Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście całe kolumny a nie przetworniki.

Illuminatory mają swoje duże zalety jako przetworniki jak np. barwa, ale do tej pory nie udało mi się osiągnąć np. takiej artykulacji jak na Phoebe III. Idzie za tym lokalizacja, plany, trójwymiar.

Głośnik wysokotonowy Illuminatora nie ma może zbyt dużo blasku, ale posiada niesamowitą prawdziwość i plankton w niskiej górze, który jest znacznie lepszy niż na głośniku z Phoebe III. Różnego rodzaju bębny, też lepiej były zaznaczone na Scan Speaku, ale to nie wszystko...

Niestety Phoebe III nadal grają lepiej pod paroma względami od Illuminatorów a powinna być przepaść dźwiękowa, przynajmniej takie miałem zamiary.

Nie chce zrobić kolumn, które będą się sprzedawały tylko dla samych głośników.

Jedyne kolumny na tych głośnikach przy których się zatrzymałem ma Tomasz Dudziński, ale on spędził nad nimi jeszcze wiele miesięcy.

Jeśli jesteś z Łodzi, to chętnie podjadę na porównanie :)

Nie chciałbym bym być nie elegancki ale wydaje mi się że Pan z AA troszkę za za bardzo się rozpędził.

Słyszałem zarówno Phoebe jak i illuminatory,Phoebe na Audio Show 2011 a illuminatory u Roberta.

I powiem tak Phoebe to tylko poprawnie grająca paczka która nie zrobiła na mnie większego wrażenia i powinna być raczej porównywana do Pylon Pearl, natomiast illuminatory to inna liga właściwie pod każdym względem.

W mojej ocenie porównywanie tych dwóch produktów jest jakby troszkę nie na miejscu.

Słyszałem Phoebe III i na pewno nie są to słabe kolumny, ale też bez rewelacji. Może słabo się przyłożyłeś do nowej konstrukcji na SS, że nie dostrzegasz ich przewagi ? Z resztą pamiętam dobrze dawną Twoją ofertę i np, kolumny Helene na Vifie PL i SS (chyba 9300). Tego się miło słuchało.. Moim zdaniem nie robisz kroku do przodu z Phoebe czy hypkami :) (ale to oczywiście moje prywatne zdanie),

pzdr

elvis

No to składam ci propozycje porównania ich u siebie w domu, przy innych kolumnach, gdzie kable możemy przełączyć w ciągu kilkunastu sekund. Słuchamy w jednym pokoju i na tym samym sprzęcie. Rozmawiamy, podłączamy inne kable, poznajemy dźwięk, otwieramy się na doświadczenia, zdobywamy wiedze.

Kolumny Helene na SS i Vifie nie grały dobrze.

Nie chciałbym bym być nie elegancki ale wydaje mi się że Pan z AA troszkę za za bardzo się rozpędził.

Słyszałem zarówno Phoebe jak i illuminatory,Phoebe na Audio Show 2011 a illuminatory u Roberta.

I powiem tak Phoebe to tylko poprawnie grająca paczka która nie zrobiła na mnie większego wrażenia i powinna być raczej porównywana do Pylon Pearl, natomiast illuminatory to inna liga właściwie pod każdym względem.

W mojej ocenie porównywanie tych dwóch produktów jest jakby troszkę nie na miejscu.

A ja na AS słyszałem Avalony za 60000zł i też mam swoje zdanie.

Illuminatory mają swoje duże zalety jako przetworniki jak np. barwa, ale do tej pory nie udało mi się osiągnąć np. takiej artykulacji jak na Phoebe III. Idzie za tym lokalizacja, plany, trójwymiar.

Głośnik wysokotonowy Illuminatora nie ma może zbyt dużo blasku, ale posiada niesamowitą prawdziwość i plankton w niskiej górze, który jest znacznie lepszy niż na głośniku z Phoebe III. Różnego rodzaju bębny, też lepiej były zaznaczone na Scan Speaku, ale to nie wszystko...

Skoro napisałeś, że głośniki SS są lepsze niż w Phoebe to wydaje mi się, że jeśli włożysz trochę serca i wiedzy uzyskasz produkt, który może przyniesie wielu melomanom sporo radości, a Tobie .. :). Chyba, że skupiłeś się jedynie na dość dobrze postrzeganych Phoebe i będziemy mieli odsłony do Phoebe 54...99...8923 Nawet Porshe mając wspaniały samochód 911 doszło do wniosku, że muszą zrobić inny model aby nie splajtować i tak np powstał model Cayenne, który poniekąd uratował markę.. Ot takie moje przemyślenia..

Pozdrawiam

elvis

to co w takim razie jeszcze?w czym phoebe III będą lepsze?

Kolumny Helene na SS i Vifie nie grały dobrze.

Mi się bardzo podobały - bardziej niż Phoebe

A ja na AS słyszałem Avalony za 60000zł i też mam swoje zdanie.

To, że sprzęt kosztuje 60tys nie znaczy że gra dobrze. Ba może to być zupełna porażka.. Cena nie gra :) każdy kto trochę poznał temat to wie

>>elvis512

Krótko. Masz ochotę na porównanie i pogawędkę na żywo?

Chętnie się spotkam, ale mój 3 miesięczny syn raczej nie będzie zadowolony z prowadzonych odsłuchów u mnie w mieszkaniu. Zaproponuj inne miejsce :)

Dobra, to bierz kolumny i zapraszam do mnie do garażu :) Warunki akustyczne bardzo dobre i wszystko słychać jak na dłoni.

Napisz mi jeszcze raz nr tel. do siebie na PW, to umówimy się na przyszły tydzień, albo na następny łikend.

A, i Krela jak możesz to też zabierz.

Jeśli chcesz, to przyjadę do ciebie i pomogę ci z pakowaniem.

to co w takim razie jeszcze?w czym phoebe III będą lepsze?

No właśnie w tym co zawiera cytat :)

Edytowane przez Audio Academy
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dobra, to bierz kolumny i zapraszam do mnie do garażu :) Warunki akustyczne bardzo dobre i wszystko słychać jak na dłoni.

No i o to właśnie chodzi. Sam, jako producent powinieneś się tego trzymać, a mianowicie - przy różnej adaptacji akustycznej, różnym sprzęcie towarzyszącym i przede wszystkim różnymi gustami i oczekiwaniami jednemu Kody będą lepiej brzmiały, innemu AA a trzeciemu kolumbryny za pierdylion złotych... Wszelkie dyskusje o audio, kulinariach, gatunkach muzycznych itp przypominają rozprawę Stanisławskiego o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia.

Edytowane przez masza1968

Na podstawie jednego tylko projektu,mocno rozwojowego wyciągasz daleko idące wnioski.A jeżeli mam być szczery to zaglądanie do cudzej zwrotki dałbym ci po łapach!Co to oznacza sam wiesz.

No i o to właśnie chodzi. Sam, jako producent powinieneś się tego trzymać, a mianowicie - przy różnej adaptacji akustycznej, różnym sprzęcie towarzyszącym i przede wszystkim różnymi gustami i oczekiwaniami jednemu Kody będą lepiej brzmiały, innemu AA a trzeciemu kolumbryny za pierdylion złotych... Wszelkie dyskusje o audio, kulinariach, gatunkach muzycznych itp przypominają rozprawę Stanisławskiego o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia.

Jeśli zamysł i idea budowania poprawnego systemu jest jedna, to zupełnie nie zgadzam się z tym co napisałeś.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jeśli zamysł i idea budowania poprawnego systemu jest jedna, to zupełnie nie zgadzam się z tym co napisałeś.

A co to wg Ciebie jest poprawnie zbudowany system?

A co to wg Ciebie jest poprawnie zbudowany system?

Żeby było trudniej :) co to jest system niepoprawnie zbudowany?

To nie jest rozmowa na internet. Znowu trzeba by się było spotkać i pogadać przy dźwiękach muzyki i tym samym dojść do wspólnego mianownika, że dwie osoby zbliżają się w swoich upodobaniach do dźwięku prawdziwego. Tym samym określimy jego podstawowe cechy i na tejże bazie możemy ten dźwięk rozwijać.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masz-ile musisz odkręcić na pre-żeby było głośno?

Jak głośno?

godz. 8 - żona kłapie, że za głośno,

godz. 9 - trudno w pokoju normalnie rozmawiać,

godz. 10 - słychać szyby w oknach,

godz. 11 - dywan dochodzi do wniosku, że umie latać :)

Wyżej się nie odważyłem.

jak odbierasz zestawienie:diobły + Iluminatory?pisz bom ciekaw!

Bardzo dobrze. Kilka dni temu był u mnie Włodzimierz z Phasta i stwierdził, że grają jak stare, dobre amerykańskie papierowe głośniki.

Mi bardzo przypominają (serio) nieodżałowane WLM Lyra, które kiedyś u mnie grały tylko z tą różnicą, że ILRy mają więcej dobrze kontrolowanego basu. A przestrzeń, szczegółowość, lokalizacja źródeł bardzo zbliżone do 98dB!!! WLMów.

Np. zwykłe kostki nie mają barwy i są płaskie w odbiorze. Tanie SCRy nadają barwę, ale gaszą wybrzmienia w niskiej górze, przez co wydaje się, że są braki w charakterystyce. Niebieskie Jantzeny są bardzo dźwięczne i nasycone w wysokich rejestrach, ale już mniej na wyższej średnicy. Czerwone Jantzeny mają barwę na wyższej średnicy i w górze pasma. Są przy tym dźwięczne i nie zamykają wybrzmień. Nie są chłodne a jednocześnie są przejrzyste.

Piękny opis - tylko czemu jak się rozkręci Phoebe czy Hypperiony to zobaczymy w zwrotnicy najtańsze g...

Przepis na dobry dźwięk (i biznes) według AA: do wnętrza (tego nie widać) świetnie wykonanych skrzynek wkładamy najtańsze śmieci, podłączamy pod bardzo drogie klocki i spinamy kablami kilkukrotnie droższymi od kolumn - do tego SZCZYPTA krzywej bajery z mieszaniem konkurencji z błotem.

Edytowane przez RADUL
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Na podstawie jednego tylko projektu,mocno rozwojowego wyciągasz daleko idące wnioski.A jeżeli mam być szczery to zaglądanie do cudzej zwrotki dałbym ci po łapach!Co to oznacza sam wiesz.

Jesli myślisz ,ze Audio Academy maczało palce w moich Ariesach , na Twoim miejscu powstrzymał bym się od takich stwierdzeń Andrzeju .

Tak , zdzwoniliśmy się z Panem Michałem przed świętami w celu porównania tych dwóch konstrukcji.

Szczerze powiedziawszy myślałem ,że przyjedzie z zamiarem spenetrowania zwrotnicy w Ariesach , myliłem sie i to bardzo .

Pan Michał w mojej opini jest bardzo miłym , sympatycznym o duzej wiedzy audio człowiekiem i co więcej okazał się lojalny wobec konkurencji.Rozmawialismy o zwrotnicy jednej jak i w drugiej konstrukcji , ale nigdy nie padły wartości poszczególnych komponentów , prócz nazw .Ot tyle.

Porównanie u mnie było , pisałem o tym w klubie Audio Academy .To porównanie otworzyło mi oczy na to całe AUDIO.Nie liczą się przetworniki i ich cena , liczy się całokształt , dobrze zestrojona cała konstrukcja .

W porównaniu , ale takim jak pisał wyżej Audio Academy , moze co niektórym szczęka opaśc .Znam osobę , do której przyjechał Pan Michał z Phoebe ,porównywali z bardzo drogą i zacną konstrukcją .Do dziś nie ma cywilnej odwagi przyznac się (twierdzi ,że takiego porównania nie było , ale to tylko zwykła handlarzyna) , jak dobrze zagrały Phoebe.Takich osób na tym zacnym FORUM jest wielu .

Pozdrawiam Wszystkich

Tomasz

A przestrzeń, szczegółowość, lokalizacja źródeł bardzo zbliżone do 98dB!!! WLMów.

A jak z basem i kontrolą?masz chyba podobny salon do R.-otwarty na aneks?Jakieś szczegóły ustawienia-takie info zawsze komuś się przyda.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jakbyś u Roberta przestawił sprzęt na przeciwległą ścianę to będzie jak u mnie.

Bas jest wybitny. Zróżnicowany, miękki a za razem szybki. Na samym początku (zresztą pisałem tu o tym) było go za dużo i potrafił zabuczeć. Z biegiem czasu wyrównał się, przestał dominować nad resztą pasma a podłożenie pod kolumny nagrobków wyeliminowało pobukiwanie.

Średnica już się poprawia ale nie jest jeszcze idealna, trochę suszy. Za to góra jest świetna, muzykalna i klarowna. Daje niesamowitą przestrzeń.

Zresztą one pomału zbliżają się do 100 godzin dopiero.

>>Jancio

Tu masz linka dla mega początkujących. Mam nadzieje, że ty stoisz na nieco wyższym poziomie :) Z drugiej strony zastanawiająca jest twoja bezradność...

http://www.sciaga.pl/tekst/35432-36-cwiczenia_rozwijajace_pamiec_wzrokowa_i_sluchowa_u_dzieci

Uhm.

Tego się spodziewałem. Przewidywalna i żenująca reakcja sprzedawcy sprzętu na forum audio. Tym bezczelniejsza, że usiłujesz tu, w klubie poświęconym produktom Twojej konkurencji - wyłapywać niezdecydowanych, zapraszać ich do siebie, przekonywać do swoich konstrukcji i..oczywiście sprzedawać.

Zignorować sprzedawcę na forum łatwo, ale niesmak pozostaje.

Mimo to, życzę powodzenia. Drobny plus za to, że przynajmniej z tym co tu robisz specjalnie się nie ukrywasz.

Jak się postarasz, to może i nawet kogoś "złapiesz", poza wiernym klientem, Tomaszem Dudzińskim :)

Miłego handlowania zatem

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Jak się postarasz, to może i nawet kogoś "złapiesz", poza wiernym klientem, Tomaszem Dudzińskim :)

Możesz bardziej sprecyzowac zdanie ,bo tak naprawdę nierozumiem .

Może nie wiem o czymś ,o czym Ty wiesz ?

Ps.

Zalecam czytanie ze zrozumieniem :)

Możesz bardziej sprecyzowac zdanie ,bo tak naprawdę nierozumiem .

Może nie wiem o czymś ,o czym Ty wiesz ?

Nie, ewidentna moja pomyłka, za którą bardzo mocno Cię przepraszam.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

• 2 tygodnie później...

komuś nie podeszły ILD12 w garniturze od BGA?: http://www.hifi.pl/gielda/kolumny7000/93254.php

To nie garnitur, to właściwie smoking - piękne są - w tej wersji jeszcze Akustyków nie widziałem.

Jednak jak na używane tanie nie są.

Wcześniej ktoś sprzedawał ILR12 za 6kzł i na pniu nie poszły, ciekawe jak będzie tym razem.

Jak ktoś miał koncepcje kupna tego modelu u Akustyka to może to potraktować jako okazje ale dla szukających okazji to nie będzie intratna oferta.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.