Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Pharel1 - gratulujemy zakupu!!

koniecznie napisz bardziej szczegolowy opis wrażen. Ciekaw jestem czy miales okazjesluchac innych kolumn akustyka, np RR22? Sam przymiezam sie do zakupu Akustykow i zbieram wszelkie mozliwe info ;)

Właśnie przeczytałem test kolumn ESA Credo 1 (15kzł) - to bliźniacze konstrukcje do Akustyków ILRM (6,5kzł) i ILR12 (7kzł).

Ciekawe mogłoby być porównanie tych kolumn.

Zdrowych, spokojnych,

obfitych w dobre brzmienia Świąt

miłośnikom Akustyków...

Również chciałem życzyc wesołych swiąt.

Mam kolejne postanowienie świąteczne a mianowicie w przyszłym roku wracam do akustyków zresztą forumowy kolega szlufik też się zapowiedział że dołącza do mnie , kolejny kolega chce zmienic akustyki na peerlesach na konstrukcję na scanspeakach więc będzie się działo. Oczywiście pudła będę chciał zrobic trochę bardziej ambitniejsze niż u Akustyka .

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Pharel napisz coś więcej o brzmieniu swoich akustyków , jakie kolumny miałeś wczesniej i co jest w stosunku do nich na plus bądź na minus.

Dzwoniłem dzisiaj do Akustyka i się delikatnie mówiąc wkurzyłem bo chciałem wywalczyć jakiś rabat (kupiłem już tam cztery projekty = wydałem 14 tys ) i chciałem coś "utargować" a że pracuje jako przedstawiciel więc potrafię negocjować i ..... nic nie wynegocjowałem. Redaktor Kisiel powiedział mi że scanspeak podnosi ceny i automatycznie projekty będą droższe i to niebawem . Chyba będę musiał trochę przyoszczędzić na jedzeniu :)

Zastanawiam się czy warto inwestować w najdroższą zwrotnicę (1250 zł ) i czy nie lepiej wstawić opcję tańszą za (500 zł) na i tak badzo dobrych jentzenach i cewkach powietrznych . Co do cen obudowy u akustyka to pozostawię to bez komentarza ale dla mnie stanowczo za dużo .

Liczyłem że w 5500 zł zmieszczę się w wykonaniu gotowych IRL12 ale się chyba przeliczyłem.

Póki co czekam do podwyżek , może złotówka podskoczy.

Pozdrawiam.

Brak rabatów dla stałych klientow to niespodzianka. Mam zupełnie inne doświadczenia w kontaktach "biznesowych" z p. Andrzejem.

Dlatego uważam, że jeżeli nie ma rabatów, to .....nie ma rabatów. Wszytkiemu winna sytuacja złotego, a perspektywy są ... niestety pesymistyczne. Perspektywy pesymistyczne. Dziwnie to brzmi.

A na poważnie, Akustyk to (moim zdaniem) nr 1 w Polsce i stąd usztywnienie cen. Ale warto pokombinować z nowymi głośnikami w ofercie - wavector. Zastanawia mnie równioeż brak w ofercie nowych głosników Vify. Na ostatnim AudioS grało co najmniej dobrze. Cena zdecyduje o powodzeniu.

A receptą może być zamówienie zbiorowe. Co o tym myślicie?

Za czasów komuny to sie nazywało import wewnętrzny!

Edytowane przez YunnanTEA

Brak rabatów dla stałych klientow to niespodzianka. Mam zupełnie inne doświadczenia w kontaktach "biznesowych" z p. Andrzejem.

Dlatego uważam, że jeżeli nie ma rabatów, to .....nie ma rabatów. Wszytkiemu winna sytuacja złotego, a perspektywy są ... niestety pesymistyczne. Perspektywy pesymistyczne. Dziwnie to brzmi.

A na poważnie, Akustyk to (moim zdaniem) nr 1 w Polsce i stąd usztywnienie cen. Ale warto pokombinować z nowymi głośnikami w ofercie - wavector. Zastanawia mnie równioeż brak w ofercie nowych głosników Vify. Na ostatnim AudioS grało co najmniej dobrze. Cena zdecyduje o powodzeniu.

A receptą może być zamówienie zbiorowe. Co o tym myślicie?

Za czasów komuny to sie nazywało import wewnętrzny!

Ja nie chciałem kupić jednego projektu ale przynajmniej dwa i zrobić kilka par paczek bo w ten sposób wychodzi taniej. Nie chcę się bawić w tanie projekty (vifa itp) bo wg. mnie nie warto bo za podobne pieniądze można kupić jakieś używane kolumny a robiąc projekty na revelatorach albo illuminatorach osiągamy poziom znacznie wyższy niż nawet używane kolumny z podobnego przedziału cenowego.

Dla przykładu:

http://q21.pl/xavian-xc-giulia.html

cena 8500 za sztuke co daje 17 tys za parę nie wspomnę o bardziej renomowanych firmach typu gamut czy sonus faber które maja przelicznik xavian pomnożone razy 2.

W akustyku:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/R229.html

5000 za częsci i wierzcie mi za 1000 zł przy większej ilości niż 1 para da sie zrobić ładniejsze paczki , czyli wychodzi 6000 za kolumny.

Natomiast jesli chodzi o najtańsze projekty np hdmx głosniki i zwrotnice 1400 plus pudła powiedzmy że za

600 zł ktoś zrobi (materiał plus czas) - wychodzi 2000 zł a widziałem kiedyś używane esy na tych przetwornikach w ogłoszeniach za 2300 zł - wg mnie o 300 zł gra nie warta świeczki. Pozdrawiam

Pharel napisz coś więcej o brzmieniu swoich akustyków , jakie kolumny miałeś wczesniej i co jest w stosunku do nich na plus bądź na minus.

Dzwoniłem dzisiaj do Akustyka i się delikatnie mówiąc wkurzyłem bo chciałem wywalczyć jakiś rabat (kupiłem już tam cztery projekty = wydałem 14 tys ) i chciałem coś "utargować" a że pracuje jako przedstawiciel więc potrafię negocjować i ..... nic nie wynegocjowałem. Redaktor Kisiel powiedział mi że scanspeak podnosi ceny i automatycznie projekty będą droższe i to niebawem . Chyba będę musiał trochę przyoszczędzić na jedzeniu :)

Zastanawiam się czy warto inwestować w najdroższą zwrotnicę (1250 zł ) i czy nie lepiej wstawić opcję tańszą za (500 zł) na i tak badzo dobrych jentzenach i cewkach powietrznych . Co do cen obudowy u akustyka to pozostawię to bez komentarza ale dla mnie stanowczo za dużo .

Liczyłem że w 5500 zł zmieszczę się w wykonaniu gotowych IRL12 ale się chyba przeliczyłem.

Póki co czekam do podwyżek , może złotówka podskoczy.

Pozdrawiam.

Czy w projektach Akustyka są do wyboru dwie wersje zwrotnic?

Z opisu ILR12 to nie wynika - możesz napisać coś więcej na ten temat?

Jak kupowałem ILR12 jakieś 2 miesiące temu, to rezygnując z zacisków WBT i zmieniając niektóre elementy zwrotnicy na tańsze, zaoszczędziłem 700zł.

Już gotowe,no i jak grają,pisz bo jestem ciekaw?

Już gotowe,no i jak grają,pisz bo jestem ciekaw?

Też jestem ciekaw , jak grają.

Co do stosowania bardzo drogich podzespołów to uważam że warto o ile kogoś stać.

Miałem kiedyś zestaw amplifona wt40 plus tacd , identyczne combo ma mój kolega (razem gralismy na takich samych lampach mullarda , identycznych kablach i kolumnach ) z tym że on poszedł dalej i wymienił w cd i wzmaku kondensatory sprzęgające na mundorf silver oil i mój zestaw nie grał tak dobrze jak jego (lepsza góra pasma a co za tym idzie lepsza przestrzeń ) inne zakresy raczej nie uległy zmianie a przynajmniej mój słuch nie wyczuwał różnicy .

W kolumnach nie testowałem ale pewnie warto inwestować przynajmniej w sekcji wysoko tonowej .

Ja też jestem ciekaw :) Zagrają za jakieś dwa tygodnie. Sposób lakierowania skrzynek, determinuje montaż przetworników na samym końcu. Nawet otwory montażowe muszę wycinać dopiero po lakierowaniu. Odnośnie oszczędności na podzespołach zwrotnic, to kierowałem się tylko i wyłącznie radami Kisiela.

Ja też jestem ciekaw :) Zagrają za jakieś dwa tygodnie. Sposób lakierowania skrzynek, determinuje montaż przetworników na samym końcu. Nawet otwory montażowe muszę wycinać dopiero po lakierowaniu. Odnośnie oszczędności na podzespołach zwrotnic, to kierowałem się tylko i wyłącznie radami Kisiela.

Uchyl chociaż rąbek tajemnicy-który tweeter,jaki kabel do środka,jakie zaciski>/?

No to wszyscy teraz czekają na relacje z odsłuchu i foty.

Robiłeś już głośniki w obudowach wzorowanych na Sonus Faber z bardzo dobrym efektem - ciekawe jakie będą ILR12?

Mi ostatnio w oko wpadły Gemme Audio Katana - ILR12 w takich obudowach wyglądałyby zabójczo.

post-16265-035717600 1294519554_thumb.jpg

post-16265-092908400 1294519604_thumb.jpg

Właśnie Marku obawiam się o polerowanie lakieru. Szczególnie w miejscach zewnętrznych krawędzi frontu, a koszem midwoofera. Obawiam się, czy czasami tego nie przetrę.

Łatwiej zepsuć przy wycinaniu otworów niż przy polerce - jak jest kilka warstw lakieru to raczej nie ma możliwości przetarcia chyba że ktoś bardzo tego chce :) . Lakier samochodowy (mówię o takim robionym na zamówienie w lakierni) ma znacznie większą twardość a w tym i ścieralność.

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem gotowych kolumn Akustyka - W229 lub R229. Czy ktoś z Was ma te kolumny? Czy dobrze grają z muzyką rockową? Dla mnie ważny jest "energetyczny", konturowy i dynamiczny bas. Pozostałe pasma bez podbić - w miarę naturalne.

Czy wg Was wzmacniacz Accuphase E-211 będzie pasował do ww kolumn? Jeśli nie to jaki polecacie? Pozdrawiam, jarekmor

Witam,

Może jest ktoś z Warszawy, kto zaprosiłby mnie na odsłuch jakichś 2-drożnych na Scan Speak'ach. Noszę się z budową projektu RV12 lub RD12, ale jakoś nie mam przekonania bez odsłuchu, niestety u Akustyka nie da się nic odsłuchać, a boję się kupowania w ciemno.

Słuchałem Akkusa V1 i V2 na Uscherach i fajnie byłoby porównać ze Scan speak'iem.

Do obu wersji są dostępne zwrotnice. Oprócz różnic brzmieniowych, mają inne wymagania sprzętowe. Wersja 8-omowa wymaga sporo mocniejszego wzmacniacza aby uzyskać podobny poziom dB. 50 wat przy 8 omach będzie niewystarczające.

Słuchałem hdx i powiem, że było to bardzo fajne brzmienie. Po czasie jednak zauważyłem brak średnicy, oraz niskiego basu. Za te pieniądze uważam, że są to rewelacyjne kolumny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Słuchałem hdx i powiem, że było to bardzo fajne brzmienie. Po czasie jednak zauważyłem brak średnicy, oraz niskiego basu. Za te pieniądze uważam, że są to rewelacyjne kolumny.

Miałem hdx1 (pierscieniowa vifa) co do braku średnicy to nie zauważyłem ja bym napisał inaczej że była lekka swobodna - takie przyjazne dla ucha granie , wysokie klasy średniej ale słyszałem gorsze w znacznie droższych konstrukcjach , bas w porównaniu do scanspeaków słabiutki - miękki ale brak było w nim siły i wigoru.

Witam kolegów. Jestem nowym użytkownikiem. Mam zamiar kupić niebawem kolumny i po przejrzeniu oferty akustyka mocno zainteresowały mnie konstrukcje rv12 lub rd12. Czy ktoś ma może takie konstrukcje, chciałby je zaprezentować i mieszka w pobliżu Poznania??

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez palton

Witam kolegów. Jestem nowym użytkownikiem. Mam zamiar kupić niebawem kolumny i po przejrzeniu oferty akustyka mocno zainteresowały mnie konstrukcje rv12 lub rd12. Czy ktoś ma może takie konstrukcje, chciałby je zaprezentować i mieszka w pobliżu Poznania??

Pozdrawiam serdecznie

Mam RD 1 to to samo co RD12 tylko w innych paczkach ( jeszcze nie były pochylone w tył ) ale żeby posłuchać musiałbyś przejechać około 230 km w jedną stronę :(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.