wymagające głośniki. Niektórzy twierdzą, że grają źle. Ja póki nie podłączyłem do nich czegoś dobrego nie miałem pojęcia ile potrafią. Akurat gram bez DACa którego mam od jednego z forumowiczów, bo jest u niego w "serwisie" i mnie to męczy. Ale z DACem jest niebo lepiej. Cena za to wysoka, ale efekt murowany. Zwrotki sam montowałem, jak coś to na PW.

czyli rozumię że to trochę inna konstrukcja niż proponuje akustyk,u mnie będzie to grało z audionetem sam v2(nizły piecyk ,i pasuje mi ten typ grania-neutralny).zbuj jak będę tak daleko to się zgłoszę-zbieram fundusze.

Nie to nie jest inna konstrukcja. Kiedyś Akustyk proponował RD1 i kupiłem wtedy. Na tamten czas doastawało się projekt zwrotki i części, trzeba było ją samemu złożyć tylko i to uczyniłem. Nie ma tu niczego udziwnianego. A z tym "daleko" sorki ale nie bardzo wiem o co chodzi.

chodziło mi że jak uzbieram odpowiednie fundusze(ok.5000 pln.)a z tym "daleko" to faktycznie trochę głupio to zdanie wyszło.i jeszcze jedno pytanko czy słyszałeś może pierścieniowego revelatora i czy warto do niego dopłacać porównując go do iluminatora z rd1.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.