Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj rozmawiałem z p. Kisielem i bardzo polecał ring radiatora, sugerując, że z rozpraszaniem na boki nie jest tak źle jak wynika to z wykresu, natomiast ilość powietrza i swoboda dźwięku zdecydowanie większa przy R3004.

Przez półtora roku słuchałem muzyki na D3004/6600 to starsza konstrukcja, podobna w założeniach do D3004/6620. Aktualnie w moim systemie gra właśnie R3004, który p.Kisiel opisał zgodnie z moimi doświadczeniami w części o lepszej swobodzie i swego rodzaju lekkości przekazu, ale w kwestii rozpraszania nie zgodzę się. R3004 ma silne właściwości kierunkowe, przesunięcie miejsca odsłuchu o 0,5m w bok, daje zauważalne zmiany. Słuchanie muzyki np na szerokiej kanapie w odległości około 2,5-3m przez dwie osoby jest bez sensu, bo źródła pozorne przesuwają się jak zaczarowane razem z nami. D3004 był mniej wymagający co do miejsca odsłuchu, dźwięk z niego był aksamitny, ale nie tak precyzyjny jak w R3004.

Obydwie kopułki są wybitne i nie wiem czy odróżniłbym je w ślepym teście, o ile R3004 to głośnik dla samotników o tyle D3004 jest przyjacielem rodziny.

Różnice mogą wynikać z innych powodów (szerokość ścianek przednich, zwrotnice, niewielkie zmiany w pokoju), ale są słyszalne i takie pozostawiają wrażenie.

Pzdr

Przez półtora roku słuchałem muzyki na D3004/6600 to starsza konstrukcja, podobna w założeniach do D3004/6620. Aktualnie w moim systemie gra właśnie R3004, który p.Kisiel opisał zgodnie z moimi doświadczeniami w części o lepszej swobodzie i swego rodzaju lekkości przekazu, ale w kwestii rozpraszania nie zgodzę się. R3004 ma silne właściwości kierunkowe, przesunięcie miejsca odsłuchu o 0,5m w bok, daje zauważalne zmiany. Słuchanie muzyki np na szerokiej kanapie w odległości około 2,5-3m przez dwie osoby jest bez sensu, bo źródła pozorne przesuwają się jak zaczarowane razem z nami. D3004 był mniej wymagający co do miejsca odsłuchu, dźwięk z niego był aksamitny, ale nie tak precyzyjny jak w R3004.

Obydwie kopułki są wybitne i nie wiem czy odróżniłbym je w ślepym teście, o ile R3004 to głośnik dla samotników o tyle D3004 jest przyjacielem rodziny.

Różnice mogą wynikać z innych powodów (szerokość ścianek przednich, zwrotnice, niewielkie zmiany w pokoju), ale są słyszalne i takie pozostawiają wrażenie.

Pzdr

Dzięki. Więc będzie D3004/6620

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 2 tygodnie później...

Witam.

Czy jest na forum posiadacz kolumn Akustka z Wrocławia? Jestem zainteresowany kupnem i chciałbym posłuchać przed zakupem. Jeżeli znajdzie się osoba, która zaprosi na odsłuch to chętnie przytaszczę swoje klocki :) Pozdrawiam.

Witam.

Czy jest na forum posiadacz kolumn Akustka z Wrocławia? Jestem zainteresowany kupnem i chciałbym posłuchać przed zakupem. Jeżeli znajdzie się osoba, która zaprosi na odsłuch to chętnie przytaszczę swoje klocki :) Pozdrawiam.

A jakie masz klocki ? :)

Dozujesz po aptekarsku.Foty!-bo skrzynki pewnie piękne.

Dopisuje się do przedmówcy -- dawwwwwaj te fooooootyyyyy !!! :)

Jak masz schematy zwrotnic to mogą się przydać przyszłym AkustyK - om.

Pozdrawiam

To ja coś wkleje na zachętę :] (bebechy swoich RD 1).

Te bebechy to twoje dzieło czy oryginalne Akustyka?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...

Posiadam kolumny DIY na Vifa XT18WH oraz Scan Speak 9700 chciałbym dokupić 18 Revelatora 8531GOO (obudowa ok 28l basrefleks)

i zamienić Vifę,może ktoś dysponuje projektem dobrej zwrotki do tego zestawienia?Proszę o kontakt na priv albo e-mail

Witam,

No i, stało się :)

Pisałem jakiś czas temu, że korci mnie zamiana RD1 na 3-way, nawet szukałem chętnego do zamiany.

Długo się nad tym zastanawiałem, bo zmiana revelatorów na peerlesy+vifę musi budzić obawy (teraz to będzie HDX3)...ale ten etap już mam za sobą.

Dłuuuga rozmowa z p. Kisielem pomogła potwierdzić/obalić część obaw/nadziei :)

No i tak, dziś moje RD1 poszły w dobre ręce, a ja potwierdziłem zamówienie HDX-ów, jako ostatni zresztą, bo te kolumny od poniedziałku znikają z oferty.

Za jakiś czas napiszę Wam, jaki bilans strat(z gorszych przetworników) i zysków i konstrukcji 3way, bo na te też liczę.

W razie czego...wiem do czego wrócić ;)

A tak na marginesie, uprzedzam planujących w najbliższym czasie zakupy - usłyszałem od p. Kisiela, że od poniedziałku aktualizacja strony...CENY!

Idą w górę, i nie będą to kosmetyczne zmiany.

jak ktoś chce RD12 (czy cokolwiek!), to dzisiaj, bo...w poniedziałek będzie o 1KPLN drożej!.

Projekty z większą ilością głośników - strach się bać.

Przykro mi taką wiadomość przekazywać, ale...ktoś musi :)

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Jeżeli to tylko Akustyk podnosi ceny to wiadomo, że trzeba zmienić sklep. Zresztą ja raz wysłałem do nich zamówienie e-mailem i nic nie odpisali, więc mnie olali. Na pewno już u nich nic nie kupię, jeżeli tak traktują klientów. Niech się uczą od Polinka klasy:) A jeżeli wszyscy sprzedawcy tych głośników podniosą ceny to trzeba się przenieść na Seasy, Ushery.

Jeżeli to tylko Akustyk podnosi ceny to wiadomo, że trzeba zmienić sklep. Zresztą ja raz wysłałem do nich zamówienie e-mailem i nic nie odpisali, więc mnie olali. Na pewno już u nich nic nie kupię, jeżeli tak traktują klientów. Niech się uczą od Polinka klasy:) A jeżeli wszyscy sprzedawcy tych głośników podniosą ceny to trzeba się przenieść na Seasy, Ushery.

No tak, tak.

Ale to jest Klub kolumn Akustyka, więc...mam wrażenie że, jakby to powiedzieć a nie urazić...chyba nie jesteś targetem mojej informacji :)

pozdrawiam

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

to , że scan-speaki drożeją to nic ,w końcu kolumny kupuje się raz na parę ,paręnaście lat .Bardziej mnie martwi ,że cukier tak zdrożał i to ,że po tej Tragedii w Japonii wszystko zdrożeje -obyśmy zdrowi byli

Piotr

Ja prawie miesiąc temu kupowałem u Akustyka komplet do ILD12. Już wtedy p. Kisiel mówił, że ceny pójdą do góry, bo podwyżki były w Scan-Speak-u i w Wavecor. Ponoć Wavecor poszedł tak do góry, że Akustyk zastanawia się nad wycofaniem go z oferty. O ile pamiętam, to jakoś tak, że Wavecor - ok.50%, SS - ok.15%. Ceny w tych firmach zmieniły się 01.01.11. Europejscy dealerzy na razie lecieli na zapasach.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jeżeli cukier podrożał przez ostatni rok o 100%, a Scan Speaki tylko o 15%, to nie jest źle :)

Jest źle. Bo cukier potanieje w razie urodzaju, a SSpeaki nie.

A poza tym, one i tak są wycenione w cholerę wysoko, chyba wszyscy zdają sobie sprawę że większość ich ceny to nie koszt produkcji, tylko przełożona na parametry akustyczne wiedza i doświadczenie projektantów. To co, one tak nagle zdrożały?

Jeśli kogoś te głośniki zaczarowały, to i tak łyknie tę żabę i kupi, ale jakoś nie przemawia do mnie że to nie jest źle, a kontekst cukru...

pomińmy :)

Jancio

Rzeczywiście Jancio masz rację, niestety :( Scany i tak były drogie, ale najwidoczniej firma musi mieć sporą sprzedaż, że czuje się pewna zbytu po podwyżce. Może też być odwrotnie, towar drogi = dobry(chwyt) i lepiej sprzedać mniej, ale drożej. Trudno spekulować. Ja kupiłem kit ILR12 jeszcze po starej cenie i gra od kilku tygodni. Dzisiaj, znając walory brzmieniowe tych głośników i tak bym je kupił po podwyżce. Czyli wychodzi na to, że przynajmniej na mnie firma by zarobiła, a takich może być więcej.

Podwyżka w AkustyKu nie koniecznie może być powodowana większymi cenami przetworników, tego też nie wiemy.

Rzeczywiście Jancio masz rację, niestety :( Scany i tak były drogie, ale najwidoczniej firma musi mieć sporą sprzedaż, że czuje się pewna zbytu po podwyżce. Może też być odwrotnie, towar drogi = dobry(chwyt) i lepiej sprzedać mniej, ale drożej. Trudno spekulować. Ja kupiłem kit ILR12 jeszcze po starej cenie i gra od kilku tygodni. Dzisiaj, znając walory brzmieniowe tych głośników i tak bym je kupił po podwyżce. Czyli wychodzi na to, że przynajmniej na mnie firma by zarobiła, a takich może być więcej.

Podwyżka w AkustyKu nie koniecznie może być powodowana większymi cenami przetworników, tego też nie wiemy.

Pochwal sie obudowami :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.