Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Kef LS50 w 11m2 będzie dobrze operować bassem ? Mam w tej chwili komputerówki R2600 i bass daje się ostro we znaki. Dla mnie jest go nawet za dużo, ale jego brak tez nie był by mile widziany. wzmak jaki posiadam to exposure 2010. muzyka przeróżna, od popu po spokojny ambient.

Kef LS50 w 11m2 będzie dobrze operować bassem ? Mam w tej chwili komputerówki R2600 i bass daje się ostro we znaki. Dla mnie jest go nawet za dużo, ale jego brak tez nie był by mile widziany. wzmak jaki posiadam to exposure 2010. muzyka przeróżna, od popu po spokojny ambient.

Bedzie ok , ale do 11 proponował bym ci proaci małe , ls50 nie rozwiną skrzydeł w pełni

:)

Polecam ci kefy ls50 z cyrusem 8 , synergia , popytaj grały jak duże podłoglowki

Nie ma fizycznych możliwości żeby mały głośniczek zagrał jak duża podłogówka ;)

Kef LS50 w 11m2 będzie dobrze operować bassem ?

To zależy jeszcze od ustawienia / akustyki .

To bardzo dobre monitory i właśnie w małych pomieszczeniach ich przewaga będzie wzrastać dzięki coaxialowi .

Można ich słuchać z bliska i z daleka i będzie spójność .

małe RLS Callisto IV lub III to fantastycznie grające maluchy , jeżeli kef ls50 są za drogie.

Focal + Naim

Nie ma fizycznych możliwości żeby mały głośniczek zagrał jak duża podłogówka ;)

To zależy jeszcze od ustawienia / akustyki .

To bardzo dobre monitory i właśnie w małych pomieszczeniach ich przewaga będzie wzrastać dzięki coaxialowi .

Można ich słuchać z bliska i z daleka i będzie spójność .

Kto Mówił o dużej podloglowce ? Co ? Słuchałem kiedyś ls50 i monitor audio chyba bx6 razem z curusem 8

Pokój był nie duży , ls50 zagrały wielkim dźwiękiem razem z basem i jak by mi ktoś zawiążą oczy nie powiedział bym ze to małe monitory . To jest moje sprzężenie , oczywiście fizyki nie oszukamy ale w małym pomieszczeniu tak było

Dla ciebie vega zagrała jak sm6 i nie mam nic do tego bo to twoja opinia , moja wyraziłem wyżej ,

Kto Mówił o dużej podloglowce ?

Przecież nie ja

grały jak duże podłoglowki

Słuchałem kiedyś ls50 i monitor audio chyba bx6 razem z curusem 8

Pokój był nie duży , ls50 zagrały wielkim dźwiękiem razem z basem i jak by mi ktoś zawiążą oczy nie powiedział bym ze to małe monitory . To jest moje sprzężenie , oczywiście fizyki nie oszukamy ale w małym pomieszczeniu tak było

Dla ciebie vega zagrała jak sm6 i nie mam nic do tego bo to twoja opinia , moja wyraziłem wyżej ,

Pewnie że to twoja opinia i fajnie że sprostowałeś że chodzi o małe pomieszczenie ale nawet w małym pomieszczeniu słychać różnice między dużą podłogówką a LS50 które bas udają .

Tam jest 12cm coaxial w którego środku jest jeszcze tweeter więc powierzchnia głośnika niskośredniotonowego jest bardzo mała .

Cały czas podkreślam że to fajne monitory ale jednak z nieco uwypuklonym basem i to słychać . Nie ma zwinności , zejścia i oddechu który mają duże woofery w dużych podłogówkach. Z podkreśleniem dużych .

Posłuchaj kiedyś coś na 12 czy więcej calach na basie ;)

Nawet R700 grają już zupełnie inaczej na basie i nie chodzi o ilość .

Gdyby Kef zrobił coś jak LS50 ale choćby na 17 tce to by zyskał pokaźną klientelę .

Edytowane przez muda44

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Widzę że mój post zabrzmiał nie do końca tak jak powinien. Zdaję sobie sprawę, że LS50 nie zagrają tak jak podłogówki. Pytam tylko czy uzyskam niskie tony w tym pomieszczeniu. Miałem przez jakiś czas Usherki S-520 i basu było ciut za mało, chociaż grały bardzo dobrze. Myślałem o R300 ale LS50 ciut lepiej mi się podobają no i są troszkę tańsze. Co do Tablette to nie podobają się ehm drugiej połówce, a jak to w związku 50/50 ona wygląd ja reszta :D

ls50 mają dosyć nisko schodzący bas wg mnie nawet do 40Hz , papierowo jest dużo wyżej, ich bas jest leciutko podbity na wyższym i ładnie rozciągnięty w dół choć im niżej tym ciężej z kontrolą potrzebują prądu, mocnego wzmaka,, u mnie z naim xs2 grają bardzo dobrze ale mogą pewnie i lepiej z lepszym wzmakiem, w 11m2 moim zdanie możesz mieć dużo basu, u mnie grają w 28m2 i choć mam suba rel t5 nie zawsze go włączam , dynamika nigdy nie będzie mocna z 5 calowych wooferów ale nie jest też najgorzej, to monitory w swoim charakterze mają to coś słodkiego uroczego i nie ofensywnego , ładnie rozciągnięte skraje pasma z delikatną górą o doskonałej rozdzielczości, scena powietrze głębia jest w nich bardzo dobra, jak możesz wypożycz i przetestuj je u siebie, nie polecam do nich ostrego i suchego wzmaka raczej neutralego i minimalnie ciepłego jak roksan lub naim ale dynamicznego , kolega z forum ma je podłączone z lampą i bardzo chwali.

Focal + Naim

Przecież nie ja

Pewnie że to twoja opinia i fajnie że sprostowałeś że chodzi o małe pomieszczenie ale nawet w małym pomieszczeniu słychać różnice między dużą podłogówką a LS50 które bas udają .

Tam jest 12cm coaxial w którego środku jest jeszcze tweeter więc powierzchnia głośnika niskośredniotonowego jest bardzo mała .

Cały czas podkreślam że to fajne monitory ale jednak z nieco uwypuklonym basem i to słychać . Nie ma zwinności , zejścia i oddechu który mają duże woofery w dużych podłogówkach. Z podkreśleniem dużych .

Posłuchaj kiedyś coś na 12 czy więcej calach na basie ;)

Nawet R700 grają już zupełnie inaczej na basie i nie chodzi o ilość .

Gdyby Kef zrobił coś jak LS50 ale choćby na 17 tce to by zyskał pokaźną klientelę .

Racja , sorki nie zauważyłem sam ze tak napisałem

Bardziej mi chodziło ze dźwięk był duży i grały z rozmachem , przesadziłem z dużymi podloglowkami

Później słuchałem z kandy k2 caspianem i już nie było tak kolorowo i nie było takiej synergi

Bardziej mi chodziło ze dźwięk był duży i grały z rozmachem

Przy niegłośnym słuchaniu tak jest ale jak muzyka wymaga granka na basie to się wykładają .

Do małych pomieszczeń i tam gdzie nie musi byc bdb bas są idealne .

Coś za coś a przy tej cenie to i tak rewelacja .

Fajnie to słychać porównując kolejno R300 - R700 - R900 i o bas tu właśnie chodzi . Tą swobodę , szybkość , zróżnicowanie , zejście i zwinność .

Edytowane przez muda44

W dużych pomieszczeniach też dobrze grają u mnie w 28m2, bas jest dobrej jakości i zróżnicowaniu ale dynamiki do rocka czy popu gdzie trzeba kruszyć mury to nie tędy droga, raczej muzyka wokalno instrumentalna tam pokazują swoją klasę bądź ambitna elektronika, szybkość basu i rozdzielczość w porównaniu do moich poprzednich dynaudio f160 jest zdecydoewanie na plus.

Focal + Naim

W dużych pomieszczeniach też dobrze grają u mnie w 28m2, bas jest dobrej jakości i zróżnicowaniu ale dynamiki do rocka czy popu gdzie trzeba kruszyć mury to nie tędy droga, raczej muzyka wokalno instrumentalna tam pokazują swoją klasę bądź ambitna elektronika, szybkość basu i rozdzielczość w porównaniu do moich poprzednich dynaudio f160 jest zdecydoewanie na plus.

Dla mnie dynki 160 sa lepsze od ls50 ,skąd taka zmiana ?

Dla mnie w niektórych apsektach gorsze w innych lepsze, np w ls50 jest lepiej zróżnicowany bas choć jest mniej dynamiczny i jest go mniej niż w f160, scena szerokość głębia jest lepsza w ls50, góra pasma moim zdaniem jest lepsza w ls50 jest bardziej rozdzielcza i nie wypchnięta na przełomie sybilantów mniej na twarz i jest dalej sięgająca , ogólnie f160 lubią głosniejsze granie i potrafią dać większy fun zaznaczając mocniej dynamikę i bas ale przechodząc do muzyki np instrumentalnej przygrywają moim zdaniem z ls50 gdzie subtelności i rozdzielczość jest po stronie kefa.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

jeżeli możesz wypożycz za kaucją nawet na odległość, pamiętaj potrzebują pograć minimum 100h wtedy grają swobodniej. Jeżeli masz kupować to można nowe dostać za 3500.

Focal + Naim

jeżeli możesz wypożycz za kaucją nawet na odległość, pamiętaj potrzebują pograć minimum 100h wtedy grają swobodniej. Jeżeli masz kupować to można nowe dostać za 3500.

Wiem wiem, dlatego podejdę do nich jak do kolumn nowych. Tak tanio da się wyrwać?

Mi się udało uzyskać jeszcze lepszą cenę :) Jak już jesteś zdecydowany na zakup to warto spróbować wyłożyć na stół tyle ile jesteśmy w stanie dać. Sprzedawca wtedy wie, że nie blefujesz. podejmuje wtedy jeszcze próbę podbicia ceny ale generalnie nie chce stracić klienta bo w końcu lepiej zarobić kilka stów niż czekać kolejne dni, tygodnie, miesiące na następnego potencjalnego klienta.....

A jeżeli już tu o LS50 mowa to napiszcie koledzy jak ustawiliście monitorki względem miejsca odsłuchowego?

W instrukcji napisali, że dobrze skierować głośniki do środka ( naszej głowy ). Mi zaś się wydaje, że po zmniejszeniu kąta, zyskuje się na szerokości sceny oraz łatwiej jest zlokalizować pozorne źródło. Generalnie u mnie LS50 stoją od siebie w odległości 3 m, od ściany około 70 cm a do miejsca odsłuchu jest 3,5m

od ściany około 70 cm

czy bas-refleks wymusza taką odległość?

czyli odpadają wszelkie uchwyty ścienne?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

czy bas-refleks wymusza taką odległość?

czyli odpadają wszelkie uchwyty ścienne?

Te głośniczki moim zdaniem wymagają trochę przestrzeni dookoła siebie. Wtedy grają zdecydowanie lepiej, bardziej przestrzennie. Po przybliżeniu w moim przypadku głośników do ściany wygenerowało się więcej basu ale mi to nie było potrzebne ponieważ rel t5 uzupełnia to czego mi brakuje w 25m2. Moim celem było tak ustawić głośniki względem miejsca odsłuchowego aby utworzyć trójkąt równoboczny. Właśnie dlatego mam 70 cm od ściany a przydało by się trochę więcej.

Co do wieszaków to nie wiem, nigdy nie praktykowałem. Ludzie LS50 ustawiają na regałach, biurkach, szafkach i są mega zadowoleni więc.....

Te głośniczki moim zdaniem wymagają trochę przestrzeni dookoła siebie. Wtedy grają zdecydowanie lepiej, bardziej przestrzennie. Po przybliżeniu w moim przypadku głośników do ściany wygenerowało się więcej basu ale mi to nie było potrzebne ponieważ rel t5 uzupełnia to czego mi brakuje w 25m2. Moim celem było tak ustawić głośniki względem miejsca odsłuchowego aby utworzyć trójkąt równoboczny. Właśnie dlatego mam 70 cm od ściany a przydało by się trochę więcej.

Co do wieszaków to nie wiem, nigdy nie praktykowałem. Ludzie LS50 ustawiają na regałach, biurkach, szafkach i są mega zadowoleni więc.....

generalnie nie powinno umieszczać się kolumn z basrefleksem z tyłu blisko ściany czy wieszać, u mnie stoją ponad 50cm od tylnej i jakieś 2,5 od siebie i 3.5m od odłuchu na standach po dynaudio , warto im dać szansę lepszego ustawienia niż zbijać je w kąt lub na półkę,

Focal + Naim

warto im dać szansę lepszego ustawienia niż zbijać je w kąt lub na półkę

tak myślałem, jest więc jakaś dobra alternatywa do LS50 z przednim bass reflexem?

u mnie niestety wieszaki ścienne to konieczność...

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

tak myślałem, jest więc jakaś dobra alternatywa do LS50 z przednim bass reflexem?

u mnie niestety wieszaki ścienne to konieczność...

Nie dyskwalifikuj LS50 tylko przez to, że mają br z tyłu. Producent dodaje zatyczki, które zmienią charakter basu ale bez przesady. Najmocniejsze strony LS50 czyli środek i góra pozostaną niezmienne. Ja osobiście w tym przedziale cenowym nie znalazłem nic lepiej grającego ( mowa o nowych ). Więc skuś się na test w własnych domowych warunkach

Nie ma znaczenia czy br jest z tyłu czy z przodu. Jeśli jest z tyłu, to odległość od ściany nie powinna byc mniejsza niż średnica br. Natomiast żadna kolumna nie powinna stać przy ścianie, tylko to nie ma nic wspólnego z umiejscowieniem br.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jeśli jest z tyłu, to odległość od ściany nie powinna byc mniejsza niż średnica br

ciekawy temat, muszę poszperać. Tutaj jest ciekawy opis.

"Kiedy mamy do dyspozycji spory, ustawny pokój z dobrej jakości pułapkami basowymi wyrówującymi charakterystyki na niskich tonach, wariantem preferowanym będzie umieszczenie tunelu BR na tylnej ściance. Z kolei w pomieszczeniach o średniej lub gorszej ustawności, bez pułapek basowych warto by jednak umieścić tunel BR na przedniej ściance, lub pozbyć się go zupełnie i zastosować obudowę zamkniętą. Mamy tu też pewien paradoks, który jest mało znany. Idea stosowania małych kolumn do małych pomieszczeń może przynieść efekty odwrotne od zamierzonych. W gruncie rzeczy zamiast stosować kilku-kilkunastolitrową kolumnę o słabo zoptymalizowanym tunelu BR lepiej by było zastosować większą kolumnę o dobrze zoptymalizowanym tunelu BR na przedniej ściance. Przy czym zasadnicze znacznie ma to, aby owa większa kolumna miała podobne pasmo przenoszenia do alternatywnej kolumny mniejszej! I to są najlepsze drogi do skutecznej redukcji problemów z promieniowaniem tuneli BR. Wybór miejsca dla tunelu BR staje się wówczas decyzją wtórną wobec wcześniejszych założeń projektowych."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.