Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

To da się obejść, podejrzewam... :) W necie też można znaleźć trochę projektów, nie koniecznie akustyka. No, ale rozumiem, skoro to klub to należy lamentować :)

Na pocieszenie pojawiły się (na razie tylko) cenniki nowych projektów. Ktoś zna jakieś szczegóły?

Najpierw chciałem zwrócić się do klubowiczów AkustyKa. No cóż - jeśli ktoś chciałby odsprzedać któreś z wymienionych przeze mnie kolumn chętnie je "przygarnę" :)

Pozdrawiam

elvis

Edytowane przez elvis512

czy ktoś z forumowiczów porównywał swoje konstrukcje w cenie 8-10 kzł (R22,ILR itp) do cenowo z drugiej ręki np B&W 803,804,jm labach 927,1027be ?

Ja porównywałem RR4 z B&W802. Zdecydowałem się na Akustyki.

Czy ktoś z WAS słuchał tych kolumn?????Czy poza dużą efektywnością ,co jest pożądaną dla mnie cechą są wyrafinowane brzmieniowo????

Pytałem o brzmienie tych kolumn w Polpak-u ale oni asekurują się nabraniem wody w usta

czy ktoś z forumowiczów porównywał swoje konstrukcje w cenie 8-10 kzł (R22,ILR itp) do cenowo z drugiej ręki np B&W 803,804,jm labach 927,1027be ?

Ja osobiście porównywałem swoje 2,5 drożne Akustyki na scan-speakach revelatorach do 2,5 drożnych Focali (znacznie droższych) i Focale wypadły znacznie gorzej ,co utwierdziło mnie w przekonaniu dobrze wydanych pieniędzy.Aczkolwiek myślę o zmianie kolumn ze względu na to ,że przeszedłem na wzmacniacz lampowy .Scan-speaki są trudnymi kolumnami do lampy .Szkoda ,że firma Akustyk nie ma propozycji kolumn do wzmacniaczy lampowych ,triodowych ,małej mocy.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX.pdf

Piotr

RD12, ILD12 lub coś na scanach z serii classic (węglowy woofer, wysokotonowiec D2905/9(5)(7)00)

Akurat 3 tygodnie temu sprzedałem swoje RD1.

Nabywca chyba zadowolony, ale jeśli chcesz, mogę zapytać czy nie zmienił zdania i nie chce jednak ich "nie mieć" ;-)

Ale szczerze mówiąc wątpię...transakcja odbyła się "po starych cenach" Akustykowych, teraz to nawet nie wiadomo jak liczyć "używki".

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Akurat 3 tygodnie temu sprzedałem swoje RD1.

Nabywca chyba zadowolony, ale jeśli chcesz, mogę zapytać czy nie zmienił zdania i nie chce jednak ich "nie mieć" ;-)

Ale szczerze mówiąc wątpię...transakcja odbyła się "po starych cenach" Akustykowych, teraz to nawet nie wiadomo jak liczyć "używki".

Jancio

Liczyć tak by chciało się sprzedać i by ktoś chciał je kupić.

Niewiele jest tych konstrukcji na rynku wtórnym a renomę mają dobrą więc ceny niskie nie będą.

Witam,

Po przeczytaniu 9 stron od deski do deski -Klubu Fanów Akustyka - dziś lecę dalej :),

Czuję się jak troglodyta, ponieważ do mojego HK AVR260 planowałem kupić "tylko" Monitor Audio BX6.

pozdrawiam

Pozostaje teraz jak najlepiej przeznaczyć te 1700,00 zł na jakieś dobre kolumny np. na jakieś sprawdzone z oferty z Akustyka, chociaż ja już nie jestem ich fanem:)

Edytowane przez jamess8

Pozostaje teraz jak najlepiej przeznaczyć te 1700,00 zł na jakieś dobre kolumny np. na jakieś sprawdzone z oferty z Akustyka, chociaż ja już nie jestem ich fanem:)

A dlaczego nie jesteś fanem Akustyka ? może to ciekawy temat żeby sie coś dowiedzieć?

Pozdrawiam.

Powiem tak: moje najczęściej odwiedzane działy na Audiostereo to DIY i Kluby -> Akustyk, a to dlatego że ten temat porusza sprawy na temat głośników na których sam działam:) Poza tym miałem H16, HX16 i HX18. Ujmę to tak, że jestem zadowolony, że miałem te konstrukcje, bo one mnie wprowadziły w świat audio.(głośniki mam wciąż, ale na innych zwrotnicach) Ale jakiś czas temu zacząłem etap projektowania samemu kolumn. Nie mówię, że robię to lepiej niż Akustyk, ale daje mi to więcej satysfakcji i możliwości. Wiem np. w czym poszli na kompromis w swojej zwrotnicy - a chyba każda zwrotnica jest jakimś kompromisem.

Więc i tak z chęcią będę tutaj zaglądał, bo to dla mnie z lepszych topiców na tym forum.

Edytowane przez jamess8

Koledzy. Pomocy potrzebuję pilnie. :-)

Postanowiłem po długim czasie od zmontowania (a grają pięknie dlatego ich nie ruszałem :-))okleić wreszcie fornirem moje własnoręcznie zrobione kolumny Akustyk RX 11. Kupiłem bubginę...elegancką. Wyrównałem wszystko i wyszpachlowałem nierówności ..no i zaczęły się schody. Tylna ścianka przyklejona i STRASZNE FAŁDY I NIERÓWNOŚCI powstaly.

Proszę więc pilnie o poradę JAK I CZYM KLEIĆ FORNIR do MDFu?!!

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Może być na priv jeśli to nudne dla wszystkich.

Podchody w zakładce DIY - był kiedyś wątek o kladzeniu formiru :) generalnie łatwiej jest to robić na niefrezowanych skrzyniach, albo na klej ekspresowy, albo dlugoschnacy z wykorzystaniem prasy ...

Ja google przeczytałem całe ;-). Tzn wyniki które daje. Ale jest tyle różnych opinii w większości sprzecznych ze sobą więc nie wiem komu wierzyć. Prasy nie mam robię to w warunkach domowych. Uczę się na błędach ale wolałbym na cudzych...stąd pytanie na forum :-).

Ja google przeczytałem całe ;-). Tzn wyniki które daje. Ale jest tyle różnych opinii w większości sprzecznych ze sobą więc nie wiem komu wierzyć. Prasy nie mam robię to w warunkach domowych. Uczę się na błędach ale wolałbym na cudzych...stąd pytanie na forum :-).

W warunkach domowych najlepiej sprawdza się Henkel Moment (obecnie Patex).

Nakładasz klej na obydwie klejone powierzchnie. Dokładnie. Czekasz 5-10 min, aż klej będzie praktycznie suchy. Przykładasz fornir. Bardzo dokładnie, bo jeżeli źle - krzywo przyłożysz to go nie oderwiesz. Następnie przecierasz po fornirze gładkim klockiem. Ja robię to kawałkiem mdf. Im mocniej to robisz tym lepiej.

Ten klej nie wymaga długiego docisku. Ważna jest siła docisku, a nie czas.

Uważaj, żeby nie poplamić wcześniej położonego forniru na innym boku, bo trudno usunąć plamy.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Tu jest ten wątek: http://www.audiostereo.pl/jak-perfekcyjnie-polozyc-fornir_8611.html/page__p__127174__hl__fornir__fromsearch__1#entry127174 . Generalnie fornirowanie to nie jest prosta zabawa - jak chcesz idealnie to zleć stolarzowi. Samemu będziesz się musiał nauczyć na błędach - niestety. Pierwszą lekcję masz za sobą :)

Pamiętam jak pękając z dumy oddałem moje pierwsze samodzielnie ofornirowane skrzynki do frezowania to stolarz się mnie zapytał "a kto tak Panu ten fornir spieprzył?". Jak się zacząłem dopytywać jak to zrobić lepiej to powiedział krótko "parę lat praktyki i będzie Pan wiedział". Zresztą każdy stolarz ma własny sposób - jedni robią momentem inni bardziej klasycznie, na politurę i każdy powie, że jego sposób pewniejszy i lepszy, bo tak się "naumiał" i tyle :)

Tu jest ten wątek: http://www.audiostereo.pl/jak-perfekcyjnie-polozyc-fornir_8611.html/page__p__127174__hl__fornir__fromsearch__1#entry127174 . Generalnie fornirowanie to nie jest prosta zabawa - jak chcesz idealnie to zleć stolarzowi. Samemu będziesz się musiał nauczyć na błędach - niestety. Pierwszą lekcję masz za sobą :)

Pamiętam jak pękając z dumy oddałem moje pierwsze samodzielnie ofornirowane skrzynki do frezowania to stolarz się mnie zapytał "a kto tak Panu ten fornir spieprzył?". Jak się zacząłem dopytywać jak to zrobić lepiej to powiedział krótko "parę lat praktyki i będzie Pan wiedział". Zresztą każdy stolarz ma własny sposób - jedni robią momentem inni bardziej klasycznie, na politurę i każdy powie, że jego sposób pewniejszy i lepszy, bo tak się "naumiał" i tyle :)

Dzięki ....za szybki odzew :-). Już się czegoś nauczyłem. Zobaczymy jak pójdzie jutro. Na razie zmienilem klej. Ale próba była na małej powierzchni więc nie wiem jak pójdzie z bardziej kluczowymi fragmentami.

I jestem w stanie uwierzyć że trzeba sporej praktyki ...no ale nie paru lat :-). Chyba uczę się trochę szybciej ale na razie następnego zestawu kolumn nie przewiduję. Musiałbym sprzęt zmienić na lepszy.

Jeszcze raz dzięki za uwagi. Dam znać jak mi poszło :-)))

Moje ILR12 grają już od kilku tygodni. Brzmienie miodne :) Zmieniłem w konstrukcji AkustyKa umiejscowienie tunelu b-r i dałem go w "podłodze". Polecam ten zabieg.

Kilka zdjęć mojej konstrukcji:

post-23645-0-06011600-1302384775_thumb.jpg

post-23645-0-31202600-1302384790_thumb.jpg

post-23645-0-00874300-1302384803_thumb.jpg

post-23645-0-38165600-1302384814_thumb.jpg

post-23645-0-43551300-1302384826_thumb.jpg

post-23645-0-97925300-1302384844_thumb.jpg

post-23645-0-82559400-1302384857_thumb.jpg

post-23645-0-87919000-1302384869_thumb.jpg

post-23645-0-81477000-1302384886_thumb.jpg

Moje ILR12 grają już od kilku tygodni. Brzmienie miodne :) Zmieniłem w konstrukcji AkustyKa...

No Panie! Piekna robota, az milo sie oglada.

Dzielo panie, dzielo!

Zazdroszcze Ci tak sprawnaych raczek.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Moje ILR12 grają już od kilku tygodni. Brzmienie miodne :) Zmieniłem w konstrukcji AkustyKa umiejscowienie tunelu b-r i dałem go w "podłodze". Polecam ten zabieg.

Kilka zdjęć mojej konstrukcji:

Gratuluje , skrzyneczki mistrzostwo świata .

Jednym słowem wygląd niespotykany , powalił mnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.